Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Mielenvikaiset salametsästäjät sisustuselementtien perässä

  • Totta!
    Totta!
  • "Stop killing big cats. Killing a lion isn't ballsy. "
    "Stop killing big cats. Killing a lion isn't ballsy. "
  • Cecil
    Cecil

Zimbabwessa sijaitsevan Hwagen kansallispuiston kuuluisuus 13-vuotias urosleijona Cecil tapettiin raa’asti. Sen huvimetsästi ja murhasi yhdysvaltalainen hammaslääkäri Walter Palmer. Tohtori Palmerin aikaisempiin metsästysmuistoihin on kuulunut myös muita suuria villieläimiä, joukossa myös uhanalaisia eläimiä. Zimbabve taistelee yhdessä muiden Afrikan maiden kanssa salametsästystä vastaan.

Trofee-metsästys on ajanviete, jossa metsästäjä valitsee kohteensa ja ammuttuaan eläimen, hän saa siitä metsästysmuiston eli trofeen. Cecilin ampunut hammaslääkäri Walter Palmer sai Cecilin pään ja turkin muistokseen. Huvinvuoksi tappava Palmer maksoi noin 50 000 euroa saalistaan. Kansallispuiston kuuluisin asukki houkuteltiin Walkerin jousipyssyn kohteeksi laittamalla auton taakse kuollut eläin. Walker ei onnistunut tappamaan jousipyssyllään Ceciliä vaan se joutui kitumaan neljäkymmentä tuntia ennen kuin ammattilaismetsästäjät päästivät sen tuskistaan. Cecil leijona kuului Oxfordin yliopiston tutkimushankkeeseen. Kaulassaan sillä oli gps-panta, jota Tohtori Walker tiiminsä kanssa koetti (paniikissa) repiä tämän kaulasta pois.

Trofeemetsästys on yleistä Etelä-Afrikassa. Siellä myös tarhataan villieläimiä niiden omissa elinympäristöissä - tämä vain, jotta mielenhäiriöistä kärsivät länsimaalaiset pääsisivät tyydyttämään tappamishalunsa. Näitä tarhoja arvioidaan olevan jopa 10 000. Liiketoiminnan ylläpitämiseksi joissakin paikoissa villieläimiä jopa jalostetaan, jotta saavutetaan tietynlainen, hienompi ja houkuttelevampi ulkonäkö tappoturisteja varten. Vain Ruanda, Sambia ja Uganda ovat kieltäneet tähän tarkoitukseen kasvatettujen eläinten metsästyksen. Elämä ei kuitenkaan ole mustavalkoista: maat, joissa tämän kaltainen metsästys on lopetettu, niissä myös riista vähenee.

Etelä-Afrikan trofeemetsästäjistä 99 prosenttia on ulkomaalaisia. Suomesta lähtee vuosittain noin 100-200 metsästäjää tappaakseen pahimmillaan jopa uhanalaisia eläimiä. Meiltä järjestetään myös tappomatkoja, esimerkiksi Jahtimatkat toimii tälläisen järjestäjänä. Mielenvikaiselle salametsästäjälle tiikerin pää olohuoneen seinällä olisi hieno sisustuselementti. Viis uhanalaisuudesta – minulla on oikeus!

Suomessakin metsästetään. Tämä voisi olla yksi Suomesta Afrikkaan lähtevän metsästäjän puolustuspuheenvuoro. Suomessa paljon metsästettävät hirvi tai jänis eivät kuitenkaan ole uhanalaisia. Tosin kyllä täälläkin metsästetään erästä uhanalaista eläintä: sutta - sen uhanalaisuudesta kuitenkin kiistellään edelleen. Suomessa metsästettyjen eläinten lihat myös hyötykäytetään: ne syödään (paitsi suden). Mikäpä sen ekologisempaa ja eläinystävällisempää kuin vapaana juosseen eläimen lihan syöminen. Afrikassa paikalliset metsästävät meidän tapaan eläimiä syödäkseen. Afrikassa matkailevien ulkomaalaisten harrastamassa trofeemetsästyksessä ei kuitenkaan ole kyse ruuasta - sitä tehdään vain tappamisen ilosta ja sisustuselementtien toivossa. Ehkäpä trofeemetsästäjät voisivat käyttää metsästykseen tuhlaamansa rahat mielummin terapiaan ja lääkitykseen.

Trofeeton EU –nimisessä työryhmässä yhteistyötä tekevät Luoto-liitto, Animalia, Suomen eläinsuojeluyhdistys ja Turun eläinsuojeluyhdistys. Se pyrkii kieltämään trofeiden tuonnin Euroopan unionin alueille. Australia on kieltänyt trofeiden tuonnin maahansa ensimmäisenä maailmassa. Finnair kertoo ettei se ole kuljennut enää kesäkuun lopun jälkeen trofeita.

Useat julkisuuden henkilöt ovat tuominneet trofeemetsästyksen. Myö suuresti ihailemani Arnold Schwarzenegger sanoi ettei hyväksy isojen kissojen tappamista.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Luulenpa, että tämän valtaisan mediamyllytyksen ja kansalaisten vihanpurkausten jälkeen moni metsästäjä miettii toisenkin kerran lähtöään uhanalaisten eläinten teurastusmatkalle. Eipä taida ampujalla olla enää kotiin menemistä, ei ainakaan tv-uutisista näkemäni perusteella.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Toivotaan, että Cecilin surullisesta kohtalosta seuraisi jotakin hyvää :( Ihminen on julmin eläin koko maapallolla!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olen ollut melko tyytyväinen suomalaiseen metsästyskulttuuriin sen jälkeen kun katselin mahtavien valkoisten amerikaanojen voitonmerkkihumppaa netistä tutkiskellessani jousimetsästyksen tiimoilta asioita.

Suomessa edelleen vietetään kaadetulle hautajaiset ja saaliit menevät käyttöön.

Toki se on myös tuota trofeenmetsästysturismia nykypäivänä. En ymmärrä moista. Elukoita olen itse tappanut tähän mennessä lähinnä säälistä ja ei se ikinä ole mitenkään miellyttävää hommaa ollut.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Huvikseen tappavat lienevät persoonaltaan häiriintyneitä. Terapiaan, lääkitys kuntoon ja aineki aseluvat pois. Toivottavasti tuo hammastohtori päätyisi linnaan!

Suomessa on minusta myös ihan terve metsästyskulttuuri, toki minun käsitykseni tästä on rajallinen, koska en ole metsästäjä. Sudenmetsästys tosin ei ole mielestäni niin mustavalkoinen asia kuin annetaan ymmärtää. Lisäksi laji on uhanalainen.
Mutta susi onkin eri aihe.

Itse en ole tappanut kuin pari lintua vahingossa autolla. Olen kyllä harkinnut metsästyskortin hankkimista, mutta aikani on rajallinen.

Marko Huttunen

Sanna,tuen sanomaasi täysin rinnoin,vaikka itse metsästän niin en löydä järjen hiventä miksi joku maksaa rahalla mahdollisuuden tappaa suurinpiirtein viereen talutettu uhanalainen petoeläin. Sitä ei voi syödä,se ei ole uhka,ainoa mikä sen elämästä jää jäljelle on myrkytetty nahka ja täytetty pää. Tuolla hommalla ei ole mitään tekemistä metsästyksen kanssa,tuo on perverssiä onanointia jollekkin vietille jonka voisi purkaa ampumalla pahvitauluun jossa on leijonan kuva.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kiitos Marko. Korostan vielä, että minun silmissäni suomalainen metsästyskulttuuri on terve. Pienenä tyttönä isäni lähti aina hirvimetsälle, sitten oli peijaiset ja saatiin ruokaa. Oli hyvää ja hirvi sai elää vapaana luonnossa. Sama myös karhujen, lintujen ja jänisten kohdalla. Lisäksi on ihan normaalia, että häirikkö karhut ja sudetkin on voitava ampua.

Muistampas myös pienenä, kun meijän lammelle tuli majava. Se oli sitten pakko ampua sen rakentamien patojen takia. Hyötykäyttöön tuli sekin. Minä "radikaaleina" teinivuosinani olin kasvisssyöjä ja kieltäydyin syömästä tuota olentoa. Mutta ei mennyt sekään hukkaan ja kuulema hyvää oli!

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Majavan liha on erittäin hyvää. Onhan se kasvissyöjä sekin.

Aina mainostetaan kuinka hyvää on karhun liha ja se maksaa ravintolassa maltaita. Karhu on kuitenkin osaksi raadonsyöjä. Karhu tappaa hirven vasan tai poron ja saattaa kätkeä sen suohon tai lähteeseen ja palaa sitten myöhemmin joskus jopa viikkojen jälkeen raadolle syömään.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Miksi puhutaan metsästyksestä, kun kyse on murhaamisesta? Enemmän haittaa ihminen tekee tappamalla alfaleijonan kuin kymmenen ihmistä. Tätä tarkoitan täysin: leijona on arvokkaampi kuin yksikään ihminen. Olkoot vaikka miten epäkorrektia.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen metsästäjä ja olen metsästänyt pikkupojasta lähtien. Ensimmäisen jäniksen ammuin alle 10-vuotiaana. Metsästän myös jousella ja olen suorittanut jousiammuntatutkinnon.

Inhoan kuitenkin enemmän kuin blogisti näitä trofeemetsästäjiä. Tunnen valitettavasti muutamia suomalaisia metsästäjiä, jotka kulkevat Afrikassa metsästämässä ja ovat ampuneet niin norsuja, puhveleita kuin leijoniakin. Jopa eräs suomalainen nimismies on tällainen metsästäjä ja on ampunut niin leijonan, norsun kuin puhvelinkin.

Suomessa ilmestyy Riista-lehti, jonka toimitus on näitä luopioita. Minulle kyseinen lehti tuli jonkin aikaa, mutta lopetin sen tilauksen jo vuosia sitten. Ovat soitelleet ja yrittäneet saada minut uudelleen asiakkaakseen, mutta olen aina kieltäytynyt tilaamasta lehteä ja ilmoittanut syyksi heidän lukuisat artikkelit ja kuvat ja mainokset Afrikassa tapahtuvasta trofeemetsästyksestä.

Tällainen trofeemetsästys ei ole edes metsästystä, niin kuin ei ole tornista kyttäämällä tapahtuva kauris- tai hirvijahtikaan, vaan ampumista ja tappamista. Ainoastaan koiralla tapahtuva hirvijahti on metsästystä sanan varsinaisessa merkityksessä - ajometsästys on myös vain tappamista.

On metsästyksen halveksumista maksaa 10 000 € tai jopa 50 000 € ja ampua jollain isokaliiberisella kiväärillä puolikesy norsu - ladonkokoinen eläin, josta ei ole mahdollista ampua ohi.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Leijona ei edes pakene, kun sen ei luonnossakaan tarvitse paeta yhtään mitään. Makuuasentoon suurimman osan tappavat.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Jos Palmerin kaltaisilla on näinkin kova tappamisenhalu, en voi olla miettimättä: miksi he eivät aloita itsestään?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomen Metsästäjäliiton sikariportaaseen kuuluu näitä Afrikassa vierailevia trofeemetsästäjiä, joka on suuri häpeä koko liitolle.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Jaakko, lähetin Riista -lehden päätoimittajalle seuraavanlaisen kysymyksen:

"Hei.

Cecil leijonan raa'an murhan myötä trofeemetsästys on noussut puheenaiheeksi maailman ympäri.

Metsästys, jossa vapaana luonnossa elänyt eläin käytetään ravintona ja sen jäänteet hyötykäytetään on hyväksyttävää ja normaalia Suomessakin. Suurimmaksi osaksi Etelä-Afrikassa tapahtuva trofeemetsästys, jossa jopa uhanalaisia eläimiä teloitetaan, on kuitenkin ehdottoman vastenmielestä. Pahimmillaan eläin ammutaan häkkiin. Siinä eläintä ei myöskään syödä, se ehkä nyljetään ja siltä otetaan sarvia ja muita "trofeita" mukaan.

Myös Suomesta järjestetään tälläisiä trofeemetsästysmatkoja. Kuulin, että lehtenne on mainostanut näitä. Miksi lehtenne on mainostanut trofeematkoja sivuillaan? Miten se aikoo toimia tulevaisuudessa?

Yst. terveisin: Sanna Antikainen"

Suomen Metsäsätäjäliiton puheenjohtajalle lähetin seuraavanlaisen:

"Hei.

Cecil leijonan kuoleman myötä trofeemetsästys on noussut maailmalla puheenaiheeksi.

Kuinka Suomen Metsästäjäliitto suhtautuu trofeemetsästykseen? Onko liittonne päättävissä elimisssä ollut/onko mukana ihmisiä, jotka ovat harrastaneet/harrastavat edelleen trofeemetsästystä?

Terveisin: Sanna Antikainen"

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Uhanalaisten eläinten turkkien, sarvien jne. tuonti tänne pitäisi kriminalisoida!

En voi olla kuvittelematta päässäni oikeanlaista rangaistusta Palmerille ja muille hänen kaltaisilleen. Yö leijonan kanssa aidatulla alueella - olisiko se oikeudenmukainen?

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tässä Riista-lehden kotisivut, jossa ensimmäisenä läjähtää päin pläsiä: "Puhvelijahdissa Zimbabvessa".

http://www.lehtikuningas.fi/metsastys-ja-kalastus/...

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Kyse varmaankin kafferipuhvelista. Sen lihan lienee (toivottavasti) hyötykäyttäneet. Ei niin moitittavaa. Mutta samalla reissullahan koijarit voivat ampua pari leijonaakin - omapahan kotiinviemistä!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kansankunnan kunnioittamalla suurmiehelläkin oli nähtävästi pimeä puolensa :( Todella inhottavaa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sanna, olen täysin samaa mieltä tuosta trofee-metsästyksestä. Halutaan vain tappaa ja saada siitä "muisto" ja ylpeilyn aihe kotiin trofeena.

Tämä ko. hammaslääkäri tosin on joutunut sulkemaan vastaanottonsa ja facebook-sivunsakin kiivaiden tunteenpurkausten vuoksi.

Itse olen metsästänyt pienestä pitäen (n. 10-vuotiaasta) jäniksiä ja metsälintuja ruutiaseilla. Jousella ammun vaan kilpaa tauluun. Ruotsissa olen käynyt metsästämässä muutamia kertoja kauriita, joiden kaikki liha on syöty.

Olen myös aina käyttänyt ampumieni eläinten lihan ravinnoksi sillä riista, kala, sienet ja marjat ovat kaikista ekologisinta ravintoa (ekoprimatismi).

Susista en nyt tässä halua alkaa keskustella sillä se on kaikkineen hyvin laaja ja monipuolinen aihe. Susi ei nyt kuitenkaan ole mielestäni Suomessa uhanalainen sillä niitä tulee (ja menee Vejältä/ Venäjälle) koko ajan. Ja siellä niitä riittää.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Taiteilijaprofessoriainestahan hammaslääkäri Walter Palmer olisi meidän maassamme, joten pitäisiköhän taide- ja kulttuuripiirien kutsua hänet maahamme ja antaa kunniaprofessorin titteli hänelle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset