Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Kun hyväosaiselta pääsi freudilainen lipsahdus

  • Juha Sipilän hallitus leikkasi leipäjonoilta viime jouluna.
    Juha Sipilän hallitus leikkasi leipäjonoilta viime jouluna.
  • Riikka Moilanen
    Riikka Moilanen
  • Päihdeongelma on sairaus.
    Päihdeongelma on sairaus.

Keskustalainen Oulun kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen kuvaili Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 10.9.2018 syrjäytyneitä ihmisiä ihmisroskaksi. Puheillaan Moilanen viittasi Oulun kaupunkien roskaisuuteen ja tarkoitti tällä puheidensa perusteella "ammattimaisesti alkoholia ja huumeita käyttäviä" henkilöitä. Myöhemmin Moilanen on pahoitellut puheitaan.

Freudilainen lipsahdus (parapraksis) on tilanne, jossa ihminen tulee vahingossa paljastaneeksi, mitä hän todella ajattelee. Tapaus Moilanen on klassinen esimerkki tästä vanhasta kunnon parapraksiksesta.

Valitettavasti Moilasen  ajatusmaailma, jossa päihdeongelmaiset nähdään ihmisroskana, ei ole mitenkään vierasta Suomessa. Päihdeongelmista kärsiviä pidetään joissakin piireissä ja joidenkin ihmisten mielissä  kakkosluokan kansalaisina. Lähihoitajana ja sairaanhoitajaopiskelijana olen törmännyt tälläiseen ajatteluun jopa sosiaali- ja terveysalalla. Olempa törmännyt työkaveriin, joka on sanonut etteivät päihdeongelmaiset ansaitsisi hoitoa. Väitän kokemukseni perusteella, että esimerkiksi palvelu sosiaali- ja terveysalalla on täysin erilaista päihdeongelmaiselle kuin vaikkapa minulle. Näin sen ei tietenkään pitäisi olla.

Useimmat sairaudet Suomessa ovat saaneet ns. ”täydet oikeudet”. Silloin palvelua ja hoitoa on ylipäätään tarjolla. Kukaan ei jätä keuhkosyöpää sairastavaa hoitamatta, vaikka potilas jatkaisi tupakointia neuvoista huolimatta. Sen sijaan alkoholistin hoito evätään, jos hän jatkaa juomistaan ja toisaalta samaan aikaan hänelle ei välttämättä tarjota apua juomisen pysäyttämiseen. Näin kuoli esimerkiki oma äitini vuonna 2004.

Suomalaisen yhteiskunnan päihpolitiikkaa koskevaa keskustelua leimaa toisaalta Moilasen kaltainen ajattelumalli kakkosluokan kansalaisista ja toisaalta juuttuminen epäolennaisuuksiin. Suomessa vouhkattiin noin vuosi sitten kaupoissa myytävien oluiden tilavuusprosenteista. Tällainen on täysin epäolennaista maassa, jossa puoli miljoonaa juo pullon kossua päivässä. Näiden sijaan pitäisi puhua päihdepalveluiden saatavuudesta ja sen resursseista ja satsata rahaa näihin. Olen aiemmin esittänyt, että aiemmin alkoholiveron nostosta kerrytetyt lisäeurot olisi korvamerkitty päihdenongelmien hoitoon.

Toivoisin todella, että Riikka Moilanen ja kaikki muut, jotka jakavat Moilasen ajatusmaailman tutustuisivat siihen, millainen sairaus paihdeaddiktio on. Kukaan ei valitse olla päihdeongelmainen saati tee sitä "ammattimaisesti", kuten Moilanen möläytyksessään sanoo. On kestämätöntä, että hyväosaiset arvostelevat vähäosaisia tavoin, jotka hakevat törkeydessään vertaistaan. Onneksi kuitenkin Moilanen menetti työnsä Pihlajalinnan Oulun yksikössä, se oli oikeus ja kohtuus ja ainoa vaihtoehto.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sellaista se on, toiset pilkkaa köyhiä ja alkoholisteja ja toiset sitten turvapaikanhakijoita.

Meitä on moneen junaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On jopa sellaisia henkilöitä, jotka pilkkaavat julkisesti perussuomalaisia ihmisiä ja pitävät ilmeisesti näitä ns. heikompana aineksena ja ihmisroskana.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Jatkuvasti Ritala syyllistyy itse juuri siihen mistä se syyttää Persuja.

mm. yhden asian komentoija ;)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Koko blogisi menee asian vierestä. Moilanen puhui tietyistä, keskustan näkyvimmällä paikalla dokaavista tyypeistä. Ja hän nimenomaisesti korosti olevansa huolissaan myös heidän tilanteestaan.

Nämä "tyypit" ja heidän käyttäytymisensä, ovat kiistatta ongelma. Eikä ainoastaan Moilasen mielestä; kaupunkilaisten yleinen mielipide on juurikin tämä.

Heidän statuksensa "vähäosaisina", "päihdeongelmaisina", "sairaina" tai "syrjäytyneinä" ei anna heille mitään erityisoikeuksia, kuten päihtyneenä heiluminen keskustan JULKISIMMALLA PAIKALLA päivästä toiseen. Tälle asialle Moilanen vaati - täysin aiheellisesti - kaupunkia tekemään jotain.

Vai, pitääkö näiden "enkeleiden" saada pyöriä kuoseissa keskellä keskustaa?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hän puhui heistä ihmisroskana, mikään valkopesu nyt ei sitä muuksi muuta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Niin, hän käytti puheenvuorossaan yhden kerran sanaa "ihmisroskalle". So what? Olitko ennen tuota siinä käsityksessä, että Moilanen pesunkestävänä porvarina pitää deekuja suuressa arvossa?

Ikään kuin tässä olisi jotkin helvetin toisinsanomisen mm-kisat käynnissä: kuka keksii korrekteimmat ilmaukset niistä ihmisistä, joita Moilanen tarkoittaa?

Tulen itse yhteiskunnan pohjalta, syrjäytyneestä kodista; arvaa kuinka paljon kyseisessä luokkakulttuurissa piitataan keskiluokan jeesustelusta ja mylittlepony-idealismista? Tai, terveysfirmojen imagonhallinnasta?

Miksei kukaan käy ja kysy niiltä deekuilta, että loukkaantuivatko pahastikin?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Monilla suomalaisilla on asenne vamma niin päihderiippuvaisia koshaan kuin myös huumeita kohtaa. He menevät tunteet edellä, tieto heitä ei kiinnosta tai keinot joilla ehkäistäisiin päihdeongemia paremmin kun nytten.
Syihin ei haluta puuttua. Huumeidenkäytöstä halutaan jakaa mielummin rangaistuksia kuin antaa apua terveydenhuollon kautta.
Myös perussuomalaiset syyllistyvät tähän ja ovat osa ongelmaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Onneksi kuitenkin Moilanen menetti työnsä Pihlajalinnan Oulun yksikössä, se oli oikeus ja kohtuus ja ainoa vaihtoehto."

Onneksi Pääministeri Juha Sipilä antoin anteeksi,tulkitsen siis että tämä ajatusmaailma on keskustassa hyvin yleinen.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Määääää! Mä en kestä enää! Yhden ainoan huonon sananvalinnan takia tulee kenkää töistä, hirveä somelynkkaus ja vielä persuja mukana kuorossa. Luulisi löytyvän teiltäkin vähän sympatiaa Moilasta kohtaan. Kuunnelkaa kokonaan se puheenvuoro. Siinä hän vielä mainitsi erikseen, että näitä ihmisiä pitäisi auttaa. En voi muuta kuin hämmästellä, että mikä teitä kaikkia riivaa. Wake me up when september ends!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Päihderiippuvuus on oikeastaan oire yhteiskunnan sairaudesta, vaikka ilmeneekin yksilöllä. Yhteiskunnassa, joka ei pysty tarjoamaan mielekästä olemista ja tekemistä kaikille jäsenilleen, esiintyy päihderiippuvuutta. Ja tyypillisesti sellaisen yhteiskunnan "menestyjät" haluavat lakaista oireet maton alle -- pois silmistä, pois mielistä.

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Poliittinen sanasto pitää hallita ettei "muutu sammakoiksi" ja ajatella jos tämä olisi tullut perussuomalaisten suusta ?

Itse en usko lainkaan siihen että mm.tämän osaisuuden kukaan valitsee itselleen - ihan vapaaehtoisesti - jotain syvempää kuin myös yht.kunn.lienee tapahtuneen kun joutuu tähän osaan.

Esim.tietyt sairaudet voivat "kehittää" jatkuessaan toivottomuuden tunteen,niin yht.kunn.ja omassa elämässäkin monista tukitoimista huolimatta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

pakko muuten kysyä, täyttääkö tämä lause vihapuherikoksen vaatimat palkit?? ihmisryhmää haukutaan ja solvataan/vähätellään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"pakko muuten kysyä, täyttääkö tämä lause vihapuherikoksen vaatimat palkit?? "

Ei täytä, vääränvärinen ihmisryhmä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Sikäli kuin vihjaat rikoslain suuntaan, kannattaa lukea lakipykälä:

"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Eli asian ydin on "...rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella..."

En ota tällä kertaa konkreettisesti kantaa siihen, onko vai ei kyseessä vihapuhe. Halusin vain laittaa tuon sitaatin, että jokaisella olisi aiempaa paremmat mahdollisuudet muodostaa oma mielipide asiasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Onneksi kuitenkin Moilanen menetti työnsä Pihlajalinnan Oulun yksikössä, se oli oikeus ja kohtuus ja ainoa vaihtoehto."

Toivottavasti muistat tuon oikeuden ja kohtuuden määrittelyn, kun seuraavan kerran Perussuomalaiset rp:n edustajat tuottavat vastaavanlaisia sammakoita. Ainakin tuomittujen Perussuomalaispoliitikkojen työpaikkojen menetys olisi ollut vähintäänkin kohtuullista ja ehkä myös ainoa vaihtoehto.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Moilasen teko ei ole keskustan arvojen mukaista ja hänelle tuli paha moka, olipa kyseessä freudilainen lipsahdus tai ei. Onneksi hän pyysi anteeksi. Meidän pitäisi pystyä myös antamaan toisillemme anteeksi eikä vain ilkkua toisten virheillä. Jokaisen meistä olisi syytä katsoa peiliin. Siihen tarvitaan iso peili, jos katsomme yhtäaikaa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Moilanen on ollut Jari Tervon opissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aivan itsestäänselvästi vihapuhetuomioita käytetään vain estämään kritiikkiä haittamaahanmuutosta, muita ryhmiä saa täysin vapaasti panetella ja halveksia ei kukaan perään huutele.

Toni Rintala

Jari Tervo puhui valkoisesta roskaväestä. Se oli kuulemma hauskaa ilmaisu.
Sofi Oksanen kuvaili suomalaisia töpselineniksi. Sai palkinnon.
Onhan näitä..

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jari Tervon kustantajalta voisi nyt kysyä irtisanoutuuko Tervon puheista? Myös YLE:lta voisi kysyä seisovatko julkaisemansa takana?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen tämä case-Moilanen. Ollaan poliittisen korrektiuden ytimessä.

Kukaan ei yleisesti halua, että vilkkaalla ydinkeskustan kadulla dokataan avoimesti. Jokainen tajuaa, että ydinkeskustan vilkkaimman ostoskeskuksen ovien edessä dokaaminen koetaan yleisen järjestyksen vastaiseksi. Ylipäätään, on hyvä kysymys, että miksi tuo Moilasen tarkoittama porukka on valinnut paikakseen juuri kyseisen paikan? Olisiko vastaus niinkin yksinkertainen kuin: koska he tietävät, ettei heitä haluta siihen?

Kooten: me emme halua heitä siihen ja he tietävät sen. Ja kaikki tietävät tämän.

Mietitään vaikka Pihlajalinnan reaktiota. Se antoi Moilaselle potkut!? Helpostipa käy avainhenkilöiden vaihto pörssiyhtiöltä. Toimitusjohtajan mukaan Pihlajalinna "ei voinut hyväksyä" Moilasen puheita; siis yhtä sanaa, "ihmisroskalle". Moilasen "virhe" oli siis käyttää "väärää" sanaa niistä ydinkeskustassa dokaavista ihmisistä, jotka yleisesti ottaen kaikki haluavat pois kyseisiltä paikoilta ja joka myös on yleisen järjestyksen näkökulmasta oikeutettua.

Pihlajalinna käytti tiedotteessaan näistä ihmisistä termiä "apua tarvitsevat ihmiset", se kai lienee korrektia... Pihlajalinnan näkemys on siis se, että nämä ihmiset tarvitsevat apua. Kuulkaa kaikki siis Pihlajalinnaa: he tarvitsevat apua, nuo apua tarvitsevat ihmiset!

Kuitenkin me kaikki tiedämme, keitä tarkoitetaan. Aivan, juuri heitä, kyllähän te tiedätte. He tietävät itsekin. Sehän on nääs yleiskieltä, niinkuin kello tai harmonikka. Pihlajalinna taas "ei voinut hyväksyä" - siinä kaikki; siellä tuulikaappiin lorottelevaa juoppoakin puhuteltaneen "arvon herraksi"!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Moilanen yhdisti hyvät ihmiset vasemmistoliitosta perussuomalaisiin. Ehkäpä siinä on uuden hallitusyhteistyön alku…

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jari Tervon tokaisu, "Valkoinen roskaväki" kohdistui vastaanottokeskuksiin, jossa oli myös pieniä lapsia, heittäneihin kantasuomalaisiin ja oikeassahan Tervo oli, roskaväkihän, ihonväristä riippumatta niitä polttopulloja heittelee. Moilasen irtisanominen oli kyllä kohtuullisen kova päätös, ellei taustalla ollut jotain muutakin, mutta sen tietää ainoastaan Pihlajalinnan johto.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tervo kirjoitti harkitun mielipidekirjoituksensa Ylen avustuksella julkisuuteen, ja tarkoitti täsmällisesti valkoisella roskaväellä kaikkia niitä, jotka ovat erimieltä hänen kanssaan maahanmuutosta. Hyvin merkittävää Suomen kansan osaa, puhutaan sadoista tuhansista, jopa miljoonista ihmisistä.

https://yle.fi/uutiset/3-8336058

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset