Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Katetut pöydät ja ruokajonot

Suomi täyttää tänään kunnioitettavat 98-vuotta. Itsenäisen Suomen syntymäpäivän Suurin spektaakkeli lienee Linnan Juhlat. Pääosin hyväosaisista ja eliitistä koostuva joukko keräytyy kutsuttuna juhlimaan Presidentin linnaan Suomen itsenäisyyttä. Juhlapuheissa puhutaan kauniita sanoja itsenäisyydestä ja rakkaudesta isänmaata kohtaan. Se, mikä on todellisuus, unohtuu.

Kunnioitan Suomen puolesta taistelleita sotaveteraaneja ja lottia. He taistelivat suomalaisten, isänmaan ja itsenäisyyden vuoksi. Mikä on itsenäisen Suomen tärkein tehtävä?

Suomen valtionhallinto perustuu neljään tekijään:

  • Suomi on perustuslaillinen tasavalta, jossa valta kuuluu kansalle. Kansalaiset valitsevat keskuudestaan kansanedustajat. Lainsäädäntövaltaa käyttävä eduskunta ohjaa hallitusta, jolla on ylin toimeenpanovalta. Kansalaisten tasavertaista kohtelua turvaa valtiovallasta ja muusta hallinnosta riippumaton oikeuslaitos.
  • Suomen talousjärjestelmä perustuu markkinatalouteen.
  • Suomen valtionhallinnon merkittävin tehtävä on yleisen yhteiskuntarauhan ja turvallisuuden ylläpitäminen, sekä keskushallinnon järjestäminen.
  • Suomessa, kuten muissa Pohjoismaissa, julkisen hallinnon mittavin tehtävä on huolehtia pääosin kansalaisten hyvinvointipalveluista kuten koulutuksesta, terveydenhoidosta ja sosiaalitoimesta.

Voitte kukin tahollanne miettiä näin itsenäisyyspäivänä, kuinka Suomi tällä hetkellä suoriutuu näistä perustehtävistään.

Ruokajonojen ja köyhyyden kasvun vuoksi näen ettei valtiomme ole vuosiin hoitanut tärkeimpiä tehtäviään välttävää korkeammin arvosanoin. Lahja ja Veikko Hurstin laupentyötä jatkava Heikki Hursti kertoi tänään vähävaraisten itsenäisyyspäivän juhlassa avun tarpeen kasvaneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ruokajonot ovat pahimmillaan kilometrin mittaisia. Tänään parempiosaiset keskittyvät olennaiseen: linnan boolin makuun ja siihen, kenen puku onkaan kaunein. Tällainen on 98-vuotias Suomi. Uskallan epäillä ettei Toivo ukkini taistellut ja haavoittunut sodassa, jotta Heillä olisi linna, jossa juhlia ja booli, josta juopua.

Lopuksi kahden suomalaisen ajattelijan sanoja, jotka ovat tänään entistä ajankohtaisempia:

"Turhaa on sanoilla lohduttaminen. Mitä auttaa nälkiintynyttä, että toisella on katetut pöydät, ei hän muruilla kauan elä." - Lugina Hagman

"Köyhä maksaa kaikesta täyden hinnan." - Paavo Haavikko

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yksinkertainen syy, yusliberalimi toteuttaa kansainvälistä vapaan markkinatalouden tahtoa ja tekee Suomesta luokkayhteiskunnalla höystettyä banaanivaltiota. Tiukempaa tulee kun robottien tekemän työn hedelmät kertyvät omistajille mutta työtön kansan luokka nälkiintyy pikavippi- ja leipäjonoissa. Mutta hyvin erityistä on ollut lukea Itämeren- ja Volgan-Suomalaisen kansojen historiasta, heidän yhteiskuntansa kehittyivät jo rautakaudella esivaltiomuotoisiksi tasavalloiksi ja harjoittivat kaupankäyntiä sekä politiikkaa joka muistutti nykyistä politiikkaa. Suomalainen kuvitelma Joulupukin pajakylästä on periaatteessa unelma ihanneyhteiskunnasta, suomalainen utopia. Ikävää että sekin saa väistää Amerikkalaisen joulun tieltä, tulee ikävä rakkautta, lämpöä ja läheisyyttä. Lämmintä itsenäisyys päivää ja rauhaisaa joulunaikaa kullekkin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos Suomalaisilta kysyi vielä jokunen vuosisitten pitääkö itsellä vai jakaa läheisille niin vastaus oli useimmin jakaa, nykyään toimitaan piittamatta kunhan omaetu toteutuu. Näin syntyy työttömyyttä ja pahoinvointia mikä näkyy hyvin leipäjonoissa. Leipäjonot onneksi ovat noita rippeitä välittämisestä ja hyvinvointiyhteiskunnasta jossa ruokaa pyrittiin vähemmän heittämän roskiin,ytnoiden ruokapankkien asiakasmäärät ovat suuremmat ja kirjavammat samoin kuin lepäjonojen kassien sisältö.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Asiaa, tämä on hyvä blogi ja suosittelut siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset