Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sote- ja maakuntauudistus on iso farssi

  • Kuka saa tästä himmelitä selvää?
    Kuka saa tästä himmelitä selvää?

Hallituksen sote-ja maakunta uudistukselle sataa kritiikkiä jopa hallituksen omien kansanedustajien parista. Myös lähes kolme viidestä suomalaisesta haluaisi keskeyttää sote-uudistuksen valmistelun.

Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon suurin ongelma on resurssien riittämättömyys perusterveydenhuollossa. Tätä ongelmaa hallitus yrittää selvittää piirtelemällä organisaatiokaavioita ja sitten uudelleen värittelemällä ja kääntelemällä niitä. Tekeillä on vuosisadan himmeli nimeltä maakuntahallinto. Kuvan tästä himmelistä löytää helposti Googlen kuvahaun kautta kirjoittamalla hakukenttään ”maakuntahallinto”. Maakuntahallinnon kaveriksi on otettu mukaan valinnanvapaus. Valinnanvapaudesta hyötyvät lähinnä hyväosaiset suurissa kaupungeissa.

On vaikeaa kuvitella, mitä hallituksen päässä liikkuu, kun resurssien riittämättömyyttä koetetaan paikata luomalla lisää turhia menoeriä maakuntahallinnon muodossa ja siirtelemällä veroeuroja veroparatiisiyhtiöille valinnanvapauden muodossa. Perusterveydenhuollon resurssien riittämättömyyttä ei korjata näin. Jonot eivät tämän uudistuksen ansiosta lyhene, ne vain siirtyvät toiseen paikkaan ja pahimmillaan pitenevät.

Sote-uudistuksessa olisi laitettava keskiöön suomalainen ihminen, perusterveydenhuolto ja kotimaiset sosiaali- ja terveydenalan (pien)yritykset. Sote-uudistuksen yhteydessä tulisi säätää erillinen lähipalvelulaki, joka turvaisi palvelujen alueellisen saatavuuden ja nopean saavutettavuuden kaikkialla maassa. Tämän lisäksi jokaisen maakuntaan tulisi perustaa oma sisäilmakeskus, joka vastaisi kasvavaan ja vakavaan ongelmaan, jotka sisäilmaongelmat ovat synnyttäneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persuthan hyväksyivät uudistuksen jo 2015.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soini hyväksyi ja hän oli puolue.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hetkinen! Persut ilmoittivat halunsa jatkaa hallituksessa puoluehajaannuksen jälkeenkin. Oppositiopolitiikkaa tulee kovin myöhään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Soini hyväksyi ja hän oli puolue.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Onko sinulla muuten mielipidettä itse uudistuksesta?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Sitä se lienee, "iso farssi" nimenomaan. Outo valtataistelu eri puolueitten näkökulmasta katsottuna. Kuka saa eniten määräysvaltaa Suomessa. Niin se muuttuu maailma ja Suomi sisäisesti siin sivussa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

En usko että Perussuomalaisten imako paranee nyt moittimalla uutta sote ja maakuntamallia sillä oikeastaan se on halpahintaista nyt olla revittelemässä mielen muutosta. Näiden SDP, Vihreiden ja Vasemmiston kelkassa saa vain punaleiman otsaansa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kuvioon on lykätty tuo valvonta joka väliin, mutta oikeassa elämässä se on mahdoton toteuttaa tai se tulisi niin kalliiksi ettei sitä voi tehdä. Tästä ovat lääkärikuntaan kuuluvat ihmiset kirjoitelleet moneen otteeseen. Mutta kukaan ei kuuntele heitä.

Hoitajille tulee uudistuksessa kylmää kyytiä, olen todella iloinen etten enää ole työelämässä mukana. Suuri joukko hoitajia joutuu siirtymään yksityiseen terveysyritykseen, lääkäreillä on yksityisillä paremmat liksat mutta hoitajilla huonommat kuin kunnallesssa työssä. Ja jos lääkärikunta voimallisesti siirtyy yksityiselle puolelle, loppuvat julkiset sote-keskukset ja jäljelle jää muutama pörssiyritys.

Sairaalapäivystykset ovat liian ruuhkaisia ja todella raskaskaita työpaikkoja jo nykyisinkin. Hallitus haluaa vielä entisestään keskittää päivystyssairaaloita jolloin ruuhkat entisestään kasvavat. Virheitä sattuu varmasti enemmän ja niistä ei pidä syyttää hoitajia ja lääkäreitä vaan poliitikkoja ja päättäjiä. He ovat päätöksillään heikentäneet työolosuhteita valtavasti.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Totta - resurssit kuin arjen toimivuus kenttätyössä + lähipalvelulaki !

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Farssihan se on. Mikään muu ei auta jonojen lyhentämisessä kuin lääkäreiden määrän lisääminen. Jos nyt on julkisella puolella jonoja, ne siirtyvät yksityiselle puolelle, sillä jos samalla hinnalla pääsee yksityiselle, niin ryntäys siitä tulee. Samalla lääkärit siirtyvät yksityiselle puolelle kun tulee lisää yrittäjiä, ja potilaita riittää. Julkinen terveydenhuolto kutistuu - mutta se lienee yritysjohtaja-pääministerin ja hallituksen tarkoituskin. Tulovirta suuntautuu veroparatiiseihin.

Maakuntahallinto aiheutttaa sotkuja (ja lissäkustannuksia), kun uudet päättäjät eivät pitkään aikaan hallitse tehtäviään ja toiminta on tehotonta. Tuleepahan poliitikoille tuottoisia jäähdyttelypaikkoja maakuntahallintoon.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Pekka Roponen (lääkäri) kirjoittaa Lasse Lehtosen blogissa seuraavaa:

Pekka Roponen 8.4.2018 09:49

"Valinnanvapauskokeilupaikkakunnilla Terveystalo on jo nyt helisemässä yleislääkäripulan vuoksi - potilaat haluavat yksityissektorille. Jos vielä julkisen puolen lääkäreiden palkkoja lasketaan, terveyskeskukset tyhjenevät lääkäreistä, jotka siirtyvät yksityiselle puolelle. Sitten voidaankin terveyskeskukset ajaa alas, hoitajille kenkää, ja siirtyä yksityiseen terveydenhuoltoon."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset