Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Helsingin käräjäoikeus heristi joukkoraiskaajille sormea

  • In Finland we have this thing called "reilu meininki"
    In Finland we have this thing called "reilu meininki"

Tapanilan joukkoraiskauksen tuomiot julkistettiin 23.6.2015 . Syytettyinä oli viisi 15-18 vuotiasta poikaa. Aiempien uutislähteiden mukaan epäillyt olivat ulkomaalaistaustaisia.

Joukkoraiskaus oli alkanut uhrin häirinnällä paikallisjunassa Helsingissä. Kukaan ei puuttunut saati puolustanut uhria. Raiskaajien käytyä fyysisesti uhriin kiinni hän oli kysynyt poikajoukolta: ”Eikö teillä ole mitään kunnioitusta”.  Myöhemmin uhri hiljennettiin pitämällä kättä hänen suullaan. Teko oli tehnyt uhrille kovasti kipeää.

Tuomion raiskauksesta sai viidestä henkilöstä kolme. Kaksi henkilöä oli tyytynyt seuraamaan tapahtumaa vierestä ja heidän syytteensä hylättiin. Nähtävästi joukkoraiskaamisen seuraaminen on Suomessa täysin laillista - tämän viestin syytteiden hylkääminen lähettää. Käräjäoikeuden mielestä tekotapa ei ollut erittäin nöyryyttävä, vaikka useampi ihminen katseli vieressä. Täten tuomio ei ollut törkeä raiskaus vaan perustekomuotoinen raiskaus. Helsingin käräjäoikeus sovelsi tuomiossaan myös erittäin harvinaista julkisuuspykälää, koska rikos oli saanut suuren määrän julkisuutta. Tämä pykälä alensi raiskaajien tuomioita. Teon poikkeuksellisuuteen ei kuitenkaan tuomiossa puututtu. Poikkeuksellisia asioita olivat uhrin tuntemattomuus tekijöille, julkinen paikka ja usean ihmisen tekijäjoukko. Tälläiset tapaukset ovat Suomessa  harvinaisia. Jämäkkä rangaistus olisi lähettänyt vahvan viestin nollatoleranssista joukkoraiskausten suhteen. Nyt Helsingin käräjäoikeus tyytyi heristämään pojille sormea. Lopulliset tuomiot poikajoukon kahdelle nuorimmalle olivat vuosi ehdollista ja täysi-ikäiselle vuosi ja neljä kuukautta ehdollista – eli lähes minimirangaistukset. Mediassa eräs oikeusoppinut arvioikin nämä tuomiot  uhrin kannalta vähätteleviksi.

Viime vuonna Suomessa poliisille ilmoitettiin seksuaalirikoksia eniten koko 2000-luvun aikana. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelija arvioi mediassa, että seksuaalirikosten määrää on voinut lisätä ulkomaalaistaustaisen väestön kasvu. Jos seksuaalirikokseen syyllistynyt henkilö on ulkomaalaistaustainen, pitää hänet voida karkoittaa pois maasta.

Milloin hyvinvointivaltioksi kutsuttu Suomi pääse seksuaalirikostuomioissaan merkittävästi eteenpäin? Jos raiskausten määrä vain kasvaa vuosi vuodelta, on jotakin tehtävä. Mielestäni raiskauksen rangaistuksen tulisi aina olla ehdoton vankeus. Saivartelu teon törkeydesta on mautonta ja sivistymätöntä. Raiskaus on uhrilleen aina erityisen nöyryyttävä ja törkeä. Se jättää loppuelämän kestävät psyykkiset traumat.

Myöhemmin näemme, millaisen viestin  korkeammat oikeusasteet lähettävät julkisuuteen. Syyttäjä aikoo valittaa tuomioista eteenpäin. Helsingin käräjäoikeuden julkisuuteen antama viesti joukkoraiskauksista muistutti ”Älkääs pojat nyt viitsikö” –tyyppistä naurahdusta. Tapanilan joukkoraiskauksesta annettu tuomio on naurettava ja törkeä uhria kohtaan. Olen syvästi pahoillani uhrin puolesta. Suomen oikeuslaitos jätti huomiotta hänen kärsimyksensä. Luottamukseni Suomen oikeusjärjestelmään ei ole enää ennallaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Puolueesi puoluetoimiston "työmies Putkonen" sai myös raiskauksesta kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Nyt hän on kaikkien kunnon perussuomalaisten kunnioittama ja arvostama puoluemannekiini. Millainen tuomio olisi mielestäsi hänen kohdallaan ollut oikea?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Kaksi henkilöä oli tyytynyt seuraamaan tapahtumaa vierestä ja heidän syytteensä hylättiin."

Heitä pitäisikin syyttää auttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä tms eikä raiskauksesta.

"joka tietäen toisen olevan hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa on tälle antamatta tai hankkimatta sellaista apua, jota hänen mahdollisuutensa ja tilanteen luonne huomioon ottaen kohtuudella voidaan edellyttää, on tuomittava pelastustoimen laiminlyönnistä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Pitäisi sen tietysti olla sanomattakin selvää, että jokainen on velvollinen mahdollisuuksien mukaan auttamaan akuuttiin vaaraan joutunutta tai ainakin ilmoittamaan asiasta sellaisille jotka auttamaan pystyvät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti koko tilanne on tapahtunut nopeasti ja ollut ohi alle puolen minuutin, eikä siihen sikäli ole välttämättä ehtinyt reagoida tuossa lainkohdassa määritellyllä tavalla. Myöskään sivullinen tarkkailija ei ehkä ole ensimmäiseksi mieltänyt, että uhri olisi hengenvaarassa tai vakavassa terveyden vaarassa. Tuo tuomiotta jääneiden sormella osoittelu on sellaista jeesustelua asiasta, josta ei edes tiedä yksityiskohtia.

pekka numminen

Tämä porukka häiritsi naista jo junassa. Nousi junasta naisen perässä ja seurasi asemalta. Kyse on siis vähintään minuuteista.

Rasistisissa rikoksissa usein kysytään miksi ulkopuoliset eivät puuttuneet tilanteeseen. Pitäisikö minun/sinun puuttua jos jotain etnistä suomalaista solvattaisiin, vai ei? Henkilöhän ei olisi missään hengenvaarassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Jos on mahdollisuus puuttua moiseen solvaamistilanteeseen ilman, että itse asettaa terveytensä vaaraan, niin onhan se suositeltavaa, että sellaiseen puuttuu. (Toki joskus on vaikea tietää onko kyse vain keskinäisestä riidasta).

Laki ei kuitenkaan velvoita rangaistuksen uhalla puuttumaan muuhun kuin tilanteeseen, joka on ollut niin vakava, että puuttumattomuus on verrattavissa uhrin heitteillejättöön.

Pekka Heliste

Rovaniemellä valkoinen mies raiskasi valkoisen naisen kerrostalon edessä ja se kesti pitkään.

Tapausta seuranneita oli kymmeniä, mutta kukan ei mennyt auttamaan.

Nuo kaksi olivat ottaneet oppia suomalaisesta kultuurista

pekka numminen

Tee asiasta kansalaisadressi. Voit vaikka vaatia tekijälle pitkää ehdotonta tuomiota ja tapaukseen puuttumattomille vähintään ehdollista vankeutta, niin laitan nimen adressiin.

Pekka Heliste

Raiskausyytösten taustalla on aivan muita syitä kuin raiskaus

Poliisin mukaan ainakin 20-25 % raikausilmoitukista on tekaistuja.

Kun vain 10 % ilmoituksista johtaa tuomioon niin väliin jää suuri harmaa alue

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128852358177...

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/142571/Raiskausil...

Pekka Heliste

Tuomioiden jakaminen summittaisesti/naisten mielipiteiden mukaan johtaa syyttömien tuomitsemiseen

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Kyllähän raiskaajat pitäisi lähtökohtaisesti laittaa kiven sisään ja vielä samaan osastoon moottoripyörä jengiläisten kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset