Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Siun Soten selittelyjen aika on ohi

Itä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut Siun soten yhteispäivystyksen ja päivystysosaston potilasturvallisuuden sekä henkilöstön riittävyyden erityiseen valvontaan elokuun loppuun asti. Päätös johtuu viime kesän epäkohdista, jotka Avi totesi käsitellessään Tehyn Siun soten ammattiosaston epäkohtailmoitusta. Avin mukaan henkilöstövaje vaaransi vuodeosastojen potilasturvallisuuden viime kesänä. Keskeinen osa ongelmaa on se, että kuntayhtymän johto on kerta toisensa jälkeen ohittanut henkilökunnan esiin nostamat epäkohdat, jotka on pääluottamusmiesten mukaan raportoitu tarkastuslautakunnalle.

 

On selvää, että tilanne on vakava. Säästöjä ei saa tehdä potilasturvallisuuden kustannuksella, vaan hyvän ja laadukkaan hoidon edellytykset on turvattava. Tämä ei toteudu, jos henkilökuntaa on liian vähän eikä työvuorossa ole sellaisia henkilöitä, jolla on työnsä edellyttämät luvat ja koulutus.

 

Potilaita on jouduttu hoitamaan erittäin puutteellisella henkilöstöllä: esimerkiksi 5-6 hengen hoitotiimistä on puuttunut 2-3 hoitajaa, joista osa on ollut täysin kokemattomia ja osalta on puuttunut lääkelupia. Samoin osa hoitajista on joutunut tekemään tuplavuoroja henkilöstöpulan vuoksi. Yhteispäivystyksen potilasvahinkoilmoitusten määrä yli kaksinkertaistui viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

 

Sipilän hallitus keskitti voimansa ja määrärahat valinnanvapauskokeiluihin sen sijaan, että se olisi vastannut sosiaali- ja terveyspalveluiden akuutteihin kriiseihin ja paikannut tekijäpulaa maakunnissa. Vastuullista politiikkaa ei ole se, että samaan aikaan, kun kokoomuksen ideologisiin terveyspalvelujen yksityistämiskokeiluihin budjetoitiin vuonna 2018 huimat 200 miljoonaa euroa, kunnille ja kuntayhtymille ei ole annettu tarvittavia resursseja edes välttämättömien palveluiden järjestämiseen.

 

Olen ottanut yhteyden Siun Soten johtoon ja vaatinut vastauksia, kuinka Siun Soten johto varmistaa potilasturvallisuuden ja henkilöstön työturvallisuuden. Vastaukseksi sain vain selittelyjä. Ongelma on vain nyt se, että selittelyjen aika on ohi. Vaadin konkreettisia toimia tilanteen korjaamiseksi: henkilökunnan määrää on lisättävä niin, että hoitajat eivät joudu tekemään jatkuvasti tuplavuoroja, työvuoroissa on täydet hoitotiimit eikä säädöksiä rikota. Jos kuntayhtymä ei katso asiakseen hoitaa asiaa kuntoon, valtiovallan tulee puuttua peliin ja varmistaa, että tilanne korjataan.

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sipilän hallitus käytti voimansa ja määrärahat valinnanvapuskokeiluuihin sen sijaan, että se olisi vastannut sosiaali-ja terveyspalveluiden akutteihin kriiseihin ja paikannut tekijäpulaa maakunnissa" Mahtaako blogisti muistaa mitkä puolueet olivat hallituksessa, kun sote tavoitteet hallitusohjelmaan yksimielisesti kirjattiin. Harvassa, jos ollenkaan olivat ne persut jotka tuota hallitusohjelmaa soten osalta kritisoivat.

Käyttäjän JuntunenMartti kuva
Juntunen Martti

Voisiko kansanedustaja Sanna Antikainen kertoa oman kaupungin eli Outokummun kaupungin mahdollisuutta parantaa Siun soten taloutta ja miten muut kunnat saataisiin mukaan kun ovat talousvaikeuksissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset