Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Kuinkas sitten kävikään?

Olipa kerran Outokummun Perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka esitti kaupunginvaltuutettu Jari Turpeisen ehdotuksella, että Outokummun perhepalveluihin lisättäisiin 40 000 euroa. 

Meillä on talousarviossa 2015 nostettu kodinulkopuolelle sijoitettujen lukumäärää 71 prosentilla (28 -> 48). Samaan aikaan euroja per asiakas on laskettu 43 prosenttia. Outokummussa lastensuojelun tarve on pysynyt korkealla.

Kuinkas sitten kävikään?

Ehdotus tyrmättiin, koska Outokummulla, Joensuulla ja Kontiolahdella on sosiaali- ja terveyspalveluissa yhteistoiminta-alue tilaaja-tuottaja malli käytössä. Jos olisimme nyt tehneet talousarvioon muutoksen, olisi se tarkoittanut sitä, että talousarvio olisi pitänyt avata kokonaan auki ja hyväksyä kaikkien yhteistoiminta-alueen hallituksissa ja valtuustoissa uudelleen. Olisihan se ollut vähän hankalaa, mutta näin vain on. Tarkoitus kuitenkin oli kohdallaan. Eräs kokoomusvaltuutettu vatvoi tätä kamalaa työtä, mikä tästä olisi aiheutunut. Keskustan valtuutettu itki, kuinka Perussuomalaiset eivät ymmärtäneet talousarviota 2015. Toinen keskustalainen käski Perussuomalaisia häpeämään, kun kuulema politikoimme perheiden kustannuksella. Olipa vielä kolmaskin keskustalainen, joka arveli, että tässä halutaan meille vain nimeä julki.

Ei tullut perhepalveluihin lisää rahaa, vaikka tarve olisi. Saatiinpa kuitenkin Outokummun kehittämishankkeisiin kirjattua perhepalvelut. Se tosin valitettavasti tuppaa olemaan niin, että ei näitä palveluita pelkillä kirjauksilla kehitetä.

Tämä oli tarina siitä, mitä voi käydä, kun koittaa ajaa perheiden palveluita eteenpäin. Kai tämä oli myös tarina siitä, että suurin vastustus tähän Outokummussa tuli Keskusta puolueelta.

Sen pituinen se, Outokummun Perussuomalaisten valtuustoryhmä jatkaa työtänsä heti pienen joululoman jälkeen.

***

PS: Jätin samaisessa kokouksessa tälläisen valtuustoaloitteen. Sen allekirjoitti meidän koko valtuustoryhmä eli Jari Turpeinen, Petri Kokko, Paavo Lehikoinen sekä allekirjoittanut. Myös yksi keskustalainen valtuutettu halusi tietää peruskoulun ja lukion lomautusten vaikutukset.

Tämä asia on ollut pinnalla ja henkilökohtaisesti haluan tietää, mitä vaikutuksia tällä on ollut oppilaisiin ja opettajiin. Outokumpu ei ole aiemmin lomauttanut kouluista henkilöstöään, toivottavasti tämä jääkin viimeiseksi kerraksi. Itse jätin lomautusasiasta eriävän mielipiteen, kun aikanaan siitä äänestytin sivistyslautakunnassa viime vuonna. Olin huolissani turvallisuudesta, opetuksen laadun heikentymisestä sekä henkilöstön jaksamisesta. Olen kuullut, että huoleni ei ehkä ollut turha.. Toivon toki, että lomautukset olisivat menneet hyvin ja kivuitta!

 

VALTUUSTOALOITE

Outokummun kaupunginvaltuusto
15.12.2014
Valtuustoaloite Outokummun peruskoulun ja lukion työntekijöiden lomautusten vaikutusten selvittämisestä.

Me allekirjoittaneet esitämme seuraavaa valtuustoaloitetta:


Outokummun peruskoulun ja lukion työntekijöiden lomautusten vaikutuksia selvitetään.

Aloitteen perustelu:

Kiristyneen taloustilanteen vuoksi Outokummun kaupunginhallitus päätti kesäkuussa 2013 lomauttaa henkilökuntansa kahdeksi viikoksi. Lomautukset koskivat myös peruskouluasteen opettajia ja koulunkäyntiavustajia.

Outokummun kaupunki kertoo vuoden 2014 talousarviossa asettavansa peruspalvelut etusijalle. Se myös kertoo tukevansa hyvinvointia ja tekevänsä kaupungista hyvän ja turvallisen paikan elää. Kaupungin arvoissa on mainittu rohkeus.

Lomautusten vaikutuksista on noussut esille huolta, hätää ja turvattomuutta. Kaupungin tulee olla rohkea ja kantaa vastuu päätöksistä. Sen tuleekin selvittää peruskoulussa ja lukiossa olevien työntekijöiden lomautusten vaikutukset. Vaikutuksia voitaisiin selvittää esimerkiksi lähettämällä oppilaille ja vanhemmille kyselykaavakkeita. Myös opettajilta ja koulunkäyntiavustajilta tulisi kysyä heidän näkemyksiään. Kaikki voisivat vastata anonyymisti. Kyselyn tulokset avattaisiin myöhemmin kaupunginvaltuustolle. Samaan tilaisuuteen voisi kutsua myös vanhempien, opettajien ja koululaisten/opiskelijoiden edustajia kertomaan näkemyksiään asiasta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kun otit puheeksi, niin asian vierestä kertoisin, että "Kuinkas sitten kävikään?" oli ensimmäinen suomennettu muumikirja. Suomentaja Hannes Korpi-Anttila teki paljon työtä hahmojen nimiä kääntäessään.

Hannes Korpi-Anttila asui varhaislapsuudestaan lähtien Loimaan Orisuolla, josta sitten ennen sotia ajautui mutkien kautta Helsinkiin. Orisuon syrjäistä kylää voi hyvin verrata Muumilaaksoon ja uskon, että kylän perinteellä ja Hanneksen kahdella vanhapiikasisarella oli suuri vaikutus siihen, missä hengessä ensimmäisen Muumi-kirjan ja sen henkilöt Hannes-setäni käänsi suomeksi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyllä Jaakko, olen muumisitaattien suuri ystävä :-) Kuka on muuten sanonut tuon sloganin "Mutta kyllä äiti tietää, miten kaiken voi pelastaa."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset