Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Home- ja kosteusvauriot ovat riski kansanterveydelle

  • Home- ja kosteusvauriot ovat riski kansanterveydelle
  • Home- ja kosteusvauriot ovat riski kansanterveydelle


On arvioitu, että 600 000–800 000 suomalaista altistuu päivittäin home- ja kosteusvaurioille. Suorien terveydenhoitomenojen arvioidaan olevan 200 miljoonaa, ja kokonaistaloudellisten kulujen nousevan eräiden lähteiden mukaan jopa yli kolmeen miljardiin. Ongelma on laaja, ja tämän alkuvuoden aikana myös itse olen joutunut kokemaan sen, mitä huono sisäilma voi terveydelle aiheuttaa. Neljän kuukauden työpesti (ainakin) kosteusvaurioituneessa työpaikassa aiheutti minulle jatkuvan infektiokierteen ja hengitysvaikeuksia. Oli lähdettävä pois huonosta sisäilmasta, jotten sairastuisi vakavammin, vaikka pidin työstäni.

Huolestuttavinta mielestäni on, että huono sisäilma vaivaa myös kouluja ja päiväkoteja. Yhteiskuntamme kivijalka, omat lapsemme, altistuvat mikrobeille, itiöille ja sienille pahimmillaan päivittäin. Jopa joka kuudes päiväkoti tai koulu kärsii home- tai kosteusvarioista. Voimme siis odottaa mittavia terveyskustannuksia tulevaisuudessa.  Inhimillistä kärsimystä terveysongelmien kanssa ei myöskään tule sivuuttaa.

Pahinta on, että nykyinen hallitus lopettaa homekoulujen ja päiväkotien korjaustuet ensi vuoden alusta. Kuntien taloudellisen tilanteen tiedämme olevan ahdingossa, ja noin 60 prosenttia valtion menojen säästöistä on kohdistunut kuntien valtionosuuksiin.

Työllisyystilanteen parantamiseksi olisivat nyt tehtävät kosteus- ja homekorjaukset hyvää elvytystä. Pidemmällä aikajänteellä tällainen toimenpide ei tietenkään ole meidän pelastajaksi, tarvitsemme erityisesti viennin piristymistä. Lisäksi kosteusvaurio- ja homekorjaukset tulisi osata tehdä oikein, sekä valvoa ja suunnitella kunnolla. Vaihtoehtoisesti huonoja rakennuksia voidaan purkaa ja rakentaa tilalle uudisrakennuksia. Onko meillä tämän asian suhteen siis mitään hävittävää, kun korjauksia tai vaihtoehtoisesti uudisrakentamista on kuitenkin jossain vaiheessa tehtävä.

Lopuksi haluan toivottaa jaksamista kaikkien kosteus- ja homeongelmista aiheutuvien sairauksien kanssa kamppaileville.


Julkaistu Karjalaisessa 18.6
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tässä olisi hieno paikka Suomen mepeillä taistella puuttumaan jäävä 60% EU-rahastoista. Tämän luulisi olevan mahdollista ainakin kehitysaluetuen rajoissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ongelma on niin jäätävän iso, että sen korjaamisessa menee paljon aikaa, ja moni ehtii sairastumaan hengityselinsairauksiin pysyvästi ja vakavasti nuorena, ennen kuin tämä on korjattu.

Ei niitä tekijöitäkään ole niin montaa, että tämä saataisiin hoidettua. Siis vaikka jos rahaakin olisi.

Kyllä se on kansantaloudellekin tärkeää, ettei jatkossa puolet nelikymppisistä makaa sairaaloiden hengityskoneiden varassa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Juuri näin. Pahinta on kuntien välinpitämätön suhtautuminen. Pahimmillaan kosteutta piilotellaan maalausremonteilla. Eli todellakin, jos korjataan, niin täytyy korjata kunnolla tai vaihtoehtoisesti uudisrakentamista. Tosin nykyrakenteminenkin epäillyttää, kun talot eivät pääse hengittämään. Eräs 40 vuotta alalla ollut rakennusmestari neuvoi mua kerran, että älä ainakaan ikinä sorru niihin passiivitaloihin...

Omakohtaisesta kokemuksesta hiukan lisää: on kiikunkaakun, tuliko työpestistäni tuliaisena astma. Ja, kun ammattiani katsoo, niin en ole ainut, joka on altistunut.... Kolmisen viikkoa on altistuksen loppumisesta, saan edelleen järkyttäviä yskäkohtauksia, eikä koko yskä ole parantunut vieläkään. Pisimmillään muuten pystyin olemaan töissä n. kaksi viikkoa, sitten nousi joko kuume tai tuli flunssa. Väsymys oli jäätävä eikä se ole vielä kokonaan hävinnyt. Oli pakko lähteä, etten sairastu vakavemmin.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Nykymääräyksillä rakennettujen talojen peruskorjaaminen on vähän kuin jatkaisi peittoa jalkopäästä saksitulla pätkällä. Byrokraattien tietämättöyys rakentamisen perusperiaatteista ja kova hinku luoda rajoituksia yhdessä tekevät pahaa jälkeä. Tällä kertaa kansalaisten terveydellä ja rahoilla. Kannattaisi kuunnella vaikka tuota rakennusmestaria, sillä vaikuttaa olevan tolkun miehiä.

Hirsitaloissa hengittavinä ei ole mitään terveysongelmia ja ne ovat edullinen tapa rakentaa sukupolvelta toiselle kestäviä rakennuksia, joten eiköhän olisi aika palata entiseen?

http://timokohvakka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13738...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eivät kunnat taida olla välinpitämättömiä. Mutta kun rahaa ei ole kunnon korjauksiin niin ei haluta tarkastaakaan rakennusten kuntoa. Siitä nyt vielä paniikki syntyisi, jos todettaisiin rakennusten kunto (esim. koulut, päiväkodit) surkeiksi, mutta toimenpiteiden osalta joudutaan levittämään käsiä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Hmm, olen kuullut vähätteleviä kommentteja virkamiestasolla. Ymmärrän rahallisen puolen, omaan kotikaupunkiin on tulossa uusi koulu ja hintalappu rapiat 10 miljoonaa. Muutama vuosi sitten remontoitu alakoulu on sisäilmaongelmainen - taas. Evakossa olevat yläasteelaiset reagoivat vanhassa lukiossa. Ainut hyvä paikka sisäilman osalta näyttää olevan parakit, joissa osa yläasteelaisista opiskelee. Mistä rahat?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Turhiin tunneleihin kyllä riittää rahaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä, turhan tunnelin ja "mäen takia" Outokummun kaupungintalous on vielä huonommassa jamassa. Olen puhunut aiemmin, ja sanon sen nytkin: kaupungin ensisijainen tehtävä on tarjota palveluita asukkailleensa, eikä tukea matkailua. Valitettavasti meitä ei ole kovin montaa, jotka ajattelevat näin...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Tampereella tuetaan ensisijaisesti gryndereitä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2
Ei kuitenkaan saa unohtaa kriittisyyttä:

http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1858583

Homeitiöitä on kaikkialla. Myöskään raja- arvoja ei ole voitu määritellä..... siispä menen jääkaapille tekemään makoisan homejuustoleivän.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyllä. Jokainen reagoi yksilöllisesti.

Mä olen käsittänyt, että kaiken a ja o on, että rakennukset pääsevät hengittämään ja tuulettumaan. Meillä on vuoden -49 vanha talo tuulettuvalla alapohjalla ja painovoimaisella ilmanvaihdolla. Mulla on oikein hyvä olla. En voi toki olla varma etteikö hometta ole, mutta alapohja on ainakin rutikuiva. Nykyään kaikki tilkitään umpeen, koska energiansäästö.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koko ajan rakennetaan lisää hometaloja.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Niin, ja Miksi?
Ja, osataanko korjaukset?
Koko rakennuskulttuurissa, siis myös ylläpidossa, on pahasti vikaa.

Jari Lantta

Homekouluista (ja päiväkodeista) kärsivät kymmenettuhannet lapset.

Tilanne on kehittynyt vain pahempaan suuntaan.
Asiaan liittyen on tehty kansalaisaloite.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/903

Nyt tarvitaan asiasta lakialoite, jotta saadaan asiaan muutos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset