Sanna Antikainen " On asioita joihin on vain tartuttava, sillä muuten ihminen ei ole ihminen vaan vain rikkahippunen."

Koululaisille kuuluu oikeus täysipainoiseen kouluruokaan

Rinteen hallituksen tavoitteena on hallitusohjelman Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi -luvun seitsemännen tavoitteen mukaan ilmastoystävällinen ruokapolitiikka.

Kohdassa edellytetään ruokahävikin ehkäisemisen lisäksi kasvispainotteisen ruuan osuuden lisäämistä julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa.

Käytännön havainnot ovat osoittaneet, että oppilaat eivät kasvisruokapäivästä tykkää. Aiemmin Helsingin kouluruokailusta vastaavan Palmian mukaan kasvisruokapäivinä kouluissa kuluu ruokaa vähemmän kuin muina päivinä ja lisäksi Palmia on saanut runsaasti kielteistä palautetta sekä oppilailta että vanhemmilta.  Tavoite ilmastonystävällisyydestä ja kasvisruoan lisäämisen tavoittelu ovat keskenään räikeässä ristiriidissa.

Kielteiset kokemukset kasvisruokapäivästä eivät rajoitu pääkaupunkiseutuun. Viime marraskuussa Maaseudun tulevaisuus uutisoi, että Hämeenlinnassa kasvisruokapäivä lisäsi koulujen ruokahävikin edeltäneestä 14 prosentista nykyiseen 16 prosenttiin. Ruokahävikin vuosittainen kokonaiskustannus koko maassa on Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 70 miljoonaa euroa. Hukkaan heitetty ruoka tulee veronmaksajille valtavan kalliiksi ja aiheuttaa itsessään täysin turhia ilmastopäästöjä. Monet koululaiset kertovat jättävänsä kasvisruokapäivänä kouluruuan kokonaan väliin ja käyvänsä kaupassa. Toiset ottavat mukaan herkkuja ja syövät niitä välipalaksi, kun kouluruualla ei lähde nälkä. Tämä ei voi olla yhteiskunnan eikä etenkään lasten edun mukaista.

Eniten kärsivät kuitenkin vähävaraisten lapset ja kouluruokailua voi pitää omalta osaltaan tasa-arvokysymyksenä. Punaisen Ristin mukaan köyhyys koskettaa Suomessa noin 110 000 lasta – 14,7 % suomalaisista lapsista elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Erityisesti vähäosaisten perheiden lapsille kouluruokailun merkitys korostuu. Heille kouluruoka voi olla pahimmillaan päivän ainoa lämmin ruoka.

Jo yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden näkökulma edellyttää, että lapset saavat jokaisena koulupäivänä täysipainoisen, maittavan aterian. Nyt on vaarana, että hallitus heikentää lasten jaksamista ja ravitsemusta entisestään lisäämällä kasvisruokapäivien määrää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Entäs nuorten miesten ylipainoisuus, eikö siihenkin pitäisi puuttua?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ongelma ei ole kasvisruoka, vaan se, että keittiö ei osaa tehdä hyvää ruokaa. Lapset kertoo, että edes perunoita ei osata keittää, tuloksena "kumiperunoita".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansakoulussa v. 67 tarjottiin hernekeittoa, jossa oli jotakin metallivaijerin palasia mukana. Mutta tosimieshän syö rautaa, ja...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ja kesäkeittoakin popsittiin hyvällä ruokahalulla joka toinen viikko. Jaksettiinpa senkin avulla potkia palloa välitunnilla.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #4

Mielestäni kesäkeitto on pahinta ruokaa, mitä ihmiskunta on keksinyt. Samalla se on malliesimerkki siitä miten hyvät ainekset voidaan pilata huonolla reseptillä. En ole syönyt kesäkeittoa 40 vuoteen. Pitäisiköhän keittää kokeeksi ja testata maistuuko edelleen samalta ?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #6

Mulle se hirvitys oli tilliliha. Silloin piti tyytyä pottuihin raasteella.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #7

Sama juttu. Omasta lapsuudesta muistan, että heti kesäkeiton jälkeen inhouslistalla oli kaikki epämääräiset liharuuat joissa oli läskiä ja verisuonia. Makkara ja lihapullat oli OK.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Mulle tilliliha oli kouluruokien ykkönen, ai hemmetti kun sen lihanpalan murskasi haarukalla näkkärin päälle niin voitti minkä tahansa kotiruoan. Muistaakseni toisena listalla tuli kanaviillokki.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Kokeile varovaisesti. Minäkin vihasin kesäkeittoa lapsena, mutta nykyisin syön ihan sujuvasti. Jos keittoon laitetaan oikein runsaasti sipulia, on se jopa hyvää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kumiperunoita oli jo ainakin 70-luvulla. Ei kyse ole osaamisesta vaan siitä että perunat on ruhjottu teollisesti kuorittaessa jolloin pinnan tärkkelys liisteröityy, efekti korostuu kun ne odottavat höyryssä syöjiään pitkään.

Kasvisruo'asta ollaan tekemässä/tehty samanlainen mörkö kuin pakkoruotsista vaikka juures- ja pinaattikeitot ja porkkanletut ja kasvismurekkeet ovat ihan täysipainoista sapuskaa. Mutta kun tarpeeksi mukuloille tulkuttaa miten kasvisruoka on pahaa niin tietenkin he alkavat hylkiä sitä.

Se on totta että monelle lapselle kouluruokailu on päivän pääateria. Maanantaisin pyritään tarjoamaan tuhdimpaa ateriaa koska viikonlopun jälkeen monilla on kova nälkä. Edellinen persujen tukema hallitus tuhosi kuntien taloudenpidon ja määrärahojen vähyydessä kouluilta vaaditaan todellista venymistä että muksut saadaan kylläisiksi. Arvostan isosti keittiöhenkilökuntaa joka pystyy tekemään täysipainoista ja hyvää ruokaa jopa alle parilla eurolla per annos.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Blogistilla on suhteellisuudentaju hukassa. Vastakkain ovat lasten terveys ja ilmastonmuutoksesta johtuvan katastrofin estäminen vs. lasten opittujen makumieltymysten myötäily, ja blogisti on huolissaan jälkimmäisestä?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Taidat ite olla pikkasen hukassa, kasvisruuan tuottaminen aiheuttaa päästöjä paljon enemmän kuin lihan tuottaminen.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001056990.html

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuo kasvisruokien ämpyily on kyllä opittu aikuisilta. Ainahan kouluissa on kesvisruokaa tarjottu, mutta vasta nykyisin asiasta on tehty ongelma. Terveyssyistä varsinkin punaista lihaa tulisi tarjota nykyistä huomattavasti harvemmin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Muutoin samaa mieltä mutta punaista lihaa saa koulussa sen verran harvoin etten usko sen olevan minkäänlainen terveysongelma.

Jos vaan edelleen tarjoittaisiin ravitsevaa ja monipuolista kouluruokaa eikä tehtäisi raaka-aineista sen isompaa numeroa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

En tiedä, miten usein nykypäivänä punaista lihaa kouluissa saa. Minulla on sellainen mielikuva, että omana aikanani sitä oli turhan usein. Näistä nettihuutelijoista olen saanut sen käsityksen, että lihaa on jatkuvasti saatavilla ja ilkeät vihreät yrittävät ottaa sen lapsilta pois.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Itse muistan kouluajoilta, että huonosta lihan laadusta valitettiin, kasviksista ei koskaan. Perunat olivat aina hyviä.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Käytännön havainnot ovat osoittaneet, että oppilaat eivät kasvisruokapäivästä tykkää.»

Eivät tykkää?

Voi voi. Tänään laitoin tyttärelleni välipala kurkkua, tomaattia ja juustoa. Hän ei tykännyt syödä mitään niistä, joten ei siis syönyt niitä ja työnsi syrjään. Hän söi vain leipää ja voita. Voita piti olla paljon. Yritin tarjota maitoa ja vettä, mutta ne eivät kelvanneet. Vasta kun tarjosin mehua, se kelpasi.

Siispä, päiväkotilapsille pitää tarjota ruokajuomaksi vain mehua? Vihannekset pois ruokavaliosta kokonaan, tai ainakin kehotetaan, ettei niitä tarvitse syödä? Vihannesten ruokahävikki olisi 100 %, eli kannattaisi karsia kokonaan lasten ruokalistalta?

Varmaankin koululaisille kelpaisivat hampurilaiset ja ranskalaiset, sitä samaa mikä mäkkäristäkin. Tietenkin juomaksi mieluummin kokis tai olut kuin maito. Toivottavasti et omille lapsillesi anna mieluummin niitä kuin maitoa tai vettä.

Oikeasti, kouluaterioita ei pidä suunnitella yksinomaan lasten herkkujen pohjalta vaan sen pohjalta, mikä on heille parasta. Ymmärrän kyllä, että populistipersut haluavat olla namutätejä, jotka haluavat tarjota lapsille herkkuja, kunhan myöhemmin äänestävät. Aika halpaa ja vastuutonta meininkiä.

Voitaisiinko edes lapset jättää rauhaan?

    «Hämeenlinnassa kasvisruokapäivä lisäsi koulujen ruokahävikin edeltäneestä 14 prosentista nykyiseen 16 prosenttiin.»

Aivan hui-sa tilastollinen ero hävikissä (no ei siis ole). Laskettiinko tämä kilogrammoissa vai euroissa? Kilo naudanlihaa maksaa yli 15 euroa/kg, pavut jotain 5 euroa/kg.

    «Ruokahävikin vuosittainen kokonaiskustannus koko maassa on Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 70 miljoonaa euroa.»

Ehkä olisi parempi, että ruokahävikki on halvassa ainesosassa mieluummin kuin kalliissa?

    «Jo yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden näkökulma edellyttää, että lapset saavat jokaisena koulupäivänä täysipainoisen, maittavan aterian.»

Ihmiset kuten lapset eivät tarvitse joka päivä lihaa, eivät kotona eivätkä koulussa, ja pidemmän päälle jokapäiväinen liha on heille jopa haitaksi.

Varakkaammissa perheissä on käsittääkseni tavallista parempi ravitsemuskuri – lienee vain parempi jos vähäosaisetkin pääsevät siitä osalliseksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Terveellinen kouluruoka on myös kasvatuksellinen asia. Vai pitäisikö blogistin mielestä todellakin tarjota juuri sitä, mitä oppilaat haluavat?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En nyt jaksanut guuglettaa, pahoittelen, mutta onko Suomessa tosiaan joku perustuslaillinen oikeus saada kouluruokailua? Ja vieläpä sellaista, josta tykkää? Uskomatonta!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hyvä kouluruoka ja laadukas opetus ovat niitä suomalaisen yhteiskunnan perusarvoihin perustuvia kansalaisoikeuksia joita ei pidä kyseenalaistaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taas on uusi kansanedustaja niin pihalla kuin olla voi.
Siitä olen samaa mieltä, että kouluissa ei kasvisruokapäivää tarvita. Sen sijaan voitaisiin tarjota kasvisruokaa sitä sen kummemmin kasvisruokapäiväksi nimittämättä. Eihän siellä ole liha- eikä kalaruokapäiviäkään.
Oma lapsi sai aikanaan koulutuksen, että kaikkea maistetaan. Ja sellaista, mikä ei miellytä, ei ole pakko syödä. Ei pitänyt keitetystä porkkanasta. Sen sijaan raaka/raastettu kelpasi oikein hyvin.
Ruokajuomana pääosin vesi, koska teollinen maito tökki. Kesällä maalla mummolassa kyllä lypsetty maito kävi. Mehua jonkin verran, sokerisia virvoitusjuomia hyvin vähän. Ei pidä edelleenkään sokerilitkuista, oluesta ja viskistä kyllä.
Hampaissa reikiä 0, edelleen.
Niin, eikä koskaan moittinut kouluruokia vaan söi niitä samalla logiikalla kuin oli kotona oppinut. Oma maku ratkaisee, ei kaverien mielipide.
Huonot ruokatavat opitaan kotona. Myös kasvisruokien vähättely.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset