Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Ensi vuonna otetaan merkittävä askel kohti vapaata kielivalintaa

  • Tekemäni valtuustoaloite omassa kotikaupungissani. Toivottavasti Outokumpu pääsee osaksi alueellista kielikokeilua.
    Tekemäni valtuustoaloite omassa kotikaupungissani. Toivottavasti Outokumpu pääsee osaksi alueellista kielikokeilua.

Yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista on kielten opiskelun lisääminen ja monipuolistaminen. Tähän hankkeeseen sisältyy alueelliset kielikokeilut ilman velvoitteita toisesta kansalliskielestä (ruotsin kielestä).

Kielikokeilu tehdään Kokoomuslaisen kansanedustaja Pauli Kiuru tekemän (maaliskuussa 2015) ponnen mukaisesti. Ponnessa toivotaan hallituksen selvittävän mahdollisuudet näihin alueellisiin kielikokeiluihin. Ponsi hyväksyttiin eduskunnassa keskustan, perussuomalaisten ja ison osan kokoomuslaisten kannattamana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Oikeusministeriö aloittavat selvitykset kokeilusta lainsäädännöllisten edellytysten osalta ensi vuonna. Selvitystyö on merkitty valtioneuvoston sivuilla kestävän noin vuoden ajan. Kirjauksessa lukee, että edellytysten täyttyessä kokeilut aloitetaan. Käytännössä alueelliset kokeilut, joissa pakollinen ruotsin opiskelu korvataan kouluissa jollain muulla kielellä, alkavat viimeistään vuonna 2017.

Vuosi 2017 tulee olemaan merkittävä askel kohti vapaata kielivalintaa. Tämä on terve ja raikas tuulehdus Suomen ahdasmielisessa kielipolitiikassa. Suomi tarvitsee globaalissa maailmassa monipuolisesti eri kielten osaajia. Asun itse Pohjois-Karjalassa. Me täällä Itä-Suomessa tarvitsemme varsinkin venäjän kielen osaajia.

Minulla on unelma, että lapseni voisivat tulevaisuudessa opiskella ruotsin tilalla jotakin sellaista kieltä, joka heitä eniten motivoi oppimaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä on todellakin tervetullut askel oikeaan suuntaan, eli vapaaseen kielivalintaan. Tämä pakkoruotsi on todellakin ollut liian pitkään jarruna monipuoliselle kieliosaamiselle, jota maamme kaipaisi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Eittämättä tervetullut askel oikeaan suuntaan, mutta en pidä merkittävänä, melkeinpä mitättömänä. Aivan riittämätöntä.

Perustulo on asia joka tarvii mahdollisesti useita erilaisia kokeiluja.

Pakkoruotsista luopuminen taas. Mitä kokeilulla ajetaan takaa? Miksi kokeilussa on vain Venäjä vaihtoehtona? Mitä pitää tapahtua että kokeilu on onnistunut tai epäonnistunut?

Kielivalintakin vielä. Jotenkin luulen että tässä käy niin että halutaan opiskella mieluummin Ruotsia kuin Venäjää ja pakkoruotsi jää kun kokeilua pidetään epäonnistuneena.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Miksi kokeilussa on vain Venäjä vaihtoehtona? "

Ajattelin aivan samaa, eiköhän Outokummussa ole useampi kuin yksi peruskoulukin, sekä lukio. Espanjakin on koululaisten keskuudessa suositumpi ja muidenkin kielien osaajista on pulaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Minimissään vaihtoehto, jossa voi valita opiskeleeko saksaa, ruotsia, ranskaa, kiinaa, jne. pakkoruotsin paikalla (jos nyt ihan ihan pakko on väkisin kieliä opiskella).

Parempi vielä mikäli voi valita opiskella vain äidinkielensä + englannin ja mikäli ei kielet muuten nappaa, niin voisi valita mitä tahansa ruotsin tilalle (esim. ohjelmointikielten lisäopiskelu voi olla reippaasti hyödyllisempää monelle kuin pakollinen uuden kielen opiskelu). Motivaation löytäminen on todellakin se tärkein tekijä mikäli halutaan lapsen oikeasti oppivan jotain.

En odota mitään erityisen mullistavaa tuolta kokeilulta; valitettavasti tuosta tuskin mitään seuraa. Jos "mullistus" on että voi valita ruotsinkielen ja venäjänkielen väliltä, niin voi #¤"#¤"#"¤"# mikä "uudistus". Ei aina tarvitse mennä lilliputtiaskelein uudistusten kanssa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ylemmässä linkissä mainittiin notta eritoten itärajan kunnissa toivottaisiin venäjän kielen opiskelua.
Jos tämä kokeilu saa tuulta alleen niin eiköstähän ne muutkin kielet sinne opetusohjelmaan sovi.
Kustannuskysymys se varmaan tulee olemaan paljonko vaihtoehtoja tarjotaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Todellisen, sujuvan kielitaidon kannalta tuntuisi huomattavasti tuottavammalta varmistaa, että mahdollisuus valita A1 kieleksi muu kuin englannin kieli suotaisiin useammalle. Tämä etuoikeus lienee nykyisin tarjolla kovin harvalle.

p.s. Menee vähän viisasteluksi, mutta eikö vapaa kielivalinta ole kaukainen, ehkä utopistinenkin tavoite? Käsittääkseni ei ole olemassa mitään suunnitelmia muuttaa pakollisten kielten lukumäärää, eli myös kokeilussa olisi pakko opiskella oppilaan koulussa äidinkieleksi kutsuttavaa kieltä sekä kahta muuta kieltä. Kahden muun kielen valinnalle ei käsittääkseni tule olemaan subjektiivista vapautta, vaan ne on valittava koulun kullekin tasolle tarjoamista kielistä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ilahduin kun näin otsikon ja ehdin jo blogistia peukuttaakin, mutta tuo "kokeilu ja venäjä" jäivät niin harmiottamaan, että vedin peukkuni takaisin.

Vapaa kielivalinta on nykyaikaa ja ei voi kuin ihmetellä, miten sitä ei ripeästi muuteta, ihan kuten naapurimmekin ovat tehneet ja myöskin Ahvenanmaa. Heilläkin selityksenä oli monipuolisuuden tarve vieraissa kielissä. Myös suomenkieliset nykynuoret ovat fiksuja ja eteenpäin katsovia, joille käytännön tarve ratkaisee eniten. Venäjä on toki tärkeä kieli, mutta ei kaikille. Eikä se edes takaa yksin riittävää monipuolisuutta Suomeen.

Tarve monipuoliselle kielitaidolle on monessa tärkeässä ammatissa tarpeellinen, erityisesti viennissä ja markkinoinnissa. Englanti on tietysti itsestäänselvyys, mutta sitäkin pitäisi osata huomattavasti paremmin, mitä meillä yleensä osataan, esimerkiksi ruotsalaisiin verraten. Syy lienee heidän pakkoenglannissaan, minkä huonomman kielipään omistavat voivat valita ainoaksi vieraaksi kielekseen.

Meillä monille nuorille ruotsintunnilla istuminen tuntuu ajanhukalta, kun sitä niin harva tarvitsee ja vielä harvempi joutuu sitä missään käyttämään. Herätkää jo hyvät ihmiset päättämään asia nopeasti ja tehokkaasti. Ruotsi tulee olemaan aina yhden ryhmän kunnioitettu äidinkieli, mutta se riittää...

Kaksikielisyys oli olemassa myös silloin, kun se ei ollut pakollinen aine ennen peruskoulua. Miksi se ei pätisi tänäkin päivänä yhtä hyvin? Meillä puhutaan Suomessa jo yli sataa kieltä ja siitä huolimatta jotkut edelleen haluavat koko Suomen pakottaa lukemaan ruotsia, vaikka muiden kielten tarve on jo selvästi suurempi. Päättäjillä on erikoinen kiintymys pitää kiinni vanhoista tavoista, vaikka Suomi on jo kiinteä osa Eurooppaa, jossa kielten monipuolisempi tarve tulee esiin joka ikinen päivä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Tarve monipuoliselle kielitaidolle on monessa tärkeässä ammatissa tarpeellinen, erityisesti viennissä ja markkinoinnissa."

Minäkin mainitsin espanjan juuri siksi, Brasiliaa lukuun ottamatta koko E-Amerikkakin + Meksiko, ja ostajan kieli on aina plussaa.

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Hyvä ehdotus kaikin puolin. Sen seurauksena suomalaiset tulevat vastaisuudessakin piiloutumaan lehtiensä (tai tablettiensa) taakse, jotta eivät tarvitsisi puhua kieltä josta ei ole mitään hyötyä.

http://yle.fi/uutiset/ulkomailla_asuneen_perheen_v...

Liisa oli ollut jo aiemmin kesätöissä Ruotsissa. Pekka taas oli sanonut aikanaan ruotsin opettajalle, että hän ei enää ruotsia tarvitsisi missään.
---
Ensimmäisenä työpäivänä hän (Pekka) ei ymmärtänyt juuri mitään. Kahvitauolla hän yritti piiloutua lehden taakse, jotta kenellekään ei tarvitsisi puhua norjaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Näinhän se oli ennen vanhaan, mutta tänään kaikki pohjoismaalaiset nuoret puhuvat mieluusti aina kaikille englantia... Samaa olen huomannut nyt Virossakin, kun he pääsivät pakkovenäjästä eroon:) Ja jopa sveitsiläisetkin ovat nyt ottaneet englannin sujuvasti käyttöönsä, vaikka heillä on näitä kansallisia kieliäkin ihan kotitarpeiksi asti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juu, ja ranskalaisetkin suostuu nykyään puhumaan englantia ilman että aloittaa ranskaksi jotta je regrette, olen unohtanut ranskani, puhutteko englantia silvuplee :)

Käyttäjän MikaelSchulman kuva
Mikael Schulman

Näinhän se on, eivätkä nuoremman polven virolaiset "rääkitä" suomeakaan. On erinomaisen virkistävää kuunnella Yleltä englanniksi haastateltuja virolaisia poliitikkoja ja kulttuurialan ihmisiä, ja saada vahvistusta teorialleen pakkosuomen hyödyttömyydestä...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mikael. juupa juu, , siis ne jotka haluavat lukevat tietysti edelleen ruotsia:)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Askel oikeaan suuntaan. Ikävä ettei suomi tai edes englanti tule vieläkään vapaavalintaiseksi joten vapaa kielivalinta jää orwellmaiseksi termiksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Täytyisihän persujen nyt joitain lupauksiaan täyttää, vaikkei tämä niitä yksinkertaisempia asioita ole, kun me suomalaiset olemme aina niin jäyhiä ja jäykkiä kaikille uudistuksille. Ilmankos me kuljemmekin yleensä aina askeleen jäljessä muista maista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#14

Kuten blogisti itsekin rehellisesti kirjoittaa, tarvittiin tuohonkin aloitteeseen tekijämies ihan muusta puolueesta.

Vaan kovin paljon on annettu lupauksia ja mainesanoja sen ns 'vapaan kielivalinnan' puolesta että pelkään monella olevan odotukset hieman liian korkealla. Sitä saa mitä tilaa. Vapaata kielivalintaa Suomessa ei tulla näkemään jatkossakaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Vapaata kielivalintaa Suomessa ei tulla näkemään jatkossakaan."

Mahdottomuus sinänsä, mistä niitä kiertäviäkään maikkoja ympäri Suomenmaata saisi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Älä nyt Tomi masenna vanhaa naista.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #18

Tomi on näköjään realisti ja mitä vanhemmaksi käy, niin suuri osa väestä ei jaksa olla enää idealisteja ;) Idealismit käyvät nuoremmalle porukalle... pienin poikkeuksin.

Mutta toivoa on niin kauan kuin on elämää.... ;) Taistelu tutkainta vastaan on ainakin.... "haastavaa" ... vihasin koko sanaa ja kaikkea mitä se piti sisällään jo lapsesta asti, mutta yrittämään vaan.....

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #19

Kiitos Rami lohduttavasta lauseestasi:)Näinhän tuo näyttää idealismi ja haaveet loppuvan iän myötä. Ikätovereitani ei juuri muu jaksa enää kiinnostaa kuin terveyskeskuksen toiminta omalla nurkalla tai aamuisen ylösnousun vaikeus.

Minulla oli unelma, kun ensimmäinen lapsenlapseni aloitti koulun, että hänellä olisi pakkoenglanti ja vähintään yksi muu pakollinen vapaavalintainen kieli opiskeltavanaan. Ei toteutunut. Nyt minulla on edelleen unelma näiden muiden kolmen osalta, joista nuorin aloitti juuri koulun ja unelma näyttää aina vain siirtyvän eteenpäin.

Itse olen ollut aina samaa mieltä kuin muinoin elänyt ja suuresti ihailemani filosofi Marcus Aurelius,

että "järkeen perustuvat toiminnat ovat niin suoraviivaisia, että niitä kutsutaankin oikeiksi".

Unelmani aihe näyttää vain olevan täysin vieras päättäjille, huolimatta siitä mikä tai mitkä puolueet ovat vallankahvassa - kansan enemmistön toiveista huolimatta. Se on enemmän kuin outoa, vaikka heistäkin jokainen tietää mikä tai minkälainen kielipolitiikka olisi koko Suomelle paras.

Tämä taitaa olla ensimmäinen asiaa koskeva blogi persujen taholta, vaikka juuri he olivat vahvasti ennen vaaleja vapaan kielivalinnan puolustajia. Nyt Soinikin on muilta kiireiltään asian jo kokonaan unohtanut:) Hyvä kun Sanna otti asian taas puheeksi, kiitos tästä!

Uusimmassa Aureuliuksen käännöksessä "Itsetutkiskelua" sama asia on sanottu
suoraviivaisemmin: "Onko sinulla järki? "On. "Mikset sitten käytä sitä?"

Samaa kysyn minäkin meidän päättäjiltämme, mutta järkevää vastausta ei vain kuulu.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Joskus, mutta harvoin, olisi ihan mielenkiintoista verrata kieltenopetustamme muihin maihin. Mutta kun tuo tieto puuttuu.

Suomessa, kun olemme kaksikielinen maa, opetamme koululaisille äidinkieltä, englantia ja toista kotimaista. Noista kielistä maailman yleisin on huono englanti.

Ruotsin murteen eli suomenruotsin opettaminen on monesti asetettu kyseenalaiseksi oikeutetusti. Näin on tehty myös suomenkielelle. Ahvenanmaa, joka kaiketi on osa Suomea, on jo siirtynyt edistykselliseen kielen opetukseen eli ei enää suomea. Ihan hieno ja hyvä seurattava esimerkki.

Mistä saan tietoja muiden maiden pakollisista kielistä? Ruotsissa ainakin taitaa olla vain englanti. Vai miten lienee? Opetetaanko siellä arabiaa, serbiaa, somaliaa, kroatiaa, etiopiaa ja ties mitä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Erland. "Joskus, mutta harvoin, olisi ihan mielenkiintoista verrata kieltenopetustamme muihin maihin. Mutta kun tuo tieto puuttuu".

Onhan tässä tietoa jaettu vuosia, jos niitä vain viitsii lukea. Harva viitsii, kun sitten pitäisi jotain kantaakin itse ottaa ja ennenkaikkea ajatella..

Suomi on todellakin ainoa maa maailmassa, jolla on näin täysin kattava pakko kaksikielisyyteen, että toista kotimaista pitää koko kansan lukea ja myöskin joka koulutusasteella. Kyllä, Ruotsissa on pakkoenglanti, samoin Ahvenanmaalla.

Onhan Sveitsissä neljä kansallista kieltä, mutta niistä ei tarvitse opiskella kuin yhtä toista valinnan mukaan, mutta sitäkään ei ole pakko lukea koko kouluelämän aikaa, vaan sen voi vaihtaa myöhemmin englantiin. Kanadassa ja Belgiassa on sama juttu - se tai ne, eivät ole missään koko kansan "ilo tai pakko". Olemme siinä asiassa täysin voittamattomia, vaikka se ei nyt mikään kovin suureksi kunniaksi voi kutsua, kun siitä pakosta enemmistö kuitenkin olisi mieluusti luopumassa.

Siitä kaikki ovat yhtä mieltä, että pakollinen toinen pieni kieli on aina tulppa monipuolisemman kielitaidon hankkimiselle. Onko oikein, että noin vajaan 300 000 ruotsinkielisen tähden, koko viisi miljoonainen kansa pakotetaan toisen pienen kielen kielipakon alle?

Käyttäjän amalyosman kuva
Amal Osman

Eihän kieliä tarvitse käännös sovellusten aikana. Helpottaa monen elämää tuntuvasti. Teknologia ratkaisee ja helpottaa matkailijan elämää nyt ja tulevaisuudessa kun siitä tulee normi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset