Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Elintärkeää koulutusta ei voi suorittaa kirjekurssina

Ammatti- ja ammattikorkeakoulujen opetuksesta on keskusteltu medioissa. Erään lähihoitajaksi opiskelevan nuoren äiti moitti Helsingin Sanomissa lähihoitajien ammatillista koulutusta.  Tuorein aiheeseen liittyvä kirjoitus oli 30.4. Savon Sanomissa, missä Savonia ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija Minna Hirvonen kritisoi koulunsa opetuksen laatua.

Valmistuin lähihoitajaksi vuonna 2010. Ammattikoulun opetuksen laatu oli minun aikanani vielä hyvää ainakin täällä Outokummussa. Ammattikorkeakouluopintoni aloitin innokkaana vuonna 2015 Karelia ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Opiskelen edelleen innokkaana unelmieni ammattia, mutta koulutuksen laatu ja sen kehno suunnittelu huolestuttaa.

Koko koulutukseni ajan meillä on toistunut sama teema: aikaa haaskataan turhanpäiväiseen ja samaan aikaan potilaan hoidon kannalta ensiarvoisen tärkeät opinnot käydään mahdollisimman nopeasti ja hutaisten läpi. Opetuksemme koostuu pääosin verkkotehtävistä ja lähiopetusta on vähän. Viime syksyisen sisätautikirurgisen työharjoitteluni suoritin läpi, vaikkei meille opetettu suonensisäisen nestehoidon perusteita ennen harjoittelun alkua. Opiskelin niitä itsenäisesti ja olen kiitollisuuden velassa ohjaajalleni, joka opetti minulle asiat kädestä pitäen. Sen sijaan, ennen mainitsemani harjoittelun alkua, meillä oli kyllä koulun mukaan aikaa kuvata videoita erilaisiin hankkeisiin. Hankkeet lienevät tärkeitä koululle rahan vuoksi, mutta meidän osaamiseen niillä ei ole niin suurta vaikutusta kuin muilla, esimerkiksi anatomia, fysiologian, farmakologian sekä lääke- ja nestehoidon kurssien tiedoilla on.

En halua kritisoida kouluni opettajia. He tekevät hyvää työtä niillä työkaluilla, jotka heille on annettu. Arvostan heidän työtänsä niukkuuden keskellä. On kuitenkin tärkeää miettiä, mitkä opinnot ovat tärkeyslistan kärjessä, kun mietimme sairaanhoitajan osaamista. Näitä ovat aiemmin mainitsemani anatomian, fysiologian, farmakologian yms. opinnot. Sairaanhoitajalla on oltava tietyt tiedot, taidot ja valmiudet hoitaa potilasta. Potilasturvallisuuden takaamiseksi on tärkeää, että maamme hoitajat saavat hyvän ja asiapitoisen koulutuksen. Sairaanhoitajan opinnot on suunniteltava työelämän tarpeita ajatellen. Potilaan hoidon kannalta oleelliset opinnot on käytävä syvällisesti läpi ja niihin on varattava kunnolla aikaa. Lähi- ja sairaanhoitajan koulutusta ei voi suorittaa kirjekurssina.

Kirjekurssi – sellaiseksi eräs sairaanhoitajaksi valmistunut tuttavani kommentoi päättynyttä koulutustaan pari vuotta sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Lopputyöni tein saamalla päättötodistuksen postista :-)
Ja tämä on totta!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oppilaitokset ovat lahjattomille. Minä suoritin sähköasentajan ammattipätevyyden Googlen, Wikipedian ja Suomi24:n avulla.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset