Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Kansliapäällikkö Päivi Nergin selitettävä lausuntoaan

  • Kumpaa uskot?
    Kumpaa uskot?

Sisäministeriön organisaatio

Suomeen saapui viime vuoden aikana yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Turvapaikka-asiat kuuluvat sisäministeriön alaisuuteen. Sisäministeriötä johtaa (itsestään selvästi) sisäministeri Petteri Orpo (kok.). Sisäministerin jälkeen ylin virkamies on sisäministeriön kansliapäällikkö. Kansliapäällikkön virkaa hoitaa tällä hetkellä Päivi Nerg. Hän johtaa, kehittää ja valvoo sisäministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Kansliapäällikö: kuka hän on ja kuinka hänet valittiin tehtäväänsä?

Muutaman vuoden virkaansa hoitanut Päivi Nerg valittiin virkaansa suuren kohun saattelemana. Nergin nimitys näyttäytyi joidenkin tahojen silmissä putipuhtaalta poliittiselta virkanimitykseltä. Valtioneuvosto valitsi vuonna 2012 kristillisdemokraattien varakansanedustaja Päivi Nergin silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) esityksestä. Taakse jäi monia sisäministeriön toiminnan kannalta keskeisissä asemassa olevia, kuten EU:n rajaturvallisuusviraston pääjohtaja Ilkka Laitinen.

Sisäministeriön tehtävä

Sisäministeriön visiot ja arvot on listattu heidän verkkosivuillaan. Siellä kerrotaan, kuinka sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Heidän toimintaansa ohjaavat arvoja ovat luotettavuus, muutoskykyisyys, yhteistyökykyisyys ja avoimuus. Sisäministeriö tekee työtä sen eteen, että Suomi Euroopan turvallisin maa.

Sisäministeriön toimintaan kuuluu myös laillisuusvalvonta. Laillisuusvalvonnasta vastaa kansliapäällikkö. Sisäministeriön verkkosivuilla kerrotaan, kuinka sen ensisijainen tavoite on edistää hallinnonalalle asetettujen tehtävien toteutumista sekä yllä pitää ja vahvistaa kansalaisten luottamusta ministeriön ja sen hallinnonalan toiminnan lainmukaisuuteen.

Päivi Nergin esiintyminen Ylea A2 Turvattomuusillassa

Yle A2 esitti maaliskuun alussa ”Turvattomuusillan”, jossa eri taustaisia henkilöitä keskustelivat turvapaikanhakijoiden lisääntyneen määrän vaikutuksista ihmisten turvallisuuden tunteeseen. Paikalla oli myös juuri esittelemäni sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Ohjelmassa Nerg kertoi, kuinka

 ”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

Turvapaikkakriisi ja terrorismi
 

Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on tullut todistetusti joitakin sellaisia henkilöitä, joilla on kytköksiä terroristijärjestöihin. Myös Helsingin poliisi on vahvistanut tämän tiedon vastikään julkaistussa Lännen Median kyselyssä. Suomessa on myös käynnissä myös muutamia esitutkintoja ja oikeudenkäynti epäillyistä terrorismi- ja sotarikoksista. Vakavin tapaus on viime joulukuulta, jossa Suomeen tulleita irakilaisia kaksosia epäillään yhteensä yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Faktat vastaan Päivi Nerg
 

Päivi Nergin lausuntojen ja esille tulleiden tapausten pohjalta voimme päästä yksikertaisen päättelyketjun kautta tilanteeseen, jossa joko:


a) Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg valehteli Yle A2 illassa.

tai

b) Sisäministeriö on tietoisesti laskenut maamme rajojen sisälle sotarikoksista ja terrorismikytkennöistä epäiltyjä henkilöitä.


Kumpikin esittelemäni vaihtoehto on erittäin vakava ja huolestuttava. Joko sisäministeriön toiseksi korkein virkamies, jonka toimintaa ohjaa Suomen valtion virkamieslaki, valehteli suorassa tv-lähetyksessä tai sitten sisäministeriö on tarkoitushakuisesti päästänyt maamme rajojen sisäpuolelle esimerkiksi sotarikoksista epäiltyjä ihmisiä.

Perussuomalaisen kansanedustajan kysymys sisäministerille Nergin väitteistä

Perussuomalaisten kansanedustaja, entinen ulkomaalaispoliisi, Mika Raatikainen tekikin heti tuoreeltaan sisäministeri Petteri Orvolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy:
 

”Kuinka on perusteltavissa kansliapäällikkö Päivi Nergin väite siitä, että jokaisen Suomeen tulleen henkilön tausta tiedetään, ja jos väite pitää paikkansa, niin millä metodilla jokaisen Suomeen tulevan turvapaikanhakijan tausta on saatu varmistettua?”

Lopputulema

Odotan sisäministeri Petteri Orvon vastausta Raatikaisen kysymyksiin sekä Orvon toimenpiteitä Nergin lausuntojen suhteen. On myös ehdottoman tärkeää, että kansliapäällikkö Päivi Nerg oikoo monitulkintaista lausuntoaan huolestuneille kansalaisille. Kansliapäällikön lausunto on ristiriidassa sisäministeriön listaamien arvojen ja toiminnan kannalta. Jos Suomessa on meneillään esitutkintoja terroristisissa tarkoituksissa tehdyistä murhista ja ihmisiä on epäiltyinä terroristisista kytkennöistä, on päivän selvää, että sisäministeriö on epäonnistunut työssään - varsinkin, jos Päivi Nergin lausunto pitää paikkaansa. Ja vaikkei lausunto pitäisi paikkaansa, on Nerg silloin valehdellut ja sekin vakava asia.

Oli, miten oli, Päivi Nerg asetti johtamansa ministeriön epäammatilliseen valoon. Soppa on valmis, Nerg keittäköön sen loppuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minulle ei ainakaan tarvitse selittää enää yhtään mitään. Riittää, että jatkuvasti selittelyjen tarpeessa olevat virkamiehet siirretään paremmin koulutusta vastaaviin tehtäviin ja seuraaja valitaan pätevyyden perusteella.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Onko tämä seuraus päivän selvästä poliittisesta virkanimityksestä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Lienee jo eilisen juttuja tuo nimitys, vaikka selvästi poliittinen se oli toki silloinkin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Tätä taustaa ja kohua vasten tärkeä tieto.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

Anteeksi, mistä kohusta puhut?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #8

Aa, pikainen googletus osoittaa, että Antikainen on poiminut viimeaikaiset blogiaiheensa suoraan mitä venäjää-tuutista, mikä saattaa selittää Antikaisen käsitykset kohuista ja aika paljon muustakin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Ja pikainen Antikaisen kommentti asiaasi tulee tässä, josta tulet yllättymään: keksin aiheeni ihan itse enkä ole mv-lehden aktiivinen lukija ;)

Iloista päivää googlen parissa, Petra.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #19

Niin, mikä oli se kohu mistä puhuit?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Se on korkeemas käres... Kyllä yläkerran kaveri on perillä jokaisen kulkemisesta. Tätä varmaa Päivi ajoi takaa. Muuta näyttöähän ei kaikista tulijoista ole. Ja mitä Päivin pätevyyteen tulee, niin on pätevä. Senhän todistaa hyvä ystävänsä Räsänen. Tässä siis ei ole mitään ihmeellistä. Ihan normitouhua nimitysten suhteen Suomessa.

Vielä tuosta Päikkylin siirrosta. Maatalousministeriössä on varmaan tarvetta erilaisille erittäin päteville tutkijoille, jotka voivat vaikka analysoida lypsykarjan tuottavuuden merkitystä nyky yhteiskunnalle vuonna 2150.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No hohhoijaa juu. Minusta Ilkka Laitinen olisi kyllä pitänyt silloin aikanaan valita, mutta kyse on nyt yhdestä huolimattomasta sanasta kiivastahtisessa suorassa lähetyksessä.

Otetaanpa tuo sitaatti vielä:

”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”

Olennaistahan on tuo "aivan kärjessä" ja "minkä tyyppisiä" eikä "jokainen". Tuskinpa täällä kukaan niin stalinisti on, että haluaisi viranomaisten tietävän kirjaimellisesti jokaisesta ihmisestä kaiken.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyseessä on sisäministeriön toiseksi korkein virkamies heti sisäministerin jälkeen. Hänen täytyy tietää, mistä hän puhuu ja kuinka hän puhuu. Luulisi, että sisäministeriössä saisi edes alkeellisen koulutuksen tähän.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos hiuksia alkaa halkomaan, voisi myös tarttus muotoiluun "minkälaisella taustalla hän on tullut". Jos tiedot olisi varmistettu olisi varmaankin luonnollista sanoa "minkälainen tausta hänellä on", mutta nyt tiedossa oli siis tulijan oma ilmoitus.

p.s. Kyllä, ymmärrän kommenttini olevan saivartelua. Samalla tavalla kuin tämä blogi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Koko blogi vai vain tämä teksti ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin minäkin käsitin, että Suomessa parhaiten ollaan selvillä ketä maahan on tullut koska Tornioon saatiin organisoitua järjestelykeskus.
Eikö Sanna ollenkaan ole ajatellut vaihtoehto c: tulijoiden taustat on selvitetty maahantulon jälkeen?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Sisäministeriön toiseksi korkeimmalta viranhaltijalta on lupa odottaa tehtävänsä tasalla oloa - "jopa kiivastahtisessa suorassa lähetyksessä". Koska tällainen muka on toiminut lieventävänä asianhaarana, jos on lausuttu epä- tai edes puolittaisia totuuksia?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jatkan blogin viisastelevalla ja yksittäisiin sanoihin, viestin sijaan, tarttuvalla linjalla. Kirjoitit:

"Sisäministeriö on tietoisesti laskenut maamme rajojen sisälle sotarikoksista ja terrorismikytkennöistä epäiltyjä henkilöitä."

Tästä seuraa, että et joko ymmärrä rekisteröinnin tapahtuneen maahan saapumisen jälkeen, tai että tarkoitushakuisesti vääristelit Nergin lausuntoa. Molemmat selitykset ovat huolestuttavia.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämä persujen politikointi turvapaikanhakijoista alkaa saada jo naurettavia piirteitä. Itse yllätyin positiivisesti Nergin varsin selväsanaisesta esiintymistä A2-illassa, otten huomioon kuinka monitahoisesta ja vaikeasta asiasta on kysymys, eikä kansliapäällikkö voi myöskään kaikkeaa poliisin toimintaan liittyvää julkisuuten levitellä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Kuinka selität sen, että poliisin lausunto tilanteesta poikkeaa Nergin vastaavasta varsin radikaalisti? Mihinkään vaitiolovelvollisuuteen ei voine vedota kummassakaan tapauksessa, jos sitä tarkoitit.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Yliluonnollisia kykyjä omaavat korkeantason virkamiehet ovat näinä aikona Suomelle kultaakin kalliimpia.
Nergin tapauksessa kyvyt kuitenkin vievät enemmän kultaa kuin tuovat.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Mitä tekisimmekään ilman Päivi Nergin kaltaisia lahjakkuuksia ;)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"”Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee.”"
-
No mitenkäs se sitten on kun keskisyöpäläinen kertoi juuri eilen:
"Tällä hetkellä kuitenkin satoja pakolaisista jää rekisteröimättä heti, kun he saapuvat Suomeen.
Jopa 740 turvapaikanhakijaa on alkuvuoden aikana käynyt itse poliisilaitoksella tekemässä anomuksen. Tämä on noin 38 prosenttia siitä joukosta, joka on turvapaikanhakijaksi alkuvuonna rekisteröity.
– Se on mahdollista, että osa heistä on oleskellut maassa ennen kuin ovat hakeneet turvapaikkaa. Siitähän meillä ei ole tarkkaa tietoa, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen."
-Niin että onkohan ne kaikki ihan varmasti kirjoissa ja kansissa, hiukan eppäilyttää.
http://yle.fi/uutiset/satoja_turvapaikanhakijoita_...
PS. Ylehän se olikin,sortsit.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Poisto (viestin), ei antia ketjuun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansliapäällikkö Nergin koko esiintyminen kyseisessä ohjelmassa oli pelkkää selittelyä.

Kaikille osapuolille onkin parempi, ettei häntä enää kutsuta julkisuuteen selittelemään selittelyjään.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Tää Suomen sisäministeriö on kyllä kummallinen laitos, Orpo kertoo et turvapaikkaa hakevien ihmisten motiivien epäily on rasismia vaikka yleisessä tiedossa on, et suurinosa ei ole aikaisempinakaan vuosina olleet asyylin tarpeessa vaan pelkkiä onnenonkijoita. Ja vaikka Suomesta saa samojen kansainvälisten kriteerien perusteella helpommin asyylin kuin muista pohjoismaista.
Sitten Orpo väitti ettei ketään voida palauttaa Somaliaan et siellä on nyt semmoinen tilanne, Ruotti kyllä on lähetelly somppuja takaisin. Kysäsin ite vielä muutamalta naapurin somalilta Somalian tilannetta niin sain aivan erinlaisen käsityksen Somalian tilanteesta mitä meidän sisäministerillä on.
Sitten tulee tämä Nerg joka sai ilmeisesti uskontosa eikä pätevyytensä takia duuninsa kertomaan kansalle, et kaikki on kivasti ja hyvin, et meillä tiedetään todella hyvin keitä nämä kaikki paperittomat ihmiset on.
Nerg on myös ilmoittanut haluavansa monikulttuurisen Suomen niin hänen puheensa on yhtä luotettavaa kuin Ylen monikulttuurinen linja, täytyy valehdella edistääkseen asiaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Orpo kyllä totesi, jos tarkkana ollaan, että KAIKKIEN turvapaikan motiivien epäily on rasismia

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

"Rasismia Orpo ei siedä. "On kahta kriittisyyttä. Maahanmuuttopolitiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttajakriittinen. Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia.""
http://www.hs.fi/kotimaa/a1440133867539

Mie kävin kattoon Stokiksen keskusrautatieasemalla näitä pakolaisia niin näyttivät kyllä olevan ihan turvassa, saivat mehua ja leipää ja olisivat halutessaan voineet jäädä tänne. Suomesta moni saa vaan helpommin pakolaisstatuksen kuin esim. Ruotsista niin kyllä on syytä epäillä pakolaisten motiivia jos haalaantuvat Suomeen saakka, mutta ei se rasistiksi tee.

Ilkka Huotari

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Päivi Nerg on lausunut asioita, jotka pätevät vain hänen omassa henkilökohtaisessa universumissaan. Siellä hän tuntuu enimmäkseen elävän.

Sehän tässä nimittäin on, että en usko hänen valehtelevan tarkoituksella, hänen käsityksensä todellisuudesta vain eroaa monien muiden todellisuudesta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Noin yleisesti ottaen luotan kaikissa aihepiiriä koskevissa lausunnoissa eniten poliisiin, joka pohjaa näkemyksensä omaan kenttätyöhönsä - siihen, mitä oikeasti tapahtuu ja mitä ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset