Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Lähelle on vaikea nähdä

Turvapaikanhakijoiden saapumistahti Ruotsin rajan kautta Suomeen yltyy. Poliisi lähetti lisää miehiään ja naisiaan Pohjois-Suomeen  varmistamaan Torniossa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Katselin eilen MTV3: sen uutislähetystä. Siellä suomalainen SPR- liiveihin pukeutunut nainen ohjeisti Ruotsista nuoria miehiä kohti Suomea. ”Tämä on Ruotsi, ei Suomi. Tuolla on Suomi”  nainen ohjeisti. Mikä hätä nuorilla miehillä oli pois Ruotsista Suomeen?
 

Jotkin kunnat tyhjentävät ihmisiä kerrostaloista pois turvapaikanhakijoiden tieltä. Asuntonsa menettäneitä auttaa varmasti ajatus siitä, että tällä autetaan kaikista hädänalaisimpia.

Suomen Punainen Risti, valtio, kunnat ja valtavat joukot vapaaehtoisia huolehtivat turvapaikanhakijoiden majoituksesta, ruoasta ja terveydenhuollosta. Entisiä hotelleja otetaan käyttöön, ihmiset lahjoittavat tavaroita, asuntojaan ja ruokaa. Turvapaikanhakijoiden terveydentila hoidetaan vain yksityisillä lääkäriasemilla ja erikoissairaanhoidossa.

Mediassa puhutaan Syyriassa käynnissä olevasta sodasta. Ihmiset lähtevät sotaa karkuun, vedotaan. Syyriasta tulleita oli elokuussa 2,5 prosenttia Suomen turvapaikanhakijoista.

Meille on vuosia esitetty tv:ssä mainoksia, joissa näytetään nälkäänäkeviä äitejä ja lapsia. Vain paatunein psykopaatti ei voi olla tuntematta empatiaa heitä kohtaan. Suomi on osallistunut vuosikymmenten saatossa kymmenillä miljardeilla kehitysapuun.

Turvaikanhakijoiden vyöry on tuonut eräille suuren mahdollisuuden kiillottaa oma sädekehä niin kirkkaaksi, että kaveritkin sokaistuvat Pyhästä Valosta. Nyt on oiva hetki asemoida itsensä tv:ssä esitettyjen hädänalaisten naisten ja lasten auttajaksi - näin oma hyvyys on todistettu vuosikymmeniksi eteenpäin.

Turvapaikanhakijoista noin 70 prosenttia on nuoria miehiä. Harva on mainoksissa näytetty nainen, lapsi tai syyrialainen sotapakolainen.

Meillä on tasa-arvo ja ajatus siitä, että jokaisen elämä on yhtä arvokas. Jaan tämän ajatuksen vilpittömästi. Myönnän kuitenkin rehellisesti, että tunnen empatiaa enemmän lapsia kohtaan. Heitä on pakko auttaa. Nyt rajallisilla resursseilla paapotaan lähes pelkästään iPhone-miehiä. Milloin Suomi alkaa auttamaan oikeasti hädänalaisia syyrialaisia naisia ja lapsia? Heidät olisi saatava pois Isiksen raa'an väkivallan uhan alta.

En voi olla ihmettelemättä , kuinka suomalainen yhteiskunta horahtaa nanosekunnissa talviunestaan, kun kyse on nuorien miesten juokkomarssista. Pääministeriltäkin löytyi asunto heti. Se huomioitiin laajasti arabiankielisissä uutisissa – ja virta kiihtyy.

Milloin suomalaisen köyhän eteen tehdään samanlainen auttamiskampanja? Jos suomalainen yhteiskunta auttaisi samalla turvapaikanhakijoihin kohdistuvalla hurmoksella myös suomalaisia köyhiä, ei meillä olisi nälkää näkeviä. Näin se ei kuitenkaan tee. Mistähän suomalainen köyhä saisi turvapaikan? Suomalaisella köyhällä ei ole varaa joskus edes ruokaan tai lääkkeisiin - saati sitten iPhoneen.

Iranista pakolaisena lapsena Suomeen tullut vapaaottelija Makwan Amirkhani sanoi hyvin Turpaikkana Suomi -illassa: "Autetaan oikeita ihmisiä, joilla on oikea hätä." Tähän ajatukseen voin lämpimästi yhtyä.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Samoin kuin sinun kirjoitukseen.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Se, että lapset ja naiset otetaan seksiorjiksi, raiskataan monta kertaa päivässä, on Sanna näille nuoria miehiä puolustaville ihan Ok.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

En olisi uskonut edes perussuomalaisen heittävän noin päätöntä väitettä. Väität siis yleistäen, että esimerkiksi minä, koska haluan auttaa turvapaikan ansaitsevia sukupuoleen katsomatta, hyväksyn naisten ja lasten raiskaukset? Vedä jo vähän takaisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Milloin suomalaisen köyhän eteen tehdään samanlainen auttamiskampanja?"

Hyvä kysymys sinänsä, mutta mielestäni tällaisia

"keinotekoisia vastakkainasetteluja ei tulisi tehdä ensinkään, vaan pyrkiä huolehtimaan kaikkien perusoikeuksien toteutumisesta kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja Suomen perustuslakia noudattaen."

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No vastakkain asettelua tai ei, liityin tänään facessa suomalaisten köyhien ruoka-apu ryhmään, jossa voi esim omalla paikkakunnalla auttaa ruoka-avun tai vaatteiden muodossa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Seurakunnat ovat tässä vähäosaisten huomioimisessa olleet jo perinteisesti kiitettävän hyviä, vaikka en muuten kirkon opetuksista piittaakaan ja pidän uskontoa itsessään haitallisena omaehtoiselle ajattelulle. Yhteisvastuukeräykset, etsivä diakoniatyö ja vaikkapa ruoka-avustusten jakaminen (leipäjonot) ovat nykyaikanakin monelle vähävaraiselle välttämättömyyksiä, eikä nykyisen hallituksen linjaukset valitettavasti taida olennaisesti tätä asiantilaa muuttaa...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kukaan ei menetä asuntoaan Kemijärvellä turvapaikanhakijoiden takia. Asukkaat saavat jäädä asumaan entisiin asuntoihinsa, jos haluavat.

"Suomalaisella köyhällä ei ole varaa joskus edes ruokaan tai lääkkeisiin - saati sitten iPhoneen."

Oikealla turvapaikanhakijalla EI saa missään nimessä olla iPhonea. Kaikkien iPhonen omistavien sosiaalietuuksia tulisi leikata välittömästi.

Juha Kuittinen

Asuntoasia on Kemijärven kohdalla juuri näin.

Ja tuo sosiaalietuuksien leikkausehdotus turvapaikanhakijoiden osalta on laajemmastikin ajateltuna hyvä asia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En minä puhunut erikseen turvapaikanhakijoista. Pitäisi ehdottomasti selvittää voitaisiinko sosiaalietuuksia leikata keneltä tahansa iPhonen omistavalta. Eivät he välttämättä tarvitse yhtä paljon kuin iPhonettomat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin saavat,kun laki ei anna mahdollisuutta pakkohäätämiseen vaikka halut olivatkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Feminismi on sumentanut eurooppalaisten ajattelun. Niinpä kuvitellaan, että nuori arabimies on suojelua tarvitseva ressukka, kun oikeasti naiset ja lapset tarvitsevat suojelua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mitäköhän Henri Laasanen olisi mieltä tällaisesta kuvitelmasta?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Feministit ovat vieneet Laasaselta aivot ja munat. Feminismi on OK, jos sillä parannetaan naisten oikeuksia, mutta sitä ei pidä sotkea tasa-arvo asioihin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #29

Nyt en oikein ymmärrä. Jos feminismin tarkoituksena on parantaa naisten asemaa ja korottaa naiset samaan asemaan miesten kanssa, niin miten feminismi voidaan olla sotkematta tasa-arvo asioihin? Feminismihän on määritelmällisesti tasa-arvoa tai yhtä sen osaa ajava aate ja/tai liike.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:DD

Toki tyttöjen kouluttautumisen mahdollistaminen ja kehittyvien maiden naisten yleisempi emansipaatio ovat kehitysyhteistyössä kärkitavotteita myös näin feministisestä näkökulmasta nähtynä. Ja edelleen jatkuvien ja laajempia muotoja saavien aseellisten konfliktien jalkoihin jäävien siviilien tehokas suojelu lähialueilla pitäisi varmistaa, jotta suuremmalta kärsimykseltä ja kasvavalta Eurooppaan ulottuvalta pakolaisuudelta vältyttäisiin...

YK:n mandaatti toimia sotien keskellä rauhaan pakottajana ja toisaalta sen pakolaisjärjestön UNCHR:n resurssit ovat molemmat aika rajalliset, joten ...

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Turvapaikanhakija ei useinkaan ole synonyymi köyhälle. Monet ovat hyvin koulutettuja, hyvässä työssä tai virassa olleita henkilöitä, joilta kriisi (sota, vaino etc) on vienyt mahdollisuudet elämään.
Lyhyellä aikavälillä Suomella on vaikeuksia selvitä tästä, riippuen paljonko turvapaikanhakijoita jää maahan pakolaisstatuksella. Pitkällä aikavälillä tästä voi olla hyötyä kansantaloudelle, koska väki Suomessa vanhenee..

Olen vähän sitä mieltä, että ns hyvinvointivaltio on tiensä päässä. Suomea uhkaa oikeasti köyhtyminen...kaikki vaihtoehdot ovat enemmän tai vähemmän huonoja.

Jari Rauhala

Kiitos asiallisesta blogikirjoituksesta.

"Vastustajat" kuuluvat ilmeisesti siihen ryhmään, joille on vaikeus hahmottaa isoa kuvaa.
Maahanmuuton kannattajissa, tällaisena hallitsemattomana tapahtumana, on paljon natomielisiä. On ymmärrettävää, että silloin syyt tälle kriisillä ovat ilkeitä katsoa. Kuten Martti Ahtisaari totesi Suomen Kuvalehdessä; Länsi ja Usa ovat saaneet tänä pakolaisaallon toimillaan (pommitukset/hyökkäykset) aikaan.

Seurausten tutkiminen, mm Ruotsista, veisi myös ikävään suuntaan ja myös syiden tarkasteluun. Silloin on parempi syyttää viestintuojaa, ikään kuin hän olisi kriisiin syyllinen. Joka tapauksessa huomio on saatava johonkin muuhun kuin syihin ja seurauksiin. Tavallista menoa nykyisin. Kuten sekin että syiden ja seurausten tuominen julkisuuteen on kuulemma rasismia.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Antikainen menee sitten sinne rajalle ja pysäyttää fyysisesti pakolaiset. Mitään muuta keinoa ei nimittäin ole valtavien ihmismassojen ollessa liikkeellä. Tilanne on oikeastikin vakava ja voidaan vielä päätyä tilanteeseen, että viranomaisten on pakko sulkea rajat.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hädänalaisten vapaaehtoisauttajathan varovat nyt visusti paljastamasta itseään julkisuudessa sillä heitä ja perheenjäseniään on uhkailtu, valokuvattu,nimiä kerätty, huoriteltukkin jopa erään ex-kansanedustajan toimesta. Ihme toimintaa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ja juuri nyt vapaaehtoisia tarvitaan, antamaan ruokaa, vaatteita, opastamaan, olemaan tukena kun ihmiset vaeltavat läpi Suomen. On ollut hienoa huomata kuinka sosiaalisessa mediassa ventovieraat ihmiset koordinoivat kuljetuksia pohjoisesta etelään, hankkivat tulkkeja, ruokaa, juomaa. Poliisikin oppinut arvostamaan vapaaehtoisia kun heidän avulla turvapaikanhakijat jaksavat jonottaa päiväkaupalla että saavat hakemuksensa käsitellyksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin mä luulin että Persut olisivat sen nälkäisen pienen ihmisen asialla, mutta kun hallitukseen päästiin niin touhu on ihan erilaista kuin vaalilupauksissa; Köyhältä viedään viimeinenkin makkarankyrsä kädestä.

Onneksi Isä Soinilla sentään on nakkimuki.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä tänään Nivalassa jakoivat reilusti makkaraa, antoivat pyytämättä minullekin vaikka tiesivät persuista erotetuksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Varos nyt Aimo paljastamasta tuollaisia, tulevat vielä hakemaan makkarat takaisin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Onko miehet jotenkin vähäarvoisempia kuin naiset, varsinkin jos he pakenemalla pystyvät auttamaan vaimonsa/lapsensa? Kyllä sieltä tulee lapsiperheitäkin, hyvinkin pienten lasten kanssa.

Eikö ole hyvä asia että turvapaikkahakijoiden terveydenhuolto on järjestetty niin ettei rasita kunnan terveydenhuoltopalveluita. Me kantikset saamme kuitenkin parempia palveluita kuin turvapaikanhakijat jolle annetaan vain välttämätön/kiireellinen terveydenhuolto (lapsille/raskaana oleville annetaan laajempi terveydenhuolto).

Tänne tulee noin 10 kertaa enemmän turvapaikanhakijoita kuin mitä on vastaanottokapasiteettiä. Sen takia on pakko avata majoitustilaa ympäri maan missä on tyhjiä tiloja. Seurakunnat ovat myös kiitettävästi osallistunut tähän tilanteeseen.

Mene ihmeessä vaikka Tornioon tutustumaan tilanteeseen. Osta ruokaa (hedelmiä, leipiä ym) ja mene jakelemaan ruokaa turvapaikanhakijoille. Sillä tavalla tutustut tilanteeseen paremmin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Bodil onkin jo varmaan Torniossa jakelemassa kaikkea tarpeellista, joten kiitos hänelle.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Olen yrittänyt samaistua tilanteeseen miettimällä, että mitä minä tekisin vastaavassa tilanteessa. Minun on oikeasti vaikea keksiä, että mikä se sellainen tilanne voisi olla, että katastrofin keskellä jättisin vaimon ja lapset ja lähtisin tuhansia kilometrejä taivaltamaa. Minulla ei sinällään ole mitään nuoria miehiä vastaan, mutta minun on vaikea hyväksyä sitä, että heikoimmassa asemassa olevat naiset ja lapset jätetään oman onnensa nojaan.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kyse ei ole suomalaiseen tapaan ydinperheistä vaan vähän suuremmista perheistä mihin kuuluu vanhukset, näiden lapset ja puolisot, näiden lapset edelleen - lauma serkkuja, sisaruksia, lankoja ja kälyjä jotka joutilaana aikana kiistelisivät, mutta nyt vaikeissa tilanteissa pitävät tiukasti yhtä, ne jotka säilyvät hengissä. Naimisiin mennään nuorina, sen takia nuorillakin miehillä saattaa olla lapsi ja vaimo kotimaassa. Mutta ei yksiössä vaan siinä jäljelle jääneessä perheyhteisössä mikä huolehtii ja missä vanhempi väki tekee päätökset.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Minun on oikeasti vaikea keksiä, että mikä se sellainen tilanne voisi olla, että katastrofin keskellä jättisin vaimon ja lapset ja lähtisin tuhansia kilometrejä taivaltamaa. "

Minun on vaikea keksiä miksi äidit eivät jäisi lapsinensa väliaikaiselle pakolaisleirille missä ruokahuolto jotenkin pelaa, missä ei joudu salakuljettajien raiskaamaksi, ei huku tai tukehdu auton takakonttiin. Kuukauden-kolmen raskas ja vaarallinen matka tuskin on parempi vaihtoehto. Eiköhän naiset osaa itsekin tehdä päätöksiä ja ovat kykeneviä huolehtimaan itsestään kohtuullisen vakaassa ympäristössä.

Suoraan sanottuna en usko suomalaisilla luonnostaan olevan noin talebanistinen naiskäsitys kuin mikä sinulla on, joten taustasyy naisista huolissaan ololle taitaa olla jokin muu.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

"Eiköhän naiset osaa itsekin tehdä päätöksiä...." Luuletko, että jokaiselta sinne jäävätä naiselta ja lapselta kysytään, haluatko jäädä?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Mutta onko kyse siinä kohtaa enään suojelusta tai turvapaikanhausta? Meidän kiintiöpakolaisjärjestelmä juuri poimii pakolaisleireiltä ne, jotka ovat eniten suojelun tarpeessa. Nykyinen järjestelmä pitää yllä järjestäytynyttä rikollisuutta ja turvaan pääsee vain rahalla ja meidän pakolaisia auttamiseen varatut rahat menee tämän järjestelmän ruokkimiseen.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #49

Tässä tilanteessahan ei ole olleenkaan kyse kiintiöpakolaismenettelystämme vaan menettelystä kun maahan tullut hakee turvapaikkaa. Nämä ovat kaksi eri asiaa.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Kun tänne tulleita irakilaisia on lehdissä haastatateltu, niin perheet ovat kyllä ihan siellä Irakissa esim. Bagdadissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset