Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Vanhasen vaalistartti: duunareiden palkat alas

  • http://ls24.fi/uutiset/vanhanen-taytyyko-raumalla-maksaa-yhta-suurta-palkkaa-kuin-helsingissa
    http://ls24.fi/uutiset/vanhanen-taytyyko-raumalla-maksaa-yhta-suurta-palkkaa-kuin-helsingissa

Presidentinvaalit pidetään ensi vuoden tammikuussa. Tällä hetkellä kisaan on ilmoittautunut kolme nimeä: Matti Vanhanen (kesk.) , Pekka Haavisto (vihr.) ja Merja Kyllönen (vas.) Heidän joukostaan Keskustan Matti Vanhanen aloitti tänään 26.5.2017 kampanjansa Raumalla vaatimalla raumalaisten duunareiden palkkoja alas.

Matti Vanhanen vieraili Rauman kauppakamarin kevätkokouksessa. Hän pohti Suomen kilpailukyvyn ja asuntojen hintojen tilannetta oheisin sanoin:

 

”Täytyykö Raumalla maksaa yhtä suuria palkkoja kuin pääkaupunkiseudulla, kun asuminen ja eläminen täällä on paljon halvempaa? Jos Raumalta saa samanlaisen perheasunnon puolet halvemmalla kuin Espoosta tai Helsingistä, eivätkö myös teollisuustyöntekijöiden palkat voisi olla tuntuvasti alempia? Jos näin voisi paikallisesti sopia, paranisi suomalaisen teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky tuntuvasti.”

 

Vanhasen vaatimuksessa mielenkiintoisinta oli se, mitä hän jätti sanomatta. Hän olisi voinut helposti  vaatia toisenlaisia toimia, jotka olisivat purreet ongelmaan aivan yhtä hyvin. Hän olisi esimerkiksi voinut ottaa esille jotakin näistä asioista:

 

     -  Helsingin asuntojen hintoja alas järkevällä kaavoituksella, sääntelyllä ja asuntopolitiikalla

     -  Lisää työpaikkoja Suomeen ja näin työpaikkojen turvaamista myös maakunnissa

 

Yllä esitettyjen sijaan, presidentiksi halajava Matti Vahanen halusi kuitenkin osoitella kehä kolmosen ulkopuolella asuvia duunareita, vaatien heidän palkkojaan tuntuvasti alas. Huomioittehan sanan tuntuva: presidenttiehdokas ei nyt puhu vain parin prosentin palkanalennuksista vaan tuntuvista leikkauksista rehellistä työtätekevien naisten ja miesten palkkoihin!

Asumisen lisäksi Vanhanen tuntui myös täysin unohtavan muut elämiseen liittyvät perustarpeet kuten esimerkiksi ruoan ja lämmön. Nekin on raumalaisen duunarin maksettava palkastaan samoin tavoin kuin muidenkin. Lisäksi Vanhanen jätti unoholaan sen faktan, että Helsingissä tienataan jo nyt noin viidenneksen enemmän kuin muualla Suomessa.

 

***

 

Vanhanen on aiemmin ollut huolissaan sosiaalisen median vaikutuksesta politiikkaan. Ajattelin kääntää asetelman toisin päin laittamalla oheisen uutisen sosiaaliseen mediaan ja katsoa kuinka moni on huolissaan Matti Vanhasen vaikutuksesta suomalaiseen politiikkaan. Uutinen sai aikaan vilkkaan keskustelun, alla otteita keskustelusta:

 

” Mä asun täällä periferiassa, ja mun tuntipalkka metalliteollisuuden työstä on 9,72. Onko siitä varaa pudottaa mitähäh? Tulee vaan herrat ite tekemään tuolla palkalla fyysisesti raskasta työtä, ja siitä sitten laskut maksamaan. On tää yks sarvikuonojen maa. ”

 

” Voisko joku mieluummin tiputtaa Pk-seudun asuntojen hintoja ja asumiskuluja? ”

 

” Jaha, nousiskohan ne asuntojen hinnat Raumallakin jos siellä olis töitä? Nousis mutta jouduttais ostaan penemällä liksalla sit? ”


" Leipä,kaljapullo,polttoaine jne... ovat yhtä kalliita muuallakin kuin pilvilinna Helsingissä "

 

"O nko keskusta menossa vihreälle linjalle. Kaikki kasaan isoihin keskuksiin niin jää muu Suomi autioksi? Jos Raumalla tehdään tuottavaa työtä niin eivätkö tällaisien ruususen unta polvivaikeuksineen nukkuvien tuottamatonta työtä tekevien palkat voisi olla tuntuvasti mitättömämmät? "

 

***Matti Vanhanen: kuinka paljon on varaa tiputtaa esimerkiksi rehellisen metalliteollisuuden työntekijän noin 9 euron tuntipalkkaa? Tai kuinka paljon kestää leikata lähihoitajan noin 12 euron tuntipalkasta? Puhumattakaan siivoojien, kaupankassojen, kirvesmiesten ja muiden rehellistätyötä tekevien miesten ja naisten tuntipalkoista! Nyt tarkkoja lukuja pöytään! Olette ehdolla Suomen "ykkösmieheksi":  Montako euroa olisitte valmis laskemaan duunareiden palkasta, arvon entinen pääministeri ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Lisäksi Keskusta puolueeltakin on kysyttävä: Tässäkö Keskustan presidenttikampanjan ydin: palkat alas kehä kolmosen ulkopuolella?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sulla on ongelma. Kuinka hyvin tää perspuolue on ottanut huomioon köyhiä?

Pekka Pylkkönen

Mitäs sää oot tehny köyhien hyväksi? Ruikuttanut että muut ei tee tarpeeksi :)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No 25 vuotta ollut tukihenkilö mielenterveysongelmaisille?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #3

No voisitko tehdä jotain enemmän? Etkö oikeesti ajattele köyhiä tai lapsia ollenkaan? Kenenkään ei tarttis olla köyhä jos sä vaan tekisit vähän enemmän.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

Älä viitti vattuilla. Tiedät hyvin että olen sairas ihminen. Tee itte kun olet terveempi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Asiaahan Vanhanen tavallaan puhui. Mutta asetti taas sanansa aika heikosti.

Ei ole mitään syytä, miksi Raumalla ja Helsingissä pitäisi maksaa samaa palkkaa. Mutta tilanteesta riippuen Raumalla pitäisi voida maksaa joko pienempää tai suurempaa palkkaa. Sen mukaan, miten yritys pystyy maksamaan ja miten se saa työntekijöitä.

Jos sama palkka on liian korkea, niin kohta on nollapalkka, kun ei ole työtäkään. Jos sama palkka on liian matala, kohta ei ole työntekijöitä. Kummassakin tapauksessa kohta ei ole siis yritystä.

Jos Helsinkiin ei saada työntekijöitä, koska asuminen on liian kallista, on myös monia mahdollisuuksia.
- Yritetään vaikuttaa asumiskustannuksiin
- Maksetaan parempaa palkkaa
- Siirretään yritys paikkakunnalle, jossa on työntekijöitä saatavilla

Mutta siinä Vanhanen on väärässä, että Raumalla pitäisi maksaa alempaa palkkaa, koska asumiskustannukset ovat pienemmät. Logiikka ontui pahan kerran. Tosin en nyt tiedä, miten hyvin Antikainen referoi juttua, josta on tähän leikannut pari lausetta. Täällä on nykyään yleensä tapana esittää muiden puolueiden edustajien lausunnot hyvän kristillisen etiikan mukaisesti pyrkien saattamaan toisen huonoon huutoon. Mutta kuten Manu sanoi, kyll se siitä.

Mutta joka tapauksessa pisteet Halla-aholle. Vain tosimies pitää muijansa kuutamolla melkein kymmenen vuotta...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tosin en nyt tiedä, miten hyvin Antikainen referoi juttua, josta on tähän leikannut pari lausetta."

Antikainen voikin huokaista helpotuksesta koska Vanhanen itse sanoo, ettei hän ole leikkaamassa raumalaisten palkkoja:
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201705272200167...

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Palkkojen pudotus ei paljon auta. Suomalainen työ (varsinkin esimerkeissä käytetty metalliala) on huippuunsa tehostettua kansainvälisesti. Myös kunnallistekninen ala loistaa työn tuottavuudella näissä vertailuissa.

Palkkoja pudottamalla saa kyllä kulutuskysynnän alas ja talouden näivettymään. Toisaalta, minähän kannatankin näitä degrowth -juttuja. Mitä ääliömäisempiä esityksiä valtapuolueet juohduttavat julkisuuteen, aina ne välillisesti edistävät tämän moimutkaisen teknoyhteiskunnan romahtamista. Pitänee siis kannattaa Vanhasta!

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Alv pitäisi porrastaa yrityksen sijaintikunnan mukaan siten että kauempana Helsingistä oleva yritys saisi helpotusta maksamiinsa arvonlisäveroihin. Se antaisi syyn sijoittua muuallekin kuin ruuhkaiseen eteläsuomeen ja saataisiin työpaikkoja pohjoisemmaksikin. Ihmiset saisivat aikuistenoikeasti asua siellä missä mieluusti asuvat koska töitä ja asuntoja olisi tarjolla.
Kaikki puolueet puhuvat koko Suomen asuttuna pitämisestä mutta juurikaan ei näy tekoja jotka auttaisivat pienten maaseutukuntien työpaikkojen syntymiseen.
Vihreet on kyllä siinä mielessä rehellisiä että ne puhuu ainoastaan kaupunkien kehittämisestä ja maaseudusta siihen suuntaan että siitä pitäisi tehdä kokonaisuudessaan vain rikkaiden virkistysalue.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko raumalaisen tuottavuus huonompi kuin helsinkiläisen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Riippuu siitä, miten tulkitsee tuon lauseeen. Varmasti löytyy raumalainen, jonka tuottavuus on huonompi kuin helsinkiläisen. Kaikkien raumalaisten tuottavuus taas ei varmasti ole huonompi kuin kaikkien helsinkiläisten.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikäli Raumalla palkka pitäisi olla pienempi,niin silloin raumalaisten pitää olla tuottavuudeltaa huonompia helsinkiläisiin verrattuna. Taitaakin käydä päinvastoin,koska kulut on pienemmät...mitäs sitten tehdään?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Määrittelepäs sitten vaikka lääkärin tuottavuus. Enkä nyt hyväksy vastaukseksi potilasta tunnissa...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vanhanen sopii myös persujen ehdokkaaksi. Samat teemat ja tarkoituksena kurmuttaa duunareita. Siis turvata eliitin meininki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset