Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Koulukiusaaja nimeltä Kaarina

Toimittajaksi itseään kutsuva Kaarina Hazard haukkui taannoin kolmen sivun verran Image lehdessä koomikko Sami Hedbergin valintaa Suomen konttori sarjaan.

Tekstissään Hazard näyttää mallia jokaiselle Suomen koulukiusaajalle ja keskittyykin olennaiseen, eli Hedbergin ulkonäön arvosteluun. Näin koulukiusaaja nimeltä Kaarina kirjoittaa Hedbergin ulkonäöstä:

" Hedberg on se vaaraton, pullea poika, ylikasvanut pikkuveli, joka häissä sahtipäissään lyö reisiinsä ja hokee Otetaans taas! ja jota ei kenenkään tarvitse pelätä eikä haluta."

Image lehden sivuilla Hazardin tekstiä kuvaillaan sanalla "upea". Lehden facebook sivuilla tekstiä kuvaillaan "hienoksi". Todella upeaa ja hienoa koulukiusaamista, siitä olen Image -lehden kanssa samaa mieltä.  Image - koulukiusaajan oma lehti.

***

Psykologiassa tunnetaan muuten ilmiö nimeltä projektio. Siinä ihminen (enimmäkseen tiedostamattaan) heijastaa omia ominaisuuksiaan (yleensä vikoja) muihin ihmisiin, ja näin ollen näkee muissa ihmisissä niitä vikoja, joita hän kieltää itsellään olevan.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Minäkin, mokoma, olen käynyt katsomassa Hedbergin esityksiä ja tykännyt. Voi minua!

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Hyvä Jari! Onneksi meillä on työ- ja oikeusministeri, jolla on hyvä huumorintaju :)

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström
Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mietitäänpä, jos Sami olisi käyttänyt eksaktisti samoja sanoja Kaarinasta? Hmmm...olis ollu valtakunnansyyttäjän asia vähintäänkin!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mietitäänkö samalla olisiko Antikainen kirjoittanut siitä jutun koulukiusaamisesta?

Kaikkihan tiedetään ettei olisi..koska kiusaaminen valikoidaan poliittisesti. Siinä se moka on.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eli jos sinä olisit kirjoittanut tämän blogin, se olisi Ok? Mutta kun Sanna (ps) kirjoittaa, sillä on heti poliittinen päämäärä. Kauheeta se puolustaa jotain koomikkoa. Okei, logiikkaa se on tuokin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #30

(ps) ei liity asiaan vaan Antikaisen henkilökohtainen poliittinen näkemys.
Kauheeta tässä ei ole mikään.. asioita voi myös tarkastella objektiivisesti ilman tunnemyrskyä ja vetää siitä johtopäätökset.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #31

Mitäs tunnemyrskyä siinä on, jos kertoo mielipiteensä perustellusti? Minusta ihmisten ulkonäköön menevä kommentointi on syvältä. Se on kiusaamista, vaikka kuinka kultaiseen pakettiin käärittynä. Ja edelleen jos mies olisi arvostellut Hazardin lannemakkaroita, mikä myrsky siitä oli tunnekuohuineen syntynyt.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #32

En ole missään vaiheessa kirjoittanut,että mielipiteen kirjoittaminen olisi tunnemyrskyä.

Ulkonäköön menevä kommentointi on yleensä sitä tunnemyrkystä johtuvaa..

Kyse on nyt siitä,että koulukiusaamisesta tässä maassa osaa kaikki ja lähes kaikki sitä myös harrastaa,mutta poliittisesti voidaan napsia rusinoita pullasta..ja napsitaan,kun halutaan esittää kuka kiusaa kulloinkin ja milloinkin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #33

Onhan se näinkin. Mutta miten tämä kuulostaa niin tutulta... Ihmisen ominaisuuksien (lättä nenä, hörö korvat, keskivartalolihavuus, käkkärä tukka jne) arvosteleminen on kuvottavaa. Aivan sama onko kohde suomalainen tai ei suomalainen. Koulukiusaaminen metaforana aikuisten maailman esimerkeistä on täysin paikkansa pitävä. Kertoo asenteista ja suhtautumisesta. Jotakin/joitakin voidaan aivan surutta arvostella, mutta raja menee siinä, että kuhan vaan suomalaisia. Ja kun vielä sen jututkin on niin huonoja...

Kirjoittaminen ja omien mielipiteiden julkituominen on nimenomaan tunteita (myrskyllä tai ilman), mutta koskaan se ei saisi mennä henkilöön tai henkilön ominaisuuksiin. Mitä muuta kiusaaminen on?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #34

Hyvä Outi,koko pointtini oli,että mikäli arvostelu olisi mennyt toisinpäin,niin Sanna ei todennäköisestikään olisi kirjoittanut siitä juttua ja liittänyt sitä koulukiusaamiseen. Edelleen pointtini on,että se on valinta liittää se koulukiusaamiseen.

Pointtiini ei liity nyt mitä on koulukiusaaminen tai mitä puoluetta kirjoittaja kannattaa.

Onko mielestäsi Samin henkilöön käyvä vitsailu koulukiusaamista? Tätähän moni koomikko tekee vai onko se hyväksyttävämpää,kun koomikko tekee sen,koska se on hauskaa joidenkin mielestä?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #37

Rillipää, pullero, me ei haluta sua meijän kaa... Kyllä löydän yhtäläisyyksiä koulukiusaamiseen. Se, että stand Up koomikot sitä tekevät, kuuluu asiaan. Roasting on komiikan laji. Ne, ketkä menevät paikan päälle esityksiä katsomaan tietävät tämän. Eihän se voi olla olettamus, että joku wanna be julkkis siut leimaa, lyttää ulkonäön tai aikaisempien roolien perusteella, et se on okei. Oisko riittänyt että kirjoittaa "ei mielestäni sovellu rooliin"... AI niin mutku julkisuutta pitää saada keinolla millä hyvänsä. Ylimielisyys on sana, mikä mulle tulee mieleen ja tuo wanne be-julkisuus.

Reijo Jokela

Toisaalta Hazard taisi kyllä järjestää kohtalaisesti ilmaista mainostilla täälle Hedbergille. Toki samalla sai sitä itsekkin vahvistaen hyvin monen ihmisen käsityksiä Kaarina Hazardista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvähän se on Hazardin huudella, kun on itse kaunis ja kiinnostava. Mutta jos kaikki muutkin olisivat yhtä ihania, ei Kaarinalla olisi ketä kritisoida.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ja jos Kaarina ei kritisois ei näillä teikäläisilla tyttärillä ja poikasilla ois kritisoitavaa..nääs kun tässä blogisti ja muutama kommentoija syyllistyy siihen samaan,mistä Hazardia syyttävät.

Marko Parkkola

Ei näitä hasardeja tarvitse lukea. Lukekoot ne, joita moinen -ttuilu ulkonäöstä kiinnostaa. Se miksi hän on Image lehdessä onkin sitten eri juttu. Ehkä siellä tykätään kiusaamisesta.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuka ihmeen Hedberg... onko jotain mennyt ohi... ikää karttunut, kaikkea muista seurata, eikä jaksa... ja mikä helvatan konttuuri?

Käyttäjän SusannaHietanen1 kuva
Susanna Hietanen

Koulukiusaaminen on vähän vähättelyä. Aikuinen ihminen tietää, mitä tekee. Henkinen väkivalta on lähin termi, mitä itsellä tulee tästä mieleen :-(

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Poikkeuksellisen tyhmä kirjoitus jopa Hazardilta. Standup-koomikolle ei kannata vittuilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Hyvä, Sanna!

Kirjoitat ihan asiaa.

Koulukiusaaja-aikuisten Suomi näyttäytyy aika rumana: aikuiset ihmiset tyrkkimässä toisiaan, etsimässä joukolla heikointa lenkkiä ja mitä vielä.

Miten surkea tapa ansaita leipänsä: kulkea ympäriinsä haukkumassa toisia ihmisiä.

Ja aivan yhtä surkeaa on se, että on olemassa yleisö, joka purematta nielee tällaista irvailua, koska luulee, että se on hauskaa.

Ei se ole.

Ei ole säälittävämpää tilaa kansakunnan kannalta kuin se, että kansa on täynnä koulukiusaajia, näiden adjuntantteja ja hiljaisia hyväksyjiä, jotka pelkäävät sitä, että itse joutuvat kiusatuksi eivätkä tästä syystä uskalla olla mitään mieltä - eivätkä varsinkaan puolustaa kiusattua.

Tänä iltana olen kuunnellut, kun koulukiusatun tytön huolestunut vanhempi on ihmeissään tilanteesta.

Tämä menee nyt hiukan sivuraiteelle Kaarina Hazardista, mutta linkkaan silti tähän aikaisemmat kirjoitukseni koulukiusaamisesta.

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

http://johannasirenkaplas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Oletko Johanna lukenut tuon Hazardin jutun,jos et,niin se löytyy Imagen nettisivuilta.
Kaikenlainen kiusaaminen on tuomittavaa.Kun Sanna Antikaiselta menee puurot ja vellit sekaisin,niin uskoisin sinun olevan sen verran sivistyneempi ihminen,että luettuasi tuon jutun pystyt päättelemään,mikä siinä on se jutun varsinainen juoni..se kolumni ei ole kiusaava,ei edes tuon Antikaisen ottaman lainauksen osalta..tämä on vain Antikaismaista kohkailua,jota on nähty ennenkin.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Luin jutun. Pääasiassahan se keskittyy esittelemään kirjoittajan omaa analyysiä sarjasta - ja tätä myötä hänen omaa oivalluskykyään. Olisiko kyse jonkinlaisesta itsetehostuksesta? Hedberg on keppihevonen, jota kirjoittaja käyttää briljeeratakseen syväanalyysilla sarjasta. Se, että kertoo, miten joku ei sovi sarjan henkilöä esittämään, kertoo siitä, että jep, jep tunnen sarjan ja seuraan sitä, kuulun tiettyyn joukkoon.

Ihan sama. Ad hominem on ad hominem.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

No niin kattotaanpas nyt sitte,

Ensin kysyn Sanna Antikaiselta oletko lukenut tuon Hazardin pitkän ja ansiokkaan kolumnin kokonaisuudessaan Image lehdestä?
Jos olet,niin oliko tuo lainaamasi kohta ainut asia,mitä jutusta ymmärsit,tai paremminkin olit ymmärtävinäsi ja jonka perusteella luokittelit Hazardin projisoivaksi koulukiusaajaksi?
PItäisikö sinut samalla logiikalla mieltää projisoivaksi koulukiusatuksi.Koulukiusaaminen vertauksena tässä yhteydessä on asiaan mitenkään sopimaton,ainoastaan naiivi.
Olet irroittanut yhden lauseen kaikesta muusta,kuten sanoin ansiokkasta pohdinnasta,jota et ilmeisestikään ymmärrä pätkänkään vertaa ja kiusaat
muita haukkumalla Hazardia samoin kuten luulit HAzardin haukkuvan Hedbergiä.Hazardin vertaushan oli varsin osuva määritelmä Hedbergin esittämästä..siis esittämästä..koomisesta hahmosta,jolla on kuulijansa ja tykkääjänsä.Se on voittoa tuottava hyvä bisnes ja kertoo oikeastaan vain sen,minkä tasoista peruskansalaisen ( en tarkoita nyt perusuomalaisia)huumorin taju on..se on nimittäin uskomattoman vähä-älyistä,mutta jotkut tekevät sillä rahaa.Hedberg tuskin omana itsenään on hahmonsa mukainen.

Kun itse kuulin,että tuosta englantilaissarjasta tehdään suomalaisversio ja pääosassa Hedberg ajatukseni olivat melko saman sisältöiset Hazardin kanssa..ei hemmetti,,ei onnistu,kuten yleensä monet muutkaan ulkomaisten konseptien mukaan tehdyt jutut eivät ole onnistuneet.Jos,siis jos Hedbergin koomikkohahmo siirtyy sellaisenaan sarjaan, menee pieleen.KUten Hazard jutussaan osoittaa alkuperäissarjan sisältö onkin paljon syvältä luotaavampi,kuin pelkkä stand up esitys..onko Hedbergistä syvempään koomiseen tulkintaan se jää nähtäväksi..vähän pahoin pelkään ettei..jos olen väärässä,niin..katsotaan.

Ja kaikille tässä ketjussa kommentoinneille sanoisin,että lukekaas nyt se koko juttu Imagen sivuilta ja miettikkää noin aikuisten oikeasti onko kirjoitus koulukiusaamista vaiko ei.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Uuu niin kylttyrelliä... Tässä tapauksessa lainasin Ismo Alankoa "kylttyyri kyykkii pusikossa paskalla". Ymmärtääkseni taidetta arvioidaan esityksen jälkeen, eikä ennen sitä.

No imagen blogit nyt ovat. Onhan siellä päivystävä anarkistikin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ja koska siellä on päivystävä anarkisti,niin?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Moniko tähän kommentoineista on lukenut tuo Hazardin kirjoituksen kokonaisuudessaan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koulukiusaaja nimeltä Sanna.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Väsähtynyt vasuri, ideologian kaatumisesta tuskaileva liian paksu perhonen, syystäkin freelancer eli kädestä suuhun-tyyppi. Hazard, juna meni jo, poistu aseman tiloista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Öö, luin tuon Hazardin pakinan ja täytyy sanoa, että Ulla Appelsin on höynäyttänyt teitä, mutta jatkakaa toki jos mehustelu tuntuu hyvältä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kiitos vinkistä. Luin tuon ko emännän ala-arvoisen blogin, mut Ullan versio vielä lukematta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luinhan sitten minäkin. Enkä nähnyt siinä varsinaisesti Antikaisen näkemää kiusaamista.

Toinen asia on sitten, oliko blogi erittäin hyvä, hyvä, huono vai ala-arvoinen. Minun lukutaidollani Hazard on sekä rakastunut omiin näkemyksiinsä että briljeeraa omalla kirjoitustaidollaan. Kyllä hän sen tietyllä tavalla hyvin tekee mutta en minä siitä hirveästi pidä.

Joten turha myrsky Puheenvuorossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tunnustan etten ole lukenut Hasardin arvostelua. Kuitenkin tulee mieleen että eikö koomikon arvostelu, jos koomikko ei onnistu naurattamaan, aina ole vähän raakaa. Tai rockvideon, joka ei säväytä. Koomikkonäyttelijän hahmoa pitää voida arvostella. Tällä kertaa taisi vain arvostelija olla epäsuosittu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Arvostelu on sallittua, mutta kun arvostelee ohjelmaa ja esiintyjää ennen kuin koko ohjelmaa on nähnyt, niin silloin arvostelijastakin voi olla montaa mieltä.

Itseäänhän tuo Hazard nostaa aika ajoin, eihän hänelläkään niitä meriittejä liiemmin ole, ymmärrän sen vitutuksen kun monet kollegat menestyvät paljon paremmin, silloin joku Image on hyvä väylä levittää omaa tuskaa.

Sama asia Sini kun sinä lokeroit aina koko Suomen persut omaan rasistiputinoletuksiisi. Sama asia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Milläs mittapuulla Hazard ei ole menestynyt? Kuka kollega olisi menestyneempi? Tarkoitatko elokuvanäyttelijänä kun ei saanut uusia rooleja sen postikantajan jälkeen. Mutta sehän oli sivujuonne Hazardin uralla.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Olen itsekin kirjoittanut kiusaamisesta, suuri osa ns. viihdekulttuuristamme perustuu tunnetuille persoonien maneereille ilkeilyyn. Samoin fyysisen väkivallan lisäksi henkinen on osa jääkiekon kulttuuria (tuomarien haukkuminen).

Olen Konttori-sarjan fani ja se löytyy hyllystäni tallenteena.
Hazardin tavoin voin epäillä Hedbergin kykyä näytellä Ricky Gervaisin tasoisesti. En vain ymmärrä miksi se noin pitkään ja hartaasti pitää ruotia.

Siitä olen Hazardin kanssa samaa mieltä että viihteen massakulttuuri perustuu tuttuuteen, formaatteihin joihin samaistumiseen ei tarvita uusia oivalluksia. Uuno Turhapuroista lähtien. Ja Konttori-sarjan nerous oli omaperäisyydessä ja Gervaisin näyttelijäntyössä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Taasko se Biohazardi nostaa päätänsä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset