Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Mielenterveyslain mukaiset rajoitteet ovat joskus tarpeen

  • Mielenterveyslain mukaiset rajoitteet ovat joskus tarpeen

Savon Sanomat uutisoi 22.8 Euroopan kidutuksen vastaisen komitean (CPT) kiinnittäneen huomiota Niuvanniemen sairaalassa käytettävien rajoitevaatteiden käyttöön. Komitea suosittelee niiden käytön lopettamista lähitulevaisuudessa ja niiden korvaamista vähemmän halventavilla keinoilla.

Niuvanniemi on erityistason oikeuspsykiatrinen sairaala. Suomessa on kaksi valtion oikeuspsykiatrisista sairaalaa: Wanha Vaasa ja Niuvanniemi. Molemmat hoitavat vaarallisia ja vaikeahoitoisia potilaita ja tuomitsematta jätettyjä kriminaaleja. Molemmat tekevät myös mielentilatutkimuksia. Jos potilas ei pärjää muualla esimerkiksi vaikean aggressiivisuuden takia on Niuvanniemi tai Wanha Vaasa ainoa jäljellejäävä vaihtoehto. Potilasaineksen haastavuuden vuoksi henkilökunta on koulutettua ja osaavaa.

Joskus ihminen voi sairastua niin pahoin, että hän on vaaraksi itselleen ja/tai muille. Silloin on suojeltava muiden ihmisten koskemattomuutta. Joskus ihmistä voidaan myös joutua suojelemaan omalta itseltään. Tavallinen kaduntallaaja harvemmin joutuu kohtamaan näin vaikeita tapauksia – ja hyvä niin. Tämä tarkoittaa, että järjestelmä on onnistunut tehtävässään.

Suomessa(kin) elää ihmisiä, jotka eivät kykene elämään vapaana yhteiskunnassa aiheuttamatta vakavaa vaaraa kanssaihmisilleen – näin myös tulee aina olemaan. Suljetuissa laitoksissakin he voivat olla erittäin vaarallisia itseään kohtaan, hoitohenkilökuntaa ja/tai potilastovereita kohtaan. Ei ole liioittelua sanoa, että ilman mielenterveyslain mukaisia rajoitteita potilastovereiden ja henkilökunnan henki voisi pahimmillaan olla vaarassa.

Psykiatrisissa sairaaloissa joudutaan joskus turvautumaan äkkiseltään kamalilta kuulostaviin toimenpiteisiin kuten kiinnipitämiseen, eristykseen, leposide-eristykseen ja joskus jopa rajoitevaatteisiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että näiden käyttöä ohjaa mielenterveyslaki. Näitä toimenpiteitä ei käytetä rangaistuksena vaan kyseessä on aina potilaan itsensä ja/tai muiden turvallisuuden varmistaminen. Tällä ei ole mitään tekemistä halventamisen kanssa!

Historiassa on tapauksia, jolloin potilaiden kohtelu psykiatrisissä sairaaloissa on ollut pahimmillaan kidutusta - psykiatrialla on pimeä menneisyys. Näin ei ole kuitenkaan enää 2000- luvun Suomessa. Kaikkia psykiatrisia sairaaloita ohjaa lukuisat lait, säädökset ja asetukset. Näitä ovat mm. laki potilaan asemasta ja oikeuksista  , mielenterveyslaki –ja asetus ja niin edelleen. Potilaiden hoidon tulee olla eettisesti hyväksyttävää, oikeudenmukaista ja ihmisarvoa kunnioittavaa.

Euroopan kidutuksenvastainen komitea haluaa, että Niuvanniemi luopuu rajoitevaatteiden käytöstä. Se ei kuitenkaan kerro, millä sairaalanhenkilökunta voisi jatkossa varmistaa ihmisen oman ja muiden turvallisuuden. Kai komitea tietää, että kaikilla on oikeus koskemattomuuteen?

Euroopan kidutuksenvastainen komitea ei näytä olevan ajan tasalla vaarallisten ja vaikeahoitoisten potilaiden hoidon suhteen. Ehkä komitean jäsenet voisivat mennä Niuvanniemeen työssäoppimaan muutamaksi viikoksi. Kävin aikanaan osana opintojani Niuvanniemessä työharjoitteluni ja huomasin, kuinka eettisesti kestävää ja ansiokasta työtä koko Niuvanniemen väki tekee!

Sairaalan puolustukseksi on sanottava, että sen kädet ovat sidotut julkisuudessa käydyssä keskustelussa. Sairaala ei voi ottaa kantaa yksittäisiin tilanteisiin vaitiolovelvollisuuden takia.

Jos mielenterveyslaki ei antaisi lääkäreille mahdollisuutta joskus rajoittaa aggressiivista ja pahoin sairastunutta potilasta, olisi meillä kasa ruumiita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei psykiatrian historia ole mitenkään pimeä. Se alkaa siitä, kun Pinel (http://www.pinelschool.org/pp.htm) vapautti seinähullut eli seinään kahlitut hullut Pariisiissa. Psykiatrian historia on taistelua vaikeita sairauksia vastaan, kieltämättä välillä keinoja kaihtamatta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyllä sähköshokkien antaminen ilman anestesiaa on ollut pimeää. Toki kaikella on ollut hyvä tarkoitus - joskin aina hyvä tarkoitus ei anna lupaa käyttää mitä tahansa keinoja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Juu, olen ollut antamassa niitä ilman yleisanestesiaa vielä 80-luvulla. Potilas ei toimenpiteestä mitään muista, lihakset voivat kyllä olla kipeitä. Nukutus tuli ylipäätään mahdolliseksi vasta 50-luvulla; ei eetterillä voi sähköhoidossa nukuttaa. Kymmeniä tuhansia ihmishenkiä siten on kuitenkin pelastettu. Nykyään annan nukutuksessa sähköhoitoa 6-9 kertaa viikoaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Hienoa, kun alan todellinen ammattilainen kommentoi! Kiitos Pekka :)

Nykyisin ECT-hoidossa ei ole mitään vikaa ja sehän on käsittääkseni suhteellisen tehokaskin. Tietämättömälle se voi ensiksi kuulostaa pelottavalle, sitä se ei kuitenkaan (enää) ole. Itse olen ollut vain seuraamassa ECT-hoitoa nuorena opiskelijana, mutta minähän olen vain hoitaja.

Mitä mieltä olet Pekka nykysuuntauksesta, jossa laitospaikkoja vähennetään yhä enemmän ja suositaan avohoitoa. Toki on tärkeää turvata resurssit avohoidollekin, mutta liian paljon olen itse omassa työssäni kuullut, kuinka vaikeaa ahdistuneen ja itsetuhoisen potilaan on ollut päästä omaehtoiseen hoitoon. Psykoottiset potilaat kyllä hoidetaan. Tämä ei kuulu Niuvanniemi aiheeseen, mutta kun nyt kerta asiantuntijan kanssa jutustelen :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Joo, liian pitkälle on menty, samaa mieltä. Esim. Kellokosken alasajo on ihan hölmöläisten hommaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Nykykäytännön mukaan aloitteen tekijöinä pitäisivät olla potilaat itse. Rajoitevaatteiden käytön vaihtoehtona on potilaiden lisääntyvä eristäminen. Jos potilaiden mielestä tämä on parempi vaihtoehto, niin sitten on tyytyminen Kidutuksen vastaisen komission tulkintaan. Jos taas potilaat ovat sitä mieltä, että mieluummin ovat osastolla rajoitevaatteissa, kuin eristyksessä, niin potilaat voivat kertoa asiasta Kidutuksen vastaiselle komissiolle, joka nykyperiaatteiden mukaan kuuntelee suojeltavia ryhmiä ja toimii ryhmien toivomusten mukaisesti. Nykyisin aika voimakkaasti on lyönyt läpi periaate, että ihmiset itse tietävät omat asiansa paremmin, kuin asiantuntijat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset