Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sosiaali- ja terveysalan ammattilainen opettajan avuksi

Lahtelaisen Kärpäsen koulun oppilaan julkaisema video, jossa opettaja menettää hermonsa on saanut laajaa huomiota ympäri internetin. Videolla näkyvää opettajan käytöstä voisi kai kuvailla sanalla hermoromahdus.

Videon katselu herätti minutkin pohtimaan keinoja siihen, kuinka tällaiset tilanteet voitaisiin jatkossa estää. Videon tilanteessa kenelläkään ei ole hyvä olla - ei opettajalla eikä oppilailla. 

Opettajien vaikea tilanne on ollut jo pitkään tiedossa. Viimeisin kirjoitus opettajien ahdingosta ilmestyi Helsingin Sanomien mielipidepalstalla. Siinä nuoreksi luokanopettajaksi itsensä esittelevä nainen listaa kohtaamiaan asioita, jotka saivat ainakin minut järkyttymään. Nainen kirjoittaa näin:

"Olen pelännyt raivoavaa lasta, jolle biologinen säikähtämisreaktioni on ollut syy nauraa ja jatkaa uhkaavaa käytöstä yhä hanakammin. Olen piilottanut puukkoja teknisen työn tunnilla raivokohtauksen vallassa olevan lapsen ulottumattomiin. Olen saanut seksuaalisviritteisiä kommentteja etumuksestani ja takamuksestani. Minulle on huudettu koulun pihamaan poikki, miten minua haluttaisiin panna. Olen löytänyt valokuvia takapuolestani koulun tableteilta. Autoni rengas on tyhjennetty ja autoani on heitelty lumipalloilla. Minua kohti on lentänyt jalkapalloja ja käsitöitä. Minut on uhattu tappaa ja kotini on haluttu tulla virtsaamaan sotkuiseksi."


Jotain tarvitsisi siis tehdä, jotta koulurauha sekä opettajien ja oppilaiden hyvinvointi ja turvallisuus taataan. Toivon, että tästä surullisen kuuluisan youtube videon julkaisemisesta poikisi myös jotain hyvää. Olisiko juuri tuo youtube video herätys todellisuuteen?

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi lähetti heti tuoreeltaan medialle tiedotteen, jossa hän vaatii luokkiin kaksi opettajaa. Kempin ehdotus ei ole huono. Tärkeintä koulurauhan turvaamiseksi on se, että jokaisessa luokassa olisi kaksi aikuista. Tämän lisäksi opettajille tulee antaa mahdollisuus keskittyä heidän osaamisen ytimeen eli opetukseen. Opettajat ovat opettamisen ja oppimisen asiantuntijoita. Opettamisen rinnalla he tekevät myös tärkeää kasvatustyötä, joka nykyisin vie selvästikin joskus kohtuuttomasta opettajien energiaa. Youtube videolla näemme, kuinka juuri kasvatustyöhön videolla esiintyvä opettaja olisi tarvinnut kipeästi toisen ammattilaisen apua.

Nykyisin joissakin (onnekkaissa) luokissa opettajan apuna toimii koulunkäyntiavustaja. Koulunkäyntiavustajien palkkaamisesta päätetään kuitenkin kunnissa tapauskohtaisesti ja valitettavasti jokaiseen luokkaan ei ole saatavilla koulunkäyntiavustajia. Nykyisin koulunkäyntiavustajan tittelillä työtään tekevät henkilöt ovat yleensä lasten- ja nuorten kasvuun ja kehitykseen erikoistuneita lähihoitajia. He lienevät oiva apu opettajan kasvatustyössä. Jatkossa jokaisessa Suomen koululuokassa tulisi opettajan työparina olla vähintäänkin koulunkäyntiavustaja - kaksin aina kauniimpi ja myös turvallisempi.

***

Lopuksi eräs esimerkki tosielämästä 90-luvun koulumaailmasta: tokaisin kerran liikunnanopettajalleni ettei hän määräile minua. Jouduin heti lopputunnin ajaksi jäähylle istumaan ja miettimään sanomisiani. Liikuntatunnin jälkeen välituntini meni tiukan puhuttelun merkeissä. Koskaan en enää sen jälkeen kyseenalaistunut opettajien auktoriteettia. Nykyisin asiat taitavat olla toisin, onneksi itse sain kasvaa koulumaailmassa ilman älypuhelimia ja ajassa, jolloin opettajia vielä kunnioitettiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tässä on hyvä idea; koulussa mekastavien lasten perheet sossun kirjoihin!

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Tulevaisuudessa ei tiedä hyvää jos koululaiset saavat omilla kyseenalaisilla keinoillaan opettajista ylivallan - mitä sitten aikuisena jos ovat oppineet vain minä asenteisiin huomioimatta että on muitakin.

Aikoinaan tuollaiset tempaukset rangaistiin asiaan kuuluvalla tavalla myös vanhempien kanssa. Ehdoton työrauha opettajille että muille oppilaille ketkä haluavat oppia yhteiskunnassa olemista - olematta vain Minä tyyppiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset