Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Rajoitukset eivät tee autuaaksi

Joensuulainen teho-osaston lääkäri Matti Reinikainen kirjoitti Helsingin Sanomissa 24.2.2016, kuinka alkoholilainsäädännön sääntelyn purku aiheuttaisi suoraan kansalaisten ennenaikaisia kuolemia.

Suomessa 10 prosenttia ihmisistä juo puolet kaikesta alkoholista. Tämä joukko tarvitsee apua. Piilottelemalla ja sääntelemällä me emme auta heitä. Itseasiassa Suomi on jo nyt yksi Euroopan tiukimmista maista alkoholin sääntelyn suhteen. Onko auttanut?

Mielenterveys- ja päihdetyöllä puututaan alkoholin suurkulutuksen ja valtiolle aiheutuvien kustannusten syvimpään ytimeen: päihderiippuvaisen pakonomaiseen tarpeeseen juoda. Pullo ei ole sairas, mutta suuhun viinaa kaatava käsi voi olla.

Nuorten asennekasvatus on tärkeää. Suomessa täytyy siirtyä kännäyskulttuurista kohti eurooppalaista viinikulttuuria.

Kahden alkoholismiin kuolleen vanhemman lapsena tiedän ettei piilottelu tai sääntely auttanut vanhempiani. Heitä olisi auttanut vain kunnollinen hoito, mutta tarjolla oli lähinnä vain parin viikon katkoreissuja. Koetappa kahdessa viikossa katkaista vuosien alkoholiriippuvuus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei saa vaatia mahdottomia poliitikoilta. He ovat valtaosaltaan työllistettyjä.

Nyt on harvinaista herkkua Suomessa. Pääministerinä on oikeitakin töitä tehnyt henkilö. Tosin uskonto saattaa olla rajoitin selkeään ajatteluun.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä on eurooppalainen viinikulttuuri? Pullo punkkua päivässä?
Saksassa ja Britanniassa juodaan paljon olutta kuten täälläkin.

Pekka Iiskonmaki

''Mikä on eurooppalainen viinikulttuuri? Pullo punkkua päivässä?''

Otappa siitä selvää ja kerro meille muillekin.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Saksassa ja Britanniassa juodaan paljon olutta kuten täälläkin."
Totta. Mutta Saksassa on vapaampi saatavuus ja alempi alkoholivero kuin Britanniiassa. Ja Saksassa on (juuri siksi?) paljon vähemmän alkoholista johtuvaa häirikkökäyttäytymistä kuin Britanniassa, jossa harjoitetaan holhousta lähes Suomen tapaan. Huonosti käyttäytyvät britit ja suomalaiset alkavatkin olla porttikiellossa monissa nuorison suosimissa etelän matkakohteissa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ehkei tuo häirikkökäyttäytyminen sentään johdu alkoholipolitiikasta.
Alkoholisairauksia on Saksassakin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #7

#7
Saksassa valtiolla ei ole tarvetta luoda pelon ilmapiiriä kansalaisiinsa. Saksasta tuli sodan jälkeen demokraattinen valtio. DDR toimi varoittava esimerkkinä.

Suomelle DDR oli mallimaa ja mm. peruskoulu kopioitiin sieltä sellaisenaan.

Suomessa alkoholipotiikka on maallista valtaa, jolla on tarkoitus kyykyttää, pelotella ja tehdä kansa nöyräksi viranomaisille ja nomeklatuuralle. Alkoholiverot voisi kerätä muutenkin.

Suomessa ja Venäjällä hallitaan pelolla ja väkivallalla. Suomi osaa sen peittää Venäjää paremmin. Lisäksi suomalaiset ovat homogeeninen ja säikky kansa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Todella vakuuttava perustelu ja asiantunteva. Ajattelu vaatii välineet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Aivan. Eihän sinullakaan mitään perusteluita ollut rasistisellakin väitteille.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotkut juovat pullollisen joka aterialla. Mutta ainakin Ranskassa on trendinä juoda vettä viinin sijaan lounaalla. Löytyykö Pariisin rappioalkoholistit edelleen Seinen siltojenalta?
Ei minun tarvitse mitään viinikulttuuria selvittää, ei se ole minun ihanteeni.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Samaa mieltä blogin kanssa. Suomesssa harjoitettu holhous- ja sensuuripolitiikka on vain ylläpitänyt kieroutunutta suhtautumista alkoholijuomiin sukupolvesta toiseen. Sen näkee kiistatta vertaamalla pitkän ajan trendejämme Keskii-Euroopan maihin, joissa viiniin suhtaudutaan niin saatavuuden kuin verotuksen suhteen normaallina elintarvikkeena.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kieltolakia myöten ihmisten käytöstä on yritetty holhota ja mikä on tulos. No, Reinikaisen kuvauksen voi käydä lukemassa.

Tämä sääntely ja holhous on vain silmänkääntötemppu, jolla halutaan siivota tilastoja. Sillä ei oikeasti haluta auttaa sitä 10 prosentin joukkoa, joka juo puolet kaikesta alkoholista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta Alkon myymälät ovat loistavaa palvelua. Jos ruokakaupoissa saisi myydä viinejäkin Alkon myymälöitä lopetettaisiin.

Pekka Iiskonmaki

Suomen valtion alkoholipolitiikka on ihan samaa kuin USA:n mafian gangsterit riehuivat kieltolain aikana. Nyt gangsterit ovat valtion palkkalistoilla.

Kilpailijat tuhotaan väkivaltaisesti. Kaikki pelotellaan ja uhkaillaan sopuisiksi mafialle.

Tämä kaikki uhkailu heijastuu viranomaistoiminnassa kaikille alueille yhteiskunnassa.
Siksi Suomen talous ei toimi ja luottamus kansan ja nomeklatuuran välillä on kadonnut.

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Osa meistä jotka juovat tuon 10% kaikesta juovat, koska haluavat unohtaa ja kuolla.

Pitäisikö se eutanasia pikkuhiljaa laillistaa?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Rajoitukset eivät tee autuaaksi". Erittäin hyvin sanottu, mutta mikä tekee meidät autuaaksi? Suomessa on yli puoli miljoonaa alkoholistia. Heidän lähiomaisiaan on kaiketi ehkä puolitoista miljoonaa. Siis meillä ainakin kaksi miljoonaa henkilöä kärsii enemmän tai vähemmän liiallisesta alkoholinkäytöstä.

Mitä tehdä? Kas siinäpä vasta kysymys. Ei ainakaan mihinkään äkkinäisiin tekoihin ole syytä eikä ainakaan johonkin veron alennuksiin. Mitä veroja nostamme, jotta alkolijuomaveroja voidaan joltain osin alentaa?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Äkkinäinen tehtiin silloin, kun EU:hun liityttiin ja matkustajatuonti vapautui. Mitään niin äkkinäistä ei enää tapahtuisi, vaikka meidän alkoholilait ja -verotus muutettaisiin yhteneviksi Eestin ja Saksan kanssa. Äkkinäistä olisi vain viinarallin loppuminen ja Suomen alueellisen tasa-arvoisuuden paraneminen sekä Alkon kaupan kilpailua vääristävä ja lähikauppoja tappava haittavaikutus poistuisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset