Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Tuopin jäljet

Päihdeäitejä koskevaa ns. pakkohoitolakia valmisteltiin sosiaali- ja terveydenhuollon itsemääräämisoikeutta koskevassa työryhmässä useita vuosia. Laki ei viime hallituskaudella, huolellisesta valmistelusta huolimatta, toteutunut silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) vastustuksen vuoksi.

Ensi- ja turvakotien liitto on arvioinut, että 3 600–6 000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia joka vuosi. Vuosittain syntyy noin 600 FAS-alkoholioireyhtymästä kärsivää vauvaa. FAS-alkoholioireyhtymä on kuitenkin vain yksi neljästä sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamien oireiden kirjosta ja tämän diagnoosin saavat vain kaikista vakavimmin vaurioituneet lapset. FAS-oireyhtymä edustaakin ongelman helpoimmin havaittavaa huippua. FASD (fetal alcohol spectrum disorders) sikiöaikaisia alkoholialtistuksia kuvaava kattotermi, joka pitää sisällään lievempiä ja vaikeampia sikiön alkoholialtistuksesta koituneita vaurioita. Näiden lisäksi tunnetaan myös lievempi FAE- oireyhtymä (fetal alcohol effects), joka annetaan lapsille, joille ei voida antaa FAS-diagnoosia, mutta joilla silti on selvä keskushermoston toimintahäiriö tai heidän kasvunsa ei vastaa perimää. Noin 6 prosenttia raskaana olevista naisista on päihdeongelmaisia eli alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden ongelmakäyttäjiä. Helsingissä syntyy vuosittain noin 100 huumeille altistunutta vauvaa. Riippuen sikiön päihdealtistuksesta, voivat lapsen ja aikuisen myöhemmät oireet vaihdella kehitysvammaisuudesta lieviin oppimisvaikeuksiin. Lisättävä on myös, että diagnosoidut tapaukset ovat vain jäävuoren huippu: tutkimusten mukaan vain noin kymmenen prosenttia äidin raskauden aikaisen alkoholinkäytön takia fetaalialkoholioireyhtymän (FAS) saaneista lapsista saa diagnoosin.

Puhuttaessa päihdeäitien pakkohoidosta, on mielestäni tärkeää tarkastella, mitä pakkohoito tarkoittaa ja missä tilanteissa sitä jo nyt käytetään. Kun puhumme pakkohoidosta, emme siis ole keksimässä uutta hoitomuotoa. Pakkohoito on potilaan tahdosta riippumatta annettava määräaikainen hoito. Päihdehuoltolain mukaan henkilö voidaan määrätä hoitoon terveysvaaran tai väkivaltaisuuden vuoksi, jos vapaaehtoinen hoito ei ole toteutettavissa tai sen keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Lisäksi mielenterveyslain mukaan henkilö voidaan määrätä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon mikäli henkilö mielisairautensa vuoksi vaaraksi itselleen tai muille ja jos muut mielenterveyspalvelut ovat hänelle riittämättömiä.

Kuten huomaamme, laki takaa lääkäreille ja hoitohenkilöstölle suhteellisen kattavasti oikeuksia, mikäli ihminen on sairautensa vuoksi vaaraksi itselleen tai muille. Samat oikeudet eivät kuitenkaan koske syntymätöntä lasta äitinsä vatsassa. Suomessa syntymättömän sikiön oikeudet jo itsessään ovat epäselviä, eikä edes lääkäriliiton hallitus kykene ottamaan yksiselitteistä kantaa siihen kysymykseen, milloin sikiöstä tulee ihminen. Toisaalta lääkäriliitto samaan aikaan toteaa, kuinka ”Raskaana olevaa ei saa altistaa sellaisille työ tai ympäristöolosuhteille, jotka voisivat aiheuttaa vaaraa syntymättömän normaalille kehittymiselle.” ja kuinka ” Äitiä ja sikiötä uhkaavat sairaudet on hoidettava asianmukaisesti.”

Yllä esitettyjen faktojen perusteella on päihdeäitien tilanne ja nykyinen lainsäädäntö mielestäni vähintäänkin keskustelua ja polemiikkia herättävä. Laki kaipaa kipeästi päivitystä.

Lähes tasan vuosi sitten uutisoitiin, kuinka jo kerran haudattu päihdeäitejä koskeva lakiesitys on jälleen peruspalveluministerin (Juha Rehula) pöydällä. Vuosi on kulunut, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty. Toivon, että nykyinen peruspalveluministeri päätyy erilaiseen ratkaisuun kuin entinen peruspalveluministeri ja päihdeäitejä koskeva pakkohoito saadan kirjattua lakiin. Kehoitankin Juha Rehulaa tutustumaan Norjan tilanteeseen. Norjan lain mukaan äiti voidaan ottaa pakkohoitoon, mikäli lapsi saa todennäköisesti vaurioita äidin raskaudenaikaisen päihdekäytön takia. Tärkeimpänä positiivisena uutisena näen sen, kuinka Norjassa on huomattu lain toimivan myös epäsuorasti: pakkohoitoon joutumisen uhka tekee äidit vastaanottavaisemmiksi vapaaehtoiselle hoidolle.

Päihderiippuvuus on aivojen sairaus, johon ihminen tarvitsee apua. Kun äidin voimat eivät riitä riippuvuuden vastustamiseen, on yhteiskunnan astuttava väliin ja suojeltava niin äitiä kuin hänen kehittyvää lastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miten äidin päihteiden käyttö verifioidaan? Soteväki ei saa ottaa veri- tai virtsakokeita väkisin keneltäkään ainkaan nykylain mukaan.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Hyvä kysymys! En tiedä minäkään vastausta tuohon..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siinä vaiheessa, kun se verifiointi edellyttäisi verikokeita, ei liene päihdeongelmasta kysymys. Päihdeongelmainen verifioidaan sillä, että hän on kännissä päivästä toiseen. Sen tietävät läheiset ja sukulaiset y.m.

Joten kyllä se pakkohoitolaki teknisesti olisi aivan toteutettavissa. Pikemminkin pidän ongelmana sitä, että suomalaisessa alkoholikulttuurissa jotkut tahot pyrkisivät soveltamaan kyseistä lakia silloinkin, kun päihdeongelmasta ei ole kysymys. Lasillinen kuoharia YO-juhlissa koivunoksien alla saattaisi aiheuttaa kyttääjien yhteydenoton sosiaaliviranomaisiin t.m.s.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kannattaa Juha muistaa, että turvarajoja alkoholinkäytölle raskausaikana ei ole. Lasillinen kuoharia tuskin kaataa maata, mutta raskausaikana on parhain pysytellä kokonaan ilman alkoholia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Toki niin on parasta, mutta kuten itsekin toteat, täysin ongelmattomalle ja vastuulliselle käyttäjälle esimerkin mukainen skoolaus ei tuota ongelmia edes sikiönkään kannalta satunnaisena kerta-annoksena, ja tuon absolutismiperiaatteen kirjaimellisesti siäistäneet saattaisivat todellakin langeta tuomitseviksi kyttääjiksi.

Alkoholihan on kuitenkin luonnontuote ja mitattavissa olevia määriä sitä saa meistä jokainen elimistöönsä erilaisissa yhteyksissä vaikka lasillisesta kotikaljaa, piimästä, mämmistä j.n.e. Tietyllä osalla suomalaisia on edelleenkin mystinen suhtautuminen alkoholiin, jolloin tuomitseminen voi tapahtua jo siitä, että pitää lasia seremoniallisesti hyppysissään. Eihän alkoholi sovi lapsillekaan, mutta viinikulttuurin maissa heille kuitenkin sitä annetaan ruokajuomaksi tilkka runsaaseen vesimäärään blandattuna.

Tällainen tarkastelu on kuitenkin sivujuonne tässä blogin aiheeseen liittyvässä asiassa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #5

Ihmisen suolistossa syntyy etanolia itse kullakin muistaakseni kymmenisen grammaa vuorokaudessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

"Ihmisen suolistossa syntyy etanolia itse kullakin muistaakseni kymmenisen grammaa vuorokaudessa."

Eli 10%:ksi viiniksi muutettuna ihminen juo sellaista desin verran "tietämättään" joka päivä. Siinä sitä faktaa absolutisteille.

Tässä on muuten juurikin se oleellisin ero alkoholin ja muiden huumeiden välillä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luokitellaan siis itselleen ja ympäritölleen vaaralliseksi ja passitetaan pakkohoitoon mielisairaalaan, tästähän lienee kysymys.

Pakkopaitakin on nykyään leposide.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Niin, voidaanko todella a-äitiä pitää suljeltulla osastolla yhdeksän kuukautta varmuuden vuoksi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tästä asiasta on keskusteltu pitkään mm. 80-luvulla ollessani sen aikaisen asuinkuntani terv. lautakunnassa. Ongelmana todettiin silloin ja varmaan myös nyt, että päihteitä käyttävä, lastaan odottava äiti kykenee salamaan, jopa laheisiltään, raskautensa hyvin pitkään ja näin myös niin tärkeät neuvolakynnit jäävät salaamisen vuoksi väliin.

Käyttäjän MathiasLindy kuva
Mathias Lindy

Jälleen kerran ketään ei isät kiinnosta. Mutta ei kai siinä, turhaa paskasakkiahan me ollaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miten tuo liittyy tähän blogiin, jossa puidaan raskaana olevien alkoholistiäitien pakkohoitoa?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Raskaana olevien tupakoinnista tulisi myös kantaa huolta, sillä sikiön veren häkäpitoisuus odottavan äidin tupakoinnin yhteydessä laskee viisi kertaa hitaammin itse tupakoijaan nähden.

Joissakin kunnissa odottavien äitien tupakointia seurataan puhallustestein, mutta valtakunnallista yhtenäistä testiseurantaa ei olla saatu aikaiseksi STM:n taholta.

Tupakoiva raskaana oleva nainen on erikoinen näky monessakin suhteessa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa on jo neuvolat ja lastensuojelussa osana varhainen puuttuminen.Mitään pakkolakeja ei suomeen tarvita enää lisää.Kun lapsia pidetään aikuisten osatoilla mielisairaaloissa vastoin suomen lakeja,ja syötetään mömmöjä laitoksissa siinä on pakkohoidon tuloksia riittävästi tulevaisuudessa.

Kun pakko on lastensuojelussa es.vanhemmat ja lapsi/nuori itse vastustaa huostaanottoa ja silti pehre hajoitetaan sossujen toimesta tämä irvikuva sos-ja terveydenhoidon alalla riittää.

Kuten tuolla joku totesi on suomessa sossut pakottaneet äitejä ja isiä A-klinikoille jne.aiheetta,koska tämän mafian valta ja kosto on loputon.Kun naapurin juoruakat ynm.saavat perheestä tehtyä ilmiantoja tai katkerat sukulaiset tarinoillaan heidät sossujen käsiin,ei koneisto anna periksi ennenkuin jokin syy löytyy.Äkkiäkös se naapurin akka tai entinen ystävä tahi joku muu kateellinen saa aikaan juorujen vyöryn jossa syytön leimataan.Käy tosiaankin kätevästi näiltä omaa elämää vailla olevilta DDR pikku-apulaisilta.

Kun muistamme ne ilmiannot lapsista jotka leikkivät omalla pihallaan ynm.tuhannet tekaistut huostaanottoviritelmät.

Mielenterveyden puolella on pakkohoito ja sellainen joka ei tiedä että suomi on saanut siitäkin eniten pyyhkeitä ja huomautuksia näiden ihmisten OIKEUKSIEN POLKEMISESTA JA LAIMINLYÖNNEISTÄ,voi toki kannattaa pakkojaan ihan rauhassa.Muisteleppa sitä lekuria joka suljettiin osastolle kun hyppi väärille varpaille.Että onnea vaan sinne ihmisoikeuksien riistäjien joukkoon ja pakkotoimenpiteiden kannattajakuntaan.Jos näiden sossulandian voimavarat ei riitä tunnistamaan neuvolasta ja kaikkine varhaisine puuttumisineen juoppoja,on taas kerran todettava kuten asiantuntijat:systeemi kusee ja on epäonnistunut.

Kannattaa muistaa ne perheet joita on syytetty juopoiksi ja lapset viety aiheetta koneiston myllytykseen kun taas ne useat lapset jotka ovat menettäneet henkensä,kun ketään ei ole kiinnostanut huumevanhempi ja pahoinpitelijät.Todisteista huolimatta,ja VARHAISESTA PUUTTUMISESTA lastensuojelulakeineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset