Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sehän on vaan juoppo

Katselin eräänä iltana Ylen Ajankohtainen kakkonen -ohjelmaa. Ohjelmassa käsitelteltiin rasvamaksaa ja siihen johtavia syitä. Toimittaja Satu Miettinen alusti aihetta ”Rasvamaksa ei ole vain vanhojen juoppojen sairaus.”

 Elämme 2000-lukua, jonka aikana olemme tulleet yhä tietoisimmiksi erilaisista vanhahtavista ja loukkaavista nimityksistä. Monista tällaisista termeistä olemme jo luopuneet – ja hyvä niin. Olisiko aika myös luopua yhdestä vanhahtavasta ja loukkaavasta termistä?

 Lähetin Ylelle heidän sivuiltaan palautteen asiasta, jossa kerroin etten kahden alkoholismiin kuolleen vanhemman tyttärenä koe juoppo -sanaa oikeaksi nimitykseksi kuvailtaessa alkoholiriippuvaisia ihmisiä. Toimittaja Satu Miettinen vastasi minulle näin.

 


”Kiitos palautteesta. Ei ollut tarkoitus halveksuntaa osoittaa. Sana juoppo on yleisesti käytössä oleva termi ja hitusen laajempi kuin alholaisti. Rasvamaksa käsittääkseni saattaa koskettaa myös alkoholin suurkuluttajia, ei vain alkoholisteja.

Mukavaa syksyn jatkoa, Satu ”Olen erittäin iloinen, että toimittaja itse vastasi minulle nopeasti ja korosti ettei tarkoitus ollut osoittaa halveksuntaa. Kuitenkin viestissä jokin särähti: "juoppo on yleisesti käytössä oleva termi”

Yle on suuri ja asiantunteva media-alan toimija. Heidän toimittajansa ovat koulutettuja ja asiantuntevia ihmisiä. He ovat tekemisissä kielen, puheen, vaikuttamisen, viestimisen ja uutisoinnin kanssa päivittäin – he ovat näiden asioiden ammattilaisia. Media, sen käyttämä kieli ja heidän tapansa viestiä vaikuttavat ihmisten asenteisiin ja arvoihin.

Haluan tässä vaiheessa korostaa etten arvostele Satu Miettistä henkilönä. Hän toimii yhteiskunnan vallalla olevan normiston mukaan. Hän toimii yhteiskunnan normiston mukaan, jossa on hyväksyttävää kuvailla alkoholiriippuvaisia ihmisiä sanalla ”juoppo”

Toimittaja Satu miettinen kertoo vastauksessaan, että ”juoppo” terminä on laajempi kuin alkoholisti. Se kuvaa sekä alkoholisteja sekä alkoholin suurkuluttajia. Tämä on sinällään totta. Mutta on tuolla sanalla muitakin merkityksiä. Vai koetteko sen neutraaliksi ilmaisuksi? Onko juoppo samanlainen sana kuin alkoholin suurkuluttaja tai alkoholin suurkäyttäjä? Millainen merkitys tällä minut niin kovin mietteliääksi saaneella sanalla ”juoppo” sitten on yhteiskunnassamme ja ihmisten mielikuvissa? Neutraali ilmaisu se ei ainakaan ole. Voimme miettiä asiaa esimerkiksi pohtimalla, olisiko lääkärin hyväksyttävää kuvailla alkoholiriippuvaista ihmistä hänen potilaskertomuksessa käyttäen sanaa ”juoppo”? Uskallan arvella, että monesta tämä ei olisi hyväksyttävää. Uskalla myös yleistää, että ”juoppo” sanaa käytetään usein haukkumasanana: ”Sekin juoppo” ”Pelkkä juoppo” ja niin edelleen. Juoppo –sana on negatiivinen ja alentava sana alkoholiriippuvaisesta ihmisestä.

Tänä päivänä olemme voineet lääketieteen tutkimuksen kautta oppia, kuinka: ” Pakonomainen, jatkuva ja humalahakuinen eli addiktiivinen alkoholin käyttö ei ole luonteeltaan tahdonalaista käytöstä, vaan on vakava sairaustila. ”

Alkoholiriippuvuuteen kuuluu osana voimakas häpeän tunne oman juomisen vuoksi. Häpeä viivästyttää hoitoon hakeutumista ja häpeä saa aikaan sen, että ihminen piilottelee ongelmaansa. Pahimmillaan häpeä estää kokonaan hoitoon hakeutumisen. Mistä tämä häpeä johtuu? Väitän, että häpeän tunne johtuu suurimmaksi osaksi yhteiskunnan ja ihmisten negatiivisista ja alentavista asenteista alkoholiriippuvaisia kohtaan. Vaikka tiedämme alkoholiriippuvuuden olevan sairaus, meidän mielikuvissamme elää edelleen se vanhakantainen ajatus siitä, että alkoholiriippuvainen tekee valinnan ja ryhtyy alkoholistiksi. Me neuvomme riippuvaisia ”vain lopettamaan” ja me ihmettelemme, miksi he eivät ”vain lopeta”. Sairastunut mieli ei toimi kuitenkaan näin ja meidän on vaikea kuvitella sitä, koska emmehän me itse ole sairastuneet. Tässä vaiheessa alkoholistin kohdatessa saatamme myös viehättyä mahdollisuudesta asettaa itsemme ylhäiseen asemaan. Ihminen on loppuen lopuksi egoistinen olento: juoppoa on helppo haukkua, se on yhteiskunnassa hyväksyttää ja samalla ihminen saa asetettua itseni korkeammalla, koska ”minähän en tuollainen juoppo ole”.

Alkoholistien tyttärenä seurasin vanhempieni alamäkeä heidän hautaan asti. Häpesin vanhempieni sairautta, koska en tiennyt heidän käytöksen johtuvan sairaudesta. Katselin vierestä äitini häpeää ja samaistuin itsekin siihen. Hän häpesi juomistaan, ja hän teki kaikkensa ettei kukaan näkisi, huomaisi tai ainakaan puhuisi hänen sairaudestaan. Häpeä oli käsin kosketeltavaa: tunsin myös koko yhteiskunnan ja ihmisten osoittaman halveksunnan. Tuntui sille, että äitini ja isäni alkoholismi oli ainoa heitä kuvaava tekijä. Muulla ei ollut väliä, olivathan he vain niitä juoppoja.

Kun ihminen sairastuu alkoholiriippuvuuteen, hänestä katoaa kanssaihmisten silmissä ne kaikki muut asiat, mitä hän on. Tuntuu sille ettei millään muulla ei ole enää merkitystä, koska hän on juoppo. En ole päässyt siitä ajatuksesta eroon, olisiko varsinkin voimakasta häpeää tuntenut äitini hakeutunut hoitoon aktiivisemmin, jos vallitseva yhteiskunta ei olisi suhtautunut hänen juomiseen niin hirveän halveksuvasti? Hakeutuisivatko alkoholiriippuvaiset avun pariin helpommin, jos me emme leimaisi heitä? Uskallan väittää, että näin voisi tapahtua. Häpeä estää hakemasta apua. Me estämme alkoholisteja hakemasta apua leimaalla heidät.

Pyydän, annetaan sairastuneille mahdollisuus. Lopetetaan leimaavien sanojen käyttö. Halveksunta ja ylenkatsominen ei auta ketään. Itse juoppo -sana kuuluu samaan kategoriaan kaikkien muiden alentavien ilmaisujen kanssa, joita en aio tähän kirjoittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä olen miettinyt sitä että Suomessa ihmiset niin usein jaetaan alkoholin kanssa pärjääviin ja sitten niihin joille alkoholi on ongelma. Ihmettelen sitä miksei ongelmakäyttäjiä yritetä integroida esim kunnallisiin liikuntaprojekteihin. Monet yhteisin varoin ylläpidetyt harrastukset jotenkin sisältävät kulttuurin jossa ollaan niin hiton pärjääväisiä ja ruodussa eläviä.
http://www.vantaa.fi/vapaa-aika/liikunta/ohjattu_l...
Jos katsoo tätä Vantaan kaupungin senioriliikuntaesitettä niin kuva on todella tylsällä tavalla normittava. Siihen on valittu se ryhmän kuningatar eteen. Taustalla näkee että kuvaustilanteessa olisi ollut keskivartalon omaava mieshenkilökin. Mutta ei. Tämä suututtaa minua.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jonkin verran kokemuspohjaa aiheesta omaavana tohdin olla eri mieltä. Valitettavasti alkoholin ongelmakäyttö on sellainen asia, johon on mahdollista löytää ratkaisua vasta sitten kun henkilö itse tunnistaa ja tunnustaa ongelman.

Ongelman siloittelu ja verhoaminen kaunisteltujen termien taakse tekee asiasta hyväksyttävää ja viivästyttää todellisuuden myöntämistä. Entä jos onkin niin, että edes osa juopoista myöntää olevansa juoppoja ja tekee asialle jotain jos heitä kutsuu suoraan juopoiksi, sen sijaan että jonkinlaisen korrektiuden nimissä varovasti vihjaillaa päivittäin kaksin käsin kiskovalle, että hänellä saattaa olla ongelma alkoholin käytön kanssa?

Osa ei herää koskaan, ja osa herää liian myöhään, mutta jos edes osalle kävisi paremmin, kun todellisuus iskee ajoissa vasten naamaa.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Se on totta, että alkoholistin itse on haluttava lopettaa juominen. Mutta kertoisitko minulle, että milloin osoittelulla ja nimittelyllä on saatu aikaan muutos ihmisen käyttäytymisessä parempaan suuntaan? Sanoisitko koulukiusatulla, että muuttuisit nyt vähän, niin ehkä sinua ei nimiteltäisi?

Millä tavalla alkoholiriippuvainen on kaunisteltu termi?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Mutta kertoisitko minulle, että milloin osoittelulla ja nimittelyllä on saatu aikaan muutos ihmisen käyttäytymisessä parempaan suuntaan?"

Silloin, kun koko kuvio perustuu siihen, että ihminen itse pystyy vielä jotenkin selittämään itselleen ettei ongelmaa ole, tai ongelma on hanskassa.

"Sanoisitko koulukiusatulla, että muuttuisit nyt vähän, niin ehkä sinua ei nimiteltäisi?"

Parempi analogia taitaisi kuitenkin olla koulukiusaaja, kuin -kiusattu. Kiusatulla kun asia ei ole omista tekemisistä kiinni. Kiusaaja taas ehkä lopettaa kiusaamisen sen jälkeen, kun myöntää itselleen että on sellainen.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Juoppo, läski, jakorasia. Kaikki ihmisen oman toiminnan aiheuttamia mielikuvia. Toiset hyväksyttyjä sanoja käyttää. Toiset ei.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Osaatko tarkentaa, mikä noista on hyväksytty ja mikä ei?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

V.Y;"Osaatko tarkentaa.."

Nuorena poikana me mentiin sinne missä sanottiin "jakorasian" olevan ja sitä pidettiin hyväksyttynä. Juopot ja läskit jätettiin omilleen. Auttoiko?

PS eikös tässä joku aika sitten blogisti kirjoittanut sydäntä raastavan blogin omasta lapsuudestaan, missä lyttäsi dokut vanhempansa suunnilleen maanrakoon? Nyt sitten tällainen juopoksi haukkuminen onkin ykskaks väärin?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Tarkoittanet minun blogitekstiäni. Millähän tavoin lyttäsin vanhempani? Kyllä jokaisella alkoholistin lapsella on oikeus puhua, miltä tuntui kasvaminen viinanhuuruisessa kodissa. Ei se minun rakkauttani vanhempiini ole vähentänyt. Tai no, vihaa tunsin nuorempana, nykyisin enää en. Kamalan surullinen toki olen heidän kohtalostaan.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

On näitä hyvä pohtia. Kieli on aina muutoksessa. Minulle on jäänyt käsitys, että sanojen juoppo ja alkoholisti mielikuvallinen ero on suuriinpiirtein se, että juoppo ei ole yleensä työelämässä, alkoholisti saattaa olla jos on ja tämäkin on vain mielikuva eikä määritelmä sinänsä. Juoppo on kuitenkin ytimekäs johdos sanasta juoda. Alkoholisti-sanan ongelmana arkipuheessa on sen pituus, ja siksi sekin lyhenee puheessa usein alkkikseksi.

Foneettisesti juoppo on kaunis, sointuva sana, joka sopii suomalaiseen suuhun. Esim. runossa voisi hyvin olla sylivauvasta "hilperöinen, kilperöinen, sä kaipaat äidin luokko, sä räkäposki, rällykkäinen, äitikullan maitojuoppo".

Alkoholin suurkuluttaja on taas jopa hassu sana, kun sitä miettii. Siitä nousee jopa vaikutelma, että suurkuluttaja on jonkinlainen talouselämän esimerkillinen malli-ihminen, kuningaskuluttaja. Suurtilallinen, suurpiirteinen, suurosakas.

Kuitenkin, blogistin varsinaista huomiota on tärkeä miettiä: mikä vähentäisi sellaista häpeää, jonka lopputulemana ihminen voi jäädä hoitoa vaille? Ja kukaan meistä ei tosiaan ole "vaan" jotakin. Jokaisessa ihmisessä on monta puolta, vaikka rankka alkoholismi kyllä jättääkin jälkensä. Jokainen on kokonainen ja 100% arvokas ihminen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Rasvamaksa koskettaa joka neljättä suomalaista aikuista. Lisäksi yhä enenevässä määrin myös nuoria ja lapsia.

Syynä on ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus. Alkoholia ei tarvita lainkaan rasvamaksan muodostumiseen.

P.S. Juoppo-sanan käyttö on vähenemään päin. Edelleen kutinsa kuitenkin pitävät yhdyssanat kaappijuoppo ja rapajuoppo.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Toivottavasti mahdollinen juoppo-sanan hylkääminen ei kuitenkaan aiheuttaisi juoputtelu-sanasta luopumista. En keksi parempaa tai kuvaavampaa termiä humalahakuiselle juomiselle, keksitkö sinä?

En halua vahvasti ottaa kantaa juoppo-sanan korrektiuteen, mutta se ei tietenkään ole synonyymi sanalle alkoholisti. Kaikki ymmärtävät että juoppo juo. Alkoholisti taas voi olla käsittääkseni absolutisti. Kai sitä voisi teoriassa olla myös juoppo olematta alkoholisti, ainakin hetken aikaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset