Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa

  • Sote-uudistuksen pilottimaakunta vaikeuksissa

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymää Siun Sotea on tituuleerattu sote-uudistuksen pilottimaakunnaksi. Siun Sote on myös kerännyt kehuja. Totuus on kuitenkin aina tarua ihmeellisempää.

Tällä hetkellä Siun Sote säästää jopa nenäliinoista, kertoi Ylen uutiset vastikään. Siun Sote Kuntayhtymän talous on osavuosikatsauksen perusteella painumassa 20 miljoonaa euroa miinukselle. Pohjois-Karjalan paikallislehden, Karjalaisen, mielipidepalstalla oltiin jo sitä mieltä, että kansalaisten olisi noustava kapinaan Siun Soten säästöjä vastaan.

Uusimpana sotkussa ilmeni, että kuntien takauskeskus on ryhtynyt alustavasti selvittämään Siun soten perussopimusta. Selvityksen taustalla on epäily, että taloudellista päätöksentekovaltaa siirtyisi Siun soten valtuustolta omistajaohjausryhmälle. Omistajaohjausryhmään kuuluvat kuntien ja kaupunkien johtajat.

Pohjois-Karjalan kuntien päättäjät kokoontuivat 6.6.2018 kuntapäättäjien tapaamiseen. Paikalla olivat kuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajat sekä virkamiehiä. Karjalainen uutisoi, kuinka omistajakunnat eivät avaa Siun Soten budjettia. Osa päättäjistä olisi lisämäärärahaan tietojeni  mukaan valmis, mutta eivät kaikki. Toivon, että media selvittää, ketkä Pohjois-Karjalan kuntapäättäjistä ovat valmiita antamaan lisärahaa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja ketkä eivät. Tämä on tärkeää varsinkin äänestäjien oikeusturvan kannalta.

Tällä hetkellä maakuntaamme arki eroaa muiden maakuntien arjesta. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on 1,25-1,4 prosenttia suurempi valtakunnan keskiarvoon verrattuna. Samaan aikaan ihmisten tulotaso on 80 prosenttia maakuntien keskiarvosta. Tällä hetkellä Pohjois-Karjalan väestörakenne on vastaavanlainen kuin koko maassa 2030. Väestömme vanhenee, joka jo nostaa palveluntarvetta. Samaan aikaan rakennamme Siun Soten organisaatiota. Tähän tarvitaan rahaa.

Siun Soten pääluottamusmies kuvaili Karjalaisessa Siun soten henkilökunnan olevan väsynyttä ja huolissaan. Samanlaisia viestejä olen myös minä saanut. Olen myös saanut viestejä palveluiden käyttäjiltä huonontuneesta palveluntarjonnasta. Huoli potilasturvallisuudesta ja henkilöstön jaksamisesta on nyt erittäin suuri. Kuka kantaa vastuun, jos  jotakin peruuttamatonta tapahtuu säästöjen takia?

Vetoan Pohjois-Karjalan kuntapäättäjiin ympäri maakunnan: otetaan työntekijöiden hätä tosissaan ja taataan ihmiselle hyvät palvelut. Siun Soten on saatava lisämääräraha turvaamaan pohjoiskarjalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Jatkossa budjetti on myös laadittava vastaamaan todellisuutta. Omistajaohjaukseen osallistuvien kuntien ja kaupunkien johtajien tulisi myös pysyä lestissään. Kuntien takauskeskuksen tutkinta on noloa koko maakunnalle.

 

Julkaistu Karjalaisessa 14.6.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei voi saada rahaa, koska valtion lähetettävä selvitysasiamies tutkimaan talouden pitoa.

On tämä pilotti jo p*:stä alkuaankin.

EDIT: Pitää säätää Android-tabletin surkea tekstien ennakointi pois.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Suositus tuli kirjoituksesta, mutta en hyväksy lisää rahanjakoa. Eikös tällä alun perinkin pitänyt saada säästöjä?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Niin kertoisitko vielä, että millainen UUSI organisaatio alkaa tuottamaan säästöjä vuodessa sen perustamisesta?? Kannattaa tutustua esmes EKSOTEEN. Niin ja ne säästöt on revitty henkilöstön selkänahasta ja ihmisten palveluita supistamalla. Kannattaa tulla tutustumaan sosiaali- ja terveydenhuollon arkeen!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olin itse siun soten ohjausryhmässä Polvijärven edustajana heti alkuunsa ja jo silloin oli huomattavissa, että perse edellä kiivetään puuhun.

Tämä, eikä tulevakaan järjestely tule laskemaan kuluja, vaan lisäämään niitä. Ei edes pitkällä aikavälillä, ellei oikeasti karsita työvoimakustannuksista rankalla kädellä, kuten jo viittasit.

Palvelujen tarve on edelleen nousujohteinen, kunnes ns. suuret ikäpolvet ovat poistuneet rasittamasta. Tämänkään jälkeen ei tulla näkemään uuden organisaation myötä säästöjä. Kyllä jämpti on näin.

Oikeastaan en tiedä yhtään organisaatiota, joka verovaroilla toimiessaan olisi saavuttanut säästöjä. Kokonaan toinen asia on tulos ja sen esittäminen. Tässäkin tapauksessa tullaan näkemään, että asiakas maksaa enemmän, toimihenkilöille asetetaan lisää ja tulos esitetään organisaation saavutukseksi.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kokoomushan on kääntänyt tämän säästämisen jo niin, että menee enemmän rahaa kuin ennen, mutta vähemmän kuitenkin kuin ilman muutosta menisi.

Yksityisillehän pitäisi vielä erikseen maksaa palveluja, että jonot vähenesivät.

Kummallista, että se mikä leikataan julkisilta annetaan yksityisille, kun yksityiset joutuvat ongelmiin säästöjen takia?

Kokoomus ajoi terveysfirmojen etua, mikä sai keskustan ja sinisten tuen sekä sinisten temppua puolustelevien tuen?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Nooh, sosiaaliturva on vain luxusta. Joku puoluejohtaja sanoi näin taannoin, en vain millään muista kuka...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@4. Ei siinä kai tarvita ketään sen nimistä. Riittää, kun sanoo hallituksen olevan vastuussa ja siinä olevien. :)

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Julmaa "rationaalista" toimintaa "heitä" kohtaan, jotka eivät hyödytä teknis - taloudellisen järjestelmän intressejä.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Tässä taidetaan nähdä miten huonosti tiukat rahoitusraamit terveydenhuoltoon istuvat.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olisiko tässä juuri sitä tautia kun on monia kuntia päättämässä asiasta ja
kun on toitotettu nyky soten 295 kunnan ja yhteensä 400 toimijan sekamelskasta.

Tulevan uuden soten hallinto sotekeskuksineen on 18 maakunnan vastuulla.

Pohjois-Karjalan maakunta vastaa sen alueen sotekeskuksista ja kapitaatiomallissa huomioidaan maakunnan väestön ikäpyrämidi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jotenkin tosiaan kuulostaa, että sitä tulevan, maakuntamallisen soten toimimattomuutta perustellaan nykyisen, kuntayhtymämallisen toiminnan ongelmilla. Eikös tämä pikemminkin osoita, että sitä maakunnallista sotea tarvitaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sotealue järjestelmä tulee melkoisella varmuudella seuraamaan Ruotsin vastaavaa järjestelmää jossa kaikkien on aloitettava terveyskeskuksesta joko yhteiskunnan tai yksityisen ja terveyskeskuksesta passitus klinikkaan.
Kaikki tämä vie aikaa ja omalla rahalla et voi suoraan mennä klinikalle ja ratkaista pulmasi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onpahan varoittava esimerkki siitä, mihin ollaan menossa koko maassa.
Valtiovalta säästää. Se näkyy kahdessa asiassa: henkilökunnan rasituksena ja potilasmaksujen nousuissa. Kokonaissäästöä ei synny. Se korvataan kustannusten uusjaolla henkilöstön ja potilaiden kustannuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset