Jätetäänkö vanhukset jatkossa heitteille?

 

 

Siun sote on Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, joka järjestää julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut 14 kunnan alueella. Kuntayhtymä aloitti toimintansa 1.1.2017 ja sen tavoitteena on laadukkaiden, yhdenvertaisten ja yksilöllisiin tarpeisiin vastaavien palvelujen turvaaminen pohjoiskarjalaisille. Vain alle vuoden toimintansa jälkeen Siun Sote aikoo käynnistää palvelurakenteen muutoksen vanhuspalveluissa. Tämä palvelurakenne muutos on kiertoilmaisu säästöille. Mainitut säästöt koskevat vanhusten tehostettua palveluasumista ja vuodeosastopaikkoja. Näitä paikkoja aiotaan muuttaa kevyemmiksi paikoiksi kuten palveluasumiseksi ja kotihoidoksi. Vapautuvat resurssit kuulemma kohdennetaan kotihoitoon, palveluohjaukseen ja omaishoidontukeen.

Vanhustenpalveluista säästäminen on jatkunut jo vuosia, joskin nyt kyytii käy yhä kylmemmäksi. Muutama vuosi takaperin edellisen hallituksen toimesta kunnissa muutettiin vuodeosastopaikkoja tehostetun palveluasumisen paikoiksi. Nyt nämä tehostetun palveluasumisen paikat halutaan muuttaa palveluasumiseksi tai kotihoidoksi. Kun tehostettu palveluasumisen yksikkö muutetaan palveluasumiseksi, tarkoittaa se käytännössä sitä, että yksin asuvat vanhukset nukkuvat yönsä ilman lähellä valvovaa hoitajaa. Tehostetutussa palveluasumisessa täytyy olla hoitaja paikalla öisin, palveluasumisessa ei tarvitse olla. Tämän lisäksi tehostettu palveluasuminen ja palveluasuminen eroavat henkilöstövahvuudeltaan toisistaan. Jatkossa siis yhä huonokuntoisemmat vanhukset joutuvat pärjäämään yhä vähenevällä avulla. Onkin täysin selvää, että Siun Sote ajaa toimillaan vanhusten palveluita alas ja huonontaa palveluiden laatua ja on selvää, että jatkossa maakuntauudistuksen jälkeen muut maakunnat tekevät samoin – ja miksi eivät tekisi, onhan kyseessä säästöpotentiaali, joitä nämä perustetut ja perustettavat hallintohimmelit etsivät ja tulevat etsimään haukan lailla.

Siun Sote kertoo korvaavansa vapautuneita resursseja esimerkiksi omaishoidontuella. Se, että omaishoitajat saisivat enemmän omaishoidontukea ja tuettuja vapaapäiviä, on kannatettavaa. Mutta kaikkea hoitoa ei voi kaataa omaishoitajienkaan niskaan. Omaishoitajat tarvitsevat enemmän rahallista- ja käytännön tukea tärkeässä työssään. Omaishoidontuen lisäksi Siun Sote aikoo tarjota palveluohjausta vapautuneiden resurssien tilalla. Tämä ihmetyttää. Palveluneuvonta on neuvontaa. Sillä ei voi korvata käytännön hoitotyötä. Tämä neuvonnan lisäksi vanhuksemme tarvitsevat  hellää kosketusta, läsnäoloa ja käytännön apua. Tarjotaanko siis lisääntyvää neuvontapalvelua siksi, että vanhukset halutaan palveluiden karsimisen myötä ohjata yksityisten palveluntarjoajien luo ja täten laittaa heidät maksamaan hoidostaan?

Hoitajana en voi hyväksyä Siun Soten toimia ja vanhuspalveluiden laadun huonontamista. Vanhuksemme ansaitsevat hyvää ja hellää hoitoa. Siun Sotelta haluaisin lopuksi kysyä, että tämäkö on kiitoksenne 100-vuotiaan Suomen kunniaksi maamme rakentajille?

 

Kirjoitus on julkaistu Karjalaisessa 9.12.2017

SannaAntikainen
Perussuomalaiset Outokumpu

Mielipiteeni edustavat vain omaa kantaani ja vain omia mielipiteitäni.
- Kansanedustaja
- Lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija
www.antikainensanna.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu