Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Avioliittoon pakottaminen kriminalisoitava

Suomessa aiemmin vieraana tunnettu käsite pakkoavioliitto on yleistynyt muutaman viime vuoden aikana. Tällä hetkellä Suomessa on tullut tietoon yhteensä jo 25 pakkoavioliittotapausta. Tiedon kertoo Maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naiset liitto. Nyky-Suomessa jopa yläasteikäisiä tyttöjä viedään naitettaviksi vanhempiensa kotimaahan.

Termi pakkoavioliitto määritellään liitoksi, jota toinen tai molemmat osapuolet vastustavat. Pakkoavioliitto voidaan lukea yhdeksi kunniaväkivallan ilmenemismuodoista. Kunniaväkivaltaa kohdistuu eritoten tyttöihin ja naisiin. Tällä hetkellä poliisi ei valitettavasti tilastoi kunniaväkivalta tapauksia erikseen.

Nopealla googletuksella on helppo nähdä, kuinka tapaukset Suomessa ovat vain lisääntyneet vuosi vuodelta. Tämän vuoksi nyt myös Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta patistaa hallitusta muuttamaan laki niin, että avioliittoon pakottaminen olisi yleisen syytteen alainen rikos. Lisäksi neuvosto vaatii mahdolliseksi pakolla solmittujen avioliittojen mitätöimistä. Pakkoavioliitot kieltävä laki on jo voimassa useissa Pohjoismaita kuten Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan esittämät toiveet Suomen hallitukselle ovat kannatettavia. Täytyy myös muistaa, että pakkonaittaminen voi olla myös ihmiskaupan tunnusmerkistön täyttävä rikos. Lisäksi mukaan mahtunee myös muita rikoksia kuten seksuaalinen hyväksikäyttö ja vapaudenriisto. Kyse on siis äärimmäisen vakavasta rikoksesta, varsinkin jos uhrina on alaikäinen.

 


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sitä olen ihmetellyt eikö näihin tapauksiin voisi soveltaa vapaudenriistopykälää. Sama asiahan se on vaikka kuinka yrittäisi toisinpäin selitellä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hmmm...mihin vedetään raja? Jos uhataan pahoinpitelyllä, tai hengenmenolla, niin se on jo nyt laiton uhkaus, vakava rikos.

Jos uhataan sulkea suvun ulkopuolelle niin...voidaanko siitä tehdä rikos?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Periaatteessa suvun ulkopuolelle sulkeminen ei voi olla rikos, muutenhan täällä olis yks sun toinen, niinkuin allekirjoittanut, syytteessä kun haluaa päästä eroon hulttiosukulaisestaan.

Mutta vastentahtoinen naimakauppa pitäisi olla tuon vapaudenriistopykälän alla.

Mielestäni myös kouluissa pitäisi antaa nuorille enemmän opastusta ja opetusta naisten oikeuksista ja siitä kuinka käyttäytyä tällaisissa tilanteissa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ei kai rikoksen yleisyys voi olla perusteena rikoksen hyväksymiseen.
Jos olet syyllistynyt viharikokseen sukulaisiasi kohtaan niin sinua tulisi siitä ehtottomasti rankaista. Jos viharikos on olemassa ja riminalisoitu niin tottakai se koskee kaikkea vihaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Jos uhataan sulkea suvun ulkopuolelle niin...voidaanko siitä tehdä rikos?"
Ilman muuta, kyllä se jonkisortin vihaamista on ja kun tutkitaan juttua niin huomataan että vihapuhetta on selvästi käytetty ennenkuin on suljettu suvun ulkopuolelle. Rikos on siis tapahtunut, rikolliset on rangaistuksella saatava vastuuseen tekosistaan.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kunniakulttuuri ei ole perinteiseen kulttuuriimme liittynyt poissulkien pienen oman vanhemman "vähemmistön".Lähinnä islamin tuoma uusi kunniakulttuuri pakkoavioliittoineen ja jopa kunniamurhineen on pikkuhiljaa rantautumassa tännekkin.Tämä osaltaan lisää yhteiskunnan kuormaa maahantulijoiden osalta.Tätäkö me todella haluamme?

Reijo Jokela

"Nyky-Suomessa jopa yläasteikäisiä tyttöjä viedään naitettaviksi vanhempiensa kotimaahan".
Eikös tuo ole sen maan asia, jossa tuo avioliitto solmitaan. Miten Suomen viranomaiset voisivat tuollaista edes tutkia?
Jospa ensin aloitettaisiin siitä, että kun lääkäri huomaa, että Suomessa syntyneen tyttölapsen sukuelimet on silvottu, niin rikosilmoitus olisi pakko tehdä. Käsittääkseni edes tämä ei toimi Suomessa poliittisen korrektiuden takia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, mutta avioliittoon pakottaminen on jo kriminalisoitu Suomessa valtiosopimuksen 35/2015 (Istanbulin sopimus) artiklan 37 perusteella :

"37 artikla

Pakkoavioliitto

1. Osapuolet toteuttavat tarvittavat lainsäädäntö- tai muut toimet varmistaakseen, että aikuisen tai lapsen tahallinen pakottaminen avioliittoon säädetään rangaistavaksi.

2. Osapuolet toteuttavat tarvittavat lainsäädäntö- tai muut toimet varmistaakseen, että aikuisen tai lapsen tahallinen houkutteleminen muun kuin sen osapuolen tai valtion alueelle, jossa hän asuu, tarkoituksena pakottaa hänet avioliittoon säädetään rangaistavaksi."

Ja rikoslain 1 luvun 11 §:kin muutettiin vastaamaan tätä kv. sopimusta kaksoisrangaistavuuden osalta :

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150376

"...21 luvun 5 tai 6 §:ssä, 22 luvun 1 tai 2 §:ssä taikka 25 luvun 8 §:ssä,jos teko on naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen ( /) 37 artiklassa tarkoitettu avioliittoon pakottaminen, 38 artiklassa tarkoitettu naisen sukuelinten silpominen taikka 39 artiklassa tarkoitettu pakotettu raskauden keskeyttäminen tai pakkosterilointi;"

Avioliittoon pakottamisesta voidaan siis tuomita ainakin rikoslain 25 luvun 8 §:n perusteella sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi :

"Pakottaminen

Joka oikeudettomasti väkivallalla tai uhkauksella pakottaa toisen tekemään, sietämään tai tekemättä jättämään jotakin, on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, pakottamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Muistelinkin, että tuo on jo sanktioitu. Perussuomalaisten lakiehdotukset ovat olleet heidän hallitustapaleellaan yllättävän usein sellaisia, että säädettäisiin laki joka on jo olemassa. Jopa silloin kun ehdottajat ovat vastuuministereitä - toisin kuin tässä tapauksessa. Tämä viitaa vähän siihen, että heikäläiset eivät aina tiedä kunnolla asioista joita he ajavat. Kuitenkin tällaiset asiat olisi helppo tarkistaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse asiassa Istanbulin sopimuksesta eikä etenkään sen yksityiskohtaisesta sisällyttämisestä rikoslakiin taida tietää ns. "kenkään" - itsekin jouduin varmistamaan lakipykälä kerrallaan tämän pakkoavioliittojen kriminalisoinnin, vaikka olen parin vuoden aikana blogannut sopimuksesta ehkä toistakymmentä kertaa.

Sekin on myös huomioitava, että vaikka pakkoavioliitot ovat selkeästi kriminalisoituja Suomessa ja suomessa asuvilta, niin viranomaisten tutkittavaksi päätyy aniharva tapaus ja tuolla linkitetyssä Monika Naisten kannanotossakin todetaan aika yksiselitteisesti, ettei tämä nykyinen lainsäädäntö tehoa pakkoavioliittoihin.

http://monikanaiset.fi/tiedotteet/tiedote-euroopan...

Pitäisin tätä blogimerkintää aiheellisena "herättimenä", vaikka siihen sisältyykin osittainen asiavirhe....

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Kiitos paljon sukunimikaimalle kommentistasi! En todellakaan tiennyt tuota asiaa, jonka toit ilmi. Korjasinkin tuota tekstiä, jotta se oikeellinen :)

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Voi meitä persuja. Mitään ei tehdä ja jos tehdään, niin sekin aina väärin ;) Kyllä tämän kamala erhe nyt varmasti Marko teki sinun päivästä taas paremman, kun yksi tyhmä persu saatiin taas "kiikkiin" järkyttävästä virheestä. Iloista ja aurinkoista kesää sinulle :)

Pakkoavioliitot tulisi kriminalisoida yleisen syytteen alaisiksi rikoksiksi. Lisäsin tämän tekstiini ;) Tiedot hankittu mediasta: Yleltä ja Mtv3:seltä. Tässä yksi Verkkouutisten juttu: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/pakko-51897

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Olette muistaakseni muutaman kerran tehneet jotain oikeinkin ;) Mutta valitettavasti niitä virheitä sattuu aika tiheään. Tässä asiassa kannattaa ehkä painottaa selkeämmän ja mahdollisesti jossain määrin kattavampaan lain muotoiluun. Ongelmana tässä tuntuu ainakin välillä olevan mm. se että kun rikos (pakkoavioliitto) tapahtuu lähettämällä nuori tulijoiden entiseen kotimaahan ei Suomen viranomaiset oikein saa tuosta kiinni. Ei varsinkaan jos nuori ei edes omaa Suomen kansalaisuutta. Tuon lainreiän tukkiminen olisi paikallaan. Samankaltainen tilanne saattaa olla myös noiden ympärileikkausten suhteen.

Periaatteessa tässä nimenomaisessa asiassa olette oikealla asialla ja pisteet siitä ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset