Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Musta hevonen on uljas ilmestys

Hämmästyin lukiessani puolueeni eduskuntaryhmän valinnasta eduskunnan puhemieheksi.  He valitsivat 36-vuotiaan Maria Lohelan puhemies kandidaatiksi. Musta hevonen on uljas ilmestys. Hieno veto.

Valituksi tullessaan Lohela olisi Suomen historian nuorin puhemies. Lisäksi hän olisi historian toinen naispuhemies. Edellisen kerran nainen johti eduskuntaa 1999–2003. Silloin puhemiehenä toimi Riitta Uosukainen.

Lohelan valinta kertoo myös puolueeni eduskuntaryhmästä paljon. Eduskuntaryhmässä katsotaan selvästikin tulevaisuuteen. He valitsivat tehtävään parhaan – ikään ja sukupuoleen katsomatta. Edistyksellistä.

Myös nuori nainen voi kivuta politiikan huipulle. Valmius arvovaltaisiin tehtäviin on kiinni ensisijaisesti ihmisestä itsestään. Jotkut eivät ole koskaan valmiita vastuullisiin tehtäviin, vaikka ikää olisikin puolitoista kertaa Lohelan verran tai kokemusta kaksi kertaa enemmän kuin Seppo Kääriäisellä.

Lämpimät onnittelut Maria Lohelalle. Tämä oli mukava päivä kaltaiselleni aloittelevalle nuorelle naispoliitikolle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

:)

"He valitsivat 36-vuotiaan Maria Lohelan puhemies kandidaatiksi."

"Lisäksi hän on historian toinen naispuhemies."

"He valitsivat tehtävään parhaan – ikään ja sukupuoleen katsomatta."

Blogisti näyttää poikkeavan valitsijoiden linjauksesta, koska pontevasti painottaa puhemiesehdokkaan ikää ja sukupuolta.

Mielestäni edelleen yksi puhemiespaikka kuuluisi Vihreille vaalivoiton myötä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Muokkasin hiukan tekstiä, koska Lohelaa ei vielä ole valittu puhemieheksi. Käytännössä hän kuitenkin sellainen on ja hän tarvitsee enää muodollisen päätöksen asiasta.

Minusta hänen sukupuoli on merkityksellinen, koska hän on historiassamme toinen naispuhemies - ja kaikkein nuorin puhemies.

Mitäpä Heikki olit mieltä, kun Barack Obama valittiin ensimmäisenä mustaihoisena Yhdysvaltain presidentiksi. Valititko silloin, kuinka hänen ihonvärinsä otettiin esille? ..... niin, sitä minäkin.

Kivaa kesää sinullekin! Vihreiden aika oli ja meni. Käteen jäi..... ööh.. teollisuuden teloitusmurha.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ymmärrän kyllä kantanne, mutta ihmettelen toki millaista agendaa moinen esilletuonti palvelee? Itselleni sukupuolella, värillä tai iällä ei ole mitään merkitystä. Paras henkilö valittakoon. Aivot ratkaisee, ei se, millaisen kehon ne ovat ympärilleen saaneet.

Vihreät ovat toki osoittaneet kykyä epäonnistua yhteisten asioiden hoidossa, mutta varapuhemiehen positio olisi kuitenkin hieno ele vaalivoittajaa kohtaan. Ns. reilu peli. Syrjäytymisestä on tulossa kansallinen tragedia, mutta poliittisesta syrjäytymisestä ei kukaan kanna huolta.

Obamaa ei olisi varmaan valittu toiselle kaudelle, jos osaamisvajetta olisi ollut. Ihon mahdollinen väri on irrelevanttia.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Agendana on tasa-arvo. Meillä on valitettavasti vieläkin liian vähän naisia korkeimmilla paikoilla politiikassa. Miten moni (nuori) nainen on aiemmin ollut puhemies, pääministeri ja niin edelleen? Nuorena pidän alle 40-vuotiasta. Ministereinä naisia on ollut paremmin, mutta sielläkään ei kovin paljon nuoria ole nähty. Tarkka data pitäisi tarkistaa, tämä on nyt mutua.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #9

Olette arvatenkin oikeassa tilastollisen jakauman vinoudesta. Uskoisin, että vinouman korjaustavasta on olemassa monenlaisia mielipiteitä.

Toteatte: "Meillä on valitettavasti vieläkin liian vähän naisia korkeimmilla paikoilla politiikassa."

Itse ehkä asettaisin lauseen muotoon: "Meillä on valitettavasti vieläkin liian vähän osaavia ihmisiä korkeimmilla paikoilla politiikassa."

Jotenkin rimmaisi paremmin?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Oletetaan, että korkealle paikalle nimeltä X eduskunnassa valitaan yleensä pätevin ihminen. Oletetaan myös, että kyvykkäitä ihmisiä on naisissa ja miehissä suunnilleen yhtä paljon. Kysymys on; miksi vinouma on olemassa? Sitä ei voida selittää kyvykkyydellä. Vinouma myös lienee sen verran suuri ettei eduskunnan "pienehkö" miesvoittoisuus voi sitä selittää. Miksi miehet nousevat suuremmalla todennäköisyydellä politiikassa huippu paikoille ja naiset eivät?

Kannattaa toki muistaa ettei poliittinen peli ole ihan näin yksioikoista. Mutta leikitään nyt, että on.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #12

Hyviä kysymyksiä esitätte. Urallaan menestyneet naiset voisivat olla parhaita vastaajia kysymyksiinne.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #14

"Keitäs tyttö kahvia" -kirja kesken. Löytyisikö sieltä vastaus?

Älkääkäkä toki teititelkö :) Olen Sanna vain.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Omasta mielestäni koko puhemiehen pointti on olla pitkän linjan, vanhempi ja kunnoitettu edustaja, joka symbolisoi eduskunnan arvovaltaa ja perinteitä, etikettiä ja järjestystä. Sukupuolella ei ole minkään valtakunnan väliä siinä.

En ole yhtä innoissani puhemieskandidaatista kuin Sanna Antikainen, pidän Lohelan linjauksia arvoista hieman kyseenalaisina - nämä nuivat ajatukset maahanmuuttajista ja yksikielisen Suomen visiointi eivät minustakaan sovi puhemiehen arvolle. Mutta ehkä hänen sydämensivistyksensä puhkeaa kukkaan korkea-arvoisessa tehtävässä. Aina voi toivoa.

Kiva kuitenkin, että naisen valinta ilahduttaa ja onhan tuo toki tärkeää perusnaisille.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Minä en pitänyt Halosen kommunismin ihannoinnista. Halonen halusi lisäksi lakkauttaa asevelvollisuuden. Myöhemmin hän oli armeijan ylipäällikkö. Sellainen presidentti meillä oli kaksi kautta. Mitä mieltä olet Petra Tarja Halosesta? Äänestitkö häntä presidentin vaaleissa?

Lisään, että olen kuitenkin iloinen, että meillä oli selvästikin vahva naispresidentti. Miehisessä poliittisessa maailmassa sitä tarvitaan!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #13

Tarja Halonen oli kaksi kautta presidenttinä koska kansa hänet valitsi presidentiksi. Enemmän minulla on jäänyt hyvää mieleen Halosesta presidenttinä kuin huonoa.

Mutta ketä äänestin milloinkin, on luonnollisesti vaalisalaisuutta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Kansa on valinnut myös Lohelan kansanedustajaksi eduskuntaan. Suorilla vaaleilla valituista kansanedustajista valitaan ministerit, valiokuntien puheenjohtajat sekä puhemiehistö. Lohelalla ei ole järin paljon kokemusta, mutta minusta hän on osoittanut olevansa sivistynyt, arvokas ja aikaansaava kansanedustaja. Sellainen, jollainen puhemiehen toivoisi olevan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #16

Tarkoitat perussuomalaista kansaa. Konsensus ja lehmäkauppoja tekevät tehtävänsä. Puhemiehenpaikka voisi olla vihreiden, se toinen aito voittajapuolue Keskustan lisäksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #16

Sanna, ei sivistynyt ihminen olisi allekirjoittanut nuivan manifestia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #13

Tarja Halonen ei ole koskaan ihannoinut kommunismia. Selvitä nyt itsellesi hyvä ihminen ensin mitä eroa on kommunismilla ja sosialidemokrtialla.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ruotsin kieltä vastustavan nuivan manifestin allekirjoittajan valinta puhemieheksi syö eduskunnan arvovaltaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Miksi?

Mitä eduskunnan arvovaltaa? Oliko sillä jotain sellaista? En ole huomannut arvostusta olevan aikaisemminkaan. Eihän tuo Hakkarainen tai Kankaanniemi sentään ole ja vaikka olisi, niin samapa tuo ja kansalle olisi lisää sirkushuveja (kun leipä hyvinkin mahdollisesti vähenee).

:) Ja olen varsin kaukana Halla-Aholaisista/hommafoorumilaisista/jne. Tosin vastustan pakkoruotsia minäkin kuten useimmat suomalaiset.. sehän on vain järkevää ja käytännöllistä.

Myös se, että jotkut vielä ihmettelevät että nuori ja nainen voisi kivuta huipulle,..... on omasta mielestäni outoa (blogista otettuna itsestäänselvyyksiä: "Myös nuori nainen voi kivuta politiikan huipulle. Valmius arvovaltaisiin tehtäviin on kiinni ensisijaisesti ihmisestä itsestään. "). Mutta jos joku tarvitsee vahvistusta selvälle asialle tuollaisen esimerkin kautta, niin siitä vain.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Vähän on ollut nuoria naisia puhemiehinä, pääministereinä ja niin edelleen. Ministereistäkin aika harva on ollut nuori nainen, pitäisi vielä tarkistaa tarkka data. Mutta hei itsestäänselvyyksiä vaan ja linnut laulaaaaa.. :D

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Aika itsestäänselvyyksiä luulin tuollaisen asian olevan, mutta onhan sitä tullut erehdyttyä ennenkin.

Jäätteenmäki? Kiviniemi? Halonen presidenttinä, Uosukainen puhemiehenä jne. Jos taas vain nuoruudesta puhutaan väkisin, niin kuinka monet nuoret miehet ovat olleet Suomen presidenttejä tai pääministereitä tai vastaavaa? Ja miksi kokematon nuori valittaisiin virkaan on sukupuoli mitä vain?

Ei siinä omasta mielestäni ole mitään kummallista että pitää tasa-arvoa itsestäänselvyytenä ja kun epäkohtia tulee vastaan, niin ne pitää korjata (tosin niitä epäkohtia sitten onkin paljon eivätkä rajoitu pelkästään yhteen sukupuoleen). Perusperiaate tulisi olla että pätevin aina valitaan. Helppo todeta, kumman vaikea ilmeisesti toteuttaa. Linnut laulakoot.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

Onhan Kokoomuksella pistää kehiin juuri nytkin Sanni Grahn-Laasonen, täyttänyt juuri 32 ja jo toista kauttaan ministerinä. Paula Lehtomäki tuli ministeriksi 30 vuotiaana ja olisi mitä todennäköisimmin tullut Keskustan puheenjohtajaksi ja pääministeriksi 37 vuotiaana, jos olisi halunnut. Näitä molempia nuoria naisiahan perussuomalaisetkin ovat kehuneet erityisesti...

Tietenkin minä hieman ihmettelen tätä perussuomalaisten tarvetta erityisesti alleviivata valittujen henkilöiden erinomaisuutta. Muille lienee itsestäänselvyys, että on valittu tehtäviin parhaiten soveltuvat henkilöt...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Näin se Sanna vain menee..

Äijä-puolueesta on enää ihan turha puhua,, moni on hakannu "leimakirveensä" kiveen nyt viimeistään..

Edellisissä eduskuntavaaleissa -11 äänestin naista, ja ihan sen vuoks kun sanoivat tuolla keskustelupalstoilla, ettei perussuomalainen mies voi äänestää naista..

Se että pidetään keinotekoista mies/nais-kiintiötä päätöksien ratkaisijoin on purettava, sillä parhaat on valittava niitä tekemään,, olkoot sitten vaikka kaikki yks lahkeisia,, tai vastaavasti kaks lahkeisia..

Perussuomalaiset on hyvän jengin valinneet ja Lohela on kruunaus sille.

En sano, etteikö sieltä olis muita löytynyt koska tiedän että löytyy,, mutta näin on hyvä..

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tulevan hallituksen voimasuhteet ovat 9-5 miehille, joten 40 prosentin tasa-arvovaatimus sukupuolista ei aivan täyty. Perussuomalaisilla on suhde 3-1, keskustalla 4-2 ja kokoomuksella tasan 2-2.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Kyösti Kallio on Suomessa pisinpään ollut puhemiehenä ja samasta pitäjästä Maria Lohela on kotoisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sinänsä edistyksellistä tosiaankin historian valossa - nykyisin myös naisilla on lähes tasavertaiset mahdollisuudet tehdä vapaita valintoja arvomaailmansa puitteissa ja siinä mielessä harjoittaa vaikka nuivaa politiikkaa ja edetä sen myötä poliittisen päätöksenteon avainpaikoille...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Musta hevonen on uljas ilmestys" - niin mustakin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset