Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Äitiyspakkaus antaa arvon lasta vatsassaan kantavalle naiselle

  • Vuoden 2017 äitiyspakkaus: http://www.kela.fi/aitiyspakkaus
    Vuoden 2017 äitiyspakkaus: http://www.kela.fi/aitiyspakkaus

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari jätti 7.3.2017 peruspalveluministeri Juha Rehulalle kirjallisen kysymyksen äitiyspakkauksen nimen muuttamisesta. Emma Karin mielestä ÄITIYSpakkaus ei nimensä vuoksi tunnusta vanhempien yhdenvertaisuutta. Äitiyspakkaus pitäisi Karin mielestä muuttaa. Jatkossa äitiyspakkausta tulisi kutsua nimellä vauva- tai perhepakkaus.

Olin 21-vuotias saadessani ensimmäisen lapseni ja ensimmäisen äitiyspakkaukseni. Molempien lastemme kohdalla meille otettiin äitiyspakkaukset. Vaikka pakkaus tuli nimelläni ja pakkauksen nimikin on ÄITIYSpakkaus, niin siltikin mieheni puki lapsiamme pakkauksen vaatteisiin samoin tavoin kuin minäkin. Pakkauksen nimi ei estänyt häntä olemasta tasavertainen vanhempi lapsillemme eivätkä eri pakkausten nimenmuutokset käytännössä vaikuta mitenkään vanhempien tasavertaisuuteen kotona.

Suomalainen äitiyspakkaus on niittänyt maailmallakin suurta huomiota. Se on ollut tarjolla suomalaisille lapsiperheille 1930-luvulta lähtien. Voimme varmasti sanoa yhteen ääneen, kuinka ylpeitä me olemme suomalaisesta äitiyspakkauksesta. Tämän taustan vuoksi ymmärtänette, kuinka legendaarinen asema ÄITIYSpakkauksella on suomalaisessa yhteiskunnassa. Nimensä vuoksi pakkaus tuo myös arvon lasta vatsassaan kantavalle ja vauvan synnyttävälle naiselle. Onkin aika loogista, että juurikin lapsen kantava ja synnyttävä nainen saa äitiyspakkaus nimisen pakkauksen.

Annetaan siis jatkossakin arvo lasta vatsassaan kantavalle äidille ja annetaan äitiyspakkauksen olla edelleen se vanha ja hyväksi havaittu. Kaikkea vanhaa ja hyväksi havaittua ei nimittäin tarvitse muuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Olli Nurmi

"Annetaan siis jatkossakin arvo lasta vatsassaan kantavalle äidille ja annetaan äitiyspakkauksen olla edelleen se vanha ja hyväksi havaittu. Kaikkea vanhaa ja hyväksi havaittua ei nimittäin tarvitse muuttaa."

Omalla logiikallasi äitiyspakkauksen nimeäminen perhepakkauksesi ei myöskään arvota naisen panosta lapsen eteen yhtään sen enemmän negatiivisesti, kuin äitiyspakkaus miehen panosta. Mistä siis kiikastaa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Äitiyspakkaus on siis äidin ja vauvan yhteinen juttu? Sopii varmasti soinilaiseen ja postsoinilaiseen mielenmaisemaan.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Terve vaan Eerollekin pitkästä aikaa. Pitäisiköhän sun lukea tuo teksti uudelleen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eivät näköjään suhtaudu ulkomailla asiaan tuolla tavalla:

Babies born in Scotland will be gifted “baby boxes” from New Year’s Day 2017, the country’s First Minister has said.

ja

A trial at west London's Queen Charlotte and Chelsea Hospital is giving new parents "baby boxes" to serve as first beds for their newborns.

sekä USA

The baby box program follows the example of Finland, which has had a similar program in place since the 1930s.

http://edition.cnn.com/2017/01/26/health/new-jerse...

Eiköhän se pakkaus ole vauvaa varten ja vauvapakkaus sopisi nimeksi meilläkin:)

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Tuli vain mieleeni, että sallitaankohan näissä maissa transsukupuolisten miesten säilyttää mahdollisuus synnyttää. Jos näin on, on aika loogista nimittää pakkausta jollain muulla nimellä kuin äitiyspakkaus.
Suomessa transsukupuolinen, joka haluaa vaihtaa sukupuoltaan, joutuu todistamaan lisääntymiskyvyttömyytensä. Siis meillä transmies ei voi synnyttää.
Tähän asiantilaan yritetään kuitenkin saada muutosta. Epäilemättä Emma Karin puolue on translain muutosta ajamassa tai ainakin puoltamassa. Äitiyspakkauksen nimen muuttaminen on täydellisesti linjassa tämän pyrkimyksen kanssa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Puoluepolitikointi sikseen, tämäkin bloggaus taisi olla vastaisku vihreille. Pääasia kuitenkin on se vuodelaatikko sisältöineen oli nimi mikä tahansa.

Katsoin netistä ja löytyi 2015 pakkaus eriteltyine sisältöineen ja hintoineen, kaupassa joutuisi maksamaan huomattavasti enemmän.

http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/mita-ai...

Pakkaustahan uudistetaan kaiketi vuosittain.

http://www.kela.fi/aitiyspakkaus

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vastaavastihan lapsilisien maksaminen systemaattisesti perheen äidille lopetettiin 90-luvulla, jonka jälkeen se maksetaan vanhempien itsensä valitsemalle tilille ja itse valitsemansa vanhemman nimellä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vastaavastihan lapsilisien maksaminen systemaattisesti toimeentulotukea saavalle perheen äidille

Lopetettiin jo 23 vuotta sitten Ahon -94 lailla.
Silloin loppui myös kotihoidontuen,elatusmaksujen ja lapsiperheiden muiden tukien maksaminen.
lähde:
Stvm-94 laki
YLE/US

Nuo kaikki alettiin laskea tuloksi jotka vähennetään toimeentulotuesta.
Yhä edelleenkään lapsen toimeentulotukeen ei tule lisänä nuo muut tuet ,kuten muille tulee tulojen päälle 12X vuodessa,17v per lapsi.

Nyt kysyisinkin Ps kun on oma terv.ministeri joka vastaa Kelan rahoista
Jos toimeentulotukea saava äiti valitsee äitiyspakkauksen tilalle rahan
saako hän pitää sen rahan? Vai vähennetäänkö se tulona toimeentulotuesta?

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Vähän tässä tulee nyt semmonen vaikutelma, että halutaan väkisin hakea tasa-arvoa toisten puolesta asioille, joissa ei sitä tarvitse tehdä ja joka ei miehiä edes häiritse. En koe itse nimiasiaa epätasa-arvoiseksi, mutta jos joskus naisen voi nostaa miehen edelle, niin ennen kaikkea se hetki on juuri silloin kuin hän on synnyttänyt miehellensä lapsen.

Eihän tässä ole kyse kaikista vakavimmasta asiasta, mutta äitiyspakkaus on niin vakiintunut käsite, että tuntuisi hölmöltä aiheuttaa hämmennystä uudella nimellä. Varsinkaan kun nimenmuunnokselle ei ole mitään erityistä tarvetta.

Päivi Granlund

Niin. Vauva on keskiössä tässä. Se on vauvapakkaus. Englanniksi Babybox. Suomessa järkätään myös äidin kunniaksi bileitä, eli babyshowereita. Vanha itse asiassa ei ole kauhean hyvä. Kyllä vauvapakkaus on paras. Perhepakkauksesta tulee mieleen ihan jotain muuta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, makuasiahan tämäkin, mutta ainakin minä olisin aikanaan mielelläni ottanut omani vauvapakkauksena, vauvahan siinä odotuksessa keskiössä on. Eipä silti, äitiyspakkauskin käynee useimmille, ja kaikkeen sitä huomiota kiinnitetäänkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Äitiyspakkausinstituutio tulisi lakkauttaa välittömästi sosialistisena projektina. Muualla maailmassa osataan vauvat hoitaa ilman yhteiskunnan apua!

Sikiöitä teurastava hormonikierukka on sitten äitiyspakkauksien jatkokehitelmä!

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Ei missään nimessä vauvapakkaus. Eihän siellä mitään vauvaa ole! Joku voi sitäpaitsi saada siitä vääriä mielikuvia, että vauva pitää laittaa pakkaukseen.

Nimi voisi olla esim: "Aaltopahvista valmistettu valkoinen laatikko, jossa varastoituna vaatteita ja muuta sälää", tai vaan lyhennettynä AVVLJVVJMS.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Perhepakkauksesta taas tulee mieleen tavallista suurempi paketti, jossa on vermeet koko huushollille.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ainaskin sixpack iskälle....ja toppa norttia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Joku voi sitäpaitsi saada siitä vääriä mielikuvia, että vauva pitää laittaa pakkaukseen."

Ihan tiedoksi että pakkauksen nimi on vuodelaatikko. Sitä voi halutessaan käyttää vauvan ensimmäisenä sänkynä ja sisältöön kuuluukin vaahtomuovipatja. Eikä se ole aaltopahvia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin juuri. Hyvin monet vanhemmat käyttävät lapsen ensimmäisenä vuoteena nimenomaan äitiyspakkauksen laatikkoa, kuten se on tarkoitettukin käytettäväksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Vauva laitetaan pakkaukseen. Ensisänkynä oli myös meillä.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

AVVLJVVJMS on varmasti neutraali kaikkia kohtaan ;) Kannatan!

Eero Mattila

Kyllä on hyvin asiat maailmassa kun tällaisesta tehdään kirjallinen kysymys.
- Laaatikon nimen vaihtaminen ei paranna kenenkään elämää millään tavalla, laatikon sisältö on ratkaiseva. Mutta sillähän ei tietenkään ole mitään väliä.

Tämä esiintulo kuvastaa hyvin Vihreiden politiikkaa Suomessa, kun ei ymmärretä asiasisällöstä mitään mietitään laatikkoa... voi tsiisus, että tällaiset ihmiset päättävät Suomen tulevaisuudesta...

Pekka Pylkkönen

Väliäkö tuolla. Olkoon nimetön laatikko ja jokainen kutsukoon sitä miksi haluaa.

Itsehän sain vaimolta ensimmäisen lapsen syntyessä isyyspakkauksen. Se oli valkoinen laatikko jossa oli mm. Sikari ja pieni pullo viskiä. Varmaan olo muutakin mutta nuo jäivät mieleen. Päälle oli printattu oikein kelan päätös jossa minulle oli myönnetty isyyspakkaus.

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva

Tässähän tämä tulikin.
Äiti saa pakkauksen jossa on tarvikkeita vauvalle, isä saa sikareita ja viskiä. Ehkä mukana on vaate isälle ja vauvalle jossa sama teksti (varsinkin jos lapsi on poika). Missäs on sen äidin sikarit, suklaat tms?

Tämä ilmiö on viime vuosina noussut mitä nyt katson omaa tuttavapiiriäni sekä lueskelen lapsiaiheisia foorumeja. Kun kerran äiti saa äitiyspakkauksen niin totta kai isänkin pitää saada oman isyyspakkauksensa. Ei siinä mitään jos sisältö olisi edes jotakuinkin samaa tasoa. Mutta ei. Isälle menee sikareita, viskiä, korvatulppia, energiajuomaa, ehkä pari vaatekappaletta vauvalle. Mitäs se äiti saa....bodeja, potkuhousuja, kestovaippoja jne. No hei, onhan siinä pakkauksessa sentään siteet nännivoiteet (tai ainakin oli vielä 2010 kun itse sain kyseisen pakkauksen) äitiä varten. Hurraa...?

Ehkä tämänkin takia pakkauksen nimi olisi syytä vaihtaa. Nyt koko pakkaus viittaa pelkästään äitiin vaikka sisältö meneekin käytännössä vain vauvalle. Sitte isälle kootaan oma pakkaus joka sisältää 90 prosenttisesti vain isälle menevää kuten sikarit ja viski (jotka sinäkin muistit, eihän niillä mahdollisilla vauvanvaatteilla niin väliä).

Pekka Pylkkönen

Minusta kyseessä oli hauska huomionosoitus, kun en tälläisessä ollut koskaan kuullut.

Usko pois, äidille kyllä kannettiin suklaata ja hierottiin hartioita niin ennen kuin jälkeen lapsen syntymän.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Toki pakkauksen sisältöön voidaan vaikuttaa. Itse kyllä olin tyytyväinen sisältöön aikanaan.

Risto Salonen

Hienoa. Suomi onkin muutoin valmis, enää hienon äitiyspakkauksen nimenmuutos puuttuu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Näin muutaman viikon vanhana isoisänä sanon että hyvä blogi.

Sodan aikana syntyneenä uskon itsekin potkineeni ko pakkauksen housuissa. Potkiminen tapahtui pommisuojassa kun betonipöly varisi kellarin katosta pommien putoillessa töölöläiskortteleihin.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kiitos ja onnea uudelle isoisälle :)

Vanhemman ikäpolven lapsuusmuistot eroavat kovasti meidän nuorempien muistoista. Kerroit sellaisen esimerkin, joka sai itseni taas kiittämään sitä, kuinka synnyin hyvinvoinnin keskelle.

Hyvää kevättä sinulle :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Niin kuin näemme tämä pakkaus tulisi lopettaa tarpeettomana uusavuttomuutta ruokkivana instituutioina!

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#15. No ilmankos minä en osaa laittaa ruokaa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Tarkkuutta tarvitaan. Myös vanhakantaiset nimitykset äidinkieli ja isänmaa tulisi korvata sukupuolineutraaleilla henkilönkieli ja henkilönmaa -nimityksillä. Entä ikivanha Suomineito, olisiko se esim. Suomihenkilöinen?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Poliitikkoja siis edelleen tarvitaan, kun tuollaiset asiat ovat rempallaan ja hoitamatta.

Muutama vuosi sitten otettiin jo puheeksi esimerkiksi "Itämeri", ja kiinnitettiin aivan oikeaan osuneesti huomio siihen, että jos Itämerta kutsutaan Itämereksi, niin näkökulma ei silloin ole Suomen näkökulma, vaan Ruotsin.

Muuten tulee mieleeni sellainen kaupungin nimi kuin Uusikaupunki. Sehän on käsittääkseni yksi suomen vanhimmista kaupungeista, joten olisiko ja aika muuttaa sen nimi Vanhakaupungiksi?

Näistä ja muista vastaavista kysymyksistä saataisiin varmasti aikaiseksi paljon tosi-tv -viihdettä suoraan Arkadianmäeltä kaikelle kansalle. Varmasti kansan kiinnostus politiikkaan kasvaisi. :-/

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Se voi olla niinkin, että tuollaisia asioita tarvitaan tiettyjä poliitikkoja varten, että puuhastelisivat niiden kanssa, eivätkä sotkisi ihmisten elämään oikeasti vaikuttavia asioita.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #22

Juuri noinhan se on. Tällaisella poliittisella teatterilla annetaan kansalle illuusio siitä, että se voi äänestämällä vaikuttaa asioihin, ja todellisuudessa kaikki jatkuu niin kuin ennenkin (siis ennen yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta): business as usual.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Mikä perinteiden tuhoamisaikaa nyt eletään, 80 vuotta nimi on kelvannut, taitaa olla vain alkua mitä muutoksia uuden avioliittolain myötä vielä tulee.
Maitopurkissakin on lehmän kuva varmaankin siihen joku vaatii muutoksia sehän voi loukata sonnia.
Mitäs niille tehdään jotka ei usko ufoihin ja sielunvaellukseen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Onko oikeasti olemassa yhtään isää, jonka mielestä äitiyspakkaus nimenä asettaa hänet vanhempana eriarvoiseen asemaan?

Jos Karia oikeasti kiinnostaisi isien asema, niin hän ajaisi isien aseman parantamista huoltajuuskiistoissa, mutta helpompaahan se on näperrellä täysin merkityksettömien mielikuvien kanssa. Tyypillistä Vihreää politikointia.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Isien asema huoltajuuskiistoissa on todellinen ongelma Suomessa. Mutta kuten sanoit, pakkausten nimet eivät sitä muuta.

Petri Hämäläinen

Emma Kari on vihervasemmistolainen, jonka liikkeen agendaan kuuluu perheinstituutiin alasajo siltä osin, kun siihen liittyvät mitenkään isyys ja isän oikeudet.

Kuukausi ennen kuntavaaleja ministerille jätetty kirjallinen kysymys on vaalitemppu.

Samanlainen kuin Kokoomuksen ehdokkaiden huoli vaalien alla köyhien asemasta ja toimeentulotuen riittävyydestä.

Petri Muinonen

Kun politiikan toimijan ulostulot ovat tuota tasoa, ymmärtää miksi usko politiikkaan katoaa. Suomessa kun ei lie tärkeämpiäkään asioita korjattavana... ainakaan Vihreillä!

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#36. Kristillisistä nyt puhumattakaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

... lasta vatsassaan kantavalle naiselle

Kohdun ulkopuolinen raskaus?

P.S. Viisastelusta huolimatta suosittelin Sannan kirjoitusta :)

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kohtu on (ala)vatsan alueella ;) Mietin kyllä, että tulevana sairaanhoitajana minun olisi pitänyt kirjoittaa "kohdussaan", mutta kun vauvamaha on tunnetuin sanonta :) Kiitos Harrille :)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Äitiyspakkaus on hieno, vanha brandituote tyyliin kuivauskaappi, vakiintunut nimi liki kaikille tuttu selittämättä. Ei mitään järjellistä syytä mennä närkkimään nimeä suuntaan tai toiseen.

Suomi on täynnä organisaatiota ja yrityksiä, joiden nimet ei kerro mitään, ovat vain kirjaimia peräkkäin AVI:t, TRAFI:t, ALTIA:t,konsulttien hölmöilyjä kansainvälisyyden agendalla, asiakkaat unohtaen. Onneksi suutarit ovat mainosmielessä yleensä säilyttäneet liikkeensä nimessä tuon sanan suutari, tavallisena tai pikana.

Käyttäjän KariRouvinen kuva
Kari Rouvinen

Mitä vikaa olisi nimessä vanhemmuuspakkaus? Isien jalkohin jääminen huoltajuuskiistoissa johtuu osittain myös asenteista, joissa äiti on se joka lasta ensisijaisesti huoltaa. Eikö tuo nimi myös vaikuta vanhempien asenteisiin siitä kenelle rooli lapsen ensisijaisesta huoltajasta kuuluu? Vanhemmuuspakkaus olisi yksi pieni askel jolla yhteiskunta voisi viestiä tasavertaisesta vanhemmuudesta ja vanhempien yhdenvertaisesta kohtelusta.

Tai mennään vaikka sitten SOTEn valinnanvapausperiaatteen mukaan eli vanhemmat voisivat valita tilaavatko pakkauksen nimellä äitiyspakkaus vai vanhemmuuspakkaus. Sisältö olisi sama. Mielenkiintoista olisi nähdä mikä olisi vanhempien valintojen tulos.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

'Äitiyspakkaus' on kieltämättä kaunis ja kieleen vakiintunut nimi, 'vauvapakkaus' olisi hyvä, veikeältäkin kuulostava vaihtoehto, 'vanhemmuuspakkaus' kuulostaa hiukan virkakieliseltä, ja 'perhepakkaus' tuo mieleen ison keksipaketin.

Oli nimi mikä hyvänsä, kyseinen pakkaus on kuitenkin arvokas asia ja Suomi voi olla siitä ylpeä.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvä että tuli esille . En ole Karilta vielä yhtään fiksua kommenttia kuullut.
Onnea vaan täältä Espoosta jos saatte Stadiin Vihreiltä pormestarin.
Äitiyspakkausta kutsuttakoon äitiyspakkaukseksi. Emme elä vähemmistöjen diktatuurissa.

Ilkka Huotari

Ehdotus on samaa tasoa, kuin joku ehdottaisi, että pyykkipojan nimeksi pitää vaihtaa pyykkihenkilö.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Älä edes ääneen sano. Kohta joku oikeesti käyttää yhteistä rahaa ja aikaa tuon merkittävän epäkohdan korjaamiseksi ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset