Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Priorisointikeskustelu lasten sairaanhoidosta on lopetettava välittömästi

  • Oma lapseni noin 800 gramman painoisena.
    Oma lapseni noin 800 gramman painoisena.

Helsingin Sanomat teki jutun keskosten hoidosta Suomessa 22.3.2015. Puhuttaessa keskostenhoidosta asia tuntuu usein ajautuvan myös prioriteettikeskusteluksi.

Jotkut näkevät keskosten hoidon osana suurempaa prisorisointikeskustelua, koska keskosten hoito on verrattain kallista. Eräs nimetön kysyykin, pitäisikö esimerkiksi pienimpien ja heikoimpien keskosten tehohoitoa rajata.

Lyhyesti sanottuna: kaikkein pienimpiä ei edes yritetä hoitaa. Alle 22-viikkoiset eivät jää henkiin.  Eli priorisointia tehdään jo. Nytkö vaaditaan jo isompien keskosten hoitamattajättämistä?

Ihmettelen, miksi keskoset nostetaan aina priorisointikeskustelussa esille. Miksi ketään muita ei nosteta tikun nokkaan samalla lailla? Eikö keskosvauvoja mielletä vauvoiksi tai ihmisiksi kuten muut lapset mielletään? Siltä  välillä näyttää. Keskosen hoito ensimmäisenä vuonna maksaa noin 70 000 euroa. Tämäkö pitäisi ottaa pois? Jotta voitaisiin tukea Kreikkaa tai Portugalia? Maksaa syöttötariffeja tai tehottomia yritystukia?

Osana takuuspelleilyä Suomi maksoi Kreikan vakuuksia yhdentoista lastensairaalan verran. Rahat tähän otettiin lainana. Samalla rahalla ostetaan keskoslapsille ja muille sairaille lapsille hoito- ja lääkintävälineitä, palkataan osaavaa henkilökuntaa ja niin edelleen. On aika keskustella siitä, mitkä ovat yhteiskunnan perustehtäviä – tähän leikkauksista keskustelu pitäisi kohdistaa eikä viattomiin lapsiin.

Yhteiskunnan perustehtävä on huolehtia pienimmistä ja heikoimmista – tähän kuuluvat myös pienet keskoset kuten kaikki muut lapset. Priorisointikeskustelu lasten sairaanhoidosta on lopetettava välittömästi. Jos löytyy rahaa Kreikalle, löytyy myös meidän omille lapsillemme.  

Pienen keskosen tai sairaan lapsen elämälle ei voi asettaa hintalappua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Yhteiskunnan tehtävä tulisi todellakin olla heikkoimmista huolta pitäminen, ei tunaroivien maiden avustaminen. Näyttää todellakin siltä, että etenkin Kokoomukselle ja pienemmässä määrin monelle muullekin puolueelle on tärkeämpää EU-eliitin ja pankkien hyvinvointi kuin suomalaiset. Muutoinkin koko terveyshuoltojärjestelmämme näyttää menevän kohti Yhdysvaltojen mallia, mikä ei ole hyvä asia köyhien kannalta. Eikä kenenkään terveydenhuoltoa todellakaan pidä priorisoida.

Hannu Töyri

Olisiko joskus hyvä tarkastella sitä kuinka moni työtön on oikeasti työtön siten, että hän ei löydä työtä vaikka haluaisi. Ansiosidonnaisella olevaa ei saa millään työhön.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Olisi. Nyt kuitenkin aiheena lastensairaanhoito.

Hannu Töyri

Niin mutta jos etsitään säästökohteita ja priorisoidaan pakon edessä, niin valetyöttömät ja valesairaseläkeläiset olisivat inhimillsempi säästökohde kuin vastasyntyneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset