Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Maalaistollo Itäkeskuksessa

Kävin perheeni kanssa kesälomareissulla Helsingissä. Kesälomareissuun kuului myös ostosten tekeminen. Suuntasimme Itäkeskukseen sen suuren tarjonnan takia.

Itäkeskuksessa silmääni pisti seisoskelevat miesryhmät. Nämä ryhmät koostuivat noin 30–40-vuotiaista miehistä. Oletan heidän olevan ulkonäön perusteella joko ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia. En toki voi olla 110 prosentin varma. Mikäli tämä on tuon ikäryhmän miehien tapa, niin missä olivat kantasuomalaiset, saman ikäiset miehet? Toki heitäkin oli siellä ostoksilla muttei seisoskelemassa ryhminä. Pohdin myös, miten monta 30–40 vuotiaiden suomalaismiesten ryhmää olen nähnyt keskellä kirkasta päivää notkumassa ostoskeskuksessa? En kovin montaa, ja mikäli olen nähnyt, on päihdeongelma ollut habituksen perusteella ilmeinen.

Valitettavasti maahanmuuttajien työllisyys Suomessa ei ole mukavaa luettavaa. Lisäksi siinä on havaittavissa eroja eri kansallisuuksien välillä. Väite siitä, että maahanmuuttajien työllisyyden estää syrjintä ja rasismi on epäpätevä, kuten Helsingin sanomista selvisi jo vuonna 2010. Lehti listasi eri kansallisuuksia työllisyysasteen mukaan. Ykköspaikalla komeilivat nepalilaiset yli 70 prosentin työllisyysasteella, kakkoseksi tulivat kenialaiset ja kolmospaikkaa pitivät suomalaiset. Häntäpäästä löytyivät irakilaiset, somalialaiset ja myanmarilaiset noin 13 prosentin työllisyysasteella. Kuten näemme, erot ovat valtavia. Oletan, että järjestelmä kohtelee sekä nepalilaisia ja kenialaisia samalla lailla kuin irakilaisia ja somalialaisia. Miksi meillä on näin suuri ero eri kansallisuuksien työllisyydessä?

Työn teolla on suomalaisessa yhteiskunnassa keskeinen merkitys. Kovia työmiehiä – ja naisia on aina arvostettu – ja syystäkin. Itse oman elannon hankkiminen on ollut ylpeyden aihe. Tällä kovalla suomalaisella työllä on rakennettu suomalainen hyvinvointivaltio. Valtio, joka oli niin vauras, että se on kyennyt auttamaan miljardeilla kehitysmaita ja ottamaan maahan pakolaisia sekä turvapaikanhakijoita. Tavallisen veroja maksavan ihmisen voi siis olla vaikea ymmärtää, miksi joillakin on lupa notkua ostarilla samaan aikaan, kun toiset käyvät töissä tai opiskelevat. En usko, että kovin moni haluaa elättää ostareilla notkujia. Eri asia ovat sairaudet: monet ihmiset ovat sairauden tai vamman takia työkyvyttömiä. Joskus sairaus ei kuitenkaan näy päällepäin, esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmaiset eivät saata pystyä käymään sairautensa vuoksi työssä.

Laitoin tästä Itäkeskuksen miesryhmät – aiheesta päivityksen myös henkilökohtaiselle Facebook sivulleni. Reaktiot olivat mielenkiintoisia. Osa kavereistani oli huomannut saman asian kuin minä - joukossa oli myös saman ongelman tiedostava maahanmuuttaja mies. Jokunen suomalainen koetti selitellä asiaa. Selitykseksi tarjottiin mm. yötyötä. Tämä nauratti ensin, mutta sitten suretti. Sen sijaan, että suomalaiset myöntäisivät maahanmuuttajien työllisyysongelman, he koettavat selitellä ongelmaa mitä kummallisimmilla argumenteilla. Ehkä historiallisin tästä on ”koska rasismi” – selitys, jolla pyritään vierittämään kaikki syy kantasuomalaisten niskaan.  Toinen vasta-argumentti oli, että toimettomat suomalaiset istuvat pubeissa. Tämä on kyllä totta; usein toimeton suomalainen kärsii alkoholiongelmasta. Alkoholismi on kuitenkin sairaus. Ei näkemilläni ostoskeskuksen maahanmuuttaja miehillä ollut pulloja käsissään. Habituskin oli siisti. Mikään ei viitannut päihdeongelmaan, mutta tämähän on pelkkää arvailua. Eräs tuttavani sanoi, että ostarilla notkuminen on kulttuuriero, kuinka vapaa-aikaa vietetään. Kyllä se varmaan sitäkin on. Aikuinen työtön suomalainen on yleensä kotonaan, ei hengaamassa ostoskeskuksessa. Uskallan kuitenkin sanoa, että aikuisen miehen ja naisen on löydettävä jotakin muuta tekemistä keskellä kirkasta päivää kuin ostoskeskuksessa seisoskelu. Heidän pitää käydä töissä tai opiskella, ellei sairaus estä sitä, ja tämä koskee kaikkia kansallisuudesta tai ihonväristä riippumatta.  

Maahanmuuttopolitiikan ongelmakohdat ovat olleet pinnalla jo vuosien ajan. Suomen maahanmuuttokritiikin ”isähahmo” Jussi Halla-aho sai eurovaaleissa yli 80 000 ääntä. Tämä oli toiseksi eniten ääniä koko Suomessa. Lisäksi ainoalla maahanmuuttokriittisellä puolueella, Perussuomalaisilla, on eduskunnassa toiseksi eniten kansanedustajia. Maahanmuutto on siis tärkeä teema suomalaisille äänestäjille. Joitakin tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan onkin hallituksen toimesta tulossa. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu, että hallitus kannustaa avoimeen keskusteluun maahanmuuttopolitiikasta, mutta rasismia ei sallita. Ihmisryhmiä ei siis pidä leimata syntipukeiksi, mutta ongelmista pitää voida puhua. Kannattaa myös muistaa, että niitä syntipukkeja vallitsevaan tilanteeseen ovat itse järjestelmä, suomalaiset päättäjät ja eritoten monikulttuurisuutta kritiikittömästi ihannoivat puolueet.

Suomen maahanmuuttopolitiikan täytyy lähteä liikkeelle kansallisesta hyödystä. Tänne on otettava vain sen verran ihmisiä kuin resurssit antavat periksi. Kotoutumisen täytyy olla itsestäänselvyys. Ongelmia on mahanmuuttajien työllisystymisessa ja opiskelupaikan löytymisessä. Hallitus tehostaakin maahanmuuttajien pääsyä kotoutumiskoulutukseen ja kielenopetukseen koko maassa. Se myös vahvistaa maahanmuuttajien kiinnittymistä suomalaiseen työelämään - tavoitteena on maahanmuuttajien työllisyysasteen nostaminen ja työttömyyden puolittaminen. Täytyy kuitenkin muistaa, että yhteiskunta voi ainoastaan tarjota resurssit oppimiseen, mutta henkilön on itse tehtävä työ. Yhteiskunta ja yritykset voivat myös tarjota työpaikat, mutta henkilön itse on haluttava käydä työssä. Keskiössä on siis ihmisen oma motivaatio.

Jokaisen suomessa asuvan työkykyisen aikuisen on osallistuttava hyvinvointiyhteiskunnan pelastustalkoisiin ellei sairaus sitä estä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (185 kommenttia)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Väite siitä, että maahanmuuttajien työllisyyden estää syrjintä ja rasismi on epäpätevä"

Miten se, että kaikilla maahanmuuttajaryhmillä ei ole työllistymisongelmia tekisi väitteestä epäpätevän?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nepalilaiset ja kenialaiset eivät ole pakolaisia ja menettävät oleskelulupansa, jos eivät ole töissä. Työttömät kenialaiset ja nepalilaiset ovat poistuneet maasta. Pakolainen ei menetä oleskelulupaa, vaikka olisi työtön.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kiitos Mikko. Minä en tiennyt tätä. Ompa aika epätasa-arvoista!

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #87

Oleskelulupaa ei menetetä vaikka olisi työtön mutta oleskelulupa myönnetään ensin määräaikaisena. Työperäinen oleskelulupa ei uusita jos on työtön. Näin ollen nepalilaisilla ja kenialaisilla pitää olla työpaikka kun hakevat ensimmäistä työlupaa ja myös uusittaessa. Pakolaisille myönnetään myös aluksi määräaikainen oleskelulupa ja pakolaisuuden perusteet pitää olla voimassa kun tätä oleskelulupaa uusitaan. Toisaalta vain n 10% tulevat pakolaisina.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Tuo ei oikeastaan pidä sellaisenaan paikkaansa. Pakolaisstatuksella on Suomeen tullut oikeastaan hyvin vähän väkeä, mutta turvapaikanhakijoina ja perheenyhdistämisen kautta paljon enemmän, kas kun tp-hakija saattaa jäädä maahan vaikka ei turvpaikkaa saisikaan.
Meille tulee afrikkalaisia ja myös aasialaisia ilman minkäänlaisia henkilöpapereita ja anovat siinä samassa turvapaikkaa. Tässä joukossa saattaa hyvinkin olla kenialaisia tai vaikka nepalilaisia.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ei varmaan mitenkään. Koska premissi, jota Antikainen tässä yritti kumota, kuitenkin on se, että irakilaisten ja somaleiden työttömyyden taustalla on syrjintä ja rasismi, mistä se johtuu, jos kenialaisia ja nepalilaisia ei kohdella samoin? Rasismia pidetään käsittääkseni usein kaiken yksisilmäisyyden huipentumana suhtautumisessa kansanryhmiin tai ihon väriin, mutta onko siinä kuitenkin kaikessa vajaaälyisyydessään jotain valikoivuutta? Onko tämä sattumanvaraista?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Millä tavalla itse perustelet esimerkiksi myanmarilaisten ja nepalilaisten työllisyyden erot? Myanmarilaiset heikoimpia työllisyystilastoissa, nepalilaiset taas kärjessä.

Taustalla on tosiaan maahantulon peruste. Mutta eihän tuo asia sulje pois sitä seikkaa että maahanmuuttajia syrjitään työmarkkinoilla.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #99

Myanmarilaisten työttömyystilastotkaan eivät kerro mitään heidän työteliäisyydestään. Myanmarilaiset ovat huipputaitavia palstaviljelijöitä ja poimivat metsästä ruokaa. Tosi hurjista oloista ovat lähteneet.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #99

Ei muuten syrjitä. Jokainen työnantaja ottaa sen minkä parhaaksi katsoo. Jos jollakulla maahanmuuttajalla ei ole tarpeeksi kompetenssia ei hän pääse töihin ja sillä selvä.
HS:ssä oli muutama viikko sitten juttu Helsingin iloisesta expattiyhteisöstä, maahanmuuttajia hekin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Väitän että somaleita voidaan hyvinkin kohdella huonommin kuin kenialaisia ja irakilaisia (kurdeja tai muita) myös. Voit huviksesi vaikka vertailla kuinka negatiivsta kommenttia somaleista on nähty tällä palstalla. Veikkaan että kenialaisista ei löydy läheskään yhtä montaa.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #124

Voiko olla myös niin, että kenialaisten ihmisyksilöiden toiminta ja teot Suomessa ovat olleet yleisesti ottaen erilaisia kuin somalialaisten ihmisyksilöiden toiminta ja teot Suomessa?

Eli onko edes teoriassa mahdollista, että ihmisyksilön oma toiminta ja suhtautuminen vaikuttavat siihen, miten muut ihmisyksilöt häneen suhtautuvat, ja että tämä on laajennettavissa myös etnisten ryhmien tasolle?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #149

Kaikki on mahdollista, mutta ei pidä olettaa liikoja. Esimerkiksi siinä Optulan pahamaineisessa tilastossa ei eroteltu ketään maan perusteella. Etnisten ryhmien tasolle ei pitäisi laajentaa mitään, ainakaan virallisella tasolle, Katsos Leino, länsimaisissa demokratioissa on laajalle levinnyt käsitys yksilön arvosta ja individualismista yleensä. Oletko ikinä kuullut tällaisesta?

"Eli onko edes teoriassa mahdollista, että ihmisyksilön oma toiminta ja suhtautuminen vaikuttavat siihen, miten muut ihmisyksilöt häneen suhtautuvat..."

Kerrohan sinä minulle, miksi luulet että sinuun suhtaudutaan niin kuin suhtaudutaan? Voisiko sinulla olla käytöksen tarkistamisen paikka?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #149

Väität siis että somaleilla, myanmarilaisilla ja kongolaisilla on joku yhteinen toimintatapa ja tämä heijastuu heidän työllisyysluvuissa? Sama toimibtatapa mitä vietnamilaisilla oli aikanaan?

Käyttäjän JohnnyLoikkanen kuva
Johnny Loikkanen

Etkö juuri vastannut omaan kysymykseesi?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"En usko, että kovin moni haluaa elättää ostareilla notkujia. "

Olit itse notkumassa ostarilla ja kiinnitit huomiota muiden ihmisten notkumiseen ostarilla. Mitä sinä suoranaisesti tiedät kenestäkään tuntemattomasta, joka on kauppakeskuksessa? Näkyykö työttömyys mielestäsi naamasta? Kai se on itähelsinkiläisten oma asia, missä ovat mihinkin aikaan vuorokaudesta. Jos miesten kokoontuminen on sinulle kulttuurisesti tuntematon käsite, et ole varmaankaan viettänyt paljonkaan aikaa lounaisessa Suomessa.

No joo, tämä ei kuitenkaan ollut asiasi pointti, joskin pelkäsin jo hetken että kirjoitat yhtä huutonauruisen nolon jutun Itiksestä kuin Olli Immonen aikoinaan. Varmaan siellä on työttömiäkin, siellä tapaa ihmisiä ja voi luoda uusia työsuhteita ja verkostoja.

Nepalilaisten hyvä työllisyys selittyy osittain sillä, että nepalilainen cuisine on todella suosittua ja muodikasta. Ravintolat pärjäävät. Tämä ei toki ole ainoa ala jossa nepalilaiset pärjäävät hyvin.

"Kannattaa myös muistaa, että syntipukkeja vallitsevaan tilanteeseen ovat suomalaiset päättäjät ja eritoten monikulttuurisuutta kritiikittömästi ihannoivat puolueet."

Ei ole olemassa mitään puolueita jotka ihannoivat kritiikittömästi monikulttuurisuutta. On vain suhtautumista ihmisiin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

"Siellä tapaa ihmisiä ja voi luoda uusia työsuhteita ja verkostoja."

Tämä on vielä parempi selitys kuin "yötyö". Pitäisiköhän minunkin jatkossa mennä etsimään töitä ostarilta eikä työkkäristä. Pitääpä kokeilla!

Kiva etten ole yhtä "huutonauruinen" kuin Olli Immonen. Tämähän oli oikein mukava kehu!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mehän esimerkiksi tiedämme täysin hyvin kuinka paljon vaikkapa omia romanejamme ja erikoisen sukunimen omaavia syrjitään työhönotossa, siitä on tehty vaikka kuinka paljon testejä, esim. sukunimi saattaa vaikuttaa. Helpompi se joillekin on hakeutua toisten "erikoistennimisten" pariin jos vaikka tutun tutun firmasta löytyisi työpaikka.

En sanonut että olet huutonauruinen. Mutta jos olet lukenut Olli Immosen ekspedition Itikseen ensimmäistä kertaa, ei sitä voi nikottelematta lukea.

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #12

Tjaaa. Jo vuosia sitten Helsinki ilmoitti työllistävänsä "etusijaisesti" ulkomaalaisen .... kahden samanveroisen hakijan ollessa kyseessä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #17

Kyllä. Esimerkiksi Cenitan kuvaamalla tavalla. Toinen tapa on, että tekevät niin halvalla(laittoman halvalla), ettei suomalainen firma pärjää kilpailussa. Rakennusalalla on noin 50 000 ulkomaalaista rakentajaa ja työttömyysprosentti on yli 20, eli siis kyllä vievät meidän työt.

Eli "Notkuvat ostarilla ja vievät meidän työt" eivät sulje toisiaan pois.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

perskules, minä kun luulin, että vievät vain naiset!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Jäi kommentoimatta tuohon "näkeekö työttömyyden naamasta"-asiaan. Vastaus on, että ei näe. Voi toki olla niin, että nämä kaikki näkemäni miehet olivat vain viettämässä vapaapäiväänsä ostoskeskuksessa. Ehkä he kaikki olivat vuorotyöntekijöitä. Jos näin, olen iloinen! Tällöin meillä ei ole ongelmaa. Ja jos meillä ei ole ongelmaa, meidän ei tarvitse tehdä mitään. Mutta tilastojen valossa maahanmuuttajien työttömyys on korkeampi kuin kantaväestön. Paitsi 2010 napelilaisten ja kenialaisten. Harmi, kun sinua ei tämä hetkauta, Petra. Minun mielestäni: jos meillä on ongelma, meidän täytyy tehdä asialle jotakin! En tykkää, että asioita lakaistaan maton alle. Valitettavasti, sitä sinä Petra teet tuolla selittelyilläsi. Vaikutat ihan mukavalta ja hyväsydämmiseltä naiselta kylläkin.

Vielä pakko on sanoa työttömyydestä, näin pitkäaikaistyöttömän lapsena. Omalle äidilleni työttömyys oli suuri häpeä. Hän ei todellakaan seisoskellut ostarilla. Meillä on totuttu tekemään kovasti töitä elannon eteen. Mutta äitini tapauksessa taustalla oli myös "perisuomalaisuuksia" eli mielenterveys- ja päihdeongelmaa. Lopulta meni sitten työkykykin. Siksi esimerkiksi toivoisin meille mielenterveys- ja päihdepalveluihin parannusta, mutta tässä taloustilanteessa ei varmasti ole tulossa. Nykyisessä työssäni myös työskentelen juuri näiden ongelmien kanssa. Nämä ovat monien "kotona olevien" ihmisten ongelmien taustalla. Lisäksi yhdeksän euron orjatyön tilalle pitäisi saada ihan oikeita töitä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #20

"Hän ei todellakaan seisoskellut ostarilla. "

Miksi tämä ostarilla seisominen on niin hirvittävä ongelma? Siis ihan oikeasti? Itäkeskus on ostari, jonne ihmiset tulevat viettämään aikaa, kuten sinäkin teit. Jokainen valitsee itse, missä seisoo, kun seisotuttaa.

Sitten varsinaiseen puheenaiheeseen, mistä ei oikeastaan voi tehdä silmämääräistä gallupia ostarilla, vaan se näkyy ainoastaan tilastoissa. Kaikki maan maahanmuuttajat eivät asu Itäkeskuksen ympärillä.

Halla-aho on tehnyt selkä vääränä töitä rumentaakseen ihmisten suhtautumista tiettyihin maahanmuuttajaryhmiin, se ei ainakaan ole sitä politiikkaa, millä kaikki, tavalliset suomalaiset ja uussuomalaiset saadaan töihin.

Minna Eerolainen

Brittein saarilta tuli muutama vuosi sitten tutkimus jonka mukaan työttömät työllistyivät erityisen hyvin pubikontaktiensa kautta eli kannatti istua pubissa ja verkostoitua,ei siis kannata suoralta kädeltä tyrmätä kaikkea epäkonventionaaliselta kuulostavaa.

Toivottavasti sulla oli kivaa Itiksessä ja löysit ostettavaakin kun Outokummusta asti sinne tulit, ettei mennyt koko aika niitä miesten touhuja kyylätessä. Ne voi vielä innostua jos antaa vähän liikaa öögaa mutta sehän on jo taas uuden "raikkaan" perussuomalaisen avauksen paikka vaikkapa siitä kuinka mamut joka paikassa häiritsee ja ahdistelee.

Anteeksi Sanna tämä kyynisyys mutta kun mä olen vuosien ajan lukenut niin monia tälläisiä avautumisia Puheenvuorossa. Tuntuu että monille mamut on lähtökohtaisesti ongelma tekivätpä he mitä vaan. Jos on työtön,notkuu ostarilla, jos on työssä on vienyt Suomalaiselta työpaikan.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #114

Suomessa ne päivisin pubeissa istujat voivat usein olla päihdeongelmaisia - ketään kuitenkaan leimaamatta. Briteissä tuo pubikulttuuri ehkä hiukan eri siis.

Myönnän, että jos on työtön, niin tottakai ihmisten ilmoilla oleminen on parempi kuin kotona makaaminen. Olemme kuitenkin varmaan yhtä mieltä siitä, että parempi kaikille, jos näillä miehillä olisi töitä. Emmekö olekin?

Joskin tuon mainitsemani kotona maakaminen kertoo usein mielenterveysongelmista. Kun mieli on tarpeeksi musta, ei välttämättä pääse sängystä edes kauppaan, saatika hengaamaan ostarille.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #120

No kerro sitten hyvä ihminen mistä töitä heille, mikäli nyt leikitään että näkemäsi ihmiset olivat työttömiä lorvijoita, mihin en välttämättä usko, koska ostarilla seisominen ei kerro juuri mitään ihmisestä, muuta kuin että hän saattaa olla outokumpulainen turisti. Sinä olet nyt moneen otteeseen vihjaillut ja jopa vitsaillut, että syy on jossain etinisissä ryhmissä mutta myös mamujahalailevassa politiikassa.

Auttaa ei ilmeisesti saa, koska se tarkoittaa heti positiivista syrjintää tai maahanmuuton kustannuksia, joita puolueessasi kovasti yritettiin tässä taannoin räknäillä.

Mitä sitten?

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #121

Maahanmuuttajien työttömyysastetta emme voi varmasti kovin paljoa parantaa, kun eihän meillä ole töitä omillekkaan työttömille. Maahanmuuttoa voimme sen sijaan rajoittaa, ettei ongelma pahinisi.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #114

Minna Eerolainen, monen mielestä yksi suurimpia haittamaahanmuuttoon liittyviä ongelmia on tosiaan se, että mamut "voi vielä innostua jos antaa vähän liikaa öögaa".

Haluaisitko suvaitsevaisena naisena vähätellä monikulttuurin ja maahanmuuton mukanaan tuomia raiskauksia vielä vähän lisää?

Anna mennä vain, ihan rohkeasti nyt!

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

En ole itse koskaan saanut työtä työkkäristä enkä tunne ketään, joka olisi sellaisen ihmeen kokenut. Ostarikaan ei välttämättä ole kovin hyvä paikka hakea töitä, koska siellä seisoskelevat ovat muutkin ilmeisesti työttömiä. Parasta on hankkiutua opiskelemaan, joko jotain ammattiin johtavaa tai sitten yleissivistävää, kuten kieliä. Sillä tavoin voi syntyä oikeanlaisia kontakteja. Myös työvalmiudet kehittyvät.

Jari Leino

Nepalilainen cuisine on todellakin suosittua ja muodikasta, mutta tämä ei toki ole ainoa ala jossa nepalilaiset pärjäävät hyvin.

http://www.artofmanliness.com/trunk/687/gorkha-sol...

Suomeen kannattaisi tuoda lisää gurkhasotilaita korjaamaan viimeiset 25 vuotta toteutetun haitallisen maahanmuuton seurauksia.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Täytyykin lähteä heti kauppakeskukseen lorvimaan kun sitä noin paheksutaan, ihan vain sen vuoksi että ihmisillä olisi lisää jotain paheksuttavaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Tervemenoa! Mä lorvin siinä 14-17-vuotiaana. Nyt ei ole oikein aikaa eikä kyllä haluakaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No mulla on kyllä aikaa. Sitäpaitsi siellä tapaa uusia ihmisiä. Tällai eläkeläisenä on ihan kiva mennä arkipäivänä kaffeelle kauppakeskuksiin ja vähän norkoilla siellä vaikkei ostaisi mitään.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #31

Eläkkeelle ei nuorena jouduta noin vain. Olen pahoillani ja toivotan voimia, olipa syy mikä hyvänsä <3

Jari Leino Vastaus kommenttiin #31

Taru Elkamalle jaksamista. Kuultuani tuon ymmärrän tekojasi ja kirjoituksiasi paljon paremmin. Mene ihmeessä mukaan Itäkeskuksen monikulttuurisiin ihmispiireihin, niin saat lisää värikkyyttä ja sisältöä eläkepäiviisi! Ja rikkautta. Älä alistu sille ajatukselle, että monikulttuuriset seisontapiirit olisivat vain miehille! Rohkeasti mukaan vain ja rikastumaan!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #155

Anteeksi, mutta mitä tekojani? Tunnetko sinä minua? Minä en tunne sinua laisinkaan, joten olettaisin ettet sinäkään tiedä minun tekemisiäni kovin tarkkaan.

Itiksessä muuten työskentelee muutama hyvä ystäväni, maahanmuuttajia vielä kehtaavat olla. Voisin oikeastaan lähteä tervehtimään.

Jukka Nieminen

Olet tehnyt hyvän ja oivan huomion, mutta asia vaatii vähän laaajempaa tarkastelua. Kyse on enemmänkin rakenteellisestä ongelmasta. itäkeskus oli jo ennen maahanmuuttajia ns. ongelmalähiö jonne poliisilla ja ambulanssilla oli usein asiaa. Kun sitten ghettoon keksitään sijoittaa maahanmuuttajia niin on selvää että he muuttuvat siellä gheton asukeiksi. Hyvin harva niiltä kulmilta pohtii tulevaisuuttaan lähtiskö oikikseen vai lääkikseen. Tismalleen sama virhe on tehty Turun Varissuon kohdalla joka ennen maahanmuuttajia oli tunnettu lähinnä puliukoistaan.

Itsehän olen tamperelainen ja meillä on ollut täällä tapana suosia hajasijoitusasutusta. Periaatteena että maahanmuuttajat sijoitetaan tasaisesti pitkin kaupunkia ja mikään kaupunginosa ei ylisijoita tulokkaita. Niinpä meillä on myös näiden ryhmien kohdalla kaikkein vähiten sosiaalisia ongelmia ja maahanmuuttajien työaste sen verran koholla että sillä voi vähän kehuskellakin.

Eli yhteenvetona että ongelma ei ole maahanmuuttajissa itsessään vaan heidän asuttamisessaan tehdyssä virheessä. Ghettouttaminen on virhe josta maksetaan kallista hintaa mutta se on kaupungin virkamiehistön tekemä virhe

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei Itis kyllä mikään ghetto ole. Maan vilkkaimpia kauppakeskuksia. Siellä kyllä näkee paljon maahanmuuttajia. Mm. töissä.

Jukka Nieminen

"Ei Itis kyllä mikään ghetto ole. "

Mää en tiedä. Minä kävin siellä vain muutaman kerran ennen maahanmuuttajia vuonna 87 kun olin silloin siellä päin intissä. Notkujia näkyi olevan silloinkin ja kun iltavapailla olin, pistäydyin kolpakollakin paikallisessa pystybaarissa. Mieleen on jäänyt sieltä muistoja jotka muistaa edelleen. Ekaks oli se yks hanu joka oli jo niin seilissä ettei pystyny puhuun mitään mutta sillä oli koura täynnä jotain mömmöjä jota ilmeisesti tarjos mulle. Kun sitten sanoin kohteliaasti ei, kundi katto niitä vähän aikaa ja lappas ne kaikki kerralla kitusiinsa. Sitä en sit tiedä joutuko illalla verenvaihtoon tai johkin sillä kyl niitä alun toistakymmentä oli. Kaljaa se kumminkin kävi hakemassa ja kun ei se löytäny rahaa mistään taskusta niin portsari piti sitä pystyssä toisella kädellään kun se läpikävi toisella kädellä sen taskuja kunnes jostain taskusta löysi ryttysen kympin.
Sitten olin jossain pöydässä ja joku akka selitti mulle jotain mutten vieläkään tiedä puhuko suomea vai ruotsia kun en mistään saanut selvää.
Sellainen oli mun kokemukseni itäkeskuksesta 1987. Paikannimi jäi mieleen jostain alibista kun legendaarinen jammu-setä siellä päin elätti teinilaumaa kaljakasseilla josko joukossa olis joku riittävän alaikäinenkin. Suureksi häpeäkseni voin tunnustaa että minäkin hain silloin siellä niksuille kaljaa kaupasta ja muistaakseni ne anto rahat viis- ja kymmenpennisinä. Se oli sellainen paikka, silloin jo maineessaan. Itäkeskus oli vähän sellainen alkoholismin ja köyhyyden synonyymi. Oli kai selvää että kun paikkaan alettiin majoittamaan maahanmuutajia, seura tekee kaltaisekseen ja siellä ei varmaan vieläkään opi kun sossuileen.

On merkillepantavaa että kun mamuja on asutettu muuallekin kun varissuolle tai itäkeskukseen, ei niistä sellaisia tyhjäntoimittajia tuppaa tuleen.
Jos viisautta jakaisin, niin repisin koko asujaimiston siellä maan tasalle ja panisin sosiaalitapaukset tasaisesti pitkin kaupunkia mutta helsinki on tunnettu siitä että siellä on edelleen niitä sosiaalisia ongelmia jotka muualla on jo ratkaistu (esim asunnottomuus on lähes yksinomaan hesan ongelma, muualla sitä ei ole kuin marginaalisesti).

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kyllä se aika lähelle menee. Kerran kun Roihuvuoresta karkuun pääsin, niin tein itselleni lupauksen, etten enää koskaan muuta Kulosaaresta itään. En sitten toisaalta myöskään Pakilasta pohjoiseen. Oikeastaan myös muun muassa Maunula, Pukinmäki, Kannelmäki ja Pitäjänmäki ovat poissuljettuja vaihtoehtoja, jos haluaa olla rauhassa mamuilta, spurguilta ja kotoperäisiltä anarkomarkoilta. Ahtaalle ajetaan kunnon väki, ja se näkyy kämppien hinnoissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #170

Itkuvirrestäsi tuli mieleen Juliet Jonesin sydämen biisi:
Ja sehän tässä huolestuttaa, että kuinka meidän kunnon miesten käy...

Kiitos tästä päivän parhaasta naurupläjäyksestä!

Janne Hilden

Mitä tekisimme noille miesjoukoille, jotka lorvivat Shellin baareissa ympäri Suomenmaan. Siellä istuvat, ja pölisevät keskenään. Varmaan kaikki työttömiä.

Pysyisivät kotonaan neljän seinän sisällä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Meillä täällä eläkeläiset istuvat paljon paikallisella "Shellillä".

Yleisestiottaen, hyvin useilla syrjäytyneillä on mielenterveys- ja päihdeongelmia. He ovat niitä, jotka ovat neljän seinän sisällä eivätkä jaksa tehdä mitään.

Janne Hilden

Nii-in, pitäisikö maahanmuuttajien kulkemista rajoittaa etteivät häiritsisi tavan ihmisiä ostoksillaan?

Poissa silmistä, poissa mielestä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Tuo on rasismia. Eikä kukaan sellaista halua. Vai haluatko sinä Janne?

Heille pitäisi tarjota töitä tai opiskelupaikka. Se on erittäin ikävää, jos vastustat tätä, Janne.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #15

Ainakin ne kaikki liikkeenharjoittajat ja työntekijät Itiksessä, joista aimo osa on muuten maahanmuuttajia itse, ovat tyytyväisiä kun ihmiset ovat paikalla ja kauppa käy.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Taitavat olla tietosi kovasti vanhentuneita. Shellin baareja on nykyisin kovasti vähän. Poikkean silloin tällöin huoltoasemien baareissa, eikä siellä näitä istuskelevia ja pöliseviä miesjoukkoja näy. Paikkakuntalaiset käy tankkaamassa ja kahvilla. Matkustavaiset käy tankkaamassa ja kahvilla. Kuorma-autokuskit käy tankkaamassa ja kahvilla.

Jari Leino

Janne Hilden haluaisi tehdä jotain "noille miesjoukoille, jotka lorvivat Shellin baareissa ympäri Suomenmaan."

Minun mielestäni siinä ei ole mitään ihmeellistä, jos suomalaisissa baareissa on suomalaisia ihmisiä.

Esimerkiksi Kreikassa istuu paljon kreikkalaisia vanhuksia kahviloissa päivät pitkät. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Jos Kreikassa istuisi joukoittain suomalaisia vanhuksia baareissa päivät pitkät, kreikkalaiset saattaisivat ihmetellä asiaa, mutta todennäköisesti hyväksyisivät sen, koska kyseiset vanhukset saavat eläkerahansa Suomesta ja käyttävät ne Kreikassa, joten Kreikka hyötyy.

Jos Kreikassa notkuisi joukoittain suomalaisia, parhaassa työiässä olevia nuoria miehiä kaduilla laumoina elämässä kreikkalaisten rahoilla, kreikkalaisilla olisi todella hyvä syy huoleen.

Cenita Sajaniemi

Hildenin kanssa samaa mieltä, että bensa-asemilla istuskelee miesporukoita pulisemassa ja ehkä hyvä niin. Toisaalta, missä ovat naiset? Siis mamunaiset tai kotimaiset - eipä heitä näy lorvimassa.

Muuten, lukekaa Vahteran blogi. Äijä on rautaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miten ihmisestä näkee päältäpäin että hän on maahanmuuttaja? Olen itse maahanmuuttaja, jo yli 25 vuotta, enkä ole aiemmin tiedostanut asiaa. Meidän maahanmuuttajien siivoaminen pois näkyviltä voisi tietenkin olla hyväkin juttu, mutta paikallinen liike-elämä siitä kärsisi. Kahvikupponen on helpompi ostaa lähikuppilasta kuin tilata internetistä, vaikka kahvilassa tai ostoskeskuksessa saattaakin joutua Sannan silmien alle ja haukutuksi.

Tuo "notkuminen" myös huolestuttaa. Jos ihmisen kävely on notkuvaa, voi kyseessä olla jokin hermostollinen sairaus. Kiusaako Sannaa lainkaan kantasuomalaisten notkuminen vai ainoastaan meidän maahanmuuttajien?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kuka on puhunut pois näkyviltä siivoamisesta? En minä ainakaan. Minä toivoisin työttömille töitä, myös maahanmuuttajille. Jännä, nykyään ihmisten työllistyminen voi haitata liike-elämää... Aivan uusi juttu minulle!

Notkuminen on puhekieltä ja verbi "notkua" tarkoittaa jotakuinkin kuluttaa aikaansa, vetelehtiä ja lorvia.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Tuohan se juuri on. Maahanmuuttaja-sana on alkanut tarkoittaa tummempi-ihoista ulkomaalaista ylipäätään. Ei ranskalaista, venäläistä tai saksalaista sanota maahanmuuttajaksi, hän on ulkomaalainen.
Suomessa vieraileva afrikkalainen turisti taas on monen mielestä maahanmuuttaja. Itsenäisyyspäivänä 2010 eräs afrikkalaismies riehui ravintola Teatterin edessä. Toimittaja kysyi tilanteesta ohikävelleeltä Heidi Hautalalta mitä mieltä on. Hautala sanoi, että siinä on maahanmuuttaja maassa vaikka kyseessä oli Lontoossa aluva sambialainen.

Suomesta pitkään poissa olleet ja Suomen tilannetta huonosti seuranneet eivät useinkaan ymmärrä mistä puhutaan ja eivät ymmärrä Suomessakin kehitysmaista tulleita olevan jo paikoin valtavasti.

Jostain kumman syystä jotkut heistä rinnastavat itsensä Suomessa asuviin kehitysmaalaisiin vaikka nämä suomalaiset itse eivät ole koskaan olleet taloudellinen tai sosiaalinen taakka uudelle asuinmaalleen.

Jyrki Paldán

"Jokaisen suomessa asuvan työkykyisen aikuisen on osallistuttava hyvinvointiyhteiskunnan pelastustalkoisiin ellei sairaus sitä estä."

Miten?
Jo nyt työpaikat ovat kortilla(arviolta noin 15 000 avointa täyspäiväistä paikkaa ja noin 600 000 työnhakijaa) ja leikkauspolitiikan seurauksena ne tulevat todennäköisesti vähenemään entisestään. Miten tuo työreservi järjestetään noihin "talkoisiin"?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Eikö täällä pitänyt olla työvoimapula, jota korjaamaan me tarvitsemme maahanmuuttajia?

Jyrki Paldán

Tavallaan kyllä ja tavallaan ei. Vartiaisen(&co) peruste maahanmuuton lisäämiselle työllisyyden kasvattamiseksi perustuu hyvin pitkälti oletukseen siitä että työvoiman tarjonta luo oman kysyntänsä. Tuohon kun yhdistetään Suomen ikäjakauman kehitys, voidaan noiden premissien valossa todellakin vetää johtopäätös että työikäisen väestön lisääminen keinolla millä hyvänsä on taloudellisesti järkevää. Silläkään ei ole juuri merkitystä ovatko nuo maahanmuuttajat varakkaita(tämä on itseasiassa vain haitta) tai nykystandardeilla kilpailukykyistä työvoimaa, koska heidän roolinsa on luoda työvoiman tarjontaa.

Perussuomalaisten kannalta on tietysti äärimmäisen ironista että heidän ajamansa talouspoliittinen linja pohjaa tuohon samaan oletukseen tarjonnan synnyttämästä taloudellisesta aktiviteetista(käytännössä ainoa vakavasti otettava vaihtoehto on nähdä kysyntä tarjonnan synnyttäjänä, mutta sen vaihtoehdon kannattajia löytyy valtapuolueista pääosin ainoastaan vasemmistoliitosta). Yleisesti ottaen idea siitä että työpaikkojen määrä, tai toisinsanoen taloudellinen aktiviteetti, olisi muuttumaton vakio, ei ole nykytietämyksen valossa millään tavoin pätevä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #108

"Yleisesti ottaen idea siitä että työpaikkojen määrä, tai toisinsanoen taloudellinen aktiviteetti, olisi muuttumaton vakio, ei ole nykytietämyksen valossa millään tavoin pätevä."

Ei se olekkaan väkiä esimerkiksi viime vuonna suomesta hävisi 30 000 työpaikkaa ja tahti näyttää olevan sama kuluvana vuonna, niin eikä tälläisessä tilanteessä maahanmuuton määrää pitäisi nimenomaan vähentää.

"työvoiman tarjonta luo oman kysyntänsä"

Ihan varmasti näin maahanmuuttajat vaikka eivät olisi töissäkään rasittavat julkista sektoria, jonne joudutaan palkkaamaan lisää porukkaa, tämä vain lisää kustannuksia entisestään

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #108

J.P:".. koska heidän roolinsa on luoda työvoiman tarjontaa."

Itseäni hieman kiinnostaisi, että mitä tämä työvoiman tarjonta on ja mitä töitä sen vuoksi tehdään ja kuka tämän kaiken maksaa?
Kuinka paljon siis Suomen talous kasvaa, jos tuodaan vaikkapa tuhat köyhää mamua tänne sostuilla elämään..entä jos 10 000, satatuhatta jne?
Olisko tästä ihan kuittaamaan koko valtionvelkamme?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #152

"Itseäni hieman kiinnostaisi, että mitä tämä työvoiman tarjonta on ja mitä töitä sen vuoksi tehdään ja kuka tämän kaiken maksaa?"

Taloudellisen aktiviteetin syntyyn ei ole kuin kaksi varteenotettavaa kilpailevaa teoriaa. Joko tarjonta synnyttää kysyntänsä, eli kun riittävästi työkykyisiä ihmisiä on kerääntynyt samaan paikkaan, he alkavat itse rakentaa itselleen taloudellista aktiviteettia(=töitä). Tuon vaihtoehdon toteutuminen tarkoittaa että Suomen on jatkuvasti kasvatettava työikäistä väestöään talouskasvun varmistamiseksi. Toinen vaihtoehto on että kysyntä synnyttää taloudellista aktiviteettia, joka tarkoittaa että paras tapa kasvattaa taloudellista aktiviteettia on varmistaa että riittävä määrä rahaa kiertää taloudessa. Käytännössä siis lisää velkaantumista, rahapainoa tai tulonsiirtoja.

Väestömäärän kasvun rajoittaminen yhdistettynä talouskuripolitiikkaan varmistaisi että kumpikaan ei tapahdu ja että työpaikat vähenevät varmasti.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #172

Se maksaja tuosta mielestäni puuttui, tahi sitten vaan käyn sen verta hitaalla, etten sitä tajua.
Edelleen siis..jos maahamme tuodaan tuhat ihmistä sostuilla elämään, niin miten se lisää maamme tuloja ja miten sen myötä esmes velkamme pienenee?
Toki minä sen ymmärrän, että näille ihmisille pitää olla asunnot, ruokaa, sitäsuntätä palvelua jne ja sen myötä jotkut pääsevät laskuttamaan, mutta sen lopullisen laskun maksajan perään huhuilen.
Itselläni sellainen käsitys että maksajana toimii veronmaksajat ja jos esim. velkaa otetaan sitä tarkoitusta varten, niin eikös se ole hieman lyhytnäköistä?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #213

Yleisesti ottaen yhteiskunnassa työtä tekevät maksavat, ja työmarkkinoiden ulkopuolelle jäävät saavat. Suomessa tietysti tilanne on hieman eri, sillä yli kolme neljännestä saa elämänsä aikana enemmän tulonsiirtoina kuin maksaa suorina veroina, eikä siten oikeastaan maksa mitään kenellekään. Siihen joukkoon kuuluu monta pitkänkin uran tehnyttä ihmistä.

Taloudellisen aktiviteetin lisäämisessä kuitenkin pointtina on nimenomaan huoltosuhteen parantuminen. Kun taloudellinen aktiviteetti lisääntyy, BKT kasvaa ja työpaikkoja on tarjolla suuremmalle joukolle. Tuolloin maksajien määrä kasvaa ja saajien määrä pienenee. Tietysti kulut voivat nousta hetkellisesti, mutta mikäli oikeiston vannomaan tarjontapuolen teoretisointiin on uskomista, pitäisi sen parantua ajan mittaan kun lisääntynyt tarjonta alkaa vaikuttamaan.

Ongelma vain on siinä että se ainoa realistinen vaihtoehto olisi tosiaan hoitaa työllisyyttä kysyntälähtökohdasta, joka ihan yhtä lailla tarkoittaisi lisää tulonsiirtoja, velkaantumista ja/tai irtautumista Eurosta ja Maastrichin sopimuksesta ja rahapainoa. Kumpaakaan vaihtoehtoa en kutsuisi lyhytnäköiseksi, vaan enemmänkin päinvastoin keskipitkän aikavälin ajatuksiksi. Toki kummatkin perustuvat melko karkeisiin oletuksiin, eikä kummankaan toimivuudesta ole mitään oikeaa taetta.

Joka tapauksessa Persujen lanseeraama politiikka, jossa sekä tarjonta- että kysyntäpuolta leikataan, on todennäköisesti kaikista huonoin vaihtoehto ja kaikkein lyhytnäköisintä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ei ole työvoimapulaa, vaan se on ihan nurkan takana, niin kuin on 70-luvulta lähtien ollut.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Syy miksi työllisyys vaihtelee lähtömaan mukaan johtuu pääosin siitä että maahantulosyy on eri. Työperäisiltä maahanmuuttajilta vaaditaan että heillä on jo työpaikka hankittuna ennen tänne muuttoa. Näin ollen näistä maista valikoituu ne harvat jotka pystyvät työllistymään jo lähtömaasta käsin. Joistain maista (esimerkiksi Myanmarista ja Irakista) tulee taas pääosin pakolaisia jolloin työllisyys on paljon heikompaa. Heillä ei ole valmiina työpaikka odottamassa ja heidän koulutustaso on myös alhaisempi.

Taustalla on varmaan myös syrjintä. Onhan esimerkiksi suomensomalit yksi Euroopan syrjityimmistä vähemmistöistä.

On niin helppoa bongata noita nuivahörhöjä - tummia miehiä notkumassa :D

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Syy miksi työllisyys vaihtelee lähtömaan mukaan johtuu pääosin siitä että maahantulosyy on eri. Työperäisiltä maahanmuuttajilta vaaditaan että heillä on jo työpaikka hankittuna ennen tänne muuttoa. Näin ollen näistä maista valikoituu ne harvat jotka pystyvät työllistymään jo lähtömaasta käsin. Joistain maista (esimerkiksi Myanmarista ja Irakista) tulee taas pääosin pakolaisia jolloin työllisyys on paljon heikompaa. Heillä ei ole valmiina työpaikka odottamassa ja heidän koulutustaso on myös alhaisempi.

Taustalla on varmaan myös syrjintä. Onhan esimerkiksi suomensomalit yksi Euroopan syrjityimmistä vähemmistöistä.

On niin helppoa bongata noita nuivahörhöjä - tummia miehiä notkumassa :D

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Syrjitäänkö siis suomensomaleja koko Euroopassa ?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kun selvitettiin mitä vähemmistöjä syrjittiin eniten juuri suomensomalit nousivat kärkeen. Syrjintä tapahtuu tietysti Suomessa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kun selvitettiin mitä vähemmistöjä syrjittiin eniten juuri suomensomalit nousivat kärkeen. Syrjintä tapahtuu tietysti Suomessa.

Sari Haapala

Tämä viesti tuli varmasti selväksi kaikille:).

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

No, ymmärsin tuon "silmääni pisti" sillä tavoin että maahanmuuttajien havaitseminen aiheutti negatiivisia reaktioita sinussa. Ehkä sitten tarkoititkin että on vain hyvä että maahanmuuttajat käyvät kahvilla ja sillä tavoin tukevat lähiyritysten toimintaa.

Mistä olet saanut päähäsi että työllistäminen haittaisi liike-elämää? Eikö puolueesikin sentään halua työllisyyden lisääntymistä?

Sanakirjan mukaan "notkua" tarkoittaa "huojua, heilua, taipua". Ihmisen huojuminen voi johtua päihtymyksestä, mutta voi olla myös merkki hermostollisesta sairaudesta.

Et vastannut kysymykseeni siitä millä tavoin meistä maahanmuuttajista näkee päältä sen että olemme maahanmuuttajia. Näkeekö päällepäin myös sen mistä maasta kukin on muuttanut?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Notkua on myös puhekieltä, jolloin se tarkoittaa mainitsemiani asioita. Miten monta kertaa tämä pitää toistaa sinulle?

Ulkonäöstä voi joskus todeta, että henkilö saattaa olla maahanmuuttaja. Kuten kirjoitin, en voi olla 100 prosenttisen varma.

Hyvä Jukka, ei maahanmuuttajien näkeminen aiheuta minussa suuria negatiivisia tunteita. Meillä on täällä Outokummussakin maahanmuuttajia. Venäläisvähemmistö on käsittääkseni hyvin kotoutunut. Lähi-idästä tulevat pitävät hyviä pizzerioita. Minusta se, ettei ihmisillä ole opiskelu tai työpaikkaa, on ikävää.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Notkua on myös puhekieltä, jolloin se tarkoittaa mainitsemiani asioita. Miten monta kertaa tämä pitää toistaa sinulle?"

Kannattaa tähdentää kirjoittavansa "puhekieltä" jos nimenomaan tarkoittaa jotain sellaista joka ei ole sanan merkitys.

"Ulkonäöstä voi joskus todeta, että henkilö saattaa olla maahanmuuttaja. Kuten kirjoitin, en voi olla 100 prosenttisen varma."

Aloituksessa kirjoitit ettet ole "110 prosenttisen varma". Etkö nyt sitten ole enää edes "100 prosenttisen varma"? Miksi väität sellaista mitä et tiedä?

Mistä maahanmuuttajan erottaa turistista? Ymmärtääkseni sinun on tarkastettava heidän passinsa ollaksesi varma että he asuvat Suomessa eivätkä ole vain käymässä. Tähänhän nämä maahanmuuttokriittiset katupartiot ovatkin pyrkimässä ja työlupa ja passi pitää olla aina mukana ettei tulisi hankaluuksia.

"Hyvä Jukka, ei maahanmuuttajien näkeminen aiheuta minussa suuria negatiivisia tunteita. Meillä on täällä Outokummussakin maahanmuuttajia. Venäläisvähemmistö on käsittääkseni hyvin kotoutunut. Lähi-idästä tulevat pitävät hyviä pizzerioita. Minusta se, ettei ihmisillä ole opiskelu tai työpaikkaa, on ikävää."

Näin kesäisin opiskelijoillakin voi olla aikaa käydä joskus ostoskeskuksessa. En lähtisi tuomitsemaan ihmisiä työttömiksi lorvijoiksi sen perusteella että he pistäytyvät ostoskeskuksessa.

Onko Outokummussa ostoskeskusta? Pääseekö sinne käymään myös maahanmuuttaja?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Mistä olet saanut päähäsi, että nämä maahanmuuttajat Itiksessä käyvät lähibaareissa kahvilla ja näin tukevat lähiyritysten toimintaa?

Jos kuitenkin käyvät, niin jos töissä, niin silloin ei ole aikaa käydä.

Sanakirjan mukaan "notkua" puhekielessä tarkoittaa; oleilla, vetelehtiä, lorvia, kuluttaa aikaansa

"Sen paikan ympärillä usein notkuu epämääräistä porukkaa. "

Ihmisen pikkuhauskaksi kuvittelemansa saivartelu ja jankuttaminen voi johtua ihan siitä että uskoo itse olevansa hauska, mutta voi myös olla merkki älyllisestä vajavaisuudesta.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

En tiedä kaikkien maahanmuuttajien vaikuttimista, mutta kun itse käyn kahvilla, haluan aina valita paikan joka edustaa jotain omasta mielestäni tärkeää. Joskus se on esim. kahvipaikan läheisyys, ja haluan tukea ostoksillani kotipaikkakuntani talouselämää. Me maahanmuuttajat emme kovin paljon eroa muista ihmisistä, mutta jos kerran tiedät että Itiksessä eivät maahanmuuttajat käy ostamassa kahvia vaan ovat vain ilkeyttään lorvimassa siellä, voit kertoa tarkemmin havainnoistasi.

Itsekin olen käynyt töistä lounastunnilla joskus kahvilla, enkä ole tajunnut että se voi ärsyttää kanssaihmisiä noin paljon.

Ehkä minulla on vanhentunut sanakirja, mutta siinä ei puhuta mitään vetelehtimisestä. Ehkä pitkä poissaoloni Suomesta on vieraannuttanut minut nykyisestä "puhekielestä". Tai sitten väittämäsi mukaan olen "älyllisesti vajavainen". En tosin ymmärrä miksi henkilööni menevä arviointi liittyy tähän keskusteluun. Olisi aina parempi pysyä keskusteltavassa asiassa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #80

Kyse ei ole siitä, että paheksuttaisiin jonkun kahvipaussia vaan sitä, että suurten kaupunkien (ja osin pientenkin) ostoskeskuksissa notkuu (=toimetonta oleskelua) afrikkalaisia ja lähi-itäläisiä maahanmuuttajamiehiä päivät pitkät. Eurooppalaisia tai edes aasialaisia siellä ei näy.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #138

Millä tavalla tämä "notkuminen" häiritsee? Onko se sitten parempi että notkutaan kaljabaareissa?

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #139

Kyse on julkisen tilan haltuunotosta. Helsingin rautatieasema on muuttunut turvattomaksi ja pelottavaksi. Samoin Itäkeskus ja osin Sellokin. Näin on käynyt myös muissa länsimaissa. Pikku hiljaa julkiset tilat alkavat olla tiettyjen maahanmuuttajaryhmien "omaisuutta". Pelon maantiede astuu kuvaan.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #167

Vai oikein tila otettu haltuun? Mitä niissä mamuissa on niin pelottavaa?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #209

B.R;" Mitä niissä mamuissa on niin pelottavaa?"

Ja kun muutaman linkin laittaa, niin huudetaan "rasisti, rasisti".

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #80

J.S;"..ovat vain ilkeyttään lorvimassa siellä,"

En minä usko että ilkeyttään siellä ovat..jossakinhan ihmiset ovat kokoontuneet kautta aikain. Koska olen itse jo muuttanut hesasta pois, niin minulla ei ole mitään tarkkoja tietoja, eikä oikeastaan juuri kiinnostakaan. Uskoakseni itäkeskuksen vartijat voisivat kertoa asiasta..aikoinaan taisivat pyöriä myös paljon rautatieasemalla jne.
Oman käsitykseni mukaan sinä "hyökkäät" blogistin kimppuun, luvalla sanoen, typerillä jankutuksillasi, josta johtuen sitten oma kommenttini.
Ehkä se nyt ei ollut mitenkään nätisti sanottu, mutta jos omaa kommentointiasi hieman katsot, niin ehkä ymmärrät syyn.

Kielitoimiston sanakirjassa ei anneta tuolle notkumiselle vetelehtimisen määritelmää, mutta;
"2. ark. oleilla, liikkua, pyöriä. Asematorilla iltaisin notkuva porukka."

Oli miten oli..etköhän sinä tämän tiennyt, oli sitten sanakirjasi miltä vuodelta hyvänsä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Koneeni näppäimistö jumiutui. Pyydän ylläpitdon poistamaan tuplaviestit.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sanna Antikainen, sinulla on mahdollisuus poistaa nuo Bodilin tuplaviestit.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

On sitten Itäkeskus onnistunut tavoitteessaan. Sehän näiden ostoshelvettien pyrkimys onkin, että mahdollisimman paljon väkeä tulisi sinne notkumaan, mielellään vaikka koko päiväksi. Mitä enemmän väkeä paikalla, sitä suurempi mahdollisuus, että käyttävät rahaakin siellä.

Noilla eteläisempien maiden asukeilla on joku vastustamaton vietti mennä sinne, missä muutkin ovat. Eikä suinkaan jäädä kotiin.

Italiassa ei oikein viitsitty mennä hotellin lähirannalle, koska siellä maattiin kuin sardiinit purkissa. Siispä kävelimme kilometrin, pari poispän rannalle, jolla olimme suunnilleen ensimmäiset. Jonkun ajan päästä tuli sitten nuori signorina, joka parkkeerasi makuualustansa suunnilleen käsivarren mitan päähän vaimostani. Vaikka tilaa olisi ollut. Suomessa tämä osataan vain armeijassa, jossa ruokailussa pitää pöytä täyttää oikein.

Balilla palkattiin kadulta paikallinen nuori mies oppaaksi. Olimme tyytyväisiä ja kysyimme, mistäs hänet löytää, jos haluamme opasta vielä toisenkin kerran. Sanoi pyörivänsä aina niillä samoilla nurkilla, joten sieltä löytää, ellei ole sitten saanut asiakasta. No, siellähän hän oli jallittamassa nuoria naisia. Mutta kyllä työstä sopiminen aina naisten naurattamisen voitti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Nythän on lomakausi. Näillä Itäkeskuksen oleskelijoilla ei taida olla kesämökkiä eikä varaa matkailla edes Suomessa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Toivottavasti suomalaiset kesämökkeilijät ymmärtävät välttää kesälomapaikkansa toreja, kauppoja ja ostoskeskuksia etteivät leimautuisi lorvijoiksi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Toivotaan, että kyse on kesälomista. Tai niistä yövuoroista! Olisin todella iloinen, jos näin on. Se tarkoittaisi ettei meillä ole työllisyyden tai opiskelupaikkojen suhteen ongelmia!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Miksi ainoastaan kesälomallaan tai yövuorosta saisi käydä kauppakeskuksessa? Eikö siellä voisi käydä myös viikonloppuna, iltaisin tai lounastunnilla? Ollaanko kauppojen aukioloa nyt rajoittamassa lisää?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #84

Jossain vaiheessa on todettava, että vastapuoli ei ymmärrä tai ei halua ymmärtää. Nyt on se hetki. Jankkaa jonkun muun kanssa. Ja lue tekstini uudelleen. Mukavaa kesänjatkoa Jukka!

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen

Ilmeisesti kirjoittajan mielestä vääränvärisillä ei voi olla lomaa, ja vaikka olisikin, sitä ei saisi kirjoittajan tapaan viettää ostoskeskuksessa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Olisikohan kaikkien ostoskeskusten purkaminen ratkaisu tähän maata jäytävään ongelmaan? Siinähän saisi myös työllistetyksi muutaman maahanmuuttajan...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No, blogistin vertaus tai huomio oli täysin epäonnistunut, ja se peittää nyt alleen sen, mistä hän haluaisi puhua. Maahanmuuttajien työllistymisestä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Sinä jopa ymmärsit, mistä haluan puhua eli en voi olla täysin epäonnistunut kuitenkaan.

Käyttäjän ElinaVainolainen kuva
Elina Vainikainen Vastaus kommenttiin #91

Viesti vain olisi mennyt hieman paremmin perille ilman tuota alun etnistä profilointia. Sinänsä maahanmuuttajien työllistyminen on ihan hyvä huolenaihe, mutta johtopäätösten tekeminen tietynnäköisten ihmisten ajanviettotavoista ei ole kovin hyvä aasinsilta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #95

Esimerkkini oli aasinsilta maahanmuuttajien työllistymisongelmiin ja lopuksi esittelin, mitä minusta tulisi tehdä ja mitä hallitus tekee. Nämä työllistymisongelmat me voimme nähdä myös tilastoista. Näyttää myös siltä, että lukematta jäi tämä kohta: " Ihmisryhmiä ei siis pidä leimata syntipukeiksi, mutta ongelmista pitää voida puhua. Kannattaa myös muistaa, että niitä syntipukkeja vallitsevaan tilanteeseen ovat itse järjestelmä, suomalaiset päättäjät ja eritoten monikulttuurisuutta kritiikittömästi ihannoivat puolueet." En vieritä syytä maahanmuuttajien niskaan vaan suomalaisen järjestelmä n- ja tätä mieltä oikeasti olen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #91

Kun haluaa puhua tai kirjoittaa jostakin perusteellinen miettiminen ja harkinta on paikallaan..sun meriitit tuossa sivussa antais aihetta olettaa,ettet ole pelkällä tolloilulla pärjännyt

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #91

Joillain ymmärrys on korkeammalla tasolla ;)

Ja tuossa oikeastaan autettiin sinua ymmärtämään tarkoituksesi. Hyvä että toimi.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Niin tässä nyt on taas yksi perusuomalainen nuori puheenjohtaja,jolla juttu tosiaankin menee hieman sen tolloilun puolelle.Kun tulee jostain kaukaa tänne pääkaupunkiin näkee varmaan yhtä jos toistakin,mikä pistää silmään ja sitten sen pitemälle ajattelematta tehdään roima yleistys ihmisten haluttomuudesta tehdä työtä..kun notkuu kauppakeskuksessa ja on silminnähtävästi maahanmuuttaja on myös automaattisesti työtävieroksuva..
Kylmä ja täysin tosi asia on se,että maahanmuutajien työllistymättömyydessä rasisimilla on huomattava osansa.
Täysin työtä vieroksuvia on kaikissa tässä maassa asuvissa ja elävissä ihmisryhmissä..tosi..kaikille halukkaille viiteryhmästään riippumatta ei tässä maassa ole työtä tosi sekin..kaikille ei ole mahdollista toteuttaa persujen kuningasajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä.

Sekin tuli tässä mieleen,että entäs jos ne nähdyt ja maahanmuuttajiksi tunnistetu olivatki supi suomalaisia ??

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Elina, minusta ei ole olemassa "vääränvärisiä".

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Vähän aihetta sivuten pistin pari viikkoa sitten merkille Ruisrockissa, että vaikka paikalla oli 35000 ihmistä, en nähnyt ainuttakaan etnistä henkilöä. Puolet Turusta tuntui kuitenkin paikalla olevan. Yökerhoissa heitä taas riittää, mutta suurin osa on miehiä.

Nyt viikonloppuna huomasin saman Turun jokilaivoilla. Ei ainuttakaan etnoa yhdessäkään jokilaivassa ja vain muutamia joen rannalla, mutta torilla taas paljon enemmän.

Mistähän johtuu...?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

No, Tuomas sehän on teidän suomalaisten vika. Kuka nyt teidän junttien kanssa haluaisi olla..Olette rasismillanne kieltäneet tulemasta. Olisitte vähän..erilaisia..jotenkin..vähemmän tommosia. Tiiäthän sä ;)

(huono vitsi varoitus)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Jylläävästä rasismista huolimatta yökerhoissa etnisiä tyyppejä näkee paljonkin.

Mietin, että pitääkö seuraavien ehtojen täyttyä että etnot tulevat paikalle:

1) Ilmaista/halpaa
2) Naisia iskettävissä
3) Ei alkoholia

Ruisrock kalliina tapahtumana täyttää ehdon 1. Jokilaivoilla taas ihmiset ovat yleensä porukalla istuskelemassa ja sieltä on vaikea iskeä naisia, joten ehto 2 täyttyy. Molemmissa paikoissa alkoholia nautiskellaan muun ohjelman lomassa, joten sekin blokkaa. Yökerhoissa taas voi olla koko illan heruttamassa pelkällä sisäänpääsymaksulla jos sellainen on.

En tiedä. Kunhan pohdiskelen.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #83

Täällä on sallittua pohdiskella vain seuraavia asioita:

a) Miten rasisitisia suomalaiset ovat.
b) Miten juntteja suomalaiset ovat.
c) Miten maahanmuutossa ei ole ongelmia ja suomalaiset ovat rasisteja.
d) Kaikki on suomalaisten vika.

(huono vitsi, jälleen kerran. Olen suomalainen, siksi vain huonoja...vitsejä)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #85

Voi ei. Joudunko nyt banaanisaarille?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #86

Et, mutta olet huono ihminen. Kuten me kaikki..tämmöiset ;)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #85

Niinpä..vitsi,vitsi..sano perussuomalainen..suomalainen rasisimi ei ole vitsi,ei suomalainen junttiuskaan,ei maahanmuuton ongelmatkaan..vaikka kaikki ei olekkaan suomalaisten vikaa,niin maahanmuutto-ongelmat ovat suomalaisten virkamiehien ja kansanedustajien aikaan saama,eikä nyt puhuta rasisimista..ja ei tietysti kaikki maahanmuutajatkaan ongelmiinsa syyttömiä ole.
Mites tässä vitsailussai soi,jotenkin Soinismi..kun tämä näkyy läpi niin..

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #83

Tietyn taustan omaaville henkilöille mainitsemiesi ehtojen voimassaolo vaikuttaisi olevan heidän läsnäoloaan ohjaava tekijä.

Käyttäjän BeyarSolawi kuva
Beyar Mustafa

"Miksi meillä on näin suuri ero eri kansallisuuksien työllisyydessä?"

- Koska toiset (nepal, kenia) tulevat työluvalla suomeen ja toiset ovat turvapaikanhakijoita (somalia, irak). Sherlock!

"Pohdin myös...suomalaismiesten...notkumassa ostoskeskuksessa?
Tavallisen veroja maksavan ihmisen voi siis olla vaikea ymmärtää, miksi joillakin on lupa notkua ostarilla samaan aikaan, kun toiset käyvät töissä tai opiskelevat."

- Jos olisit katsonut oikeasti ja pohtinut oikeasti, olisit nähnyt ja huomannut, että monet ostarin työntekijöistä eivät välttämättä myöskään näytä sinulta.

"Ehkä historiallisin tästä on ”koska rasismi” – selitys, jolla pyritään vierittämään kaikki syy kantasuomalaisten niskaan."

- Totuus ei ole vastuun siirtämistä, vaan totuus on totuutta. Harvassa ovat maat, joiden työmarkkinat eivät olisi rasistiset. Iällä, rodulla, uskonnolla, sukupuolella, ulkonäöllä eli asioilla joilla ei ole mitään tekimistä itse työn tekemisen kannalta, vaikuttaa edelleen vahvasti siihen työllistytkö helposti vai vaikeasti.

"Uskallan kuitenkin sanoa, että aikuisen miehen ja naisen on löydettävä jotakin muuta tekemistä keskellä kirkasta päivää kuin ostoskeskuksessa seisoskelu."

- Jos itse voit olla keskellä kirkasta päivää ostoskeskuksessa, kai voit suoda sen oikeuden muillekin vaikka näyttäisivät hieman erilaiselta.

"Ihmisryhmiä ei pidä leimata, mutta ongelmista pitää voida puhua."

- Koko kirjoituksesi on ihmisryhmien leimaamista ja väität vielä että näin ei pitäisi tehdä. Käyt kerran jossain ostoskeskuksessa ja kirjoitat heti tekstin tiettyjen mamuryhmien työllisyysongelmista, vaikka et tiedä ovatko he ensinäkin mistä päin kotoisin, ovatko työttömiä, sairaita, turisteja vai yksinkertaisesti lomalla keskellä heinäkuutta. Vedät johtopäätöksen heti vain ulkonäön perusteella. Jos tämä ei ole leimaamista niin kerrotko mikä on?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Myös turvapaikanhakija voi tehdä työtä Suomessa, Sherlock!

"Turvapaikanhakijana saat tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta, jos sinulla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Jos sinulla ei ole kyseistä asiakirjaa, saat tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kuusi kuukautta. Turvapaikanhakijana sinulla on tämä työnteko-oikeus suoraan lain nojalla eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen."

Monet ostarin työntekijöistä eivät näytä minulta, tiedän. Mitä yrität sanoa?

Minun kirjoitukseni ei ole ihmisryhmien leimaamista. Se on kertomus minun arkipäivän kokemuksestani. Sinä voit tehdä samanlaisen menemällä pubiin ja ihmettelemällä, miksi siellä on päivisin vain suomalaisia eikä maahanmuuttajia näy ollenkaan! Ole hyvä vain, en suutu. Alkoholismi on todellinen ongelma kantaväestön keskuudessa. Minusta ongelmia ei pidä lakaista maton alle, olipa kyse maahanmuuttajien työllistymisestä tai alkoholisteista! Myönnän myös kirjoituksessani, että voin olla väärässä. Lue se siis vielä kerran. Ja jos luet kommenttejani, niin sanon niissä olevani iloinen, jos jokainen miesryhmän jäsen itiksestä olisi lomalla, tauolla tai vapaapäivää viettämässä!

Oletin, että tällaisen esimerkin ottaminen suuttuttaa jotkin, mutta otin sen riskin - ja keskustelua saatiin. Jussi Halla-aho on ollut vielä provosoivampi kuin minä, ja hänen ansiostaan meillä ylipäätänsä edes keskustellaan maahanmuutosta. Ilman häntä tämä olisi varmaan edelleen kielletty aihe.

Ymmärrän toisaalta, että otat tämän nyt (liian) henkilökohtaisesti. Valitettavasti myös tilastot osoittavat, että maahanmuuttajien työllistymisessä on ongelmia. En vieritä vastuuta tai syytä ihmisten niskaan, vaan eniten järjestelmän! Syntipukki tähän ei ole tavallinen maahanmuuttaja, vaan suomalainen järjestelmä. Jos sinä edelleen haluat nähdä jotakin piilomerkityksiä, kuinka kuitenkin leimaan, niin näe sitten. Oikeasti haluaisin, että maahanmuuttajien työllistämiseen kiinnitetään huomiota, johon hallitus on itseasiassa kiinnittänyt huomiota. Lisäksi ongelmien ratkaisuun vaaditaan ensiksi, että ne tunnistetaan. Olen esittänyt ratkaisuja kuvaamaani ongelmaan. Lisäksi; en tiennyt syytä siihen, miksi kenialaiset työllistyvät paremmin kuin vaikkapa somalialaiset. Kysyin sitä. Enkö saa kysyä? Samallalailla sinä voit kysyä, miksi suomalaisissa on enemmän alkoholismia kuin maahanmuuttajissa.

Käyttäjän BeyarSolawi kuva
Beyar Mustafa

"Myös turvapaikanhakija voi tehdä työtä Suomessa"

- Mitä merkitys sillä on mihinkään. Tilastoissa, joka tapauksessa otetaan huomioon kaikki, joilla on mahdollisuus tehdä työtä. Pointti oli, jos tulet työluvalla maahan tarkoittaa, että on valmis työpaikka ja tottakai se vaikutta tilastoon pos.

"Miksi siellä on päivisin vain suomalaisia eikä maahanmuuttajia näy ollenkaan!"

- Alkoholin tuomat ongelmat on arkipäivää myös monelle maahanmuuttajalle. Edelleen leimaat ihmisryhmiä, tässä tapauksessa suomalaisia.

"..provosoivampi..Ymmärrän toisaalta, että otat tämän nyt (liian) henkilökohtaisesti."

- Itse asiassa kirjoituksesi ei ollut yhtään provoisoiva eikä mitenkään raju siihen mitä täällä on totuttu. Et vaan osaanut yhdistää itäkeskuksen kokemuksesi ja haluamasi sanomaa millään tavalla. Eikä minulla ole mitään syytä ottaa henkilökohtaisesti asiaa mikä ei liity suoraan minuun. En tunne mitään kollektiivisen vastuun tunnetta. Oletat minun ottavan tämän henkilökohtaisesti, koska et koe että olen kantasuomalainen ja kaikkien ei kantasuomalaisten pitäisi jotenkin tuntea vastuuta työllisyysongelmasta. Toisin sanoen edelleen leimaat ihmisryhmiä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"miksi suomalaisissa on enemmän alkoholismia kuin maahanmuuttajissa"

Sanna taitaa kuvitella etteivät suomalaiset ole koskaan muuttaneet mihinkään maahan. Kyllä ovat. Ja esimerkiksi Ruotsissa on puhuttu paljon sinne muuttaneiden suomalaisten alkoholismista.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Olen syntyisin Kontulasta - siis Itäkeskuksen aika vierestä. Olen nähnyt Itäkeskuksen rakentuvan mm.bussin ikkunasta - kun nuorena kuljin töihin Kontula-h:gin keskusta-Kontula.
Kolmelle lapsellemme ostimme joululahjat aina "Itiksestä": tuolloin asuimme Roihuvuoressa ja matka oli lyhyt - vaikka kävellenkin joskus.
Itis oli kiva paikka ostella ja siinä sivussa vähän loiventaa kiireitä.. :)
Olen havainnut Itiksen fiiliksen muuttuneen vuosikymmenien varrella.
Ei siellä tunnelmaa enää ole.

Mutta. Kyllä suomalaisia mies- ja naisryhmiä löytyy mm. Malmilta. Siis sellaisia ryhmiä, jotka vain kahvittelevat.

Käyttäjän sallamaaritmarkkanen kuva
Sallamaarit Markkanen

Moderni kaupunkirakentaminen perustuu palvelurakentamisen suunnittelulle liikenteen solmukohtiin. Toisin kuin maaseudulla, Helsingissä samaan kiinteistöön ja palvelukeskukseen rakentuu vanhushoiva- ja lastenhuoltopalvelut, kirjastot ja terveyskeskukset sekä muun muassa TE-keskus.

Kuvittele maalaispitäjä, kyläkauppa ja sen edustalla päivystävät 3-5 suomalaista mieshenkilöä ja suhteuta se suurempaan mittakaavaan. Kas huomaat, siinä se on - kuntalaisten sosiaalinen olohuone.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Antikainen kirjoittaa:

"Ei näkemilläni ostoskeskuksen maahanmuuttaja miehillä ollut pulloja käsissään. Habituskin oli siisti. Mikään ei viitannut päihdeongelmaan, mutta tämähän on pelkkää arvailua."

Juu, eiks ole kamalaa kun kehtaavat olla julkisilla paikoilla selvin päin. Voi helvetti niitä maahanmuuttajia.

Mikset muuten _itse_ ollut töissä tuohon aikaan päivästä? Ai niin, olit kesälomalla. Sehän toki muuttaa asian.

Cenita Sajaniemi

Onneksi olkoon Sanna. Näin montaa trollia ei monikaan kirjoitus vedä kerralla.
Kun metro saadaan Espooseen, tulee Espoosta myös kansainvälisempi. Varsinkin Matinkylän Isolla Omenalla on tähän kaikki edellytykset.

Kiitos kirjoituksesta ja jaksamista.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Sannalta erittäin hyvä kirjoitus! Hyvä, että edes kirjoitus tuntuu lämmittävän lukijoita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Taidankin tehdä seuraavan kesälomamatkani Outokumpuun katsomaan reippaita ja raittiita ihmisiä jotka käyvät kaikki töissä. Ja onhan siellä Suomen syvin reikä. Tosin ulkomaalaisten poraama.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ehkäpä juuri tuosta ulkomaalaisten "isäm maahamme" kairaamasta reiästä on aiheutunut outokumpulaisten viha ja epäluulo kaikkia ei-arjalaisia kohtaan.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #132

Mitähän tällainen kommentti nyt sitten mahtaa tarkoittaa? Jotkut joskus 80-luvulla ulkomaille muuttaneet suomalaiset eivät suoraan sanottuna ymmärrä mikä nyky-Suomessa on meneillään ja koettavat besserwisseröidä ja opettaa Suomeen "jääneitä" juntteja, he kun itse katsovat olevansa niin kansainvälisiä ja avarakatseisia.
Suomi on muuttunut 25:ssä vuodessa, Suomessa on kehitysmaista tulleita maahanmuuttajia jo paljon. Suomen 18000:sta somalista on juttua jossain joka päivä.
Jos Suomeen muuttaisi 500000 hollantilaista niin kukaan ei huomaisi mitään. Vastaava määrä afrikkalaisia olisikin sitten toinen juttu.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #140

En tiedä tuosta. Hyvä kuitenkin että Suomessa koko elämänsä eläneet persut ymmärtävät kaiken niin paljon paremmin kuin kukaan muu. En tosin usko että "joka päivä" olisi juttua 18 000 somalista. Tarkoitatko että Suomessa vai koko maailmassa yhteensä?

Besserwisseröijiksi sanotaan kaikkia niitä jotka yrittävät kertoa suomalaisille että jossain asiassa voisi tehdä toisinkin. Esim. ulkomailta tullutta syöpätutkijaa ei voida mitenkään ottaa todesta, koska hän on tehnyt tutkimuksensa "ulkomailla" eikä hän tiedä että Suomessa kaikki on toisin, ja maan tapaa täytyy noudattaa. Suomalaisille on muiden turha tulla kertomaan mitään uusista keksinnöistä tai ajatuksista. Soinikin totesi taannoin, että "Suomeen ei saa tulla kukaan ulkomailta sanomaan mitä täällä saa tehdä ja mitä ei", josta syystä ulkomailta Suomeen ei voida koskaan palkata esimiehiä.

Kansainvälisyys ja avarakatseisuus ovat Suomessa kirosanoja ja jos joku tunnustautuu niitä kannattavansa, joutuu heti ainakin uhatuksi, ellei sitten oikeasti pahoinpidellyksi.

En ole huomannut mitään eroa siinä miten tietyt ryhmät Suomessa suhtautuvat mihin tahansa maahanmuuttajajoukkoon. Samalla tavalla vihataan suomalaista paluumuuttajaa kuin somalialaista pakolaistakin. Tämän näkee myös viimeisimmistä lakiesityksistä. Maahanmuutto on rikos, johon syyllistynyttä ei tulla Suomessa koskaan armahtamaan.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #158

Jukka Salakari, jotenkin saan sinun öykkäröivästä ja öyhöttävästä besserwisseröinnistäsi kuvan ihmisestä, joka on joskus muuttanut suurieleisesti pois Suomesta, koska täällä häntä ei ymmärretty. Sen jälkeen hän on muuttanut takaisin Suomeen, koska ulkomaillakaan hänestä ei tykätty. Ja nyt Suomessa Jukka Salakarilla on tunne, että hän ei ole täälläkään kotonaan eikä hänestä tykätä.

Jukka Salakari, tee kaikille palvelus ja muuta vielä kerran johonkin toiseen maahan, ennen kuin tajuat, että ei se ongelma maata vaihtamalla parane.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #162

Ihan mielenkiintoinen analyysi, vaikka taitaa olla peräisin samasta tutkimuslaitoksesta kuin se persujen maahanmuuttokustannuslaskelma.

Kiitos kuitenkin kun todistit pointtini. Meitä paluumuuttajia odottaa Suomessa sama kohtalo kuin tuossa toisessa viestissä kovistelemaasi venäläisperäistä Kristinaa. Pois vain, pois Suomesta. Suomeen ei saa tulla kukaan, kaikkein vähiten paluumuuttaja.

Pointti vain taitaa olla siinä että se suomalaisten ongelma (muiden pelko) ei poistu sillä että kaikki me muualla joskus asuneet muutamme Suomesta pois. Epäilen että ongelma vain pahenee.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen Vastaus kommenttiin #158

Somaleita on ollut Suomessa noin 25 vuotta ja kyllä. Joka päivä jossain heistä puhutaan. Suomen 60000 venäläistä on melko huomaamaton joukko, samoin noin 6000 vietnamilaista.
Suomessa on työssä ja asumassa paljon ulkomaalaisia asiantuntijoita jotka ovat löytäneet paikkansa. Ihan kuin suomalaisia ulkomailla. Suomi on hyvin avoin ja avulias maa. Ikävää, että monet Afrikasta ja Lähi-Idästä tulleet vain vaativat vaatimasta päästyäänkin erikoiskohtelua. Ihmekös sitten, että heitä kohtaan ollaan epäluuloisia. Joka kerran keksitään sitä aina epäillään.

Ihan höpösettiä kirjoitat. En tiedä muuta sanoa. Kansainvälisyys on Suomessa hyväksyttyä ja tarpeellista. Itsekin olen kansainvälisissä tehtävissä.
En vain ole koskaan pyytänyt mitään muilta mailta enkä kai mitään olisi saanutkaan.

Sinä tarvitset nyt oikeaa tietoa luulojesi vastapainoksi, sen verran harhaista tuo kirjoittelusi on.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #163

Ihan samalla tavoin tosiaan vietnamilaiset, venäläiset, serbit, afghanistanilaiset, chileläiset ja muut maahanmuuttajat ovat saaneet tuta kantasuomalaisten vihan. Somalit nyt vain saavat tällä hetkellä kantaa sitä taakkaa jota nämä ihmisryhmät 70-luvulta lähtien, tataarit 1900-luvun alussa ja karjalaiset 40-50-luvuilla saivat osakseen. Itse pidän kehitystä huolestuttavana, ja tosiaankin nykyisin tuo maahanmuuttokielteisyys kohdistuu samalla tavoin myös paluumuuttajiin (vievät työpaikat, eläkkeet, naiset jne.).

Suomi on varmaankin avoin ja avulias maa kunhan kaikki sellaiset on saatu häädetyksi jotka ovat joskus asuneet ulkomailla.

En tiedä kuinka monta afrikkalaista tai Lähi-Idästä tullutta tunnet, mutta minun kokemukseni mukaan he eivät vaadi mitään erikoiskohtelua, jota kantasuomalaiset ovat aina muilta vaatimassa.

Sinähän sitä kutsuit kansainvälisyyttä ja avarakatseisuutta besserwisseröinniksi, en minä. Muita nimiä noille arvoille teidän porukoissanne ovat myös "haihattelu", "piiperöinti" ja "epäisänmaallisuus". Kansainvälisyyttä Suomeen ei tulla suvaitsemaan vielä kymmeniin vuosiin, jos se persuista on kiinni.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Muista käydä kahvilla! En pure :D

Ulkomaalaisten poraama reikä? Jos tarkoitat Outokummun vanhaa kaivosta, niin tutustuppa aiheeseen uudelleen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #176

"Itä-Suomessa Outokummussa on saatu päätökseen ennätyksellisen syvän tutkimusreiän kairaus. Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) 2,5 km:iin tähdännyt syväkairaus on valmistunut hieman aikataulustaan edellä. Kairaus aloitettiin Outokummussa huhtikuussa 2004, ja se päättyi tammikuun lopussa 2005, jolloin reikä saavutti lopullisen 2516 m:n syvyyden. Kairauksen urakoitsijana toimivat venäläinen kairauksiin erikoistunut valtionyritys NEDRA ja kauppahuone Machinoimport, jotka vastasivat kairauksen teknisestä toteuttamisesta. NEDRA on hyvin kokenut kairausurakoitsija, joka vastasi aikanaan maailman syvimmän reiän kairauksesta Kuolan niemimaalle Petsamoon."

http://www.gtk.fi/_system/print.html?from=/_system...

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #180

Niin tuo. Olen asunut täällä vasta kahdeksan vuotta. Vanha Kaivos, se jolla maksettiin lähes kaikki Suomen sotakorvaukset, on isompi nähtävyys. Sen vuoksi edes Outokumpu on olemassa ja sen vuoksi moni mies menetti terveytensä. Tämän kaupungin historia on vahvasti kytköksissä entisen Outokumpu yhtiön historiaan. Koko kaupunki pyöri firman ymrpärillä ja vanhempien ihmisten tarinat sen aikaisesta Outokummusta on jännittävää kuultavaa.

Kannattaa tulla tutustumaan palaan Suomen historiaa. Tervetuloa!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #225

Jotenkin vaikuttaa että "moni mies" joka "menetti terveytensä" on huolesi jos he ovat arjalaisia. Venäläisistä ei niin väliä, muutenhan olisit heidät maininnut kommentissasi.

Jos Suomen Historia Outokummussa nyt on vain puhdistanut kaikki "ulkomaalaisvaikutteet" omasta todellisuudestaan, ei ainakaan minulla ole mitään kiinnostusta tutustua asiaan enenpää. Olisi hyvä jos historiaa ei kiellettäisi, vaan hyväksyttäisiin osana omaa elämää. Tätä ei Sanna varmaankaan tule hyväksymään.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #226

Onneksi tämä on minun blogini ja voin tarvittaessa laittaa bannin. Heippa Jukalle ja Jukan sekaville arjalaisfantasioille.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Ainakin Amerikassa on nimenomaan tapana hengailla ostoskeskuksissa. Suomessakin aika usein kuulee samaa tapahtuvan nykyään, jopa koko perheet menevät esim. sunnuntaita viettämään ostoskeskukseen. Onhan se tietty taas IHAN ERI ASIA jos sen tekevät tummaihoiset.

Kristina Komisarova

Kyllä nyt on suoritettu upea oman käden kvalitatiivinen tutkimus. Jos ne mustat vetelehtijä miehet siellä ostarilla kokee suurena uhkana, ei varmaankaan siellä ostarilla sitten parane käydä.
Itse koen mamuna tämänsortin "en ole rasisti,mutta"- kirjoitukset hyvin negatiivisena asiana koko kotouttamista ajatellen, luomalla tällaista mentaliteettia ei mamujen kotouttaminen ja sen työpaikan hankkiminen ole yhtään helpompaa.

Jari Leino

Kristina Komisarova, jos Sanna Antikaisen kirjoitus estää sinua kotoutumasta Suomeen, voit aivan vapaasti palata takaisin komissaarien luvattuun maahan. Putin ottaa avosylin vastaan kaikki ulkomailta sortoa ja vainoa paenneet venäläiset.

Venäjällä kaivataan todella kipeästi sinun kaltaisia ihmisoikeusihmisiä, joiden mielestä "ne mustat vetelehtijä miehet siellä ostarilla" eivät ole asia, joka pitäisi kokea suurena uhkana.

Kristina Komisarova, äiti-Venäjä tarvitsee sinua!

Kristina Komisarova

Kiitos Jari kehittävästä kommentistasi ja mitä ilmeisemmin suuresta "asiantuntijuudesta" komissaarien luvatusta maasta. Täytyy tosin kyllä todeta että nokkelalta kuulostava kommenttisi on jo aikamoinen klisee, meidän putinistien kesken. Olisin jo aikamoinen miljonääri jos saisin 0,05 e jokaisesta "painu takaisin sinne mistä tulitkin jos ei kelpaa"
Oikein hyvää kesää sinne kansainväliseen sastamalaan!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Ulkonäöstä voi joskus todeta, että henkilö saattaa olla maahanmuuttaja."

Ei kannata olettaa liikaa.

Pisti vähän silmään tuo maininta joistakin tiukennuksista maahanmuuttopolitiikkaan. Eipä tule äkkiseltään mieleen muita merkittäviä hallitusohjelman kiristyksiä, kuin perheenyhdistämisen rukkaaminen EU-direktiivin mukaiseksi. Näin tekemällä voidaan mm. estää suomalaisia äijiä roudaamasta itselleen 18-vuotiaita morsmaikkuja thaimaasta.

Jos blogistia kiinnostaa kokemukseni Itäkeskuksesta, niin voin ilokseni ilmoittaa että kukaan keskimääräistä kantapeikkoa tummempi ei ole ahdistellut tai käynyt käsisksi. Ainoa joka on siellä tullut häiritsemään oli eräs opportunistinen sosiaalidemokraattien kunnallispolitiikkoehdokas.

Muokkaus: Sanonpa vielä tämänkin, vaikka joku sen on saattanut sanoakin. Miten ne ostarin miesjoukot voi laittaa töihin, kun palkkatyötä ei tahdo löytyä kenellekään?

Mikko Mikola

Minä kuulen kaikuja 30-luvulta ja haistan vellovaa piilorasismia.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kuulo- ja näköharhojen lisäksi esiintyy myös hajuharhahoja, joskin ne ovat erittäin harvinaisia.

Käyttäjän EijaNiskanen kuva
Eija Niskanen

Kaikkea sitä saattaa nähdä, jos eksyy Perskorvesta isolle kirkolle.

Ajattelin jo nuorena ylioppilaana Etelä-Euroopassa interrailatessa, että miksei meillä Suomessa ole tällaisia piazzoja, joilla illlalla hengaavat kaikki mummosta vauvaan ja turisti siinä seassa turvallisesti. Epäilen näiden Itiksessä notkuvien maahanmuuttajien hakevan sieltä jotain sellaista kotiseudun piazza-kylän keskusauki tms. tunnelmaa. Kumma kyllä turistitkin hakevat samaa, kun pörräävät niin innolla Kauppatorilla ja Hakanimen torilla.

Käyttäjän EijaNiskanen kuva
Eija Niskanen

Miljardeja kehitysapua? Nyt takaisin koulunpenkille ja matikkaa opiskelemaan.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Toki toinen vaihtoehto että Eija päivittää tietonsa. Eiköhän noista useampi miljardi tule, kun aikojen alusta lasketaan.
Wikistä voi vaikkapa opiskelun aloittaa. Jatkoa sitten vaikkapa ihan selkeinä lukuina parinkymmenen vuoden ajalta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Meneppä kuule Eija itse - ja kiireellä!

Käyttäjän LiisaTadiello kuva
Liisa Tadiello

No jopas jotakin , ainoa mitä maalaistollo on Helsingissä tehnyt on lorvailu Itäkeskuksessa ? Helsingissä ei ilmeisesti persuille ole muuta paikkaa kuin ostosten teko itiksessä ja maahanmuuttajien ihmettely siellä. Jo on köyhää meininkiä .

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Noh noh. Ikävästi nimitelty tuolla tavalla. Vaikka toki olisi kiva kutsua bloggaaja tutustumaan muihinkin Helsingin osiin. Siitä kun saisi aika avartavan kokemuksen. Nyt oli tällaine Helsinki -kokemus. Ehkä ensi kerralla hieman realistisempi.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Moni ihan pk-seutulainenkin kaupunkilaistollo on vaihtanut ostospaikakseen Jumbon tai jonkun muun ostoskeskuksen koska Itäkeskus on alkanut vaikuttaa ennemminkin Mogadishulta tai Bagdadilta Helsingin sijaan.

Ihmettelen näitä vihakommentteja joita Sannalle on heitelty. Ilmeisesti jotkut ajattelevat, että nuori tyttö ei ole väittelijänä niin kokenut kuin joku helsinkiläisperussuomalainen.

Jari Leino

Liisa Tadiello ja Mikko Barros (tai Burros) kokivat internationalistiseksi velvollisuudekseen tulla oksentamaan vihaansa ja ylemmyydentuntoaan outokumpulaisen suomalaistytön päälle. Ilmeisesti vain siksi, että kokevat olevansa parempia, koska heillä on jännä sukunimi.

Tässä nähdään "monikulttuurisuuden" syvin olemus. Haittamaahanmuuton tarkoitus ei ole niinkään kääntää suomalaiset maahanmuuttajia vastaan (vaikka sitäkin väistämättä tapahtuu maahanmuuttajien väkivaltaisuuden myötä) vaan kääntää suomalaiset toisiaan vastaan.

Väestönvaihto etenee vääjäämättä, koska yksikään liisatadiello tai mikkobarros ei voi myöntää tehneensä pahan virheen (tai myöntää äitinsä tehneen pahan virheen), vaan suuntaa sen sijaan itseään kohtaan tuntemansa vihan täysin viattomiin suomalaisiin.

Käyttäjän LiisaTadiello kuva
Liisa Tadiello

Arvoisa Jari Leino , en mitään oksentanut , ainoastaan ihmettelin ,että maalta tullut lapsiperhe kokee Helsingin vain Itiksen näkökulmasta. Itse olisin vienyt lapset esm Lintsille tai Korkeasaareen , kuten olen tehnytkin aikoinani . Jari Leino , onko sinusta kohteliasta oksentaa vihasi vain sen takia ,että sukunimi ei ole perisuomalainen ? Voin kertoa ,että tyttönimeni oli Nurmi ;)

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #199

Maalta? Me asutaan muuten keskellä kaupungin keskustaa. Niin, kyllä myös muut paikat kuin Helsinki, Espoo ja Vantaa voivat olla kaupunkeja Liisa hyvä. Sinä voit myös olla huoleti sen suhteen, mihin lapseni pääsivät kesälomareissullaan. Enkä kerro, missä kaikkialla käytiin!

Käyttäjän LiisaTadiello kuva
Liisa Tadiello Vastaus kommenttiin #205

Niin oletko sinä maataistollo vai kaupunkilainen , kas ihan tuossa otsikossa kutsut itseäsi maalaistolloksi :D

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Sinulla Jari on kyllä ehdottomasti Usarin terävimmät kommentit.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

" Helsingissä ei ilmeisesti persuille ole muuta paikkaa kuin ostosten teko itiksessä"

Helsinki on koominen pikkukylä maailman laidalla.

Mikko Barros

Pysy sinä kaljalaishomssu sepelvaltimotautigeeneninesi kanssa poissa pääkaunpunkiseudulta tulevaisuudessa, jos noin kauheasti mielenrauhaa järkyttää. Helsinginreissulla ostosten tekeminen Itiksessä aiheuttaa nyt ihan itsessäänkin epäuskoisia naurunpurskahduksia. Mut ei kai lande osaa ostoksiaan tehdä kuin kyläkaupoissa tai ostareissa. Erottakaa Helsinki perussuomesta, please.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Onko minulla nyt porttikielto? Sinäkö siitä päätät?

ps: Olen syntyjäni savolaenen. Etpäs arvannutkaan sitä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tulisipa torstai, niin lähden taas täältä Sauvon mökiltä Kaarinan torille "notkumaan" jos vaikka tapaisi tuttuja. Suomi on viiveellä muuhun Europpaan verrattuna kaupunkilaistumassa ja siihen olellisena osana kuulu, että aikaa myös vietetään "kaupungilla"

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Käväisin tänään kotiin palatessani ostoksilla Kontulan ostarilla kun en halunnut suunnata pienten ruokahankintojen kanssa isoihin kauppakeskuksiin. Kokeile ensi visiitilläsi Kontulaa, niin Itis ei tunnu enää niin eksoottiselta paikalta. Siedätyshoito auttaa allergioissakin. Miten lienee rasismin kanssa?

Jari Leino

Börje, siedätyshoito saattaa auttaa. Mutta miksi hankkia itselleen ongelmia lainkaan?

Vaihtoehtona pitäisi ajatella aina sitä, että haittamaahanmuutto on ainoastaan negatiivinen asia, josta voimme hankkiutua eroon menettämättä mitään. Jos allergeenin pääsy Suomeen estetään, ei tarvita myöskään siedätyshoitoa! Kaikki voittavat ja elämä on ihanaa ja vihreää!!!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomeen muuttaa joka tapauksessa ulkomailla syntyneitä, joten yhtä vähän niitä voit täällä välttää kuin pujon kukintaa elokuussa. Siedätä Leino sinäkin vaan rasismisi pois, niin henkeäsi ei jatkuvasti ahdista. Terveenä on mukavampi elää.

Käyttäjän SampsaJskelinen kuva
Sampsa Jääskeläinen

Nämä paljon vapaa-aikaa omaavat ovat mahdollisesti kuuluneet Itiksen sisustukseen jo vuosia. Heidän talous näköjään kestää shoppailun ja kulutuksellaan he vahvistavat Suomen valtion veropohjaa. Heidän paras osaaminen on mahdollisesti vasta kuoriutumassa kultaiseksi. Meidän bussimme ja vanhuksemme tarvitsevat heidän hoitoaan. Osa heistä on mahdollisesti koneinsinöörejä tai ehkäpä tulevaisuuden monikulttuurissa toivottavia erikielisiä leikittäjiä. Myös pääkaupunkiseudun runsas asuntokanta saa heistä asujia tyhjiin asuntoihin. Hyvinvointimme on sidoksissa heidän "seisoskeluun".

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen
Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kun et idästä ole, vaan sinua lainatakseni "maalaistollo itäkeskuksessa" niin tunnetko kyseistä aluetta ollenkaan?

Voin auttaa muutamalla faktalla, jotka ehkä auttavat ymmärtämään huomioimaasi väriongelmaa:

Puhos on väärinymmärrettävän lähellä itistä (oikeastaan osa sitä) ja siellä on itä-Helsingin kaikki soittokojut ja Afrikkalaisomisteiset rahansiirtopajat sekä länkkärivastaavat (Forex ja WU). Niiden kautta lähtee lukuisia rahansiirtoja ja puheluita/viestejä sukulaisille köyhiin kotimaihinsa. Puhoksessa on myös moskeija.

Puhos on koko Suomen mustin ja islamilaisin paikka, mutta tarvitaan melkoinen tollo kuvittelemaan sen kertovan mitään mistään geneettisestä ostarinotkumisesta.

Myös itäkeskuksen bussiterminaalissa aloittaa ja lopettaa (ja taukoilee) melkoinen määrä sinulle väärän värisiä HSL-kuskeja. Ikävää ja ahdistavaahan se on, jos näkee liian monta mustaa samaan aikaan lounaalla. Vain valkoisia nähneelle maalaistollolle tulee varmasti sellainen olo, että "ne" jo valtasivat tämän maan, pitäisi siis pakata rinkka täyteen ja mennä kirrkkoon riehumaan rotusotaa aloittamaan.

Melkoista umpisilmäisyyttä ja urpoilua koko blogi. Rasistele vähemmän ja ajattele enemmän. Maailma on hieno paikka ja Suomessa on äärimmäisen vähän väärän värisiä.

Pyrin pidättelemään ansaitsemiasi loukkauksia, mutta älä nyt hyvänen aika matkusta moskeijan ja HSL toimiston viereen ja hämmästy jos näet tummia miehiä. Tai älä ainakaan kirjoita hämmästelyistäsi.

e.
Lisätään esimerkki: kävin juuri maakuntamatkailemassa Närhilässä, eikä tullut mieleeni kirjoittaa blogia maakunnissa lounasaikaan tievieressä istuskelevista hikisistä suomalaisista miehistä, jotka pukeutuvat pääsiäishenkeen ja ovat hikisia; perstuntumani kertoi heidän olevan tauolla olevia asfalttimiehiä. :)

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Sinullahan on kiva esittely itsestäsi: " koulutus ja elämä ovat tehneet minusta lähihoitajan ja kirvesmiehen, mutta työelämä ei houkuta. "

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Vielä vastaus kuuluisaan persuhokemaan "missä ovat somalien yritykset?". No siellä itäkeskuksessa tai sen lähellä!

Ilman tilastoja tiedän Postin ja bussifirmojen olevan suuria somalien työllistäjiä. Myös muut kuljetusalat ovat suosittuja, koska rattijuopumusriski vähenee uskonnon myötä. Somaliomisteisia yrityksiä, joissa olen asioinut ovat kahvilat, ruokalat, kioskit ja kojut nettiyhteydellä. Ne myös työllistävät muita somaleita.

Kun tunnemme suomalaisen kaavoitusmenettelyn etenkin maakunnissa sekä pienemmässä mittakaavassa toimitilojen vuokrauksen vastaavat puljaukset ja yhdistämme ne yleiseen rasismiin, niin itä-ypäjän länsiostarilla ei vain ole sijaa somalikahvilalle. Itäkeskuksessa (ja Puhoksella) sitä tilaa ja tarvetta on.

Ei tarvitse matkustaa pitkin maailmaa nähdäkseen outoja asioita, kuten somaliomisteinen yritys, Helsingin itäisissä kolkissa vierailu riittää.

Jotenkin uskoisin shoppailumatkasi olleen avartavampi jos olisit tummien miesten ryhmien taustojen ja notkumisen syiden (rasististen) arvuuttelun sijaan vaikkapa kysynyt googlelta tai jopa joltain tummalta (hui).

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Houkuttaisiko se työelämä mainitsemissasi yrityksissä?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen
Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #191

Helpompi on vain olla. Onneksi yhteiskunta kustantaa!

Sinulla olisi oivat työmarkkinat lähihoitajana. Mieslähihoitajat ovat erittäin haluttuja työntekijöitä. Ylipäätänsä lähihoitajista on pulaa. Mutta minkäs teet, jos ei vain haluta tehdä töitä. Myönnän kyllä, että ala on vaativa. T: lähihoitaja

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #224

Tarkoitatko ettei kyseinen kommentoija halua tehdä töitä?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #224

Nohnoh. Tiedän kyllä että me mieslähihoitajat olemme kovin haluttuja. Lastenhoitajaksi erikoistuin, mutta dementia- ja kroonikkopuolella tein urani. En voi enää työskennellä hoitajana, mutta ihan muista syistä. Olen välillä käynyt keikkailemassa kun kavereiden hoitolat ovat olleet pulassa, mutta omista elämänvalinnoistani johtuen en vain voi olla enää hoitaja (siis työelämässä, elämässä olen hoitaja nyt ja aina).

Tilanteeni on paljon vaikeampi kuin onpa kiva makailla, yhteiskunta maksaa... Systeemi ei todellakaan toimi minun kohdallani mitenkään. Jossain vaiheessa kiinnostus lopahti koko järjestelmään, jota ei ole suunniteltu toimimaan erikoistilanteissa.

Käyttäjän SampsaJskelinen kuva
Sampsa Jääskeläinen

Jos ja kun somalien työllisyysaste on 13% niin ei siinä kovin moni ole töihin tai yrittäjäksi ennättänyt. Sitä tilannetta ei pari dösäkuskia paranna. Notkumisen parantaa vain kyseisen kulttuurin sisäinen herääminen ja herättäminen vallitsevaan tilanteeseen.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Kuljetusala olisi järjettömän hyvä työllistäjä somaleille. Tämä vain vaatisi muutamia oleellisia muutoksia, joita kaivattaisiin muutenkin:

Taksilupamenettely totaalisesti teuraalle, yksityiselle taksikuskille helppo, halpa ja nopea lupamenettely ja pienyritykselle kannustava veromenettely ajopelin hankintaan. Hinnoittelu vapaaksi. Perusturvana perustulo.

Muitakin vastaavia olisi iso liuta, mutta järjestelmällinen järjettömyys sääntelyssä ja kaikkien monopolien ylläpito yhdistettynä lähes mahdottomaan pienyrittämiseen tai osa-aikatyöhön on tehnyt sellaisen kannustinloukkupaskasysteemin, että ei tässä valkoinenkaan lähes kaiken osaava mies (minä siis) halua työllistyä tai yrittää.

Molempia olen tehnyt, mutta ulosottokäytännöt ja vanhenemattomat velat, joita ei voi hoitaa sekä kannustinloukku (tuo on aivan liian lievä termi) eivät saa minua kiinnostumaan mistään työllistymisestä ennen perustuloa ja jotain mahdolliuutta yrittää. Valitettavasti.

Jos panen kirjat Viroon niin saatan taas jaksaa työllistää itseni. Systeemi ei toimi ainakaan minun osalla. Uskoisin monen muun (somalit mukaanlukien) kärsivän samasta systeemistä lukuisilla eri tavoilla.

Omaan positiivisen elämänasenteen, jonka toivoisin pysyvän kuolemaani saakka ja siksi työelämä ei houkuta.

Cenita Sajaniemi

Jotakin on liikkeellä - hmmmm.
Usari on antanut monelle ihan uuden identiteetin. Nimet vaihtuvat, mutta jutut ovat vanhan posetiivarin. Ilmeisesti nämä Usarin työntekijät eivät ole suomalaisen tai persujen asialla. Mihin Usari tähtää pitämällä trolliarmeijaa?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Saisinko tarkennuksia? Oli aika tulkittavissa oleva kommentti.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Höllennä nyt vähän sitä foliohattua!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Jokaisen suomessa asuvan työkykyisen aikuisen on osallistuttava hyvinvointiyhteiskunnan pelastustalkoisiin ellei sairaus sitä estä."

Unelmoida voi, mutta totuus on raadollisempi. Sen kun perustatte niitä kommuuneja sinne maalle, katsotaan miten pärjäätte ilman Helsingin tukea.

Mikko Mikola

Minusta ainakin itis on jännä paikka, siellä voi kokea koko Lähi-idän ja Afrikan tunnelman puolen tunnin kävelyn aikana. Elämäntapaintiaanien leiri toisi pikantin lisän itiksen monikulttuuriin, tosin en ole varma onko heitä vielä jäljellä.

Petra Liljeström

Tässä kirjoituksessa on niin monta epäkohtaa, että surettaa. Tosiaan, eri kansalaisuuksia ei voi verrata toisiinsa, somalialaiset ovat varmasti syrjityin ryhmä ja muutenkin suomalaiset vieroksuvat muslimeja. Eli jo uskonto vaikuttaa ratkaisevasti. Toisekseen voin ihan kokemuksesta sanoa, että maahanmuuttajien ei ole helppo työllistyä ja saavat korkeintaan niitä siivoojan/linja-autonkuljettajan/postinjakajan töitä. Ajattelitko yhtään että ehkä he tekevät vuoro- tai yötyötä? Olitko useampana päivänä todistamassa samojen ihmisten olevan siellä hengailemassa? Moneen eteläisempään kulttuuriin kuuluu tällainen yhteisöllinen hengailu miesten kesken, ehkä siksi koska muslimien kesken vieraan miehen ja naisen kanssakäyminen on rajoitettua. Kovin helposti vieraita miehiä ei kutsuta kylään vaimon ollessa kotona tai mies on poissa kotoa vaimon saadessa ystäviä kylään.
En väheksy sitä tilastollista faktaa, että maahanmuuttajien kesken on enemmän työttömyyttä. Mutta kyllä siihen löytyy syynsä. Enkä minä kyllä tiedä suostuisinko yliopiston käyneenä siivota junia tai rappukäytäviä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Siis kamalaa, jos yliopiston käynyt ihminen joutuisi tekemään niitä "paskatöitä", mitä jotkun kouluttamattomat tekevät. Tiiätsä.

Mulla on yksi kaveri, joka siivoaa rappukäytäviä aamulla ennen kouluun lähtöä. Eikä valita yhtään, vaan on iloinen saamistaan rahoista. Älynsä puolesta pääsis vaikka lääkikseen, mutta erilaiset ovat urahaaveet. Ota siitä mallia!

Petra Liljeström

Olipa asiallinen vastaus :(
Kyllä minäkin olen rappusiivouksia tehnyt ja muitakin duunarihommia. Mutta kyllä se totuus on että suurin osa opiskelee saadakseen ns paremman työn. Ainakin minä tein niin, eikä minusta siinä ole mitään väärää? En todellakaan koe olevani älyllisesti lahjakkaampi luin kukaan muu. Kysehän on valinnoista ja meistä syntyperäisista suomalaisista suurin osa voi luottaa edes jossakin vaiheessa saavansa koulutustaan vastaavan työn.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #212

Anteeksi, jos pahoitin mielesi.

"Mutta kyllä siihen löytyy syynsä. " Kerrotko syitä. Minä olen aika selkeästi vierittänyt syyn maahanmuuttajien työttömyydestä suomalaisen järjestelmän, päättäjien ja joidenkin puolueiden niskaan. Jos sinulta unohtui lukea tämä kohta.

Se nyt vain taitaa jäädä jumiin aivoihin tuo minun kirjoittamni esimerkki. Eli a) lue koko teksti ja b) lue vielä kommentit.

Mikko Mikola

Minä en ainakaan suostu tekemään töitä jos saan enemmän sossusta ja voisin kyllä muuttaa Kanadaan jos ne antavat minulle talon, auton, taulutelkkarin ja 3000 € käyttörahaa kuussa.

Ronja-Maaria Ojala

Eli jos on työtön pitäisi olla kotona etsimässä töitä? Tarkoitatko että maahanmuuttajien pitäisi jäädä kotiin? Me emme anna heille töitä joten pysykööt piilossa? Se että he ovat ihmisten ilmoilla pitää heidät mahdollisesti terveinä. Jos he jäävät kotiin, on meillä lisää mielenterveysongelmaisia. Kuinka monessa paikassa olet nähnyt esimerkiksi muslimeja töissä?

Entä yläasteikäiset nuoret? He hengailevat ryhminä eri paikoissa. Heidänhän pitäisi olla kotona opiskelemassa, koska muuten heistä ei tule kunnollisia veroja maksavia kansalaisia vaan he syrjäytyvät ja lopulta alkoholisoituvat. Heistä tulee työttömiä. Maksamme heille kalliin koulutuksen, mutta emme saa heiltä mitään takaisin. Sen sijaan he tulevat meille kalliiksi mielenterveysongelmineen. Tämä on kärjistettyä päättelyä kuten myös sinun tekstisi. On hienoa että pohdit asioita, mutta kannattaa muistaa tarkastella niitä jokaisesta näkökulmasta. Olisit vaikka sitten kysynyt suoraan niiltä miehiltä että miksi he hengailevat Itiksessä.

Eikö sinun pitäisi puuttua siihen miksi emme työllistä esim. somaleita eikä siihen miksi he hengailevat ostarilla? Eikö meidän tulisi pohtia miten saamme lisää työpaikkoja? Aika kovat väitelmät siitä että joku hengailee ostarilla. Jos käännetään homma toisinpäin niin voisin yhtä hyvin sanoa sinusta ja perheestäsi tyyliin "suomalainen perhe Itiksessä ostoksilla - ostavat vaatteensa ulkomaalaisista kaupoista: miksi suomalaiset ostavat ulkomaalaisia vaatteita ja ulkomailta tuotuja ruokia? Eikö heidän tulisi tukea suomalaista kansantaloutta ja ostaa pelkästään suomalaista? Näin saisimme enemmän rahaa emmekä menetä eurojamme Suomen ulkopuolelle vaan rahat pysyisivät täällä joten meistä tulisi rikas hyvinvointivaltio."

Nyt on kesä ja ihmisillä lomia. Silloin on hyvää aikaa tehdä uusia tuttavuuksia. Se mistä me seuraa haemme, on jokaisen oma asia. Ja väitänpä että yksi viiden hengen somaliryhmä paikassa, missä ei ole muita somaleita vaan lähinnä suomalaisia, saa osakseen vain paheksuvia katseita ja haukkuja.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Minäkin hengailin yläasteella. Nyt näen, että olisi ollut parempi olla kotona opiskelemassa tai harrastamassa jotakin. Vaikka liikuntaa.

Tajuat varmaan, että itis on omakohtainen esimerkki. Myönnän myös, että saatan olla väärässäkin. Ongelma? Olen myös kirjoittanut omakohtaisia esimerkkejä ja kokemuksia esim. keskosvauvojen hoidosta, vanhustenhoidon nykytilasta ja niin edelleen. Kuvitella, pelkkien outokumpulaisten vanhusten tilanteen vuoksi olen kyseenalaistanut koko maan vanhustenhoidon nykytilan. Eikö olekin kamalaa? Missä te paremmat ihmiset olette olleet silloin huolenne kanssa? Maahanmuutto taitaa vain olla niin helppo ja raflaava aihe. Sillä saa helposti sädekehän, kun käy vesikauhuisen koiran raivolla kamalan rasistin kimppuun. Enkä tarkoitan sinua Ronja, sinun viestisi on oikein asiallinen :) Kiitos siitä!

Mikko Mikola

Mamujen maassa on paljon työtä mutta Suomessa ei.

Marko Parkkola

Kauppakeskuksessa verovaroilla notkuminen ja loisiminen on ihmisoikeus.

Hannu Soikkeli

Kuinkahan moni näistä notkujista kirjoittaneista (puolesta/vastaan)asuu Itiksessä tai edes Itä-Helsingissä? Taitaa useimmilla olla enimmältään semmoinen mutu-käsitys koko Itiksestä. Ja kyllä, mamujen, myös niiden "notkujien" määrä on huomattavasti 20v.:n aikana kasvanut. Vastaavasti juopottelevaa elämäntapaa harrastavan kansanosa määrä taas on laskenut,ehkä virkavallan tiukemmasta asenteesta tai luonnollisista syistä johtuvan poistuman takia.

Hannu Soikkeli

Kuinkahan moni näistä notkujista kirjoittaneista (puolesta/vastaan)asuu Itiksessä tai edes Itä-Helsingissä? Taitaa useimmilla olla enimmältään semmoinen mutu-käsitys koko Itiksestä. Ja kyllä, mamujen, myös niiden "notkujien" määrä on huomattavasti 20v.:n aikana kasvanut. Vastaavasti juopottelevaa elämäntapaa harrastavan kansanosan määrä taas on laskenut,ehkä virkavallan tiukemmasta asenteesta tai luonnollisista syistä johtuvan poistuman takia.

Hannu Soikkeli

Kuinkahan moni näistä notkujista kirjoittaneista (puolesta/vastaan)asuu Itiksessä tai edes Itä-Helsingissä? Taitaa useimmilla olla enimmältään semmoinen mutu-käsitys koko Itiksestä. Ja kyllä, mamujen, myös niiden "notkujien" määrä on huomattavasti 20v.:n aikana kasvanut. Vastaavasti juopottelevaa elämäntapaa harrastavan kansanosan määrä taas on laskenut,ehkä virkavallan tiukemmasta asenteesta tai luonnollisista syistä johtuvan poistuman takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset