Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.

Muslimeille suunnattu Halal-market avattiin kotikaupunkini naapurissa Joensuussa. Kauppa myy halal-teurastettua lihaa sekä muita elintarvikkeita.

 Suomen kansallinen lainsäädäntö kieltää eläimen teurastaminen ilman tainnutusta. Eläimen teurastusta ilman edeltävää tainnutusta käytetään esimerkiksi Halal-teurastuksessa sekä Šehita- teurastuksessa. Lakia voidaan kiertää uskonnollisten syiden vuoksi - tällöin eläin tainnutetaan samanaikaisesti, kun verenlasku aloitetaan. Siipikarjaan kuuluva eläin saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella. Suomessa Eviran mukaan vain muutama teurastamo toimittaa halal- teurastettua lihaa. Šehita- teurastuksesta Suomessa en jostain syystä löytänyt tietoa samointavoin kuin halal-teurastuksesta.

Perinteisessä halal-teurastuksessa eläimen pää käännetään ensiksi Mekkaa kohti ja kaulavaltimo katkaistaan eläimen ollessa tajuissaan. Kaiken veren annetaan valua kuiviin. Samanaikaisesti lausutaan ruokous. Sharia-laki ei varsinaisesti kiellä eläimen tainnuttamista ennen teurastusta, mutta tainnutuskäytäntöä sovelletaan vaihtelevasti. Myös Šehita- teurastuksessa eläimen kaulavaltimo viilletään pitkällä ja terävällä veitsellä auki – teurastettaessa eläin on tajuissaan, kunnes kuolee verenhukkaan.

Suomessa lakia noudattaen teurastettavat eläimet tainnutetaan ennen veren vuodatusta. Tainnutus tehdään pulttipistoolilla (naudat) tai kaasulla (siat ja siipikarja). Tainnutuksen jälkeen eläimelle tehdään pisto kaulavaltimoon ja eläimestä lasketaan veri. Verenlaskun aikana tajuttoman eläimen elintoiminnat lakkaavat ja eläin kuolee.

Mainitut halal- ja  Šehita- teurastusmuodot tuovat eläimelle tarpeetonta kärsimystä. Suomen ei tule hyväksyä eläinrääkkäystä minkään uskonnon takia. Lakia ei saa mielestäni kiertää uskonnollisten syiden vuoksi. Suomessa on teurastamoja, jotka tarjoavat halal- teurastusta, mutta ne eivät halua mainostaa erikoispalveluaan asiakkaiden menettämisen pelossa - nämä teurastamot täytyisi julkistaa. Mielestäni ainakin tuotantoeläinten omistajilla on oikeus tietää, millaisiin paikkoihin he eläimiään lähettävät.

Joensuuhun avattua Halal-kauppaa vastaan minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa. Kauppa myy myös muita elintarvikkeita. Hienoa, että ihmiset hankkivat elantonsa yrittämällä! Ystäväni kehui sieltä ostamaansa feta-juustoa. Kauppa myy myös kuitenkin halal-lihaa, jota en hyväksy - ja on jopa nimennyt itsensä tämän jokseenkin brutaalin teurastustavan mukaan. Tiedän, että esimerkiksi Helsinki on pullollaan näitä kauppoja. Britanniassa on myyty salaa kuluttajille halal-lihaa.

Tuotantoeläinten olojen ja teurastustapojen täytyy olla mahdollisimman inhimillisiä. Tärkeintä toki on se, että eläin saa viettää hyvän elämän – ja näin suurin osa maamme tuotantoeläimistä viettääkin. Ongelmistakin on tosin uutisoitu – esimerkiksi teuraseläinten kuljetusmatkat ovat joskus liian pitkiä. Meillä on siis kehitettävää. Suomessa tulisi nopeasti antaa lupia liikkuville pienteurastamoille, jossa eläin voitaisiin tainnuttaa kotitilallaan. Turhan kärsimyksen aiheuttamista ennen teurastusta ja teurastusvaiheessa tulee ehdottomasti välttää.  Tanska on kieltänyt teurastuksen ilman verenlaskua edeltävää tainnutusta kokonaan eläinten turhan kärsimyksen välttämiseksi

Mahatma Gandhi sanoi aikanaan osuvasti: "Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kirjoittajan aihe on hyvä, mutta täytyy sanoa, että tämä halal-lihasta pöyristely on yksi omituisimmista nykypäivän tekopyhyyksistä. Halal-teurastus tehdään Suomessa eläinsuojelulakien mukaisesti aivan kuten muutkin teurastukset. Asia, eli nuo viimeiset muutamat sekunnit, on siis kunnossa.

Halal-kaupoista voi myös ottaa oppia joissain asioissa, missä meillä ollaan menossa pieleen. Lihaa saa marinoimattomana! Se kukertava neste, jolla vuosittain pilataan miljoonia kiloja lihaa, on todella ikävä ilmiö, jota ei näe missään muualla vastaavissa mittasuhteissa. Se on totaalista ihmisten sumuttamista. Samaten sisäelimet ovat arvossaan.

Paljon enemmän tulee kiinnittää huomiota tuotantoeläinten oloihin niiden varsinaisen elämän aikana. Sanna on huomioinut tätäkin, mikä on hyvä. Mutta yksi juttu:

"Tuotantoeläinten olojen ja teurastustapojen täytyy olla mahdollisimman inhimillisiä." Ihmisten tarpeilla ei ole mitään tekemistä eläinten viihtyvyyden kanssa- Ihnhimillisyys ei liity eläimiin. Eläimillä tulee olla lajityypin mukaiset, viihtyisät olot, joissa niistä pidetään erityisen hyvää huolta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Mainitsin tekstissäni myös sehita-teurastuksen. Tosin sitä ei käsittääkseni Suomessa tehdä. Eli se siitä pelkästä "halal-lihasta pyöristymisestä".

"Kiva", jos sinusta on okei rituaaliteurastuksella tuottaa enemmän eläimelle kärsimystä. Minä en tätä hyväksy, olipa uskonto mikä hyvänsä. Meillä nykypäivänä eläin voidaan teurastaa jokseenkin minimoimalla kärsimys. Jos ei voi syödä ennen teurastusta tainnutetun eläimen lihaa Suomessa, niin sitten voi olla syömättä lihaa. Kasvisruokavaliollakin pärjää.

Todellakin eläimen varsinaisen elämän tulee olla mahdollisimman hyvää.

Inhimillisyydellä tässä asiassa tarkoitan inhimillisyydelle kuuluvia ns. universaaleja arvoja kuten arvostusta. Jos eläintä arvostetaan, tälle ei haluta tuottaa tarpeetonta kärsimystä.

Kari Nortunen

Jos eläin tainnutetaan ennen kurkun leikkamista, on ihan sama jollottaako samalla allahuakbaria.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En itsekään näitä rituaaliteurastuksia yms. hyväksy ilman, että huolehditaan ettei eläimelle koidu kärsimystä. Tästä huolimatta pidän vähän tekopyhänä sitä jos perussuomalaiset ovat tästä erityisen kiinnostuneita, kannattaen samaan aikaan turkistarhausta. Jota vieläpä perustellaan varsin usein sillä, että se on "laillinen elinkeino". Jostain syystä tuo argumentti ei kelpaa näihin rituaaliteurastuksiin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Ensinäkin, luepas tuosta oikealta: "Mielipiteeni edustavat vain omaa kantaani ja vain omia mielipiteitäni." Puolue ei ole ottanut käsittääkseni kantaa halal-teurastuksiin.

Ja sitten, jos menet hiukan alaspäin, voit nähdä, kuinka kommentoin turkistarhausta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #14

Minusta vasta tekopyhää onkin, että turkistarhauksen vastustajat vaativat tarhaamisen kieltoa Suomessa huolimatta siitä että Suomessa on sentään pyritty parantamaan turkiseläinten oloja, eivätkä välitä siitä, että turkistarhaus siirtyisi Kiinaan, missä elukat hakataan rautatangolla tai jollakin muulla vastaavalla puolitajuttomaksi ja nyljetään elävältä.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Hyvä kirjoitus blogistilta.

Petra sen sijaan on taas kerran puolustelemassa yhtä vääryyttä toisella.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sanna tarkoitti varmasti hyvää, mutta kyse on täysin irrelevantista hiustenhalkomisesta kuoleeko eläin tainutettuna verenvuotoon vai ns. "naulapyssyllä feissiin" kuten kuuluisa sketsihahmo luomuteurastaja asian ilmaisi.

Suomalaisilla ei ole minkään sortin moraalisia tuskia eläimen kärsimyksellistä kuolemaa kohtaan. Ammumme jatkuvasti eläimiä riistana niin, että ne kärsivät, ja käsittelemme kalastettua kalaa niin, että ne kärsivät. Kaksinaismoralismi iskee vain siinä tilanteessa, kun muslimit teurastavat karjansa siten kuten Suomessa muutama vuosikymmen sitten.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Minusta sillä on merkitystä, miten eläin kuolee. On se hiukan eri asia tuntea kaulansa viillettävän kuin saada "naula otsaan" ja menettää tajunta HETI.

Minä länsimaalaisena nään outona sen, että uskonnonnon takia halutaan tuottaa lisäkärsimystä eläimelle. Kiva, jos sinä Petra ymmärrät. Minusta kaikkien uskontojen ongelmakohtiin täytyy puuttua. Halal-teurastus on yksi islamin ongelma, MINUN MIELESTÄNI. Tosin, Sharia-lakihan ei kiellä tainnutusta.

Kyllä se on ihan totta, että kotimaassakin pitäisi kiinnittää eläinten kohteluun huomiota. Kalat kolkataan hengiltä heti, näin meillä tehtiin lapsuudessani. Metsästykseen en osaa ottaa kantaa, mutta en usko kovinkaan monen metsästäjän haluavan turhaan tuottaa eläimelle lisäkärsimystä. Lisäksi näen metsästyksen parhaimpana eläimelle. Se saa kuitenkin kuolla villinä ja vapaana, ei tuntien rekkakuljetuksen jälkeen vieraassa paikassa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #17

Meillä ei ole olemassa Suomessa sellaista teurastuskäytäntöä, joka aiheuttaisi kohtuutonta kärsimystä. Siksi kotimainen halal on ihan ok, usko pois. Voisi olla esim. kiinnostavaa saada sinulta blogi jossa teet vaikka tutustumiskäynnin paikkakuntasi halal-liikkeeseen, ennakkoluuloton ja reipas kun useimmiten kirjoitustesi päätellen olet.

Mitä muualla maailmassa tehdään eläinten suhteen, on aika lailla samaa mitä meillä on ollut isien ja isovanhempien aikana. Joko he vähitellen omaksuvat länsimaisia uusia arvoja tässä suhteessa tai eivät.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minulle on suuri mysteeri miten muslimimaissa kidutetaan monella tapaa eläimiä.

Kun teuraseläimiä kuljetetaan, niin samalla kaikki asiat pyritään tahallisesti tekemään siten, että eläin kärsii mahdollisimman paljon.

Kun eläin on loukkaantunut niin sen annetaan kärsiä päiväkausia, katsotaan vierestä sen kärsimystä, mutta ei armahdeta eläintä eikä lopeteta sen kärsimyksiä.

Koira voidaan sitoa narulla auton perään ja sen jälkeen ajetaan autolla niin kovaa, että eläin lopulta menehtyy, mutta kärsii julmasti ennen kuolemaansa.

Mistä kumpuaa tällainen eläinten halveksunta, joka vallitsee useissa muslimimaissa ja laajasti aivan tavallisten ihmisten keskuudessa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Joistakin maista puuttuu kunnollinen eläinsuojelulainsäädäntö. Täällä olisi asiat yhtä huonosti jos meillä ei olisi sellaista. Joskin kulttuureissa on eroja siinä, miten suhtaudutaan eläimiin. Meidän helmasyntimme on kuvitella, että olemme jotenkin erityisen hyviä, mutta vihaamme suurpetoja, tuotamme eläimiä vastenmielisellä tavalla ja sadat tuhannet sairaiksi jalostetut koirat ulisevat kerrostalousunnoissa yksinään.

Monessa muslimimaassa eläimet saavat laiduntaa kunnolla vapaudessa. Täällä laitetaan mielummin karja syömään rehua pihattoon kun annetaan olla luonnonlaitumilla, vaikka lihasta tulisi paljon arvokkaampaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Suomessakin on kehitettävää. Esimerkkinä voidaan mainita turkistarhaus, jossa eläimet viettävät aikansa pöyristyttävän pienissä häkeissä. Isommat häkkikoot ja eläimille mahdollisuus maapohjaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa on eletty maanviljelyksestä,ja karjataloudesta.Sikataloudesta jne.Metsästys on osa suomalaista kulttuuria,ja älä nyt kuvittele,että sitä huvikseen on "harrastettu".Mitä tulee suurpetoihin,ne aukovat päätään,jotka eivät asu alueilla,jossa pedot iskevät es.karjan,lampaiden,porojen kimppuun.Vihasi saat pitää,ainakin minun puolestani,ne joiden elinkeino on kiinni eläintensä hengissä pysymisestä,eivät vihaasi yhdy,vaan realiteetteihin.

Mitä tulee koiriin"ulisevat kerrostalo asunnoissaan"Ole hyvä ja tutustu koiranomistajiin,ennenkuin kiihkossasi leimaat heidätkin.Toisaalta kuvaa hyvin tätä suomalaisiin kohdistuvaa arvostelua.Kaikki on väärin mitä suomalaiset tekevät,sillähän ei toki ole mitään väliä,että koirien jalostamista on tehty ympäri maapalloa,eikä se ole suomalaisten keksintö.es.Saksassa aloitettiin paimenkoirien jalostus 1880 luvulla..

Mitä tulee karjan pitoon,jos et tiedä suomessa es.lehmät ovat ulkona ,kun ilmat ovat sopivat.Tiedoksesi myös että karjaa viedään laitumelle mm.luonnonvaraisille paikoille.Kuinka kauan olet ollut es.maatalon töissä,ja käynyt vaikkapa metsällä?

Meinaatko että suomi on kehitysmaa,jossa ei valvota eläinten olosuhteita,ja että jokainen koiranomistaja on eläinrääkkääjä?

Kyllä on harvinaisen suuri tarve leimata suomalaisia,alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #6

En tiedä, mistä vihasta ja kiihkosta Ilona Oksanen kirjoittaa. Yritin selittää, että kulttuureissa on erilaisia tapoja suhtautua eläimiin, ja meillä on tämä helmasynti, että kuvittelemme tekevämme kaiken ylivertaisen oikein. Meidän mielestämme on sivistynyttä jalostaa eläimiä ja pitää niitä kerrostaloissa. Kokeilisit joskus katsoa laatikon ulkopuolelta, niin ymmärrät kenties mitä tarkoitan.

"Mitä tulee karjan pitoon,jos et tiedä suomessa es.lehmät ovat ulkona ,kun ilmat ovat sopivat.Tiedoksesi myös että karjaa viedään laitumelle mm.luonnonvaraisille paikoille.Kuinka kauan olet ollut es.maatalon töissä,ja käynyt vaikkapa metsällä?"

Tiedän kyllä. Toimin tämän alueen asiantuntijatehtävissä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #7

Joka alan ja asian asiantuntija.Jep,ihmenainen P nyqvist.Eihän muita tarvitakkaan.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Viherterroria esiintyy Suomessa suhteellisesti paljon. Vastikään iskettiin omaan kotikaupunkiinkin: http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kot...

Tuo Oikeutta Eläimille harjoittama viherterrori on ihan ala-arvoista.

Koirien ulkonäköjalostus on suurin ongelma nykypäivänä. Muutoin koirien jalostusta tarvitaan esimerkikisi käyttöominaisuuksien parantamiseksi, tämä hyödyttää poliisia, tullia ja rajavartiostoa. Jalostusta siis tarvitaan, mutta ei ulkonäkö vaan terveyteen ja hyviin luonne sekä käyttöomaisuuksiin tähtäävää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Jos tämä oli jokin vihjaus että liittyisin jotenkin viherterroriin niin ei, työskentelen vesiensuojelun, ympäristön, maatalouden ja luonnon hyvinvoinnin parissa. Minäkin suhtaudun kriittisesti "iskuihin". Keinojen pitäisi olla toisenlaiset, kun halutaan vaikuttaa asioihin.

Olen samaa mieltä kanssasi jalostuksesta. Valitettavasti ulkonäköön liittyvä jalostus on niin pitkällä ja on kansainvälistä, joten siihen emme pysty vaikuttamaan koskaan.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Olen pahoillani, jos luulit kommenttini koskevan sinua. Ei koskenut, todellakaan. Kunhan tuli mieleen Ilonan tekstistä.

Olet oikeassa, että ulkonäköjalostukseen ei valitettavasti tavallinen ihminen kykene vaikuttamaan. Paitsi yksi keino on omalla "ostoskäyttäytymisellä" vaikuttaminen. Valitettavasti muotovalio tittelit vaikuttavat ja kuulostavat niin hienoille, hienoimmille kuin esimerkiksi BH tai luonnetestipisteet.

Teet Petra tärkeää työtä :)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minä en tunne eläinsuojelulakia, mutta siitä huolimatta tiedän ja tunnen, että eläintä ei saa kiduttaa eikä antaa sen kärsiä.

Muslimimaissa lapset leikkivät puolikuolleella kissanraadolla, joka on jäänyt auton alle ja takajalat murskana, ja vanhemmat katsovat hyväksyvästi vieressä. Ja tätä voi jatkua pari päivää eikä kukaan puutu asiaan. Mistä se johtuu?

Ja monessa muslimimaassa eläimiä laidunnetaan kaduilla ja lehmät syövät jäteastioista muovipusseja.

Elinikäisenä koiranomistajana ja kasvattajana en myöskään hyväksy ulkonäköön perustuvaa koirien jalostamista. En myöskään siihen liittyviä koiranäyttelyitä.

Ulkonäköön perustuva jalostaminen kumpuaa ihmisestä itsestään. Kaunista ulkonäköä palvotaan television jokaisella kanavalla. Mitä muuta kaikki reality-ohjelmat ovat kuin ulkonäköön perustuvaa humpuukia? Ja jos ei oma ulkonäkö riitä, niin sitten annetaan kirurgien leikellä vartalot ja pärstät pilalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset