Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Isompi palkansaajajärjestö tulee tarpeeseen

 • Kukas onkaan setelikasan huipulla?
  Kukas onkaan setelikasan huipulla?

Työnantajapuoli käyttää vaikeaa taloudellista tilannetta hyväkseen ja iskee duunarit polvilleen. Elinkeinoelämän puheenjohtaja Jyri Häkämies sanoi pyhälisän olevan vanhentunut. Myöhemmin hän selitti ettei lausunto ollut tarkka ehdotus. Kunhan vain ”pohdiskeli tulevaisuutta". Häkämies korosti ykkösaamun haastattelussa, ettei sunnuntailisä ole esillä kesäkuun neuvotteluissa.

Onneksi työ- ja oikeusministeri Jari Lindström kerkesi kommentoimaan heti tuoreeltaan ettei sunnuntailisään kosketa – työntekijä on sunnuntaipalkkansa ansainnut.

Tavallisen työntekijän näkökulmasta elämme vaarallisia aikoja. Työnanta iskee kovaa. Toisaalta huono taloustilanne pakottaa heidät etsimään säästöjä - sinällään ymmärrettävää. Kärsijä tuntuu kuitenkin aina olevan duunari. Hyvässä taloustilanteessa voittaja sen sijaan on osakkeenomistaja osinkoineen ja johtoporras palkankorotuksineen.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Palkkamalttia tarvitaan edelleen. Sopimuskorotuksia ei voi valitettavasti lähivuosina nostaa juuri yli 0,5 prosentin, kertoi Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja Talouselämälle (15.5.2015). Toivottavasti palkansaajajärjestöt ymmärtävät tämän asian.

Suomen kilpailukykyä tulee vahvistaa, mutta ei kokonaan duunarin selkänahkaa repimällä. Palkkamalttiin on jo kerran myönnytty. Uskon ja toivon, että vuosityöajan nostaminen tyrmätään työntekijäpuolella. Kilpailykykyä tulee vahvistaa hallituksen toimesta purkamalla sääntelyä. Tähän osaltaan uusi hallitus on lähtenyt mukaan. Elinkeinöelämä arvoi, että monivaiheisten ja pitkien (jopa yli 5 vuotta) kestävien lupa- ja valituskäsittelyjen vuoksi meillä on jumissa tällä hetkellä yli 3 miljardin arvosta investointeja. Aika suuri summa – eikö?

Sääntelyä täytyy purkaa vapauttamalla esimerkiksi kauppojen aukioloajat, jonka hallitus onneksi tekee. Lisäksi esimerkiksi taksi, apteeksi ja ravintola-ala joutuvat tarpomaan sääntelyviidakossa. Elinkeinoelämän Hyvä sääntely – parempi Suomi kannattaa lukaista läpi.

Toivottavasti Elinkeinoelämä lopettaa iskujen annon, koska se johtaa palkansaajapuolella vain puolustusreaktioon. Tilanne Suomessa on sellainen, että tarvitsemme yhteistyötä. Kompromisseja voidaan tehdä, mutta duunarin nahasta ei voi repiä kaikkia säästöjä. Nyt siis Elinkeinoelämän pitäisi laittaa suu pienemmälle ja odottaa kesäkuun neuvotteluja. Aika hölmöä olisi suututtaa vastapuoli jo ennakkoon - valitettavasti näin taisi käydä sunnuntailisä kommentin vuoksi. 

Palkansaajapuoli rakentaa nyt uutta ja isompaa palkansaajakeskusjärjestöä, joka olisi laajuudessaan parempi vastavoima työnantajille – tämä tuleekin todelliseen tarpeeseen.

Voimassa olevasta työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen jakson palkankorotuksista neuvotellaan 15. kesäkuuta mennessä. Oma henkilökohtainen mielipiteeni on etteivät palkat voi valitettavasti lähivuosina nousta paljon yli 0,5 prosenttia.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

" Hyvässä taloustilanteessa voittaja sen sijaan on osakkeenomistaja osinkoineen ja johtoporras palkankorotuksineen."

Suomessa on kautta aikojen nostettu palkkoja liiakseen. Sitten on aina ajauduttu devalvaatioon, sillä on pelastettu pyhän kolmikannan virhe liikkeet.

Samoin kolmikanta on luonut ansiosidonnaisjärjestelmän jossa 95% rahasta kerätään kaikilta vain 5% pitää maksaa omasta pussista.

Reino Jalas

Perussuomalaisissa on kuulemma väkeä laidasta laitaan. Blogisti itse taitaa positioitua enemmän sinne vasemman siiven osastolle?

Sinänsä arvokas paikka ja ryhmittymähän se on. Kuulemma ainoa ryhmä joka nykyisellään edustaa “palkansaajia” hallituksessa.

“Sopimuskorotuksia ei voi valitettavasti
lähivuosina nostaa juuri yli 0,5 prosentin”

Mutta mistähän rahoista tuollainen puolen prosentin palkankorotus on tarkoitus nyrhäistä? Kun kansantalous tosiaan menee tähän suuntaan:

Tuottavuus palkkojen korottamiseksi ei ole noussut yhtään, vaan alentunut. Se puolen prosentin palkankorotuskin pitäisi tehdä uudella lisävelalla. Kestämätön asia.

---
““Suomen kilpailukykyä tulee vahvistaa, mutta ei
kokonaan duunarin selkänahkaa repimällä.”

Tuo duunari on kätevä 70-lukulainen iskusana. Myöskin STTK vetäytyy retoriikassaan miellään omien poloisten konemestari-duunariensa selän taakse ja AKAVA:llakin on valvottavana yhtä poloisten opettaja-duunarien pikkuiset tienestit.

Tilastot ovat jo kauan kertoneet sen että duunari ei ole enää aikoihin ollut suurin ryhmä työmarkkinoilla. Alemmat toimihenkilöt ovat määrällisesti jo suurempi ryhmä. Ja ylemmät toimihenkilät + yrittäjät yhteenlaskien tuokin porukka alkaa sekin olla suurempi kuin reirut hienhajuiset duunarit.

  Maatalousyrittäjät ...... 2%
  Yrittäjät ...................... 8%
  Ylemmät toimihenk. ...21%
  Alemmat toimihenk. .. 36%
  Työntekijät ................ 31%
  Muut ........................ 0,1%

Siksi yksistään tuon pienehkön 31% duunariporukan kuppaaminen ei riitä Suomen nostamiseen.

Kyllä samalla pitää kupata Akavalaista, STTK:laista ja SY-peräistä tienaajapuolta vähintään samalla määrällä. Silti puhe Lauri Lylyn retoriikka kulkee koko ajan, että pieni palkansaaja selkänahkoineen, yksinään laitetaan yhteiskuntasopimuksen maksumieheksi.

---
Kun nyt vaan saataisiin joku sellainen systeemi kasaan, jolla töitä oikeasti aletaan tehdä enemmän, ja sitä kautta +5% parannus hintakilpailukykyyn. Muutaman lisätunnin toiden tekeminen sinällään ei tervettä, työikäistä ihmistä tapa.

Ehkä pitää tehdä jonkinlainen ehdollinen, 4 v. +2v. lisäoptio kaudeksi sovittava työajan pidentäminen tms. Sopivat kriteerit joilla asiaa voidaan tarkastelle kesken sopimuskaudenkin. Mikäli Suomen talous lähteekin yht'äkkiä järkyttävään nousukiitoon.

Jokin sellainen järjestely jolla hipiästään herkät palkansaajajohtajat voisivat jotenkin pelastaa samalla omat kasvonsa. Todeta että parhaamme yritettiin, ja tämä saatiin puristettua kapitalisteilta ulos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset