Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sisäministeriö lyönyt hanskat tiskiin?

Porin Suomiareenan keskustelussa Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toi ilmi, kuinka terrorismin uhka on Euroopassa korkeampi kuin koskaan aiemmin. Hänen mukaansa tilannekuva on menossa myös Suomessa hitaasti huonompaan suuntaan.

Terrorismin uhka Euroopassa on lähes yksinomaan julman Isiksen syytä. Tämä aikamme julmin järjestö on julmuudessaan lähes Natsi-Saksan veroinen.

Suomessa on tällä hetkellä Suojelupoliisin päällikön mukaan arviolta kolmesataa henkeä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin. Tämän lisäksi meiltä on Suomesta viime vuosien aikana lähtenyt yli seitsemänkymmentä ihmistä Syyriaan, heistä suurin osa taistelemaan terroristijärjestön riveissä, kertoo Pelttari.

Suomen sisäisen turvallisuuden synkkenemisen julkituonnin jälkeen saimme lukea  myös sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministeriön kansliapäällikön, maatalous -ja metsätieteiden maisteri ja agronomi, Päivi Nergin lausunnon terrorismista Suomessa. Päivi Nerg kertoi, kuinka Suomi aikoo kuntouttaa Isiksen riveistä palanneita taistelijoita "takaisin normaaliin elämään". Nerg tuo huolenaan ilmi, kuinka nämä Isiksen riveissä taistelleet voivat olla erittäin traumatisoituneita ihmisiä. Samaan hengenvetoon Nerg myös kertoi, kuinka heidän rikosoikeudelliseen vastuuseen saattaminen ei ole automaattista. Nerg esitteli myös Suomessa laadittua väkivaltaisen ekstremismiin vastaavaa ohjelmaa, jossa ovat mukana virkamiesten ja poliisin lisäksi lukuisat syrjäytyneiden ihmisten kanssa toimineet järjestöt, kuten Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu.

Päivi Nergin nostaessa keskusteluun terroristien traumatisoitumisen, on varsin aiheellista pohtia terroristisen järjestön riveissä taistelleen ja oleskelleen ihmisen traumojen syntyperää: ovatkohan nämä Nergin mainitsemat palanneet terroristit traumatisoituneita siitä, mitä he itse ovat tehneet julman Isiksen riveissä vai mistä nuo traumat kumpuavat? Olisi myös erittäin mielenkiintoista kuulla, kuinka tehokasta tällainen Nergin mainitsema terroristien kuntoutus erilaisten ohjelmien avulla mahtaa olla. On selvää, että tällainen sisäministeriön kumppaneineen laatima ohjelma on hyvä estämään väkivaltaisen ekstremismin syntyä ja on varmasti hyvä apuväline niiden nuorten kohdalla, jotka ovat vaarassa ajautua kohti Isiksen kaltaisia järjestöjä. Se, kuinka tehokkaita tällaiset ohjelmat ovat jo Isiksen aivopesun läpikäynneille, on toinen tarina ja synkempi sellainen.

Yhteiskunnan moraalin vuoksi on paikallaan kysyä; onko moraalisesti oikein, että henkilö X voi halutessaan matkustaa maailman julmimman terroristijärjestön riveihin mahdollisesti murhaamaan ihmisiä ja myöhemmin palata takaisin Suomeen ilman pelkoa rangaistuksesta? Jos Suomi ei tutki ja rankaise näitä henkilöitä, millaisen kuvan se antaa maastamme ja mihin tällainen toiminta johtaa? Millainen maa Suomi silloin on moraaliltaan? Toteuttaako tällainen maa oikeudenmukaisuutta ja taisteleeko se ihmisoikeuksien puolesta, kuten yleisesti kuuluu?

Poliittisessa keskustelussa on usein erittäin hyvä seurata, sen lisäksi mitä sanotaan, myös mitä jätetään sanomatta. Kun Suomen turvallisuudesta vastaava taho eli Suomen Suojelupoliisi tuo ilmi Suomen synkkenevät näkymät terrorismin suhteen, kertoo Suojelupoliisiakin ylempänä oleva taho eli Suomen sisäministeriö, kuinka se on huolissaan terroristien traumatisoitumisesta ja toteaa puolihuolimattoman tylysti, kuinka heidän teoistaan vastuuseen saattaminen ei ole automaattista – aivan kuten hanskat olisi jo lyöty tiskiin.

Tällaisessa tilanteessa Sisäministeriön toiseksi korkeimman virkamiehen pitäisi pikemminkin puhua  ja vakuuttaa meidät kansalaiset siitä, kuinka Suomi tekee kaikki tarvittavat toimenpiteet terrorismin vastaisessa kamppailussa ja kantaa huolta terrorismin noususta sekä puolustaa terrorismin uhreja.  Koska Päivi Nerg EI kerro mainittuja asioita, on syytä olettaa ettei sisäministeriö tee parhaita mahdollisia toimenpiteitä terrorismin vastaisessa kamppailussa, eikä se ponnistele terrorismiin osallistuneiden henkilöiden vastuuseen saattamisessa. Tämä lisäksi vielä vakavampana näen sen ettei Nerg sanallakaan kanna huolta terrorismin uhreista. Hän puhui vain traumatisoituneista terroristeista.

Sisäministeriön ja erityisesti sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin toiminta ja kannanotot terrorismia koskevissa asioissa ovat huolestuttavia ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Päivi Nergin kannanotot kielivät omaa kieltään Suomen linjasta, jossa näitä maailmanlaajuisesti tärkeimpiä arvoja ei aseteta etusijalle.

Martin Luther Kingin sanoin: ”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Pekka Paananen

Ehkä Supon pitäisi määrittää Hölmölälle/Hölmölän kansalaisille vaaralliseksi henkilöiksi Arkkipiispa Mäkisen ja Sisäministeriön kansliapäällikkö Nergin heidän mielipiteidensä ja heidän asemansa vaikutusvallan takia.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kiitos Sanna.

Nyt näyttää siltä että sisäministeriö on kyvytön hoitamaan asioita.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kiitos itsellesi.

Hitto, mikä kirjoitusvirhe oli otsikossa :D Onneksi sentään kansliapäällikkö oli kerrankin kirjoitettu oikein. Yleensä kirjoitan sen aina kansaliapäällikkö :D

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Sanna, pienet kirjoitusvirheet on näissä jutuissa mitä kerroit tuskin kärpäsenjätöksen kokoisia.
:)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla on nyt sellanen tarkoitushakuinen moraalipaniikkia lietsovien kuvitelma, että kaikki mainitut noin 300 olisivat olleet nimenomaan taistelutehtävissä murhaamassa ihmisiä ja räjähtäisivät samaan toimintaan koska tahansa täälläkin. Suojelupoliisi ei ole meille kertonut, että tämän tarkkailtavan joukon yhteys ISISiin olisi juuri tuota. Listalle pääsee varmasti vaikka silläkin, että joku lähisukulainen on ISISn joukoissa.

Suojelupoliisin lausumasta ei käy ilmi sekään, tarkoitetaanko terrorismiyhteyksillä esim. toimintaa jossakin Syyrian sisällissodan osapuolista. Osa niistä taistelee sekä ISIStä että hallituksen armeijaa vastaan.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Pitäiskö mielestäs Sanna vaijentaa?
Ollaan vain niinkuin ei mitään tapahtuis..

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jos sanoo, että johtopäätöksien tekoon tarvitaan enemmän tietoa kuin meillä uutisten lukijoilla nyt on, niin onko silloin esittämässä kenenkään vaientamista?

Hankipa sujuvampi lukutaito.

Harri Immonen

Mäkisen kommentista tulee mieleeni vanhemman tutkijan Teemu Sinkkosen satu punahilkoista, jota suvaitsevaisto jakoi hartaudella ja nauroi viinilasien ääressä niin että vatsaan koski. Jälkeenpäin tutkija Sinkkonen sai sitten selitellä tutkimustaan, koska se todellakin paljastui saduksi, mutta täysin eri tavalla mitä Sinkkonen tarkoitti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Ja taas sitä vähätellään terrorismia ilmiönä ja siihen kytkeytyvien ihmisten sisäministeriönkin tunnustamaa mahdollisuutta paluusta Suomeen! Suurimman osan Syyriaan lähimenneisyydessä matkustaneista n. 70 hengestä epäillään osallistuneen sotatoimiin. Arvioidaan siis määräksi 35 henkeä, jotka saavat sotilaskoulutuksen ja tehtäväkseen tappaa vihollisiksi nimettyjä ihmisiä.

On ihan sama, onko Suomeen traumoissaan palaava ex-sotilas tarkka-ampuja, spade vai lämäri. Aivopesu ja indoktrinaatio on suoritettu. Yksikin riittää saamaan aikaan valtaisan terrori-iskun. Eivätkö Pariisi ja Brysseli ole oikeasti opettaneet terroristien julmuudesta yhtään mitään? Sitä se lintukodossa asuminen ja hyvinvointikrapula teettää.

    "Suojelupoliisin lausumasta ei käy ilmi sekään, tarkoitetaanko terrorismiyhteyksillä esim. toimintaa jossakin Syyrian sisällissodan osapuolista. Osa niistä taistelee sekä ISIStä että hallituksen armeijaa vastaan."

Brutaaleihin sotatoimiin osallistumista joka tapauksessa. Äläkä pliis ala rankuttaa mitään vastaan Suomesta YK:n mandaatilla operoimaan lähteneistä rauhanturvaajista.

Ymmärrätkö oikeasti yhtään, mitä kirjoitat ja millaisia raakalaismaisuuksia sekä niiden uhkaa vähättelet vastoin viranomaisten laatimaa uhka-arviota? On miehellä pokkaa.

Supo ja sisäministeriö seuraavat vakavan terrorismin uhan muodostumista ja konkretisoitumista, mutta Mäkinen ei ole moksiskaan, vaikka ympäri Eurooppaa jo rätisee aseet ja paukkuu pommit. Onko terrorismia tosiaankin syytä alkaa pitää vakavasti otettavana uhkatekijänä vasta sitten, kun pommi surmaa Helsinki-Vantaalla kymmenen henkeä ja haavoittaa satoja?

Moraalipaniikki on typerin termi ikinä. Joskus on perusteltua pelätä, olla huolissaan ja ennen kaikkea toimia sen mukaisesti. Sitä kutsutaan itsesuojeluvaistoksi, joka on oman itsensä ja porukkansa selviytymisen elinehto.

Ai niin, mutta onhan meillä hiiiiiirveän paljon vakavampi sisäinen turvallisuusongelma omasta takaa muhimassa; netin vihapuhe maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Immonen ja Muhonen: pyyhkikää ruskea vaahto suupielestä ja opetelkaa lukemaan. Kommentoin, että emme tiedä tästä asiasta niin paljoa, että Antikaisen roiskimia johtopäätöksiä voisi tehdä.

En vähättele terrorismin mahdollisuutta.

Onhan se ymmärrettävää, että persut ja natsionalistit ja muut populistit eivät tykkää moraalipaniikki-termistä. Siitähän heidän poliittinen liikkeensä elää.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #10

Onpa taas uusi ja hienolta kuulostava nimittäjä kaikille, joiden mielipiteet, pelot ja ehkä unelmatkin eivät mahdu omaan pirtaan. Kuulostaakin vielä niin hienolta - moraalipaniikki. Taidettiin lanseerata tällä viikolla. Sääli moisesta hötkyilystä, sillä käsitteellä olisi ollut ainesta kansainvälisille markkinoille - esiteltäväksi esimerkiksi Astanan maailmannäyttelyssä ensi vuonna.

Vakavasti puhuen ja yleisesti ottaen en pidä käsitekikkailusta. Keksitään yksi, joka kuluu vähitellen loppuun - tilalle tulee toinen, jolle käy ennen pitkää samoin. Toinen vaihtoehto on se, että käsite avataan siten, että se voidaan sellaisenaan ampua alas.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Voisitko sinä mitenkään lopettaa tuon ylimielisen "opetelkaa lukemaan" -kommentoinnin?

Moraalipaniikki on täysin perusteltua tässä maailman tilanteessa. Pitäisikö tässä jotenkin nyt leikkiä ettei mitään pahaa tapahdu?

Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että emme tiedä tarpeeksi paljon. Siksi meidän tulee suhtautua tähän asian vakavasti, tutkia ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä. Tarvittavia toimenpiteitä esimerkiksi nyt on se, että yhtäkään Isiksen riveissä taistellutta ei pidä päästää Suomeen.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

On ihan järkevää tutkia myös Isiksen joukoissa olevien läheisiä. Se ei tarkoita, ettäkö heitä syytettäisiin samasta, vaan että esimerkiksi kysellään tietoja ja niin edelleen. Se on ihan normaalia tutkintaa.

Jukka Mäkinen

"Sinulla on nyt sellanen tarkoitushakuinen moraalipaniikkia lietsovien kuvitelma, että kaikki mainitut noin 300 olisivat olleet nimenomaan taistelutehtävissä murhaamassa ihmisiä ja räjähtäisivät samaan toimintaan koska tahansa täälläkin."

Outoa kun minä en Sannan blogista saanut tuollaista käsitystä vaikka luin sen toiseen kertaan luettuani tämän sinun tarkotushakuisen kuvitelman. Päin vastoin Sanna(käytän etunimeä ettei sekaannu siihen muuten ihan mukavaan mieheen) kirjoittaa mielestäni harvinaisen neutraalisti ja referoi tarkasti.

Suojelupoliisi on aikaisemmin maininnut että ainakin osa terrorismiyhteyksistä on varainkeruuta ISIS:ille. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä suomalaisten veronmaksajien maksamia sosiaaliavustuksia ja järjestötukia siirretään ISIS:in tileille.

Suojelupoliisin lausumasta ei käy ilmi sekään tarkoitetaanko terrorismiyhteyksillä esim. toimintaa jossain äärivasemmistolaisessa punaisessa armeijakunnassa, antifa-joukoissa, ETAssa, IRAssa,...riittäähän noita. Entä sitten. Terroristiryhmä on terroristiryhmä. Ne kaikki harrastavat terrorismiä, eikä niitäkään tarvita Suomessa.

Timo Juutilainen

Antikainenhan nimenoman kirjoitti 75 Syyriaan lähteneestä. Ne 300 ovat suojelupoliisin mukaan yhteyksissä terroristijärjestöihin. Tarkempaa lukemista.

Timo Juutilainen

Antikainenhan nimenoman kirjoitti 75 Syyriaan lähteneestä. Ne 300 ovat suojelupoliisin mukaan yhteyksissä terroristijärjestöihin. Tarkempaa lukemista.

Käyttäjän ArtoLuukkainen-keskustelu kuva
Arto Luukkainen

"Sinulla on nyt sellanen tarkoitushakuinen moraalipaniikkia lietsovien kuvitelma, että kaikki mainitut noin 300 olisivat olleet nimenomaan taistelutehtävissä murhaamassa ihmisiä ja räjähtäisivät samaan toimintaan koska tahansa täälläkin."

Kyllä ihmisen tekee vaaralliseksi ihan se, että on ollut mukana terroristijärjestön toiminnassa, vaikka ei olisikaan vielä itse ehtinyt ketään räjäyttää.

"Suojelupoliisi ei ole meille kertonut, että tämän tarkkailtavan joukon yhteys ISISiin olisi juuri tuota. Listalle pääsee varmasti vaikka silläkin, että joku lähisukulainen on ISISn joukoissa."

Tuohan oli ihan sinun keksintöäsi, että listalle pääsee pelkästään sillä, että joku lähisukulainen on ISISn joukoissa. Elikkä siskot, veljet, äidit, isät jne olisivat listalla tuosta vaan? Paljonkohan niitä oikeita terroristeja sitten jäisikään 300:n joukkoon? Ja sitten käytät tätä virheellistä argumenttiasi uusien virheellisten argumenttien kirjoittamiseen. Yritäpä nyt vähäsen skarpata, Esa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nämä asiat on hallitusohjelmassa, ja näistä pitää pystyä eri hallituspuolueiden edustajat puhua.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Erinomainen kirjoitus. Nerg on tilanteesta aivan pihalla. Suurin ongelma on, että muut -suurin osa kansasta- näkee tämän, mutta hän itse ei ja silti tätä poliittista virkanimitystä ei ole purettu. Toivottavasti Risikko tekee sen.

Sitten on tämä ryhmä "mäkiset", jotka viime vuoden puolella julistivat täällä omaa "Refugees welcome" -agendaansa. Lopulta heillekin on (ehkä tätä Mäkistä lukuunottamatta) auennut, että kyse onkin elintasosiirtolaisista, aidot pakolaiset jäivät löhtökuoppiin.

Nyt sitten viisastellaan perheen yhdistämiseen liittyvissä asioissa ja vähätellään terrorismin riskiä ja vielä toivotellaan ISIS terroristit (valtamedian nimitys "ISIS taistelijat") takaisin Suomeen kuntoutukseen.

Sääliksi käy niitä lapsia, jotka tämän "opettajan" luokalla joutuvat kouluaan käymään.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yritäpä kognitiivisista rajoitteistasi huolimatta perehtyä uudelleen kommenttiini.

1. En vähättele terrorismin uhkaa.
2. Emme tiedä riittävästi että voisimme vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä
3. Pelkojen lietsonta ja uhan liioittelu on vastuutonta politiikkaa. Tosipaikan tullen populisteilla menee sitten kuitenkin löysät housuun ja muut saavat siivota heidänkin sotkunsa.f

En ole ollut missään refugeeswelcome- rintamassa ja opettajan työn arvioimiseen sinulla tyhjänlouskuttajalla ei selvästikään ole mitään edellytyksiä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Katsopas kun ad hominemit lentää kun kalikka kalahtaa, en sano mihin.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

Itsehän aloitit. Ravakkien yleiseen tapaan pelkurina et itse edes kehtaa omaa ammattiasi laittaa esille.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Yritäpä Sinä arvon Mäkinen lopettaa tuo ylimielinen vihjailu ihmisten kognitiivistentaitojen tai lukutaidon puutteesta. Seuraavasta tulee banni!

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #23

Hyvä kirjoitus Sanna. Muutkin ovat siitä pitäneet rajun jakomäärän vuoksi.

Mäkisen sivistyssanoilla itseään korostava tyyli on hupaisaa luettavaa.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Kyllä Sanna on ihan oikeasta asiasta huolestunut! Jos ei tilannetta tajua, lienee henkilöt juonessa mukana tuhota koko länsi kulttuuriko?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Sannalta tietämättään ajankohtainen kirjoitus.

Moraalipanikointikeskustelu alkoi huvittamaan. On siis typerää moraalipanikointia olla huolissaan ääriväkivaltaiseen isis-järjestöön kuulumisesta, mutta suotavaa moraalipanikoida muutaman hassun odinin soturin iltalenkkeilyä, kun nämä eivät ilmeisesti vieläkään ole saaneet häiriöitä aikaan. Korjatkaa toki, jos olen väärässä häiriöistä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Suomessa on tällä hetkellä Suojelupoliisin päällikön mukaan arviolta kolmesataa henkeä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.»

Moniko näistä on yhteydessä Anders Breivikiin, jolla on kontollaan toistaiseksi suurin terrorismi-isku Pohjoismassa?

Mitä tulee Daesh-sotureiden yhteyksiin, kannattaa huomioida, että jonkinsuuruinen osa heistä on palannut pettyneinä Daeshiin, vaikka jotkut toiset ehkä edelleen kantavat sympatioita. Näiden kahden ryhmän osuutta emme varsinaisesti tiedä, mutta ensinmainitut ovat meille mitä arvokkaimpia.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

En tiedä ymmärtääkö muut, mutta minä en ymmärrä; jos on lähtenyt sotaa ja vainoa pakoon, miten voi ja miten uskaltaa lähteä takaisin pian "turvapaikan" saatuaan sotimaan!??? Käytäntö on täydellisesti ristiriidassa nyyhkytarinoihin joiden perusteella "turvapaikka" on saatu.
Kertokoon joka tietää ja osaa.
Vastausta toivoisin ennen kaikkea niiltä, jotka puolustavat kaikkea hakijoitten tekemisiä, rikoksia myöten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset