Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sika


Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän ehdoton suosikki. Joka vuosi joulukinkkuja myydään noin 6-7 miljoonaa kiloa ja yli 90 prosenttia kotitalouksista ostaa kotimaisen kinkun. Kotimaisuus on asia, jonka luullaan automaattisesti tarkoittavan, että joulupöydän kuninkaalla on ollut mukava elämä, sitä on kohdeltu inhimillisesti ja se on teurastettu asianmukaisesti niin, että eläin on tuntenut mahdollisimman vähän kipua ja tuskaa.

MOT esitti lokakuussa dokumentin suomalaisista teurastamoista, joissa osassa eläimiä hakattiin, kiskottiin turkista ja joissa tainnutus epäonnistui liian monta kertaa. Eläimet liikkuivat epätavallisesti verenlaskun aikana, joka käytännössä tarkoittaa ettei eläimen taintuminen ole ollut täydellinen.


Juice Leskinen lauloi aikoinaan, kuinka ihminen on, mitä hän syö. Kun kävelit jouluruuhkassa ja etsit kinkkuasi, mietititkö, kuinka hyvän elämän sikasi on elänyt, kärsikö se teurastuksen aikana ja niin edelleen? Välitätkö ylipäätänsä, kuinka syömäsi eläimet elävät ja kuinka ne teurastetaan? Oletko katsonut mainitsemani MOT:n dokumentin?


Oman kinkkumme saimme lahjana mieheni työpaikalta. Jostain syystä tänä vuonna minulla ei juurikaan tee mieli kinkkua. Kuinka voisin varmistaa, että oma sikani on varmasti elänyt hyvän elämän ja kuollut mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti? En oikein mitenkään. On vain pakko luottaa, mutta MOT:n dokumentin jälkeen luottamusta ei enää ole. Toivottavasti ensi vuonna yhä suurempi osa tuotantoeläimiä kohtaan tehdyistä eläinsuojelurikkomuksista etenee oikeuden eteen ja yhteiskuntamme valvoisi paremmin teurastamoita. Kuluttajana haluaisin myös tietää, ketkä ja mitkä lihatuottajat suoriutuvat parhaiten tehtävistään.

Kannattaa muistaa Gandhin viisaat sanat: ”Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Ei kinkkua,ei joulua.
Olen aikanani kasvattanut sikoja,niitä on teurastettu joulun alla kotipihalla ja kinkkua syöty jouluna hyvällä ruokahalulla.
Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa tietäväni aiheesta olennaisen.
MOT: n dokumenttia en ole nähnyt,tosin en lue MV lehden julkaisujakaan. Kun hakemalla haetaan,varmasti ylilyöntejä löytyy. Olennaista on se,että tietyt tahot masinoivat joka vuosi samaan aikaan saman kampanjan. Näillä tietyillä tahoilla on selvä agenda,suomalaisen kotieläintuotannon lopullinen alasajo ja kansan pakkokäännytys kasvissyöntiin. Tämä on hyvä pitää mielessä,kun skandaalinkäryinen uutisointi shokeeraavine kuvineen jälleen pyörähtää käyntiin. Aina kun revitään isoja otsikoita,on syytä pysähtyä miettimään,mitä otsikoiden takana on,mihin uutisoinnilla pyritään,mitkä ovat motiivit,oli kyseessä sitten MOT, tai MV .
Kannattaa miettiä ,antaako pienen terroristiporukan ampua suomalaisen elintarviketeollisuuden lopetuslaukauksen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei ainoastaan elintarviketeollisuuden, vaan koko kotimaisen elintarviketuotannon.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kuka on puhunut suomalaisen elintarviketeollisuuden lopetuslaukauksista? En ainakaan minä, jos siihen viittaat.

Jotakin teidän itsekin asiasta. Kuten sen, että suurimmassa osassa paikkoja asiat hoidetaan hyvin. Ja on myös tuotava esille se, että perheessäni on kaksi liha-alan työntekijää: mieheni ja appiukkoni. Olen kyllä kuullut ja kuunnellut tarinoita tosi elämästä ja ainakin heidän työpaikoillaan asiat hoidetaan hyvin, kuten suurimmassa osassa suomalaisia teurastamoita. Kuitenkin esimerkiksi MOT:ssä esitetyt asiat ovat sen verran huolestuttavia ettei silmiä voi sulkea.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Itse asiassa minä puhuin niistä lopetuslaukauksista. Pointti oli,että se pieni ,kirkasotsainen terroristiporukka valmistelee julkaistavan materiaalin tarkkaan ja omia tarkoitusperiään silmälläpitäen,aivan kuten MV-lehteä julkaisevat tahotkin. Kyseessä ei ole puolueeton tiedonvälitys.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

hiilidioksidilla tappaminen on julmaa, se kirvelee ja syövyttää,
veren co2 pitoisuuden kasvu on se joka aiheuttaa kaikille tutun tukehtumisen tunteen ja pakokauhun,

kun ilmakehämme yleisin kaasu, typpi olisi täysin kivuton ja stressitön lopetustapa, hapenpuutteen aiheuttama euforia on ainoa tunne jota eläin kokee kuollessaan,
sillä tukehtumisen tunnetta ei tule koska typpi ei estä co2 aineenvaihduntaa joten se poistuu elimistöstä normaalisti.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sian tappaminen on aina julmaa touhua. Sitä ei vaan voi tehdä nätisti. Verta lentää ja kuolo korjaa. Sikojen elämänlaatua parantaisi huomattavasti se, että kusipäät eivät niitä kasvattaisi, mutta eihän nyt muutaman kusipään takia pidä koko traditiota lopettaa. Ei se sen vaikeampaa ole.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikäli asetuttaisiin ajattelemaan tuotantoeläimen näkökulmasta tätä asiaa,niin olisi paljon helpompaa ymmärtää mitä oikeastaan tapahtuu.

Sian ei anneta elää elämäänsä edes ehtoopuolelle,koska se tahdotaan syödä..eli mikäli sika funailisi elävänsä vain hetken tullakseen muiden ruuaksi vailla vaihtoehtoja ei se varmastikkaan ole tyytyväinen vaan vihaa sitä lihasta mitä sille ruuan kanssa syötetään eli olemustaan.

Turkiseläimen ei anneta elää elämäänsä edes ehtoopuolelle,koska siltä tahdotaan turkki ja ilmeisesti lihakin toisten turkiseläinten ruuaksi..tämäkin tapahtuu vaille vaihtoehtoja. Ei varmaankaan ole tyytyväinen vaan vihaa omaa turkkiaan eli olemustaan.

Sama koskee lypsykarjaa joilta tahdotaan joka päivä sama toiminto.Mikäli funtsisivat asiaa..alkaisivat vihaamaan tuottamaansa maitoa.Sama koskee ankkoja ja heidän maksaansa..ne pakkosyötetään,vaikka eivät jaksaisi edes syödä,että saadaan maksasta tarpeeksi rasvainen ja iso..mikäli funtsisivat..alkaisivat vihaamaan omaa maksaansa ja lihaansa....

Voi asiaa ajatella oikeasti,mutta me vapauden nimissä viemme toisilta vapauden ja pahimmassa tapauksessa laitamme ne samalla vihaamaan itseään. Se siitä..jatkakaamme tekopyhyyttä ja kieriskelyä vapaudessa...tehkäämme vielä onnellisuus mittareita missä onni saavutetaan vain toisilta se pois ottamalla.

En nyt sano,että asia olisi tuosta vain ratkaistavissa,mutta haittaako se,jos siihen ajatuksen laittaa..konservatiivit huutaa tietty,että tuo on tuollaista hippeilyä..mutta kannattaa se silti ajatella läpi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eläimen kannalta on harmi, että se kasvatetaan, teurastetaan ja lopulta myydään paloina kaupssa liki ilmaiseski. Siinä sitä sekä isäntä, että possu katselevat toisiaan silmiin manaten touhun järkiperäisyyttä.

Viikolla oli lähimarketissa porsaan herkkupaisia poistohintaan 0,95 E/kg ja kinkkua taitaa saada kolmen euron kilohintaan.

Suvi Eskelinen

Mennyt joulu oli minulle ensimmäinen joulu vegaanina. Ennen joulua aloin nähdä mielessäni kauhukuvia siitä, miten siat ovat kärsineet. Hyi.
Kaikki eivät tiedä ja muista sitä, että sika on koiraakin älykkäämpi. Mutta kuka syö sikaa ja kuka ei, se on jokaisen oma valinta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset