Herrojen on hyvä saikutella

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jää kohujen täytteisen vuoden jälkeen sairauslomalle uupumuksen takia. Aalto palasi vastikään kansanedustajan kesälomalta, joka yleensä ajoittuu noin 1.7.–8.9 väliselle ajalle.

Aalto saikin pian tukea työministeri Jari Lindströmiltä, joka on useampaan kertaan eri medioissa kertonut omasta uupumuksestaan. Kenellekään mediaa seuraavalle ei ole jäänyt näkemättä tai kuulematta Lindströmin kertomukset uupumuksesta. Onneksi kuitenkin voimat riittivät viemään maaliin kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin.

Lindström avautuikin tässä haastattelussa, kuinka

"Hautausmaat ovat työnsankareita täynnä. Työ ei ole niin tärkeä, että sen takia kannattaa vetää itsensä piippuun."

Jos puhutaan Lindströmin mainitsemista hautausmaan työnsankareista, niin mitäpä vaikkaatte: ovatko nämä sankarit työministeri Jareja, jotka saavat automaattisesti viettävät kuukauden kesäloman (+ muut lomat) vuodessa ja tienaavat tuhansia euroja verojen jälkeen kuussa myös sairauslomalla. Vai olisivatkohan he kenties niitä suomalaisia yrittäjiä, jotka tekevät 14 tuntisia työpäiviä elättääkseen perheensä ja työllistääkseen ihmisiä, jotta hekin voisivat elättää perheensä. Yrittäjät, jotka eivät välttämättä saa sairauslomalta sentin senttiä ja jotka eivät välttämättä voi jonakin vuonna pitää päivääkään lomaa erinäisten syiden vuoksi.

Samaan aikaan, kun työministeri  Jari Lindström valittelee uupumustaan lehtien palstoilla tai omassa blogissaan, tekevät tavalliset suomalaiset miehet ja naiset pidempää työpäivää, kiitos hallituksen kilpailukykysopimuksen. Kiky otti 30% lomarahoista ja pidensi päivää. Ja jos tässä ruletissa sairastuu, joutuu muutaman viikon jälkeen Kelan sairauspäivärahalle. Jos siis edes sattuu samaan työuupumuksen perusteella sairauspäivärahaa. Maaginen z-koodi ei nimittäin takaa sairauslomaa, vaikkei sängystä ylös pääsisi. Ja jos sairauspäivärahaa saisikin, se kestää maksimissaan 300 päivää ja sen  jälkeen tiputaankin tyhjänpäälle. Pahimmillaan kaiken jälkeen edessä on potkut ja toimeentulotuki. Ja useamman vuoden sairastamisen jälkeen voi ollakin edessä Lindströmin rakas lapsi: aktiivimalli. Herrojen on hyvä saikutella uupumuksen takia, kun toimeentulosta ei ole huolta. Muilla on vähän eri tilanne, kun on elätettävä oma itsensä ja perhe. Sanoinko muuten ettei yrittäjä välttämättä saa tuotakaan vähääkään, mitä juuri luettelin.

Lopuksi on mainittava se, että tottakai ymmärrän, että ihminen uupuu. Myös yli 9000 euroa tienaava ministeri voi uupua. Yli 25 % suomalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä työuupumuksen oireista ja työuupumus muuttaa jopa aivojen toimintaa – niin myrkyllistä uupumus on. Työuupumusta ei kuitenkaan lueta sairaudeksi, joten Kela voi kieltäytyä maksamasta sairauspäivärahaa, kuten yllä jo kirjoitin.

Toivoisin, että nämä omakohtaisesti uupumuksen kokeneet herrat tekisivät tarvittavia toimia, jotta myös tavalliset uupuneet kansalaiset saisivat tarvitsemaansa avun ja tuen.  Olisi ensiarvoisen tärkeää turvata  työuupuneitten toimeentulo – myös yrittäjien ja ehkäistä työelämän uupumusta kohtuullistamalla nykyajan työelämän vaatimuksia.

SannaAntikainen
Perussuomalaiset Outokumpu

Mielipiteeni edustavat vain omaa kantaani ja vain omia mielipiteitäni.
- Kansanedustaja
- Lähihoitaja, sairaanhoitajaopiskelija
www.antikainensanna.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu