Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sananvapaus vai rajoitettua keskustelua?

Kaksi naista menetti henkensä Turun terrori-iskussa 18.8.2017. Euroopassa ruton lailla lisääntynyt terrorismi rantautui Suomeen. Keskustelu terrorismin estämisestä ja turvallisuudessa kääntyi kuitenkin pian epäolennaisuuksiin.

Turun iskun jälkeen hallitus ei ole kyennyt tekemään tarvittavia toimenpiteitä suojellakseen kansalaisiaan. Rajat ovat kaikille auki, poliisin tai puolustusvoimien määrärahat eivät ole kasvaneet tarpeeseen nähden riittävästi. Turun terroristi valehteli ikänsä ja kävi lastemme kanssa samaa (ylä)koulua. Kaiken huippuna palanneille terroristeille valmistellaan ohituskaistaa asuntojonoihin ja muihin sosiaalipalveluihin. Näiden esimerkkien valossa on selvää, että maamme johtajat ovat epäonnistuneet. Kuitenkin samaan aikaan suurimpana yhteiskunnallisena ongelmana nähdään vain kritiikkiä esittävät kansalaiset.

Suomalainen yhteiskunnallinen keskustelu on tilanteessa, jossa sitä yritetään ohjata voimakkaasti sellaiselle uralle, missä ihmisiä mietityttävistä ongelmista puhuminen yritetään hiljentää. Eräät tahot keksivät koko ajan uusia tapoja ja termejä, joiden avulla he voivat leimata ja sivuuttaa toisenlaiset, omaan agendaan ja maailmankatsomukseen kelpaamattomat näkemykset ja mielipiteet.

Historian valossa kansalaisten sana- ja ilmaisunvapauteen puuttuminen ei valitettavasti ole uusi ilmiö. Erilaisia mielipiteitä ja kritiikkiä on siivottu erilaisissa valtioissa ja erilaisten johtajien toimesta historiassa useammin kuin kerran. Näin toimineet hallitsijat, päättäjät ja valtiot ovat voineet olla erilaisia, mutta lopputulos sanan- ja ilmaisunvapauteen puuttumisesta on aina ollut samanlainen eikä tämä lopputulos ole ollut hyvä.

Kansalaisten esittämä asiallinen kritiikki ei voi koskaan olla ongelma. Keskustelu ja dialogi ovat avoimuuden ja demokratian kannalta ensiarvoisen tärkeitä. Keskustelua tarvitaan myös päätöksenteon tueksi. Asiallisen kritiikin, erilaisten kehitysehdotusten esittäminen ja julkituominen pitää olla aina toivottavaa. Kannustankin lämpimästi koko yhteiskuntaamme osallistumaan keskusteluun, kuinka 100-vuotias Suomi voitaisiin tehdä entistä paremmaksi ja turvallisemmaksi paikaksi elää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jäi vähän epäselväksi, eri väärien väittämien lisäksi, että kuka sitä keskustelua on kieltämässä tai rajoittamassa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Monet ovat haastatteluissa sanoneet etteivät osallistu keskusteluihin maahanmuutosta koska näissä leimataan ja keskustelu on tulehtunutta.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Se taas on jokaisen oma valinta osallistuuko vai ei. Jos pyydetään osallistumaan, ei se ainakaan rajoittamisen piikkiin mene.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Ei täälläkään kukaan pyydä osallistumaan keskusteluihin ja aremmat lähtevät heti pois eikä odota rasisti, natsi tai fasistinimittelyä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö täällä US sivuilla joka toinen avaus käsittele maahanmuuttoa?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Hyvä kirjoitus ja uutta tietoa. Turun isku siis oli sittenkin terrori-isku?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Hienoa, että sinäkin nyt sait vihdoin tämän asian tietää. Kyllä, se oli terrori-isku.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Hyvä todellakin. Minä kun olen pienessä mielessäni kuvitellut, että poliisi vain tutkii sitä mahdollisena terrori-iskuna. Tutkinta on siis päättynyt.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #11

Terrori-isku on paras termi, niin kauan, kuin poliisi sitä sellaisena tutkii.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Pitää olla aika rajoittunut, jos ei tähän mennessä ole ymmärtänyt tämän olevan terrori-isku eikä se muunlaiseksi muutu, vaikka sinä et sitä haluakaan uskoa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Historian valossa kansalaisten sana- ja ilmaisunvapauteen puuttuminen ei valitettavasti ole uusi ilmiö."
.................

Täällä kansalaisten mielipidekirjoittelua estävät lähes yksinomaan Persut. Joten aika vaikea teidän kanssa on asioista keskustella kun ette itse kunnioita sananvapautta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mitkä puolueet sinne hallitukseen pitäisi sitten saada, ettätämä kauheus saataisiin loppumaan?

Tottakai persut, mutta mistä löytyy kaverit?

Timo Ala-Harja

Voisiko Makkonen kertoa konkreettisen tapauksen miten,missä ja milloin persut ovat rajoittaneet keskustelua?
Eivät ne ainakaan Makkosta ole estäneet laukomasta yksipuolisia mielipiteitään mutta sehän kuuluu sananvapauteen.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Voisiko Makkonen kertoa konkreettisen tapauksen miten,missä ja milloin persut ovat rajoittaneet keskustelua?"
.................

Nyt jo viisi eri Persua ovat bannanneet minut etten pysty kommentoimaan heidän blogejaan. Silti persut jaksavat pillittää täällä sananvapauden puolesta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut on kaikkein hanakampia bannaajia, ne tykkää keskustella vaan keskenään.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Ensiksi. Hyvä kirjoitus.

Sananvapautta on monesti rajoitettu, sekä yritetty manipuloida monellakin eri tapaa.

Muistaako monikaan ohjelmaa "Palaneen käry" Tarinatalon tuottamaa ohjelmaa, jota esitettiin TV4 kanavalla suorana lähetyksenä.
Kyseiseen ohjelmaan saivat katsojat osallistua esittämällä kysymyksyä, omia mielipiteitä, sekä kannanottoja, mm tekstiviestein.

Kyseinen ohjelma lakkautettiin kesken tuotantokauden, kun suorassa lähetyksessä rikostoimittaja Harri Nykänen paljasti korkean johtotason henkilön nimen, jota oli epäilty henkilökunnan saksuaalisesta häirinnästä.

Henkilö oli SDP.n Matti Ahde joka oli saanut hillotolppa paikan, Veikkaus OY.n johtajaksi. Vetäydyttyään sivuun päivän politiikasta.

Matti Ahteen hyvä ystävä, saman seuran kaveri Janne Virkkunen oli yrittänyt suojella ystäväänsä Ahdetta paljastumasta, siinä kuitenkaan onnistumatta.
Pian ohjelman jälkeen Ahde erotettiin Veikkaus OY.n johtajan tehtävistä, kun hänet todettiin syyllistyneen seksuaaliseen häisintään alaisiaan kohtaan.

Matti Ahde palasi päiväpolitiikkaan ja Demarit jotka hyväksyvät seksuaalisen häirinnän, äänestivät hänet jälleen kansan edustajaksi.

Tämä tapahtuma on vain yksi esimerkki, kuinka sananvapautta yritetään tukahduttaa.
Ohjelman lakkauttamista perusteltiin monin eri tavoin, päällimmäiseksi syyksi jäi tämän tyyppisten ohjelmien enakko sensuroinnin mahdottomuus, sekä negatiivisten kommentien estäminen suorassa lähetyksessä.

Juha Hämäläinen

Sujuvasti kirjoitettu ja samaa huolta kannan suomalaisesta ja EUn sensuuritoimista ja ihmisten leimaamisesta heidän esittäessä asiallisia kysymyksiä. Tilanne on ollut sairas sensuroinnin osalta.

Korostaa pitää kuitenkin Suomen ja EUn olevan äärimmäisen turvallisia edelleen. Muutama terrori-isku vuodessa ei saisi aiheuttaa kansan ja poliitikkojen vauhkoontumista.

Meillä on monin verroin suurempia riskejä ja huolia kuin vaikkapa jihadismi. Islamilainen ääritoiminta on päivittäinen uhka aivan muualla kuin EUssa. Media ei tätä jaksa kertoa. Turvallisuuden taso ei ole tunne vaan se on fakta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Turun iskuilla ei ollut mitään vaikutusta turvallisuustilanteen kannalta. Perussuomalaiset ovat tietenkin olleet kovin hanakoita käyttämään tätä Turku-korttia saadakseen pontta vaatimuksilleen.

Ei Perussuomalaisten vaatimukset rajavalvonnan tiukentamisesta myöskään ole seuranneet millään tavoin Turun tapahtumaa. Perussuomalaisilla oli vaatimuksensa jo ennen Turun puukotuksia. Nyt ovat noita vaatimuksiaan toistelleet isommin äänenpainoin kuin ne liittyisivät jotenkin noihin tapahtumiin.

Turun tapaus vaikutti kuitenkin Perussuomalaisten kirjoitteluun. Kirjoittelu on lisääntynyt. Kaikki kirjoittelu lähtee nykyisin Turun puukotuksesta ja lopuksi esitetään vaatimuksia. Kirjoittajat ovat sitten muuttuneet kovin herkkänahkaisiksi ja sen seurauksena useampi vastakkaisia mielipiteitä esittänyt kommentoija on pysyvästi bannattu persukirjoittajien blogeista. Asiallinen kritiikki torpataan järjestelmällisesti.

On blogisti oikeassa. Kyllä meillä kansalaisillakin saattaa olla sanottavaa. Ja se on tullut selväksi, että teillä persuvaikuttajilla ainakin on sanottavaa. Te vaan ette tahdo kuunnella meitä kansalaisia.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Järkevät ihmiset ymmärtää, että suuri invaasio ulkomaalaisia aiheuttaa rauhattomuutta, rikoksia, raiskauksia ja jopa terrorismia.

Jos maahan päästetään ilman mitään dokumentteja ihmisiä, jotka sitten saattaavat valehdella iän, nimen ja kansalaisuuden, joka näytetty toteen Turun Terrori-iskun selvittelyissä. Henkilö on kierrellyt eri maissa hakemassa oleskelulupaa ja tehnyt rikoksia ja esiintynyt eri nimillä.

Kaikissa Euroopan maissa, joihin muodostunut maahanmuuttoenemmistöisiä lähiöitä on ongelmia ja poliisikaan ei uskalla mennä yhden partion voimin.

Kaiken tämän jälkeen pitäisi viimeistään ymmärtää rajatarkastusten tarpeellisuus.

Jos kansanjuhlia pitää koristella kuorma-autoin, niin eikö siis turvallisuus tilanne ole huonontunut?

Saksa ja Ranska ovat haluamassa laajentaa sisärajatarkastukset 4 vuoteen, miten ihmeessä meillä ei nähdä tarvetta?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Te päättäjätkö sitten päätätte, mitä järkevät ihmiset ajattelevat? Eikö ajatteleminen ole meidän kansalaisten ihan oman harkinnan tulosta?

Jos emme ajattele niin kuin vaaditte, meidätkö bannataan ja ohitetaan toteamalla, ettei tuo ollut järkevä?

Marko Parkkola

https://yle.fi/uutiset/3-9521326

"Tuoreen tutkimuksen perusteella suomalaiset ovat hyvin huolestuneita siitä, että julkisen keskustelun perusteella turvapaikkatilanteesta on vain kaksi äärimielipidettä: olet joko rasisti tai "suvakki"."

Jännää että suvakki on laitettu lainausmerkkeihin alkuperäisessä tekstissä.

On kovin hellyttävää että makkosritalat ovat huolissaan omista trollausoikeuksistaan usarissa. Itku silmässä he tuhertavat päivästä toiseen kuinka heitä kohdellaan vääriin, kun eivät pääse levittämään persu- ja erityisesti Halla-aho-vihaansa jokaiseen blogiin. Asialla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä sananvapauden kanssa, vaikka he nyt näin väittävätkin (jos heidän vihaamansa henkilö bannataan, sehän oli vain vastuullista sananvapautta, eikös jeh). Kyse on vain siitä, ettei kenenkään tarvitsee sietää vihapuhetta omassa blogissaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Parkkola on yksi näistä kyynelsilmistä, joka veti palkokasvinsiemenen syvälle sieraimeensa monelta kommentoijalta.

Vihapuhetta! Hah!
Kun vasta-argumentaatiota ei synny, on painettava "Estä käyttäjän kommentointi".
*tarjoaa nenäliinaa*

Kuivaa simmusi ja kokoa itsesi. Kyllä sinullekin tilaa löytyy!

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

US:n Puheenvuoron ylläpitäjien toimesta blogin pitäjälle on myönnetty oikeus halunsa mukaan diktatoida, kenet bännää blogistaan.

Minä en oikein tajua Parkkola tuota sinun viimeistä kappalettasi. Vaikuttaa hyvin katkeralta tilitykseltä ja antaa mielestäni sinusta itsestäsi huonon kuvan -- vaikka tästä asiasta en minä mitään tiedäkään.

Aika kovaksi kirjoitusten pitäisi mennä, jotta itse bännäisin jonkun blogistani pois.

On minulla kysymyskin tämän metakeskusteluni jälkeen: Parkkola, otatko termin "vihapuhe" tosissasi, onko mielestäsi kyse legitiimistä termistä? Minusta ei ole ja olen suurella huolella seurannut kansalaiskeskustelua jossa jotkut ihmiset pyrkivät ajamaan ihan "vihapuheen" ajamista lainsäädännölliseksi tekstiksi.

Ettei menisi ohi Antikaisen blogialustuksesta, sananvapaus on mielestäni tärkeä arvo. Vapaa keskustelu ja ajatustenvaihto pitäisi aina sallia, ellei selkeästi kehoteta väkivaltaan toisia kohtaan.

Käyttäjän KaleviLehtinen kuva
Kalevi Lehtinen

Totuuden mukainen kirjoitus Sanna, jatka samaan malliin.
"On hengen vaarallista olla oikeassa silloin kun hallitus on väärässä" - Voltaire.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset