Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Ihmisten huoli turvallisuudesta on aiheellinen

Vastaanottokeskukset ovat aiheuttaneet keskusteluja ja huolta ympäri Suomen. Ihmisten huolelle on jopa naureskeltu ja niitä on vähätelty.

Suojelupoliisi piti harvinaisen tiedotustilaisuuden 3.11, jossa se kertoi turvapaikanhakijoiden suuren määrän johtaneen terrorististen väkivallantekojen uhan nousuun. Suomeen on tullut oikeasti turvaa hakevien joukossa myös joitakin sellaisia henkilöitä, joilla on kytköksiä terroristijärjestöihin. Myös ääri-islamistisesta toiminnasta kiinnostuneiden henkilöiden määrä Suomessa on lisääntynyt. Jo viime vuonna tiedettiin Suomesta Syyriaan matkanneista ääri-islamisteista. Nyt osa on palannut takaisin Suomeen. Näitä henkilöitä arvioidaan olevan noin kaksikymmentä.

Suomen poliisi yhdessä muiden viranomaisten kanssa valvoo turvapaikanhakijoiden saapumista Tornion vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksessa heidät haastatellaan. Haastattelujen avulla pyritään samaan kiinni yhteiskunnalle vaarallisia henkilöitä oikeasti turvaa hakevien joukosta. Tällaisten henkilöiden löydyttyä heihin kohdistetaan Suojelupoliisin mukaan ”lisätoimia”. Se, mitä nämä lisätoimet ovat, ei Suojelupoliisi selventänyt tiedotustilaisuudessa.

Kirjoitin elokuussa Savon Sanomiin, kuinka terroristien maahantulo on estettävä. Nähtävästi tämä ei ole onnistunut. Suomen maahanmuuttopolitiikassa on tehty nykyisen hallituksen toimesta kiristyksiä, mutta nähtävästi lisäkiristykset ovat vielä tarpeen.

Mikäli turvapaikanhakijan tulohaastattelussa löydetään yhteyksiä terroristijärjestöihin, on ainoa järkevä toimenpide välitön käännytys. Vakaviin rikoksiin syyllistyneille turvapaikanhakijoille ja terrorismikytkentöjä omaavalle henkilölle ei tule antaa edes tilapäistä oleskelulupaa Suomeen. Syyriasta palaavia ääri-islamisteja ei tule päästää takaisin Suomeen ja jo maahan päässeet pitäisi karkottaa välittömästi. Suomen tulisi myös muuttaa lakiaan niin, että terrorismituomiosta voisi menettää kansalaisuuden. Tällainen laki on käytössä Tanskassa.

Edellä esitettyjen tietojen valossa ihmisten huoli omasta, perheensä ja koko maan turvallisuudesta on varsin aiheellinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Pitihän se arvata, että nuivalisto vääntelee ja kääntelee Suojelupoliisin tiedotteet palvelemaan omaa vihanlietsontaansa.

Otsikkosi on ok pienellä muutoksella: "Turvapaikanhakijoiden huoli omasta turvallisuudestaan on aiheellinen". Suojelupoliisin turvapaikanhakijatilannetta koskevassa tiedotteessa puhutaan pääosin turvallisuusuhkasta ja rikoksista jotka ovat kohdistuneet maahanmuuttajiin. Syypäinä yksittäiset urokefaalit ja suomalaisten viharyhmät "vaihtoehtomedioineen". Myös turvallisuustiedote ääri-islamismista kertoo, että todennäköisin uhka kohdistuu maallistuneisiin ja muihin torjuvasti ääri-islamisteihin ja heidän propagandaansa suhtautuviin.

Harmi ettei Supo ymmärtänyt sanoa mitään turvapaikanhakijoiden kanssa vapaaehtoisesti tai työn puolesta toimivista. Moni on kokenut jo väkivaltaa ja sillä uhkailua työnsä, aktiivisuutensa ja mielipiteidensä takia.

Paras lukea itse, eikä uskoa valehteluun: http://www.poliisi.fi/supo

Tavallinen suomalainen ei ole vaarassa. Paitsi jos hän ei näytä ugripohjaiselta tasakärsä talleroiselta.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Esa hyvä, ennenkuin kiihdyt aiheesta lisää, niin lue teksti uudelleen. Se pohjaa minun aikaisempaan kirjoitukseeni, jossa kirjoitan terrorismista. Siksi keskityn tällä kertaa vain tähän terrorismi aiheeseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Laitetaan nyt tähän ote siitä tiedotteesta, niin jokainen voi arvioida itse, mitä siinä tiedotteessa lukee:

"Yksittäisten radikaali-islamististen väkivallantekojen uhka Suomessa samoin kuin muualla Euroopassa on kohonnut kuluvan vuoden aikana. Näiden iskujen tekijät voivat olla yksittäisiä radikalisoituneita henkilöitä tai pienryhmiä. Tekijät toimivat joko täysin itsenäisesti tai heillä saattaa olla kytköksiä ulkomailla toimiviin väkivaltaisiin verkostoihin. Iskut saatetaan toteuttaa hyvin lyhyellä aikajänteellä.

Ulkomaisissa konflikteissa – erityisesti Syyriassa ja Irakissa – aseelliseen toimintaan osallistuvien, ja Suomeen palaavien henkilöiden lukumäärä on huomattava. Suomesta lähteneiden taistelijoiden vuoksi myös ulkomaiset radikaali-islamistit tuntevat Suomen entistä paremmin.

Suomeen on muotoutunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka pyrkivät radikalisoimaan ja värväämään ihmisiä sekä lisäämään radikaali-islamistisen ideologian kannatusta. Tukiryhmittymät saattavat kasvaessaan ja vahvistuessaan ryhtyä myös operatiiviseen toimintaan. Suojelupoliisi arvioi, että tukitoiminta todennäköisesti kasvaa entisestään.

Suomeen on saapunut runsaasti turvapaikanhakijoita maista, joissa käynnissä olevan konfliktin osapuolina on terroristisia liikkeitä ja toimijoita. Myös Suomeen viime viikkoina saapuneiden joukossa on konfliktialueen väkivaltaisiin ryhmiin kytkeytyviä henkilöitä".

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Niin. Polttopulloiskuthan ovat terroritekoja siinä missä esimerkikksi autopommi-iskut "suuressa maailmassa". Terroriteon päävaikutin on pelon levittäminen, mutta terroristi ei myöskään kaihda tappaa, ei pääkohteitaan eikä siinä samalla sivullisia. Teon saama julkisuus on terroristille tai hänen takanaan olevalle ryhmittymälle tärkeää - taaskin juuri pelon lisäämiseksi.
Monet aloittelevat terroristit ovat kaikeksi onneksi taitamattomia tunareita, jolloin ihmishenkiä säästyy, vaikka pelon herättämisessä osittain onnistutaankin.

Suomessa on tosiaan terroritoiminnan uhka ja sen yrittely lisääntynyt. Iskut vastaanottokeskuksiin tai sellaisiksi luultuihin kohteisiin ovat ilmiö mikä todellakin on huomioon otettava turvallisuusuhka etenkin ko. keskuksissa asuville, niissä työtä tekeville ja myöskin naapureille, jos sellaisia kohderakennusten lähellä on.

Tärkeintä terrorismia vastaan toimimisessa on rohkeuden säilyttäminen, ilmeisestä henkeen ja terveyteen kohdistuvasta uhasta huolimatta. Pitää muistaa mikä on terroritoiminnan pääpyrkimys. Pelko.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyllä polttopulloiskut ovat tietynlaista terroria. Suojelupoliisi ei kuitenkaan pitänyt niitä terrorismina, yhtään tekoja väheksymättä. Katso tiedotustilaisuuden tallenne. Kuitenkin, ne (polttopulloiskut) ovat rikollista toimintaa ja toivottavasti kaikki niitä tehneet saadaan kiinni.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Juuri niin. Terrorismia tälläinen organisoitumaton toiminta ei ole. Mikään ei viittaa ainakaan toistaiseksi siihen että polttopulloiskut olisi tehty jonkin järjestön johdattelemina. Kiihoitustoiminta mikä yllyttää näihin tekoihin on kuitenkin järjestelmällistä ja osittain organisoitunutta, osittain itse itseään ruokkivaa. Huolestuttavaa on murhapolttojen yritysten ilmaantuminen lyhyen ajan sisällä, meillä uutena ilmiönä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on hyvä että poliisi seuraa kehitystä. Niin turvapaikanhakijoiden kuin meidän kantistenkin osalta.

Toistaiseksi olemme saaneet lukea vain polttopulloiskuista sekä turvapaikanhakijoita kohtaan esitetyistä uhkailuista. Taatusti aiheellinen huoli turvallisuutemme puolesta ja on ikävä ettei poliisi ole sellaisia ilmiöitä kyennyt estämään.

Mutta on hyvä tiedostaa että yhteiskunnassammekin on tahoja jotka lietsovat vastakkainasetteluun puolin ja toisin. Vastuunsa lietsonnasta niilläkin, varsinkin jos se johtaa toimintaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Niin, katsos. Poliisilla ja muilla turvallisuusviranomaisilla on taatusti täällä parhaimmat mahdollisuudet selvittää maahantulijoiden kytköksiä ääriliikkeisiin.

Sen sijaan meillä kansalaisilla ei ole mitään todellisia edellytyksiä nimetä ja tuomita ensimmäistäkään maahantulijaa terroristiksi. Syyllistymällä sellaiseen yleistävään nimittelyyn tulemme itse antaneeksi hieman väärän mielikuvan. Joku saattaa vielä käsittää väärin.

Ja se taas saattaa johtaa sellaiseen toimintaan josta ikävä kyllä olemme saaneetkin jo lukea:
polttopulloiskuihin, turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevien suomalaisten uhkailuihin jne.

Emmehän haluaisi kaikkia suomalaisiakaan terroristeihin rinnastaa vaikka selkeästi pieni joukko kansalaisiamme sellaiseen toimintaan on jo syyllistynyt. Sellaiseen tekoon yllyttäjillä on vastuunsa noihin vastenmielisiin tapahtumiin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kuka on tuominnut tai leimannut kaikki? Mielikuvituksesi on hiukan liian rikas ;)

Tavallinen ihminen saa käyttää sananvapauttaa ja kertoa siitä, mitä kuuli Supon tiedoitustilaisuudessa ja esittää omia näkemyksiään asiaan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ei siinä mitään mielikuvitusta tarvita. Näinä päivinä on liikkellä paljonkin henkilöitä jotka paskat nakkaavat viranomaistemme kyvystä suorittaa esim tutkintaa turvapaikanhakijoiden osalta.
Sensijaan yleistetään kaikki esim terroristeiksi, silpojiksi ja esitetään hatusta vetäistyjä lukuja ja väitteitä paperittomien lukumääristä ja taustoista. Ja paljon muuta senkaltaista.

Koska senkaltaiset väitteet ovat kuitenkin jonkinverran yleistyneet niin se laittaa miettimään mikä on sellaisten henkilöiden tarkoitus. Ehkäpä siinäkin olisi viranomaisillamme tutkimisen paikka.

Sananvapaus kuuluu toki kaikille mutta tahallaan virheellisen tiedon levittämisestä voi joutua kantamaan vastuun.
Ainakin vääristelevillä puheilla ovat onnistuneet osoittamaan sen ettei ihan kaikista siihen tasapuoliseen maahanmuuttokeskusteluun ole. Toki tarkoitus voi myös olla sellaisen keskustelun estäminen.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Yleistäminen on tietenkin väärin ja hölmöä. Poliisi onneksi tarkkailee esimerkiksi Svl:än kaltaisia liikkeitä.

Näyttäisi olevan lukijasta riippuvainen tuo yleistäminen. Henkilökohtaisesti kirjoitan tekstissäni joistakin maahan saapuneista. Se ei ole yleistämistä, mutta sinä tuskin jätät kinaamistasi.

Jani Virtanen

Global Terrorism Indexin mukaan maailmassa oli viime vuonna kaksi täyden kympin terrorismimaata ja ne olivat... Arvasitte ihan oikein. Somalia oli "vasta" seitsemäs mutta mukava seiskapuolikas silläkin arvosana. Suomen sijainti taulukossa oli - viimeinen, tasan nollalla. Että näin.

Ja näistä maista tulee nuorehkoja miehiä armeijakunnan verran ilman, että meillä on hölkäsen pöläystäkään tietoa taustoista tai mistään muustakaan sen puoleen. Takuuksi riittää ainoastaan taikasana, mitään papereita tai henkkareita ei tarvita.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Tässä kokemuksia Pälkäneen pakolaisasioista.

1) SPR ohitti kymmenen asunnonhakijaa jonossa ja vuokrasi kaikki kunnan vuokra asunnot

2) Tiedotustilaisuudessa ei sinänsä pystytty kertomaan paljoakaan käytännön asioita, kerrottiin vaan minne pakolaiset sijoitetaan (mm. rivitalo-alueelle joista valtaosa on 60-80 vuotiaita yksinasuvia naisia) ja kehuttiin sitä mitä kaikkea sillä rahalla "mikä me tästä tienataan" kunta saa.

3) Kun kysyttiin kuka pakolaisia valvoo kun lähimmät valtion viranomaiset ovat 50km päässä, todettiin että SPR:n nettisivulla on lomake minkä voi täyttää jos ongelmia sattuu.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Noin 20kpl tyyppejä, jotka voivat kuulua esim Isikseen. Meillä heilunu julkisuudessa yx lakanaurpo, pari patsaiden huputtajaa sekä viimeisimmät idiootit polttopullojen kanssa (3kpl). Olen matemaattisesti idiootti, mutta eikös määrä ole kuitenkin tulijoiden hyväksi pahuudessa? Se, että Supo seuraa, jotain ihmistä ja hänen toimintaa, kertoo, että sitä ei tehdä turhaan. Mitä nämä 20 tyyppiä ovat sitten tehneet, onkin pelottavampaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

20 kpl on todistetusti lähtenyt sotatoimialueille ja tullut sitten kotiin takaisin. Sitten erikseen nyt tulleiden turvapaikanhakijoiden seassa voi olla sellaisia henkilöitä, joilla kytköksiä terrorismiin.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

No olet sä sen verran matemaattisesti idiootti että Suomessa joku retalejengi on yrittänyt polttaa taloja jossa asuu ihmisiä ihan vaan sen takia että ovat tulleet maahan. Tietämättä keitä siellä nukkuu, mistä ovat tulleet ja millä motiiveilla. Tällaista ihan reaalimaailmassa kutsutaan Suomessa tehdyksi terrori-iskuksi.

Eli nyt on tilanne 3-0 Suomelle terrori-iskuissa.

Odotamme näiden takuuvarmojen Isis-tyyppien vastinetta. Johdetaan kumminkin 3-0.

Oikeasti, sieltähän voi olla jos jonkin sortin ikävää heppua tullut maahan. Niitä meillä riittää omasta takaakin. Mutta tämmöinen logiikka on ihan hirveän surullista.

Kannattaa joskus jättää pelko taakseen.

Kalevi koskinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset