Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sinustako kuntavaaliehdokas?

Oli vuosi 2008, kun oma ukkini ehdotti minulle: ”Rupeahan Sanna kuntavaaliehdokkaaksi” Olin tuolloin 19-vuotias ja liittynyt vastikään Perussuomalaiset puolueeseen. Naurahdin mielestäni ukkini hölmölle ehdotukselle ja taisimpa vastata jota kuinkin näin: ”En varmasti!”

Aikaa kului ja vuonna 2010 osallistuin ensimmäisen kerran Outokummun Perussuomalaisten kokoukseen. Menin, kun tuli kutsu. Tässä ensimmäisessä poliittisessa kokouksessani oli paikalla minä ja muutama vanhempi mies. Ajattelin tuolloin, että teen hiukan töitä puolueen ja aatteen eteen taustalla, eikä minulla ollut sen kummempia suunnitelmia tai intohimoa osallistua ehdokkaana vaaleihin tai mihinkään muuhun vastaavaan. Tässä vaiheessa en ollut julkisesti Perussuomalainen. Perussuomalaisuuteni tiesi lähipiiri ja julkisesti puoluekannan näki postinkantaja, joka toi Perussuomalainen lehden kotiin joka kuukausi. Aikaa kului ”kaappipersuna” ja koitti vuosi 2011: Perussuomalaiset saivat suuren vaalivoiton. Näihin vaaleihin osallistuin jakamalla muutamia paikallisen ehdokkaan lehtisiä omassa kotikaupungissani.

Jytkyn jälkeen minua kysyttiin ensimmäistä kertaa ehdolle kuntavaaleihin – kieltäydyin. Lopulta suostuin ehdokkaaksi kieltäydyttyäni kolme kertaa. Piti nimittäin saada puolueen listalle ehdolle myös toinen nainen. Muistan vieläkin sen hetken, kun soitin ja kerroin asiasta parhaalle ystävälleni: hän nauroi asialle yhtä makeasti kuin vuonna 2008 kuultuaan minun liittymisestä Perussuomalaisiin. Politiikka ei ollut ainakaan minun ystäväpiirissäni mitenkään ”hieno juttu”. Kai minä olin vähän omituinen puoluekantani kanssa, mutta onneksi minun ystäväpiirini on ollut aina suvaitsevainen kaikkia kohtaan.

Olin ollut kiinostunut eri asioista teini-iästä asti ja muistan käyneeni äitini kanssa äänestämässä. Minulla oli ja on edelleen paljon mielipiteitä eri asioista. Ennen vuoden 2012 kuntavaaleja olin todella huolissani siitä, kun kotikuntani aiottiin liittää osaksi Joensuuta. Tätä vastustin ehdottomasti. Lisäksi omassa elämässäni oli juuri sellainen tilanne, että tarvitsin neuvolan perhetyötä avuksi kotiini. Pienempi poikani oli syntynyt talvella 2012 erittäin pienenä keskosena. Poikani Jonin elämän alkumetrit olivat kriittisiä ja kidutusta koko perheellemme, koska lapsemme henki oli vaakalaudalla lähes kahden kuukauden ajan. Senkin jälkeen Joni joutui olemaan vielä toiset kaksi kuukautta sairaalassa. Väsyin huolen vuoksi ja tämä lisäksi minulla oli hoidettava myös alle kaksivuotias taaperoni, joka tarvitsi isänsä lisäksi myös äitiään. Tämän kaiken vuoksi sairastuin raskauden jälkeiseen masennukseen. Onneksi minulla oli tietoa masennuksesta lähihoitaja koulutukseni vuoksi ja tajusin tilanteeni: lähdin hakemaan apua neuvolasta. Yllätys oli, kun avun saaminen ei ollutkaan niin helppoa! Lopulta kirjoitin kiukkuisen mielipidetekstin lehteen ja sain vihdoin apua arkeeni neuvolan perhetyöstä. Tästä olenkin äärettömän kiitollinen. Omien kokemuksieni pohjalta tajusin, kuinka tärkeää ennaltaehkäisevä perhetyö on. Vanhemmat voivat väsyä elämän kriisien keskellä eikä aina ole läheisiä auttamassa. Näiden omien kokemuksieni vuoksi olen ajanut valtuutettuna perhetyöhön lisää resursseja ja kehitystä kaupungissamme sekä lisärahoitusta tähän tärkeään työhön onkin saatu. En ota itselleni koko kiitosta, tämä on ollut ihan koko kotikaupunkini valtuuston tahtotila.

Minulta on kysytty monta kertaa sekä nuorena kaupunginvaltuutettuna, että myös ollessani nuori eduskuntavaaliehdokas sitä, kuinka nuoria saataisiin innostettua mukaan yhteiseen päätöksentekoon. En osaa sanoa tähän mitään taikareseptiä, mutta omalta kohdaltani osaan kertoa joitakin asioita. Omalla kohdallani päätöksen Perussuomalaisten mukaan lähtemisestä antoi poliitikko, joka kertoi asiat suoraan ja selvällä suomen kielellä. Tiedätte varmasti, kuka tämä henkilö on. Hän on, kukas muukaan, kuin nykyinen ulkoministeri Timo Soini. Ennen Perussuomalaisia ja Timo Soinia politiikka oli minulle munkkilatinaa, josta ei saanut mitään selvää eikä poliitikoilla tuntunut olevan selviä mielipiteitä. Kuntavaaliehdokkaaksi lähtemiseen suurimpana vaikuttanut asia oli kannustus: paikallinen pitkän linjan Perussuomalainen ja muu joukko kannusti minua pitkäjänteisesti mukaan. Lähdin siis ehdolle kuntavaaleissa. Käytin rahaa noin 80 euroa käyntikortteihin, joita jaoin torilla ihmisille. Tämä riitti läpipääsyyn, jota en osannut odottaa. Valitettavasti minua alunperin kuntavaaleissa ehdolle kannustanut ukkini oli ehtinyt jo kuolla. Ukkini oli pitkänlinjan sosiaalidemokraatti ja oli kai tyytyväinen tyttärentyttären poliittisen aktiivisuuden heräämisestä silloin aiemmin vuonna 2008.

Valtuustossa työskentely on ollut antoisaa ja opettanut minua paljon. Politiikka on todellakin kompromissien tekoa. Ensimmäinen valtuustoaloitteeni oli neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä kuntaliitosasiassa vuonna 2013. Kaupunginhallituksessa tämä muuttui kuntalaiskyselyksi ja tähän oli tyydyttävä. Yleisesti olen kokenut, että olen voinut vaikuttaa asioihin, vaikka kaikki asiat eivät ole menneetkään aina, kuten olisin toivonut. 

Tällä pitkällä tarinalla haluan kannustaa varsinkin kaikkia nuoria lähtemään ehdolle tulevissa kuntavaaleissa. Usein ihmiset kysyvät: ”Mitä tarvitsee osata?” tai vähättelevät itseään ”Enhän minä osaa mitään.” Vastaukseni näihin on: kelpaat juuri tuollaisena kuin olet ja mitään erityistä ei tarvitse osata. Työ kyllä opettaa tekijäänsä. Valtuustot ympäri maan tarvitsevat erityisesti nuoria enemmän mukaan päätöksentekoon. Nuorissa on tulevaisuus kuulostaa kliseelle, mutta näin se vain on. Valtuustoihin ei myöskään tarvitse omata hienoa tutkintoa tai titteliä. Minäkin olin juuri toipunut raskauden jälkeisestä masennuksesta, kun pääsin valtuustoon! Jos siis mietit vielä, uskallatko lähteä ehdolle, niin uskallat. Toivon, että varsinkin nuoria nähtäisiin kuntavaaleissa ehdolla viime kertaa enemmän. Ja koska olen myös pitkän linjan Perussuomalainen, niin tottahan toki kannustan nuoria tulemaan juuri meidän riveihin mukaan. Mutta, jos Perussuomalaiset eivät tunnu omalta, niin on muitakin puolueita. Tärkeää on lähteä mukaan vaikuttamaan. Minuun voi myös ottaa yhteyttä, jos haluat tukea tai neuvoja ehdokasasioissa – ihan puoluekannasta riippumatta. Auta mielelläni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Kalle Erkkilä

Hienoa, että kerrot hiukan elämästäsi. Liian usein ihmiset filmaavat ja pitävät kulisseja yllä. Uskon, että riittävällä läpinäkyvyydellä poliitikko saavuttaa äänestäjien luottamuksen. Tulee tunne, että on se hänkin nähnyt muutakin kuin ruusuilla tanssimista. Tietää mistä puhuu. Ja sinun tapauksessa, nuoresta iästä huolimatta, olet jo kokenut elämän realiteetit.

Ja samaa mieltä olen, enemmän nuoria mukaan vaikuttamaan. Tasapaino on hyväksi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kiitos Kalle :) Mitäpä sitä esittämään muutakuin on :)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Suomalainen politiikka tarvitsee kaltaisiasi ihmisiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suuret aatteet:"Elontaistoissa tuulispäissä, nuo aattehet suuret vain, voi ihmismieliä nostaa, sen oppia lapsena sain.

Mut` aika ja alkava miehuus ne mulle sen tiedon toi, et aattehet liian suuret, myös maahan painaa voi"!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Timo. KIITOS. Tällä kommentilla taidan jaksaa loppu vuoden, niin kaunis kommenttisi oli!

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itse ainakin olen huomannut pari syytä miksi ei nuori rupea hommaan tai ei välttämättä nuorilla vaan myös vanhemmilla.
1, asenne. Ei minusta siihen ole
2, miten se tehdään. Missä. Milloin. Keneen yhteyttä jne. Itse olisin nuorempana tahtonut hommaan mukaan mutten osannut. Enkä löytänyt silloin tietoa asiasta..
Politiikasta pitäisi tehdä maanläheisempää hommaa jolloin siihen olisi helppo ryhtyä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Sanna on oikein oiva esimerkki! Hän on muuten se ihminen, joka minutkin sai mukaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä, ei edes minulle, saati sitten siulle!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Ihanaa, että tulit mukaan :) Sun kaltaisia tarvitaan enempi :)

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

"Itse ainakin olen huomannut pari syytä miksi ei nuori rupea hommaan tai ei välttämättä nuorilla vaan myös vanhemmilla"

Silläkin saattaa olla vaikutusta, että politiikka on, varsinkin valtakunnanpolitiikka mutta myös kuntatasoinen, raakaa, kylmäsydämistä ja klikkiytynyttä peliä, jossa pärjää vain häikäilemättömällä luonteella ja terävillä kyynärpäillä.

Kivat ihmiset tuskin ovat saaneet aikaan poliittisessa päätöksenteossa aikaan muuta kuin hyvät kahveet.

Se dilemma, että jokainen puoluetoveri on paitsi samassa tiimissä ja kaveri, myös pahin kilpailija omassa ekologisessa lokerossa. Esimerkisi PS-puolueessa (mutta myös kaikissa muissa) mahtuu samaan vaalipiiriin helposti yksi duunarimies, kotiäiti, bisnesnainen ja opiskelija. Sitten kun samanprofiilisia ehdokkaita on useampia, on niiden välillä jännite äärimmäisen kova.

Heh, ehkä täytyy näin lopuksi pahoitella bloginemännälle, että pelmahdin kyynisine vuodatuksineni paikalle. Tekstisi oli mukavaa luettavaa. Voimia jatkoon!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kyllä pärjää ilman häikäilemättömyyttä ja ilman teräviä kyynärpäitä. Mutta sinnikäs ja periksiantamaton pitää olla. Asioiden muuttaminen on myös hidasta ja kompromisseihinkin täytyy olla valmis. Ja sitten se kökkö, mitä voi tulla pitää vain suodattaa toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Toisaalta on ollut äärimäisen terapeuttista oppia olemaan välittämättä, mitä muut ehkä ajattelevat. Mutta tosiaan, minähän olen vain kuntapoliitikko ja kuitenkin vielä ihan eilisen teeren tytär. Idealistinkin "vikaa" minussa vielä on jäljellä.

Vallanhalu on kyllä rumaa.

Kiitos Henri kommentistasi! Se oli tiukkaa asiaa. Ethän kuitenkaan kyynisty liikaa ja kannustaisin sinuakin kyllä vielä mukaan tähän, kun terävyyttä Sinulta näyttäisi löytyvän ;)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #11

Minä sai Kärsämäellä nuoria mukaan, yksi valtuuston ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ja seutuvaltuutetuksi, kiitokseksi eronnut valtuustoryhmästä ja paikallisyhdistyksestä, kun ei saanut kaikkia mukaan soten ulkoistukseen Attendolle.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Puhut asiaa. Politiikasta pitäisi tehdä todellakin maanläheisempää. Toivoisin niin, että nuoret ymmärtäisivät sen, että he voivat tehdä mitä vain haluavat. He voivat myös toimia politiikassa. Ei tämä touhu ole sen kummempaa. Tekemällä oppii ja kokeneemmat auttavat. Toki kokoustekniikka oli itselleni uusi juttu ja puhuminen valtuustossa jännittää edelleen paljon, mutta kaikkeen tottuu ja kaiken oppii. Myös minä olen oppinut, vaikka kärsin esim. lukihäiriöstä.

Tuli mieleen myös, että itse joskus nuorempana ajattelin, että kansanedustajan täytyy osata ainakin ruotsia hyvin. Yle hoiti hienosti aivopesun!

Ja hei Petri, aika nuorihan tuota olet vielä kuvan perusteella. Jos innostusta löytyy, niin lähde ihmeessä ehdolle! Jos Perussuomalaiset kiinnostaa, niin voin antaa sinulle heti numerot ja sähköpostit, johon voit ottaa Kuopiossa yhteyttä :)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kiinnstaisi tuo mutta mie kuulun enemmänkin tuohon 1)vaihtoehtoon:1, asenne. Ei minusta siihen ole. Ja tällä "koulutuksella" ynm. tietämyksellä voin olla siitä aika varmakin.,

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Yhteiskunnassa on kaksi ryhmää, jotka eivät pysty puolustautumaan: vanhukset ja lapset.
Eli ei tarvitse oikein paljoa tietääkään vaan ottaa seuraavan ohjenuoran;

"Jos esitys tms. on vanhuksia (myös esim. omaishoitajat) tai lapsia (lapsiperheitä) vastaan - ole vastaan.
Toimi aina näiden kahden ryhmän puolesta - me muut kyllä jollain tavalla pärjäämme."

Toinen:
Älä ikinä lakkaa opiskelemasta.

Henry

Ropi Jarrela

Tuollaisia nuoria itse ajattelevia ihmisiä tarvitaan paitsi valtuustoihin, niin myös eduskuntaan!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Niin tarvittaisiin, mutta eduskunnassakin on puoluekuri siivonnut hiljaisiksi.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Ropi, kiitos paljon kauniista kommentistasi näin äitienpäivänä :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Suosittelin. En siksi että ollaan samassa joukkueessa vaan siitä huolimatta :)
Tämä oli jotenkin niin vilpitön kirjoitus.

Perus Suomalainen

Tuli oikeen laboranttiministerillekkin tippa tummuneeseen lasinlinssiin.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kerran kun lähtee vaaleihin "huvin vuoksi" tai "kokeeksi", niin siinä voi politiikkakärpänen puraista ja nälkä kasvaa vaikka valituksi ei tulisikaan.

Jokaisella on lähipiiri, jolta saa ääniä; perhe, työ-ja koulututut, naapurit tai kaupan kassa joka muistaa että tuo asiakas muistaa aina tervehtiä. Eli kyllä ääniä aina muutaman saa ja kaikki menevät yhteiseen pottiin.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Näin kävi myös meikäläisellä :)

Hyvin sanottu!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kiitos hyvästä blogista. Onnea ja menestystä jatkossa valitsemallasi tiellä.

Perus Suomalainen

Persuissa on tällaisia fiksujakin ihmisiä, sitten on natseja ynnämuita hönöjä. Soinin petos on kuitenkin sitä mittaluokkaa, että harva enää haluaa tehdä ilmaista työtä Soini-puolueen hyväksi ja tehdä itsensä naurunalaiseksi. Paitsi tietysti kaikkein puolueuskollisimmat, joille kaikki kelpaa ja mikään ei tunnu missään. Kukaan itseään kunnioittava ihminen ei persuja kannata tai ehdokkaaksi ryhdy. Persut uppoaa ja hyvä niin. Takinkääntäjillä on kehno kohtalo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset