Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Joidenkin ihmisten mielissä sovinismi elää ja voi hyvin

  • Terveiseni äideille.
    Terveiseni äideille.
  • Erään miehen mielipide. Tämä oli kuulema vitsi.
    Erään miehen mielipide. Tämä oli kuulema vitsi.
  • FRIIDU – tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet
    FRIIDU – tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet

Koko kansan tuntema kyläkauppias Vesa Keskinen sanoo Iltalehden uutisen mukaan, että naisen paikka on kodinhoitohuoneessa. Esitellessään hulppeaa mökkiään, hän nimeää kodinhoitohuoneen tyttärensä äidin huoneeksi.

Suomalaisen naisen asema on muuttunut ja vahvistunut vuosikymmenten aikana. Maaliskuun 15 päivänä vuonna 1907 Suomen naiset käyttivät ensimmäisen kerran äänioikeuttaan. Tätä edelsi voimakas äänioikeustaistelu. On kuitenkin myytti, että Suomi olisi täydellinen tasa-arvon mallimaa. Monet ongelmat ovat usein piilossa, kuten naisiin kohdistuva väkivalta. Myös sovinistisia asenteita naisia kohtaan on yhä tänäkin päivänä.

Muualla  maailmassa tyttöjen ja naisten oikeudet toteutuvat paljon huonommin kuin meillä Suomessa. Jopa naisten ja tyttöjen oikeus elämään on monissa tilanteissa uhattuna. Saudi-Arabiassa nainen ei saa ajaa autoa. Irakilaisnaiset ilmaisivat olevansa toisen luokan kansalaisia miesten hallitsemassa maassa. Naisia ympärileikataan paikka paikoin – operaatio, joka on paitsi hengenvaaralinen, myös vie tytöltä mahdollisuuden kokea seksuaalista mielihyvää myöhempänä aikuisuudessa.

Globaalisti katsottuna Suomen ongelmat ovat siis melko lailla pieniä. Mutta palataan vielä Vesa Keskiseen ja hänen perheeseensä. Jane huolehtii Vesalle puhtaat vaatteet aamuksi valmiiksi.  Kuuluuko kotona olevan huolehtia töissä käyvälle vaatteetkin valmiiksi?

Eräs miespuolinen kommentoi facebookissa Vesa Keskis -asiaa niin, että hänestäkin olisi mukavaa, jos nainen huolehtisi hänestä ja kodista. Aloin miettimään, että mitä ihmeen huolehtimista aikuinen ihminen muka tarvitsee? Pohjanoteeraus oli, kun eräs mies kommentoi, että naisen kuuluu huolehtia miehestä ja kodista. Miesten työtkin ovat kuulemma raskaampia kuin naisten. Tämä myöhemmin kuitattiin vitsinä - kuolen ihan nauruun.

Jos puhutaan kahden ihmisen parisuhteesta ja naisen asemasta siinä -yleisesti ottaen ihmisen perustarpeisiin kuuluu toisen ihmisen läsnäolo, läheisyys ja niin edelleen. Parisuhteessa odotetaan, että puolisolta saadaan esimerkiksi hellyyttä ja tukea. Mutta ihmettelen, mitä erityistä huolehtimista aikuinen mies naiselta tarvitsee normaalin parisuhteen lisäksi? Eri asia, jos on jokin vamma, sairaus tai muu, jolloin avun tarve tavallisissa kotitöissä ja ynnä muissa on ymmärrettävää - mutta se onkin jo toinen tarina.

Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kodin tehtäviä ei jaotella sukupuolen mukaan. Nainen ei ole enää nyrkin ja hellan välissä, eikä kodinhoitohuoneen vanki. Aikuinen mies ja nainen joutavat huolehtimaan itsestään, vaikka kävisivät töissä. Sitä on aikuisuus ja aikuiseksi kasvaminen.

Maailmanlaajuisesti tasa-arvon toteutumisessa on edelleen paljon tehtävää. Mutta kotimaankaan ongelmilta ei pidä sulkea silmiä. Joidenkin ihmisten mielissä sovinismi elää ja voi hyvin.

Tiesitkö muuten, että pelkästään Intiasta ”puuttuu” seitsemän miljoonaa tyttöä, jotka on ultraäänikuvauksen jälkeen abortoitu sikiöinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Realiteetti on kuitenkin se, että rikkaille ja menestyville miehille riittää pilvin pimein naisia, jotka avioituvat mielellään näiden varakkaiden miesten kanssa ja hoitavat sitten kotia.

Myös suomalaiset tilastot kertovat, että lasten ollessa pieniä naiset panostavat kodin- ja lasten hoitoon, kun taas mies keskisttyy rahan hankkimiseen perheelle.

Vesa Keskisen tapaus tuo vain korostetusti esille asenteet ja asetelmat, jotka vaikuttavat läpi yhteiskunnan.

Suomalaisten asenteet voisi kiteyttää ehkä niin, että naisen paikka on 20 - 30 prosenttisesti kodinhoitohuoneessa, ja 70 - 80 % työelämässä. Kun miehen paikka on 100 % työelämässä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Meinasin kertoa henkilökohtaisista kokemuksistani tekstissä, mutta jätin ne sitten pois.

On ihan ymmärrettävää, että jos toinen on kotona ja toinen töissä, niin kotona oleva tekee enemmän kotitöitä. Tein minäkin niitä (kotitöitä) enemmän, kun olin lasten kanssa kotona. Nyt kun vaalikampanja kiihtyy, mieheni hoitaa niitä yhä enenevissä määrin. Meillä ei ole mitään roolijakoja näiden suhteen, se ken kerkeää, tekee. En pidä sellaisesta kategorisesta jaettelusta "miehen ja naisen" -töihin. Itse tulisin mökkihöperöksi, jos olisin vain kotona ja elämäntehtäväni olisivat kotityöt.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomalaisten miesten olisi aika ryhdistyä. Missä on näiden 100 % työttömien miesten paikka?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aholan kanssa tietyllä tapaa samaa mieltä. Se, että Keskinen on miljonääri antaa hänelle kyllä aika paljon liikkumavaraa suhteessa kehen tahansa naiseen; Hän kustantaa elintason ja ylläpidon.

Toki monikin haluaisi olla Vesa Keskinen. Sitä voi tavoitella myös dominanssimimiikalla. Että koska Keskisen ei tarvitse imuroida, se on merkki korkeasta sosiaalisesta statuksesta, dominanssista ja siten tavan julli alkaa myös ajatella, että imurointi on orjien hommaa. Toki keskinen voisi palkata siivojan. Todennäköisesti hänellä myös sellainen on.

Minusta dominanssileikkien sijaan pitäisi keskittyä käytäntöön. Jos toinen käy töissä ja toinen on kotona, se kotona oleva tekee leijonanosan kotitöistä. Jos molemmat käyvät töissä, niin tällainen tavallinen julli - kuten vaikkapa allekirjoittanut - ei välty kotitöiltäkään.

Ei dominanssia saa näyttelemällä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Se kertoo jo jotain, että Keskinen hakee naisensa ulkomailta. Suomalaisille naisille ei kelpaakkaan ihan mikä vaan kohtelu vaikka olisi kuinka massia, koska meidät on jo totetettu vähän parempaan kuin liikkumavaraan vain hellan ja nyrkin välissä.

Kyllä mäkin haluisin että kumppani hoitaisi kaikki kotityöt ja itse voisin vain maata sohvalla kuolusta tultani, mutta toisin kuin Keskisen Vesa, olen hyväksynyt arjen ja yhdessä elämisen realiteetit ja en tälläistä suhteelta odota.

Dominanssileikit jääköön makkariin. Ja mukaan se turvasana, että leikin voi lopettaa silloin kun se alkaa tuntua miellyttävän sijaan epämiellyttävältä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei se jää, koska koko yhteiskunta on pelkkää dominanssileikkiä. Se on väistämättä niin, koska todellista dominanssia täällä on vaikea saada. Siitä sitten koreilemaan vaatteilla, hiuksilla, meikeillä, lihaksilla, parralla, autoilla, koneilla, silikonilla, trendeillä, seksillä, väkivallalla jne.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Saara juttelee:

"Suomalaisille naisille ei kelpaakkaan ihan mikä vaan kohtelu vaikka olisi kuinka massia, koska meidät on jo totetettu vähän parempaan kuin liikkumavaraan vain hellan ja nyrkin välissä."

Ennen kuin jatkat tätä linjaa pitemmälle, niin vertaile joskus ihan huviksesi perheväkivaltatilastoja Suomen ja muiden EU-maiden välillä.

Puolison väkivallan uhriksi joutuminen ei ole Suomessakaan naisen oma vika, mutta on naurettavaa uhota, että meikäläiset naiset "on totutettu" torjumaan perheväkivalta, ja että ulkomaalaiset naiset muka kokevat sitä rutiininomaisesti. Asia on nimittäin kutakuinkin päinvastoin.

Se on aina muuten hassua huomata, miten vasemmistofeminististäkin huokuu omanlaisensa kansallismielinen uho, jonka varjolla halvennetaan niitä muunmaalaisia naisia.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #13

No mitä ihmettä? Tässä puhuin keskisen vesasta, en ulkomaalaisista miehistä. Öähisuhdeväkivalta on Suomessa iso ongelma, mutta meille on myös opetettu, että sitä ei tarvitse parisuhteessa sietää. Se ei ole sopiva rangaistus esimerkiksi kotitöistä luistamisesta.

Tokihan tässä tuli vähän yleistettyä, mutta maissa ja niiden alueissa jossa on köyhyttä ja sosiaalisesti huonot olot, on lottovoitto päästä Suomeen, vaikkapa sitten vesa keskisen puolisona.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

"Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kodin tehtäviä ei jaotella sukupuolen mukaan. Nainen ei ole enää nyrkin ja hellan välissä, eikä kodinhoitohuoneen vanki. Aikuinen mies ja nainen joutavat huolehtimaan itsestään, vaikka kävisivät töissä. Sitä on aikuisuus ja aikuiseksi kasvaminen."
Tai sitten voi tehdä vesakeskiset ja tauskit ja mitä näitä nyt olikaan ja hakea vähemmän hyvinvoivista maailmankolkista nainen joka on onnellinen vain päästessään naimisiin hyvätuloisen miehen kanssa hyvinvointimaahan, ja sitten evätä siltä se parisuhteiden sisäinen tasa-arvo josta suomalaiset naiset nauttivat.
Sanonko että nämä miehet eivät ole kasvaneet aikuisiksi? Sanon.

Kiinassa muuten kans abortoidaan tyttölapsia ja tapetaan synnytyksen jälkeen. Yhden lapsen politiikassa kaikki haluaa sen ainoan lapsen olevan poika. Mielenkiintoinen demografinen tilanne siellä edessä tulevaisuudessa...

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Olet oikeassa. Aikuinen ihminen ei tarvitse itselleen erillistä huolehtijaa. Yhdessä pariskunnat huolehtivat lapsistaan - heistä, jotka tarvitsevat erityistä huolenpitoa. Aikuisia vauvoja on kyllä edelleen olemassa. Se on taas sitten toinen tarina, miksi kukaan haluaa huolehtia aikuisesta vauvasta. Ymmärrän tietenkin ne naiset, jotka tulevat vähemmän_hyvistä_oloista Suomeen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Eiköhän anneta ihmisille ihan omat vapaudet päättää, millainen parisuhde heille sopii. Liian usein kuvitellaan, että parisuhteen tasapuolisuus pitäisi olla määritelty jonkun tarkasti mitattavan feministisen mallin mukaan, ja että siitä poikkeavat naiset ovat automaattisesti uhreja, vaikkeivät itse asiaa sellaiseksi kokisi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Toki jokainen saa itse valita. On myös paljon tapauksia, joissa naista alistetaan voimakkaasti. Kun tätä jatkuu tarpeeksi kauan, voi käydä niin ettei naisella ole enää voimia paeta alistavasta ja henkistä väkivaltaa sisältävästä ihmissuhteesta. Nimimerkillä: vierestä seuranneena

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Niinhän se toki menee, mutta ei alistaminen naisiin rajoitu. On esimerkiksi aika monta miestä, joita on uhkailtu perättömillä raiskausilmoituksilla tai perättömillä ilmiannoilla lastensuojeluviranomaisille. Niitä minä olen saanut seurata vierestä. Pelkästään naisten ongelmien esilletuonti on nollasummapeliä, jossa miehet häviävät.

Enkä nyt lähtisi varsinkaan retostelemaan jonkun satunnaisen julkisuuden henkilön esimerkin perusteella naisten tasa-arvo-ongelmista, kun asiaa on mahdotonta kovin läheisesti tuntea.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Tottakai miehiäkin on uhreina - sitäkään en voi hyväksyä. Tiedän kyllä tapauksia. Tiedän myös tapauksia, jossa naista alistettu. Yhtä sellaista seurasin kotona 15-vuotta. Iso mies ei osannut edes ruokaa tehdä itselleen. Eikä käynnistää pyykinpesukonetta. Aika säälittävää. Ja se oli aivan sama, oliko äiti työssä vai kotona - kaikki oli hänen harteillaan.

En mahda sille mitään, että Vesa Keskisen kommentit toivat minulle mieleen tämän aiheen.

Globaalisti naisten oikeuksissa on vielä paljon enemmän parannettavaa! Siitä lienet ainakin samaa mieltä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs se PS:n puoluetoimistolla hääräilevä työmien Putkonen? Kyläkauppias Keskistä ei ole tietääkseni tuomittu raiskauksesta?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jos ei ole erikseen miehen ja naisen kotitöitä niin miten olisi työnjako silloin että mies hoitaa tiskit viikon ja ja vaimo tekee vaikka auton koneRemontin

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Näin voi jossakin olla. Yhtenä kesänä mä hion ja lakkasin meidän kuistin. Ei tullut mieleenkään, että se olisi ollut mun miehen työ.. Hän vahti lapsia sillä aikaa, kun mä tein hommia.

Käyttäjän MinnaUllgren kuva
Minna Ullgren

Ymmärrän kirjoittajan ärtymyksen Vesa Keskisen kommenteista, itse en kyseisen henkilön kommentteja noteraa suuntaan enkä toiseen, Keskinen on iso lapsi miehen hahmossa. Jos molemmat käyvät töissä, niin kotityöt tekee kai se, kuka ehtii ja jaksaa. Jukka Laulajaiselle sen verran kommentoisin, että uusimpiin autoihin ei se ukko-kultakaan koneremppaa tee, sen tekee ainakin meillä merkkihuolto.
Aasian abortoidut tyttösikiöt järkyttävät, mutta minusta meillä suomalaisilla ei ole varaa osoittaa syyttävää sormea sinnepäin näiden selektiivisten aborttien vuoksi. Montakohan vammaista ihmistä Suomessa jää syntymättä vuosittain? Yhtä lailla sikiödiagnostiikkaa käytetään täällä. Vammainen lapsi on rasite Suomessa, tytär Aasiassa.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Miehet ovat sukupuolisodan uhreja siinä mielessä, että kaatuneita ei ole, mutta vammautuneita on läjäpäin. Feminismistä on tullut siinä mielessä hegemoninen diskurssi, että miehisyys on täysin marginalisoitu junttiuttamishengessä. Samalla miehisyydestä on tehty sellainen irvikuva itsestään, ettei sen tavoittelu ole kenenkään kannalta mielekästä. Me miehet olemme kaikki parhaimmillaankin Juoksuhaudantien mattivirtasia, pahimmillaan luovuttavia mattivirtasia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Toisekseen se että vaimo hoitaa kodin ja lapset eikä käy työssä voi olla keskisen vaimon kotimaisessa kulttuurissa aivan normaalia (en ole tutustunut ko. maan kulttuuriin, sanon vain mahdollisuuden). Eikö vieraita kulttuureja kuulu kunnioittaa? Esim. Japanissa mies käy töissä ja vaimo hoitaa kodin kuvio on hyvin perinteinen, Kodin hoito sisältää myös talouden hallinnan ja mies saa vain ns. taskurahan jonka voi käyttää omaan virkistystoiminaansa.

Mielenkiintoista että toisaalta monikulttuurisuutta (esim. Islman) hyväksytään ja hehkutetaan mutta samaan aikaan valitetaan naisten oikeuksista ja asemasta jos ne eroavat länsimaisesta arvomaailmasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset