Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Herrojen on hyvä saikutella

  • Herrojen on hyvä saikutella

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto jää kohujen täytteisen vuoden jälkeen sairauslomalle uupumuksen takia. Aalto palasi vastikään kansanedustajan kesälomalta, joka yleensä ajoittuu noin 1.7.–8.9 väliselle ajalle.

Aalto saikin pian tukea työministeri Jari Lindströmiltä, joka on useampaan kertaan eri medioissa kertonut omasta uupumuksestaan. Kenellekään mediaa seuraavalle ei ole jäänyt näkemättä tai kuulematta Lindströmin kertomukset uupumuksesta. Onneksi kuitenkin voimat riittivät viemään maaliin kilpailukykysopimuksen ja aktiivimallin.

Lindström avautuikin tässä haastattelussa, kuinka

"Hautausmaat ovat työnsankareita täynnä. Työ ei ole niin tärkeä, että sen takia kannattaa vetää itsensä piippuun."

Jos puhutaan Lindströmin mainitsemista hautausmaan työnsankareista, niin mitäpä vaikkaatte: ovatko nämä sankarit työministeri Jareja, jotka saavat automaattisesti viettävät kuukauden kesäloman (+ muut lomat) vuodessa ja tienaavat tuhansia euroja verojen jälkeen kuussa myös sairauslomalla. Vai olisivatkohan he kenties niitä suomalaisia yrittäjiä, jotka tekevät 14 tuntisia työpäiviä elättääkseen perheensä ja työllistääkseen ihmisiä, jotta hekin voisivat elättää perheensä. Yrittäjät, jotka eivät välttämättä saa sairauslomalta sentin senttiä ja jotka eivät välttämättä voi jonakin vuonna pitää päivääkään lomaa erinäisten syiden vuoksi.

Samaan aikaan, kun työministeri  Jari Lindström valittelee uupumustaan lehtien palstoilla tai omassa blogissaan, tekevät tavalliset suomalaiset miehet ja naiset pidempää työpäivää, kiitos hallituksen kilpailukykysopimuksen. Kiky otti 30% lomarahoista ja pidensi päivää. Ja jos tässä ruletissa sairastuu, joutuu muutaman viikon jälkeen Kelan sairauspäivärahalle. Jos siis edes sattuu samaan työuupumuksen perusteella sairauspäivärahaa. Maaginen z-koodi ei nimittäin takaa sairauslomaa, vaikkei sängystä ylös pääsisi. Ja jos sairauspäivärahaa saisikin, se kestää maksimissaan 300 päivää ja sen  jälkeen tiputaankin tyhjänpäälle. Pahimmillaan kaiken jälkeen edessä on potkut ja toimeentulotuki. Ja useamman vuoden sairastamisen jälkeen voi ollakin edessä Lindströmin rakas lapsi: aktiivimalli. Herrojen on hyvä saikutella uupumuksen takia, kun toimeentulosta ei ole huolta. Muilla on vähän eri tilanne, kun on elätettävä oma itsensä ja perhe. Sanoinko muuten ettei yrittäjä välttämättä saa tuotakaan vähääkään, mitä juuri luettelin.

Lopuksi on mainittava se, että tottakai ymmärrän, että ihminen uupuu. Myös yli 9000 euroa tienaava ministeri voi uupua. Yli 25 % suomalaisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä työuupumuksen oireista ja työuupumus muuttaa jopa aivojen toimintaa - niin myrkyllistä uupumus on. Työuupumusta ei kuitenkaan lueta sairaudeksi, joten Kela voi kieltäytyä maksamasta sairauspäivärahaa, kuten yllä jo kirjoitin.

Toivoisin, että nämä omakohtaisesti uupumuksen kokeneet herrat tekisivät tarvittavia toimia, jotta myös tavalliset uupuneet kansalaiset saisivat tarvitsemaansa avun ja tuen.  Olisi ensiarvoisen tärkeää turvata  työuupuneitten toimeentulo - myös yrittäjien ja ehkäistä työelämän uupumusta kohtuullistamalla nykyajan työelämän vaatimuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olisitko arvostellut Jarppaa vielä puolitoista vuotta sitten?

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Kappas, Eero taas aiheen ytimessä.

Olikos sulla työuupumuksesta jotain sanottavaa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ihan oikeasti. Sinä voisit sanoa Jarpan urasta jotain. Alusta loppuun. Jarppahan uupui kahden ministerin postissaan ihan täysillä. Ilmeisesti yhden ministerin posti olisi voinut pitää hänet persuissa, mutta kahden pestin testamentti siirsi hänet sinisiin. Jarppa halusi pestä Soinin jalat, ehkä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #6

"Jarppahan uupui kahden ministerin postissaan ihan täysillä."

Niin uupuu kahta duunia painava yksinhuoltajaäitikin. Mitä luulet, miten tuon äidin käy? Pääsiskö hän määrämättömäksi ajaksi saikulle??

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jarppaa on saanut arvostella koko kautensa ajan, ja näinhän on myös tapahtunut. Eikä syyttä!

Äijällä takki kääntyi heti hillotolpan saatuaan. Entinen duunarin puollustaja on nyt duunarin piiskaaja! Käsittämättömän selkärangaton ihminen!

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tai sitten on niin, että hän on kuunnellut itseään viisaampia. Ehkäpä Jarpan tavoite on puolustaa duunaria nimenomaan sillä tavalla, että duunareita olisi työelämässä mahdollisimman paljon.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #9

"että duunareita olisi työelämässä mahdollisimman paljon."

Niin, unohdamalla duunarin palkan, oikeudet jne. Kuhan niitä on siellä työelämässä mahollisimman paljon vaikka ilman palkkaa nii kaikki on kunnossa :)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #27

Ei duunareiden oikeudet tai palkka ole muuttunut yhtään mihinkään tämän hallituskauden aikana, eikä se irtisanomislain muutoksen myötä merkittävästi muutu. Ainoa muutos on, että duunareita on paljon enemmän töissä

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #29

"Ei duunareiden oikeudet tai palkka ole muuttunut yhtään"

Ai ei vai? Tsiis näitä aivopieruja. En edes viitti luetella kikyjä ym. työntekijöihin kohdistuneita heikennyksiä, mitä tällä hallituskaudella on tehty!!

"Ainoa muutos on, että duunareita on paljon enemmän töissä"

Ja taas heitetään tyhjiä väitteitä ilman minkäänlaisia perusteita. Ei kauhean uskottava...

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #30

Ei ole muuttunut. Kikyt ym. ei ole muuttanut juuri mitään. Hyvin on retoriika uponnut. Ay-liikkeellä on vieläkin aika vahvat erioikeudet, yleissitovuus, laittomista lakoista ei vahingonkorvausta ja työttömyyskassat. Tilanne ei ole merkittävästi muuttunut, mutta muutokset ovat osa isompaa työmarkkinoiden muutosta, jossa 70-luvun järjestelmällä ei ole enää sijaa. Muualla muutokset on jo tehty aikoja sitten.

Tilastokeskuksen sivuilta voit käydä katsomassa kuinka paljon työllisyys on noussut. Parasta mitä duunarille voi tarjota on työtä ja sitä voi tarjota vain työnantaja.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #34

Pekan kirjoitukset lähestyy jo denialismia.

"Tilastokeskuksen sivuilta voit käydä katsomassa kuinka paljon työllisyys on noussut. Parasta mitä duunarille voi tarjota on työtä ja sitä voi tarjota vain työnantaja."

Tässähän onkin kyse siitä, MILLÄ EHDOILLA sitä työtä tarjotaan, eiks niin?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Ai jos joku myy aikaisemmat periaattensa halvalla ja kääntää takkinsa 180 astetta niin tuota ei saisi Eeron mielestä arvostella? Mielenkiintoinen näkökulma..

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Juuri kun pääsin eilen sanomasta, että Sanna Antikaisessa on toivon pilkahdus perussuomalaisille. Päätitkö piruuttasi osoittaa, että olen väärässä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Oikeassahan Antikainen on. Missä toisessa työpaikassa saisi kolme kuukautta saikkua törttöiltyään kännissä?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/20180504220092...

Tai läheteltyään noloja tekstareita:
https://yle.fi/uutiset/3-8010193

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#7: ”Missä toisessa työpaikassa saisi kolme kuukautta saikkua törttöiltyään kännissä?”

-> Eniten noloa tässä on se, että Salonen vertaa eduskuntaa työpaikkaan.

-> Kerrotaan nyt Saloselle tässä, että eduskunta ei ole työpaikka eikä kansanedustaja ole työsuhteessa. Miksi näin on asianlaita, se jätetään Saloselle kotiläksynä selvitettäväksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Entä mitä mieltä Janhunen olet blogin aiheesta, eli sairauslomasta erityisesti näiden kahden herran tapauksissa? Vai oliko tarkoituksesi vain lemmiskellä pilkkua?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #13

#13: Mitä tulee Touko Aaltoon, ei minulla ole mitään tietoa hänen mahdollisesta sairaudesta, joten en osaa kommentoida. Sen kuitenkin tiedän, että Aalto ei ole eduskunnassa työsuhteessa, joten voi myös pohtia onko hänellä edes mahdollisuutta jäädä sairauslomalle. Olisin taipuvainen ajattelemaan että ei ole.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Tuolla sitä selvitetään:

"Kansanedustajien ei tarvitsisi minkään lain tai säädöksen perusteella hakea todistuksia sairauslomiinsa. Käytännössä kansanedustajat kääntyvät sairauslomissaan lähes poikkeuksetta työterveyshuollon puoleen ja toimittavat lääkärintodistuksen sairauslomastaan eduskunnan hallinnolle."

Meillä on sellainen käytäntö, että kansanedustajat ovat - kuten muutkin - omalla ilmoituksella kolme päivää sairauslomalla ja sen jälkeen haetaan tarvittaessa lääkärintodistus."

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000000928576.html

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Myös Kanerva jäi sairaslomalle 2008 nolojen tekstareiden siivittämänä. Silloin täysin aiheellisesti kyseltiin mistäköhän "sairasloma" mahtaa johtua?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #22

Toimi Kankaanniemi jäi myöskin sairauslomalla samasta syystä kuin Kanervakin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Max. Ei intuiitiosi ole ollenkaan väärä. Tunnen hieman Sannan taustaa ja olen seurannut hänen edesottamuksiaan jo usean vuoden ajan ja voin hyvillä mielin kertoa, että Sanna Antikainen on enemmän, kuin hyvin perillä mitä tarkoittaa uupumus.

Ja kyllä. En minäkään ole aina samaa mieltä Sannan kanssa, mutta silti uskallan suositella naapurikylän "tytön" yleistä poliittista näkökulmaa. Hieman varovainen täytyy silti aina olla, kun kaikilla ei tuo selkäranka kanna ja päämäärään päästyään muuttuvat madoiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Turha ja halpamainen hyökkäys henkilöihin aiheutti pettymykseni. En minä älyä tai asiantuntemusta epäilekään. Nostin vain hänet eilen keskustelussa, jossa ihmeteltiin käytöstapojen, sosiaalisen kompetenssin puutetta. Luulin häntä salonkikelpoiseksi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #10

Ah. En ole tuohon tutustunut, joten kommenttini tuli siltä pohjalta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Itse olen kyllä valitettavasti tullut jo aiemmin siihen tulokseen, että myös Antikainen kuuluu heihin, jotka tulevat haaskalle, jos haistavat hyvän saaliin. Viimeksi tuossa Moilasen tapauksessa, vaikkakin jälkijunassa, kun muut olivat jo tyhjentäneet pajatson.

Sattumoisin FB-kavereissani (, joiden määrän olen pyrkinyt pitämään pienenä, koska muuten päivitysvirtaan hukkuu) on pari kappaletta henkilöitä, jotka mielellään linkittävät perussuomalaisten juttuja. Antikainen saa innostuneita linkkejä usein, aina ajankohtaisilla puolitotuuksilla. Yleensä en jaksa ryhtyä jähnäämään vaan annan asian olla. Mutta joskus vaan ei pysty olemaan sanomatta.

Sinänsä ikävä asia, koska hänellä toisaalta tuntuu olevan myös omaa ajattelua. Toisin kuin vaikkapa puolueensa varapuheenjohtajalla…

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #24

Tiedätkö mitä Juho. Mä olin tämän viikon vapaalla ja ennen sitä kävin perheen kanssa lomalla. On ollut kerrankin aikaa ja eritoten jaksamista kommentoida myös blogin puolella ajankohtaisia aiheita. Kirjoittaisin enemmänkin, mutta kun tekee kolmivuorotyötä, opiskelee ja on kunnallispolitiikassa, niin ei yksinkertaisesti vaan riitä aika ja jaksaminen :) Jos katsot mun blogia niin vähäistä on ollut ajankohtaisista asioista bloggaaminen viime aikoina muutoin.

Kiitos tuosta "omaa ajattelua" -kommentista. Se lämmitti mieltä

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #33

Ole hyvä. Minusta sinulla on usein ihan hyvää omaa näkemystä. Silloin ei kannattaisi käyttää aikaa muiden moittimiseen.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Harmi, jos sulle ei avautunut mun blogin ydinajatus siitä, että tavallisten työelämässä uupuneiden asemaa pitäisi parantaa. Esimerkiksi toi z-koodi on todellinen ongelma, jolle vaikkapa sininen ministeri Mattila voisi tehdä jotain.

On todella rasittavaa lukea tavallisena työntekijänä, jolta on leikattu ne vähäisetkin resurssit, näitä herrojen itkuja. Itselle eniten kokemusta vanhustenhoidossa ja viime aikoina lastensuojelusta. Tiukilla ollaan - ja samaan aikaan herrat itkee. Voit varmaan ymmärtää, että se voi ottaa tämmöistä tavallista pulliaista ns. päähän.

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Ompa harmi, että näin kävi :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onhan se, mutta käytännössä sillä ei ole merkitystä, kun asustelemme eri vaalipiirissä. Kunnallisvaaleissa ääneni ansaitsi sinuakin nuorempi ehdokas. Henkilöön käymällä ei ainakaan minun ääntäni voiteta, mutta kaltaiseni eivät ehkä ole kohderyhmääsi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Terveydenhoitoalalta on kuulunut jo vuosia uupumuksista, mutta mitään tämän taakan poistamiseksi ei hallitukset ole saaneet aikaiseksi. Päin vastoin tehtäviä on lisätty milloin milläkin verukkeella.

On käsittämätöntä, että tavallista duunaria kuormitetaan entistä enemmän ja usein ilman minkäänlaista korvauksen korotusta lisääntyneestä työmäärästä.

Herrakerhon Lindströmit ja Aallot ovat vieraantuneet siitä arjesta, joka oli omakohtainen ennen kansalaisten antamaa luottamusta. Vaikka edustajien tehtävät ovatkin raastavan raskaita hoitaa henkisesti ja käytännössä he ovat kiinni tehtävässään 24/7, niin silti herää kysymys, että onko tällainen henkilö valinnut väärän uran? Olisiko hillotolpan sijasta sittenkin kannattanut pysyä lestissään?

Näitä vastuuta- ja stressiä kestäviä edustajiahan on eduskunnassa todella paljon. Oikeat politikot ja tehtäväänsä sitoutuneet "romahtavat" tuskin koskaan, mutta liian nopeasti "hillotolpille"päässeet eivät kestä paineita, eivätkä he todellisuudessa edes halua tai kykene.

Täältä voi katsoa, keillä on pää kestänyt: https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/tilast...

Pekka Pylkkönen

Jos nyt katselet vuosityöaikatilastoja ja ansiotasoindeksiä niin huomaat että työelämä on keventynyt jatkuvasti ja paljon. Vähemmällä työllä saa enemmän rahaa.

Toki kuormitus on monin paikoin epätasainen. Kun hoitaja saikuttaa kuukauden vuodessa, ei se voi olla näkymättä muiden työtaakassa. Jännä että ne lääkärit eivät saikuta kuin murto-osan tästä..

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kyllä - ihmeellisen helposti korkeassa-asemassa olevat saavat omien töppäyksiensä johdosta pitkiä sairauslomia. Kukahan noita sairauslomia kirjoittaa ja mitä sairausloman syyksi kirjoitetaan?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Arvostan lääkäreitä sen verran, ja kokemuksestakin tiedän, että sairaslomaa ei helposti myönnetä (sydäristä 2 pv) joten en jaksa uskoa että ihan huvikseen näitä jaellaan. Mehän emme todellakaan voi tietää mitä on tapahtunut, oikeasti?

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Emme tiedä. Tavan tilliäinen saa saikkua näistäkin syistä 3-5 päivää kerrallaan. Se, tunne, kun raahaudut viimeisillä voimillaan työterveyshuoltoon selittämään, että ei, oireeni eivät ole parantuneet kolmessa päivässä, on lähinnä kiukku, jos jaksaa edes olla kiukkuinen. Apua saat, jos sitä osaat pyytää. Tai ennemminkin vaatia. Avun saaminen on täysin riippuvainen vastaanotolla olevan lääkärin asenteesta ja osaamisesta. Minulle jopa kerran tohtori sanoi, irtisano itsesi, stressi helpottaa. Semmoista tylterveyshuoltoa on tarjolla tavallisille ihmisille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ihme juttu. Olen saanut aina hyvää kohtelua työterveyshuollossa. Tosin työnantajanikin ovat olleet aina sellaisia, että heille on kelvannut oma ilmoitus siitä, että on kipeänä. Tai lapsi on kipeänä. Käytännön seurauksena tästä on esimerkiksi se, että mikäli joku on kotona lapsensa sairastumisen takia, hän saattaa tehdä ihan täyden työpäivän etänä. Eihän lapsi välttämättä tarvitse jatkuvaa vieressä istumista mutta kylläkin sen, että joku on paikalla. No, tuohan ei ole tietenkään mahdollista kaikissa töissä.

Tietenkin, jos on kolme kuukautta sairaslomalla, kun on katkaissut reitensä, siitä ei enää ihan pelkkä oma ilmoitus riitä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Uskon että sekä Lindstöm että Touko Aalto ovat oikeasti olleet uupuneita ja masentuneita saadessaan sairaslomaa. Prässi siellä korkealla on kovaa. Aatoa on piinattu paljon, osin syystä ja osin syistä, joihin hän ei ole syyllinen. Hän ei esim. ole yksilönä syyllinen Vihreiden linjaan. Linja on muokkautunut vuosia nykyisenkaltaiseksi. Vihreillä on hyviä ajatuksia, mutta liikkeessä myös huuhaa-piirteitä.

Tavallaan Vihreät ja Perussuomalaiset jossain mielessä muistuttavat toisiaan - Vihreille ydinvoiman ja perussuomalaisille turvapaikanhakijoiden vastustaminen. Kummatkin ovat ehdottomia kannoissaan - Maailma on mustavalkoinen

Käyttäjän SannaAntikainen kuva
Sanna Antikainen

Varmasti ovat olleet. Sitä minä vaan ihmettelen ettei ainakaan Jarppa ole kaiken sen valittamisen aikana miettinyt yhtään niitä tavallisia suomalaisia miehiä ja naisia, jotka ovat työssään uupuneet. On ollut liian kiire sääliä itseään. Mies on vielä hallituksen ministeri ja voisi oikeasti tehdä asialle jotain.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

No nyt lähestytään asiaa. Mitä työministerin olisi tullut tehdä työuupumuksen ehkäisemiseksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset